Iasi :: Manastirea Cetatuia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Cetățuia
Iași
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada Cetățuia nr. 1
Cod poștal:700679
Persoană de contact :Protos. Arsenie Hanganu
Telefon :0232... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:cetatuia.mmb.ro
Adrese utile:www.MMB.ro
www.primaria-iasi.ro
www.icc.ro
www.prefecturaIasi.ro
Hram:Sf. Ap. Petru și Pavel,
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Ctitorul Mănăstirii Cetățuia este Domnul Gheorghe Duca. Zidirea s-a început în anul 1669 și s-a finalizat în 1672.
Inscripția în limba greacă, aflată deasupra intrării în pronaos, spune: "S-a ridicat acest dumnezeiesc locaș, cu hramul sfinților vestiți și pretutindeni lăudați și înaintemergători Apostoli Petru și Pavel de către iubitorul de Dumnezeu și strălucitul Domn Io Duca Voievod al întregii Moldove, spre mântuirea sufletului său, fiind patriarh al sfintei cetăți a Ierusalimului Domn Domn Dositei și păstorind Preasfințitul Mitropolit al Moldo-Vlahiei Domn Domn Dosoftei, în anul de la zidirea lumii 7180, iar al întrupării 1672".
Uimit de măreția construcției, sultanul Mehmed al IV-lea, la 10 iunie 1672, aflat în campania împotriva Poloniei, prevestea ruinarea iminentă a Cetățuii. Însă cuvintele sale nu s-au împlinit, deși de-a lungul anilor mănăstirea a avut de înfruntat multiple vitregii.
Sub raport arhitectural, Cetățuia este o copie sobră a Trei Ierarhilor, ctitoria domnului Vasile Lupu de la 1639. Pictura de la Cetățuia este o creație artistică deosebită, având ca autori pe Mihai, Gheorghe și Dima din Ianina, alături de pictori autohtoni care lucraseră la Trei Ierarhi. Este ultimul mare ansamblu de pictură murală din Moldova în linia tradițiilor postbizantine.
Mănăstirea Cetățuia a jucat și un deosebit rol cultural. Aici s-a înființat, în 1682, o tipografie, unde s-au tipărit cărți grecești pentru Orientul ortodox, tiparnița fiind în acea vreme singura de acest fel din întreg Răsăritul.
Astăzi, ca și în veacurile anterioare, Mănăstirea Cetățuia, păzită de Dumnezeu, acolo, pe culmea de la miazăzi a Iașului, veghează cu aceeași putere a credinței neschimbate și a rugăciunii.
Alte informații:Pe latura sudică a incintei se află clădirea cu sala gotică "Anastasia Doamna", cu pivnițe în care se păstrează vinul obținut în podgoria mănăstirii.
Biserica a fost înconjurată de la început de ziduri înalte de piatră, cu metereze și drum de strajă, turn de intrare și turnuri de colț. În incinta mănăstirii s-au mai construit chilii, baie, bucătărie, pivnițe și stăreție cu trapeză.
Unicitatea Cetățuiei constă în aceea că aici s-a păstrat întregul ansamblu de arhitectură monastică.
Un loc aparte îl ocupă palatul rezervat găzduirii domnului, clădire fortificată, specifică sec. al XVII-lea. Bucătăria (cuhnea) sau, după unele opinii, baia turcească, este singura construcție de acest fel care ni s-a păstrat într-un ansamblu mănăstiresc.
Turnul clopotniță și masivitatea zidurilor dovedesc că mănăstirea a fost gândită și ca loc de refugiu și rezistență armată, în caz de nevoie, fiind cu adevărat o "cetățuie".
Biserica mănăstirii este o biserică specifică arhitecturii religioase din Moldova secolului al XVII-lea, fiind totuși o sinteză originală a unor elemente arhitectonice disparate.
Din nefericire numai o parte din ea ni s-a păstrat fără modificări (cum ar fi frescele reprezentând Arborele lui Iesei, Judecata din urmă) .
Pe peretele vestic al pronaosului se poate vedea și astăzi tabloul votiv, reprezentând familia Domnului Gheorghe Duca.
Biserica adăpostește mormântul ctitorului, al fiicei acestuia, Doamna Maria, al fratelui Domnitorului, Saul, și al fiului său, Ioniță.
Gheorghe Duca punea la dispoziție mijloacele financiare, astfel încât delegația Patriarhiei de Ierusalim aducea materialele tipografice la Iași de la Veneția. Organizarea tipografiei, prima din această regiune a Europei cu o asemenea misiune, a fost încredințată unor călugări români cunoscători ai limbii grecești, în frunte cu ieromonahul Mitrofan, ajuns apoi episcop de Huși. În mediul cultural bisericesc de la Cetățuia au activat: patriarhul Dositei al Ierusalimului precum și alți cunoscuți cărturari greci din vremea respectivă (Nicolaos Kerameos, Ieremia Cacavelas, Ioan Comnen, Chesarie Daponte) . Multe din textele grecești tipărite aici au intrat în celebra Patrologie J. P. Migne.
Epocile de slujire și cultură ale Cetățuii sunt bine reflectate în Muzeul mănăstirii, care poate fi vizitat de pelerini.
O superbă panoramă a Iașilor se poate admira din turnul "Cina Pelerinului", aflat în clădirea stăreției.
Cod Monument:IS-II-a-A-03806
Informații conexe:GLASCOMUN.INFO: Mănăstirea Cetățuia (Articol)
Știri despre biserică:

