Iasi :: Manastirea Bucium - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Bucium
Iași
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada Păun nr. 14
Cod poștal:700274
Persoană de contact :Ieromonahii Nifon și Nectarie
Telefon :0232... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com @mmb.ro
Adresa web Biserica:www.manastirea-bucium-iasi.ro
bucium.mmb.ro
Adrese utile:www.MMB.ro
www.primaria-iasi.ro
www.icc.ro
www.prefecturaIasi.ro
Hram:Duminica Tuturor Sfinților,
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Inceputurile acestei manastiri isi au obarsia legata de intemeierea schitului romanesc “Prodromul” din Sfantul Munte Athos in secolul al XIX - lea. In anul 1853, Ieroschimonahii Nifon si Nectarie, dupa ce au pus bazele intemeierii schitului athonit, au intemeiat la Bucium o mica sihastrie cu randuiala de obste asemanatoare celeia din Sfantul Munte, scopul acesteia fiind atat duhovnicesc cat si misionar filantropic, pentru ajutorarea calugarilor romani aflati in Sfantul Munte. Intemeierea schitului din Bucium a fost posibila datorita donatiei facute de Grigore Alexandru Ghica Al II - lea, constituita din 3000 de galbeni si o suprafata de teren de 4, 1 hectare. Prima bisericuta era incadrata intr-o cladire patrulatera, nu avea turla, avand infatisarea unui paraclis, care a fost sfintit in anul 1871.
Acest asezamant monahal numit pana in anul 1918 “Metoc” sau “Conacul Bucium”, a dezvoltat in zona Iasului un centru de spiritualitate si liniste duhovniceasca, fiind de-a lungul timpului si loc de tihna pentru mitropolitii Moldovei.
Schitul Bucium s-a dezvoltat considerabil dupa anul 1942, in urma cumpararii a 22 de hectare de teren de la Printesa Ioana Rosetti Roznovanu, care includea si cateva constructii printre care “Palatul Roznovanu”, “Casa de oaspeti” si “Atelierul de olane si conducte din lut pentru aductiuni”. Intre anii 1950 - 1977, in timpul arhipastoririi mitropolitilor Sebastian Rusan ( 1950 - 1956 ) si Iustin Moisescu ( 1957 - 1977 ) si in timpul vrednicului de pomenire staret Hrisostom Apostolache, biserica schitului a fost extinsa si impodobita cu pictura de catre pictorul Vasile Pascu, intr-un stil traditional autohton de inspiratie bizantina, fiind resfintita in anul 1967, odata cu finalizarea picturii. Ridicarea schitului la rangul de manastire are loc in anul 1993, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si prin hotararea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.
Astazi, complexul monahal Bucium cuprinde: biserica, casa de oaspeti “Sf. Antipa de la Calapodesti” ( resedinta mitropolitana ) , casa trapezar ( care inglobeaza: atelierul de pictura bizantina “ Sf. Ioan Damaschin” din anul 2005, chiliile calugarilor si staretia ) , “Casa Roznovanu II” ( chiliile calugarilor) , depozitul de vinuri si atelierul de tamplarie, acestea doua din urma fiind coordonate in mod direct de Centrul Eparhial Iasi al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.
De numele acestui așezământ se leagă istoria minunată a pictării icoanei Maicii Domnului - Prodromița.
Ulterior biserica a fost reparată și extinsă, fiind împodobită cu frescă de pictorul V. Pascu, în anul
1967.
Obștea călugărească ce viețuiește la Bucium împletește armonios munca și rugăciunea, potrivit vechilor pravile. În ultimii ani s-au făcut numeroase înnoiri gospodărești, iar în prezent se pregătește construirea unei noi biserici, cu hramul "Învierea Domnului".
Alte informații:Cont Bancar:
CIF: 26781363
Cont Banca Transilvania Iasi
RO38BTRL02401205L59082XX
Informații conexe:GLASCOMUN.INFO: Mănăstirea Bucium (Articol)
Știri despre biserică:

»  Mănăstirea Bucium din Iași are un nou stareț (2018-12-24)

 Închide 

Mănăstirea Bucium din Iași are un nou stareț

[2018-12-24]
de Florin Nicolaie

Părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor a fost numit duminică starețul Mănăstirii „Tuturor Sfinților” – Bucium din Iași.
Slujba de hirotesie a noului stareț a fost oficiată de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, în prezența obștii monahale, informează Doxologia.
După slujbă, Înaltpreasfinția Sa i-a urat părintelui Nicodim Petre să conducă mănăstirea cu binecuvântarea și prin grija Preasfintei Născătoare de Dumnezeu Prodromița:
„Am săvârșit această slujbă ca mulțumire lui Dumnezeu pentru existența acestei mănăstiri și pentru toți cei care s-au ostenit în ea”.
„Să fie spre slava lui Dumnezeu toată această lucrare, sperând că ea va fi continuată de obștea mănăstirii sub oblăduirea părintelui Nicodim, care a fost așezat prin această sfântă rugăciune aici ca și coordonator, conducător și slujitor întru cele către Dumnezeu” a precizat ierarhul”.
De asemenea, Mitropolitul Teofan i-a mulțumit fostului stareț al mănăstirii:
„Îi mulțumim părintelui Irineu pentru lucrarea făcută aici împreună cu frățimea mănăstirii; preacuvioșia sa are acum o altă lucrare pe care și-a dorit-o și pentru care a primit binecuvântare”.
La final, obștea mănăstirii a făcut metanie și a luat binecuvântare de la noul stareț.
Schitul Bucium, întemeiat la anul 1863 ca metoc al schitului românesc Prodromul de la Muntele Athos, de către ieromonahii Nifon și Nectarie, a fost ridicat la rang de mănăstire în anul 1991 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Cei 10 viețuitori ai mănăstirii activează în cadrul unor ateliere de tâmplărie și de pictură amenajate în jurul așezământului monahal.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 324, Ultimul acces: 2019-02-18 09:10:23

»  Viața noastră este chemată să fie o raportare la sfinții lui Dumnezeu din toată lumea și mai ales la sfinții din neamul nostru, spune IPS Teofan (2017-06-19)

 Închide 

Viața noastră este chemată să fie o raportare la sfinții lui Dumnezeu din toată lumea și mai ales la sfinții din neamul nostru, spune IPS Teofan

[2017-06-19]
de Iulian Dumitrascu

În Duminica a II-a după Rusalii, numită și Duminica Sfinților Români, la Mănăstirea Bucium din Iași Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Teofan, informează doxologia.ro
Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți teologi ai Facultății de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iași, alături de părinții călugări.
În cuvântul său, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat că o viață de sfințenie înseamnă o viață așezată sub binecuvântarea Duhului Sfânt. Sfinții pe care îi prăznuim în fiecare zi și pe care îi serbăm în mod special astăzi, cei din neamul nostru românesc, au avut o viață în Duhul Sfânt, au dobândit adumbrirea Duhului Sfânt. Tot ceea ce au împlinit în viață a fost așezat sub binecuvântarea Duhului Sfânt. Au fost bineplăcuți ai lui Dumnezeu pentru că viața lor a fost o viață în Duhul Sfânt.
După moartea lor pământească, au rămas sfintele lor moaște ca sălașe ale Duhului Sfânt, pentru că atât trupurile, și sufletele lor, au fost temple ale Duhului Sfânt, cum ar trebui să fie și trupurile și sufletele noastre. Viața noastră este chemată să fie o raportare la sfinții lui Dumnezeu din toată lumea și mai ales la sfinții din neamul nostru, a adăugat ierarhul.
În cadrul Sfintei Liturghii, părintele Teofan Straton de la Mănăstirea Bucium a primit hirotesia întru protosinghel.
Schitul Bucium, întemeiat la anul 1863 ca metoc al schitului românesc Prodromul de la Muntele Athos, de către ieromonahii Nifon și Nectarie, a fost ridicat la rang de mănăstire în anul 1991 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Cei 10 viețuitori ai mănăstirii activează în cadrul unor ateliere de tâmplărie și de pictură amenajate în jurul așezământului monahal. Tot aici se află și Casa Roznovanu, reședința mitropolitană.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2402, Ultimul acces: 2019-02-18 09:10:23

»  Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Prodromița“, la Mănăstirea Bucium (2015-07-13)

 Închide 

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Prodromița“, la Mănăstirea Bucium