»  Patriarhul Antiohiei în vizită la Mănăstirea Cetățuia (2016-09-24)

 Închide 

Patriarhul Antiohiei în vizită la Mănăstirea Cetățuia

[2016-09-24]
de Andrei Pau

img-20160923-wa0070
Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, împreună cu Înaltpreafințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și cu ierarhi ai Sinodului Mitropolitan a vizitat vineri, 23 septembrie 2016, mănăstirirea Cetățuia din Iași, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
***
Mănăstirea Cetățuia a rămas cunoscută în istorie prin dinamica activității cărturărești desfășurate, aici funcționând o tiparniță cu litere grecești, adusă de la Veneția. Ajunsă într-un stadiu avansat de degradare la sfârșitul secolului al XIX-lea, mănăstirea a fost restaurată în perioada interbelică la inițiativa lui Nicolae Iorga.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3335, Ultimul acces: 2019-02-18 09:10:14

»  Un nou stareț pentru Mănăstirea Cetățuia din Iași (2016-01-26)

 Închide 

Un nou stareț pentru Mănăstirea Cetățuia din Iași

[2016-01-26]
La Mănăstirea Cetățuia din Iași a avut loc luni, 25 ianuarie 2016, instalarea în demnitatea de stareț a părintelui protosinghel Arsenie Hanganu de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în prezența părintelui arhimandrit Nichifor Horia, starețul Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași și exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, informează site-ul doxologia.ro. Rânduiala instalării a avut loc după oficierea Sfintei Liturghii.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a menționat că așteaptă de la noul stareț al Mănăstirii Cetățuia să continue și să intensifice lucrarea înaintașului său și, de asemenea, să fie dedicat vieții monahale: „Părintele Arsenie, ca prim ajutător al starețului Partenie Petric, preia de la acesta conducerea acestei sfinte mănăstiri. Ne rugăm ca noul stareț să fie împodobit cu darul răbdării, al cumințeniei și al șederii de strajă, astfel încât lucrarea părintelui Partenie să fie continuată și intensificată. Nădăjduim că și părinții, cei de acum și cei care, cu mila Domnului, se vor adăuga acestei cinstite obști, vor veghea alături de noul stareț ca Mănăstirea Cetățuia să fie loc de sfințenie și loc de împreună- rugăciune a monahilor și a credincioșilor din parohiile orașului, care găsesc aici tărâm de scăpare întru cele ale Duhului, întru cele ale lui Dumnezeu“.
La final, conform rânduielii, părinții Mănăstirii Cetățuia au făcut metanie și au luat binecuvântare de la noul stareț.
***
Preacuviosul părinte protosinghel Arsenie Hanganu s-a născut în anul 1974, în comuna Beceni din județul Buzău, primind numele de botez de Adrian Constantin. A urmat cursurile Liceului de Chimie Buzău în perioada 1989-1993. După terminarea studiilor liceale a îmbrățișat viața monahală, intrând ca frate în Mănăstirea Horaița din județul Neamț, în data de 25 august 1993. În data de 20 martie 1994, a fost tuns în monahism, primind numele de Arsenie. În luna august a anului 1995 a fost transferat în obștea Mănăstirii Cetățuia, județul Iași, unde a îndeplinit ascultările de secretar și de econom al mănăstirii. În luna octombrie a anului 1997, a fost hirotonit ierodiacon și apoi ieromonah, pe seama aceleiași mănăstiri. În anul 2008 a fost hirotesit protosinghel.
Între anii 1995-2000 a frecventat și absolvit cursurile Facultății de Teologie Ortodox㠄Dumitru Stăniloae“ din Iași, iar între 2000-2005 pe cele ale Facultății de Litere din cadrul Universității „Al. I. Cuza“ din Iași. În perioada 2006-2008 a urmat cursurile de Master din cadrul Facultății de Teologie Ortodox㠄Dumitru Stăniloae“ din Iași, secția Istorică-Practică. Începând cu luna ianuarie a anului 2006, a fost numit în ascultarea de egumen al Mănăstirii Cetățuia din Iași. Din luna august a anului 2008, îndeplinește ascultarea de secretar al Sectorului exarhat din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4452, Ultimul acces: 2019-02-18 09:10:14