[2015-07-13]
În calendarul Bisericii noastre, a fost prăznuită ieri, 12 iulie 2015, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Prodromița“. În ultimii doi ani, această sărbătoare este marcată în mod deosebit la Mănăstirea Bucium prin priveghere de toată noaptea, așa cum se rânduiește în Sfântul Munte Athos, informează "Ziarul Lumina".
La Mănăstirea Bucium din Iași a fost serbată, în noaptea de 11 spre 12 iulie 2015, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Prodromița“ de la Muntele Athos. Un sobor de preoți a slujit Privegherea și Sfânta Liturghie, așa cum se rânduiește în fiecare an la Schitul Prodromu din Sfântul Munte Athos. Cu acest prilej, copia icoanei Maicii Domnului „Prodromița“ a fost scoasă în procesiune, după cum a menționat ierom. Irineu Bălan, starețul Mănăstirii Bucium. Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost protosinghelul Nicodim Petre, inspector în cadrul Departamentului Misiune pentru tineret al Arhiepiscopiei Iașilor, care a fost însoțit la această sărbătoare de un grup de tineri din Asociația Tineretul Ortodox Român - filiala Iași. „În data de 12 iulie, la Mănăstirea Bucium din Iași este serbată în mod deosebit icoana Maicii Domnului „Prodromița“. În această zi se face amintirea de pictarea în chip minunat a icoanei. O parte a fost zugrăvită de pictorul Iordache Nicolau, care avea atelierul în zona Copoului, fiind comandată de arhimandriții Nifon și Nectarie, ctitori ai Schitului Prodromu și ai Mănăstirii Bucium. Această minune a avut loc în anul 1863 și face parte din tradiția și viața așezării monahale din Bucium. Noi o cinstim prin slujba Privegherii de toată noaptea, așa cum se rânduiește și în Sfântul Munte Athos. Prin cinstirea icoanei, o rugăm pe Maica Domnului să ne dea sănătate și cele de folos sufletului. Slujba Vecerniei mici a început sâmbătă, 11 iulie 2015, de la ora 18:30, după ce copia icoanei Maicii Domnului „Prodromița“ a fost scoasă în procesiune pentru a fi așezată în fața altarului de vară al mănăstirii. La ora 22:00 ne-am întâlnit din nou în rugăciune în cadrul Vecerniei mari unită cu Litia, iar apoi s-au slujit Utrenia, Ceasurile și Sfânta Liturghie. La final, a avut loc o procesiune, după care icoana Maicii Domnului a fost așezată în biserica mănăstirii“, a menționat ierom. Irineu Bălan. Amintim că în anul 2013, în atelierul Mănăstirii Bucium, a fost pictată o copie a icoanei Maicii Domnului „Prodromița“. Aceasta a fost zugrăvită cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la pictarea icoanei Maicii Domnului „Prodromița“ de la Schitul Prodromu din Sfântul Munte Athos.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5619, Ultimul acces: 2019-02-18 09:10:23

»  Slujbă arhierească și rugăciuni pentru ploaie, la Mănăstirea Bucium (2015-06-15)

 Închide 

Slujbă arhierească și rugăciuni pentru ploaie, la Mănăstirea Bucium

[2015-06-15]
Mănăstirea „Tuturor Sfinților“ Bucium din Iași i-a sărbătorit pe sfinții români duminică, 14 În această duminică - 14 iunie 2015, Mănăstirea Bucium din Iași i-a sărbătorit pe sfinții români prin slujire arhierească. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată în altarul de vară al așezării monahale de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și de IPS Părinte Mitropolit Vasilios de Konstantia și Amohostos din Biserica Ortodoxă Autocefală a Ciprului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor, alături de starețul Mănăstirii Bucium, protos. Irineu Bălan, a mai făcut parte arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, precum și stareți ai mai multor mănăstiri din județ. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți teologi ai Facultății de Teologie Ortodox㠄Dumitru Stăniloae“ din Iași, potrivit mmb.ro
„Toți dintre noi avem chemarea de a participa la Taina Bisericii”
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor după citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Mitropolit Vasilios de Konstantia și Amohostos a atras atenția necesității mărturisiririi în drumul spre mântuire: „Toți dintre noi- episcopi, preoți, cler și credincioși, avem o chemare - aceea de a participa la Taina Bisericii. Suntem chemați să acceptăm această chemare și această invitație la mântuire pe care ne-o adresează Mântuitorul Iisus Hristos. Suntem chemați să devenim apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos; suntem chemați să devenim mărturisitori ai Evangheliei Sale într-o lume care se depărtează tot mai mult de Dumnezeu. Negarea și refuzul acestei chemări ne face nevrednici de Împărăția lui Dumnezeu. Așadar, chemarea pe care a adresat-o Mântuitorul Iisus Hristos Apostolilor în Evanghelia zilei să o facem una personală, ca o datorie în drumul spre mântuire, spre Împărăția Cerurilor”.
Cele patru căi prin care fiecare își poate arăta cinstirea față de sfinții români
După săvârșirea Sfintei Liturghii, credincioșii s-au împărtășit în număr mare cu Sfintele Taine și au ascultat cuvântul rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, care a evidențiat cele patru căi prin care fiecare își poate arăta cinstirea față de sfinții români, pomeniți astăzi în calendarul Bisericii Noastre - grija pentru propria mântuire, grija pentru familie, grija pentru Biserică și grija pentru țară: „Încercând să împlinim aceste patru lucruri, anume grija pentru propriul suflet, grija pentru cei apropiați ai noștri - tată, mamă, soț, soție, copii, pentru toată familia care ne este alături geografic sau duhovnicește, grija față de Biserica acestui neam din care facem parte, pe care suntem chemați să o slujim și în cadrul căreia suntem chemați să ne integrăm cu sufletul și trupul nostru și grija față de țara noastră binecuvântată, care a dat Împărației Cerurilor și Bisericii zeci de mii de sfinți. Sfinții români din toate timpurile așteaptă de la noi, cei de astăzi, să le urmăm calea și nevoințele”.
La final, starețul Mănăstirii Bucium, protos. Irineu Bălan, le-a dăruit celor doi mitropoliți care au slujit, precum și primarului Municipiului Iași, d-l Mihai Chirica, câte o icoană. La rândul său, primarul Mihai Chirica a le-a dăruit starețului și ierarhilor câte un album despre capitala Moldovei.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, cei doi ierarhi, alături de câteva zeci de preoți din protopopiatele Iași 1, Iași 2 și Iași 3, au săvârșit slujba de sfințire a apei unită cu rugăciuni înălțate pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie binecuvântată pe pământ. Sărbătoarea hramului Mănăstirii Bucium s-a încheiat cu o agapă, la care au fost invitați toți cei prezenți.
Schitul Bucium, întemeiat la anul 1863 ca metoc al schitului românesc Prodromul de la Muntele Athos, de către ieromonahii Nifon și Nectarie, a fost ridicat la rang de mănăstire în anul 1991 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Cei 11 viețuitori ai mănăstirii activează în cadrul unor ateliere de tâmplărie și de pictură amenajate în jurul așezământului monahal. Tot aici se află și Casa Roznovanu, reședința mitropolitană. Slujbele se săvârșesc păstrând, în mare parte, tipicul Sf. Munte Athos, oferind credincioșilor alinarea proprie acestui spațiu, care ocupă un loc distinct în arealul spiritual al orașului Iași.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5965, Ultimul acces: 2019-02-18 09:10:23

»  150 de ani de la pictarea icoanei Prodromița (2013-07-10)

 Închide 

150 de ani de la pictarea icoanei Prodromița

[2013-07-10]
Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la pictarea icoanei Prodromița de la Muntele Athos, a cărei cinstire este pomenită, vineri, în calendarul ortodox.
Cunoscuta icoană cu chipul Maicii Domnului a fost zugrăvită, în 1863, de meșterul iconar Iordache Nicolau, la Mănăstirea Bucium din județul Iași. Anul acesta, obștea mănăstirii ieșene a hotărât să realizeze o icoană asemănătoare cu cea aflată în Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte.
Icoana a fost sfințită cu ocazia hramului mănăstirii, în Duminica Tuturor Sfinților, iar mâine va fi depusă într-un baldachin special amenajat în biserică și va fi cinstită, cu priveghere de toată noaptea, la fel ca la Schitul Prodromu din Muntele Athos, a precizat pentru Radio TRINITAS starețul Mănăstirii Bucium din județul Iași, părintele protosinghel Irineu Bălan.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 11482, Ultimul acces: 2019-02-18 09:10:23

»  Hramul Mănăstirii Bucium din Iași (2011-06-18)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Bucium din Iași

[2011-06-18]
Biserica Ortodoxă sărbătorește mâine, 19 iunie, Duminica Tuturor Sfinților. Cu acest prilej, își serbează hramul Mănăstirea Bucium din Iași. În seara aceasta se vor oficia slujba Vecerniei unită cu Litia și Taina Sfântului Maslu, iar mâine dimineață programul liturgic va continua cu slujba Utreniei și Sfânta Liturghie, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.
La final se va organiza o agapă pentru toți credincioșii care vor participa la acest eveniment. Delegatul Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va fi arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor. După cum a relatat ierom. Irineu Bălan, starețul acestei așezări monahale, Mănăstirea Bucium a primit hramul 'Duminica Tuturor Sfinților' în anul 2003, când a fost ridicată la rangul de mănăstire, fiind serbat în fiecare an în funcție de data Sfintelor Paști.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 16332, Ultimul acces: 2019-02-18 09:10:23


Nr. vizualizări:18700
Data ultimei vizualizări:2019-02-18 09:10:23
Data actualizare:2016-07-26 10:21:10
Data încărcării:2005-11-24 05:10:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:43

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2008-10-20
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 242

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-07-30
Contor: 22

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu

Data: 2008-10-20
Contor: 93

Vedere de ansamblu
Foto: Vitalie Danciu

Data: 2008-10-20
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 33

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-07-11
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 25

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-07-11
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 29

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-07-11
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 25

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-07-11
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 22

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-07-11
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 20

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-10-20
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 21

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-10-20
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 26

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-07-11
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 21

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-10-20
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 21

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-10-20
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 17

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-10-20
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 20

Clopotnița
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-10-20
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 16

Turla
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3