»  Sfinții Apostoli Petru și Pavel cinstiți la Mănăstirea Cetățuia (2015-06-30)

 Închide 

Sfinții Apostoli Petru și Pavel cinstiți la Mănăstirea Cetățuia

[2015-06-30]
Și în acest an, cu prilejul sărbătoririi hramului, Mănăstirea Cetățuia din Iași a devenit loc de pelerinaj pentru credincioși din întreg municipiul, veniți să-i cinstească în mod deosebit pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Sfânta Liturghie dedicată hramului așezării monahale a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în sobor numeros de preoți și diaconi, potrivit mmb.ro
Luni, 29 iunie 2015, în ziua când Biserica Ortodoxă Română i-a sărbătorit pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Mănăstirea Cetățuia din Iași și-a serbat hramul. Sutele de credincioși prezenți la sărbătoarea așezării monahale au participat cu evlavie la Sfânta Liturghie oficiată IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, din soborul co-slujitor făcând parte arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodox㠄Dumitru Stăniloae” din Iași, pr. prof. univ. dr. Viorel Sava de la Facultatea de Teologie ieșeană, precum și stareții mai multor mănăstiri din județul Iași.
Ce semnifică numele Sfinților Apostoli prăznuiți
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a conturat portretul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Din multitudinea de virtuți ale acestora, Înaltpreasfinția sa a subliniat două - smerenia și tăria în credință, virtuți ce ar trebui însușite de fiecare dintre noi: „În chipul Sfinților Apostoli Petru și Pavel creștinii se regăsesc, fie că sunt săraci sau bogați, intelectuali sau oameni simpli, fie că fac parte dintr-o familie sau sunt necăsătoriți. De asemenea, fiecare dintre noi ne regăsim, mai ales, în slăbiciunile celor doi apostoli, ca oameni născuți din bărbat și din femeie. În același timp însă, trebuie mărturisit faptul că Sfinții Apostoli Petru și Pavel, în ciuda momentelor de clătinare, L-au considerat pe Hristos Domnul ca Stăpânul cerului și al pământului, propovăduind prin toată viața și scrierile lor că Dumnezeu este totul. (...) Cei doi apostoli au fost numiți în familiie lor Simon și Saul; întâlnirea lor cu Domnul Hristos a constat și în schimbarea numelor, așa cum se întâmplă astăzi la botezul unui adult sau în rânduiala intrării în monahism. Numele au o anumită importanță , după proverbul «spune-mi cum te numești ca să-ți spun cine ești». Numele Petru înseamnă «piatră», cu tot ceea ce decurge din acest cuvânt - tărie, statornicie, determinare, fidelitate de cremene față de un crez. De cealaltă parte, un părinte al Bisericii spune că semnificația numelui Pavel ar însemna «mic, om mic», în înțeles de smerenie, în înțelesul celor spuse de Sfântul Ioan Botezătorul: « Eu trebuie să mă micșorez, iar El - Hristos Domnul, trebuie să crească»”.
În cadrul slujbei arhierești, diaconul Florin Purice a fost hirotonit preot de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pe seama parohiei „Sfânta Varvara” -Dragalina, comuna Hlipiceni, Protopopiatul Botoșani.
La finalul slujbei Sfintei Liturghii, după cuvântul de mulțumire al părintelui stareț Partenie Petric, credincioșii prezenți au primit binecuvântare de la IPS Mitropolit Teofan, iar mănăstirea a organizat o agapă frățească și a împărțit pachete cu mâncare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7628, Ultimul acces: 2019-02-18 09:10:14


Nr. vizualizări:55809
Data ultimei vizualizări:2019-02-18 09:10:15
Data actualizare:2016-07-26 10:42:43
Data încărcării:2005-11-24 05:10:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:125

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2008-11-16
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 206

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-03-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 18

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2006-09-27
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 192

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-11-16
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 28

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-09-27
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 8

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-06-22
Contor: 4

Vedere din spate
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2008-11-16
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 22

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-06-22
Contor: 5

Vedere din spate
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2008-11-16
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 20

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-11-16
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 11

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-11-16
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 11

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-11-16
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 19

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-03-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 19

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-10-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 14

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-11-16
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 21

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2006-09-27
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 27

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8