Biertan :: Biserica Fortificata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Fortificată
Biertan
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Biertan (maghiara: Berethalom) (germana: Birthälm, Bierthalmen, Bierthalm, Birthälm, Birthalmen)
Comună:Biertan
Județ:Sibiu
Adresa:Piața 1 Decembrie 1918 nr. 2
Cod poștal:557045
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.biertan.ro
Adrese utile:www.evang.ro, www.comunaBiertan.ro, www.cjSibiu.ro, sb.prefectura.mai.gov.ro
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Construită între 1490-1516.
Localitatea Biertan este situata in mijlocul podisului Transilvaniei, in nordul judetului Sibiu, la egala distanta de orasele Medias si Sighisoara.
Biertan este mentionat documentar pentru prima oara in anul 1283, impreuna cu alte 7 sate, locuite in acea perioada de sasi într-un document privind impozitele cerute de Capitalul Catolic din Alba Iulia preotilor catolici din comunitatile sasesti.
Biertan se afla intr-o zona deluroasa, la stanga raului Tarnava Mare. In centrul localitatii paraul Biertan conflueaza cu paraul Richis, casele si caile de acces fiind asezate in lungul acestor paraie.
Cai de acces: Dinspre nord Biertan este accesibil pe drumul judetean DJ 141B (asfaltat) ramificatie a drumului national DN14 Medias- Sighisoara.
Catre sud DJ141B face legatura cu satul Richis si drumul Medias-Mosna-Agnita.
Catre est drumul comunal DC24 (nemodernizat) face legatura cu satul Copsa Mare iar catre vest DC 22 face legatura cu satul Dupus-Atel.
Cea mai apropiata statie de cale ferata care deserveste trenurile accelerate si rapide este statia Medias, pentru trenurile personale existand o statie mai apropiata, statia CF Dumbraveni, la numai 9 km, acces rutier de Biertan.
Biertan este centru mestesugaresc, viticol, important. Biertan a fost sediul episcopiei evangleice timp de peste 300 ani.
Din Evul Mediu un centru Biertan a avut o piata comuna utilizata ca atare, ca loc de targ saptamanal pana dupa cel de-al II-lea razboi mondial. In anii 50 piata a devenit parc, iar locul de targ saptamanal a fost mutat in alta parte. Acest targ se tinea de doua ori pe an, in 21. X si 14. IV.
Alte informații:Localitatea Biertan este asezata in mijlocul podisului Transilvaniei, in nosdul judetului Sibiu, la egala distanta de orasele Medias si Sighisoara. Biertanul face parte dintre primele asezari germane din Transilvania fiind cuprins in cele doua "Scaune" - Madias si Seica - in Dpiloma Andreeana din 1224.
Biertan este mentionat documentar pentru prima oara in anul 1283, impreuna cu alte 7 sate, locuita in acea perioade de sasi intr-un document privind impozitele cerute de Capitalul Catolic de la Alba Iulia preotilor catolici din comunitatile sasesti.
Ca orice asezare saseasca, avea organizare urbanistica, remarcandu-se stilul franconic al sirurilor de case in jurul unei piete centrale, deasupra careia se inalta o impunatoare biserica-cetate.
Din totalul de aproape 300 biserici fortificateconstruite intre secolele XV si XVI biserica din Biertan si-a conservat foarte bine aspectul initial. Acest edificiu se ridica pe un deal in mijlocul comunei, in centrul vailor transversale cu margini acoperite de culturi de vita-de-vie, porumb si paduri.
Complexul ecleziastic si de aparare a fost construit in secoleleXV-XVI in stilul gotic tarziu, cu elemente specifice Renasterii. Timp de aproape 300 de ani Biertanul a fost ales sediul Episcopiei Evanghelice - intre 1572 si 1867.
Edificiul central al ansamblului este o biserica-hala cu trei nave, boltite in retea, construita intre 1492-1516 pe locul alteia mai vechi. Biserica este construita in stil gotic tarziu cu elemente de arhitectura renascentista la unele portale. Biserica este ultimul edificiu de tipul acesta - biserica-hala - ridicat in Transilvania.
Biserica actuala este invaluita de pereti zugraviti din secalul al XVI-lea. O alta biserica a ocupat aceoasi loc inainte. Se mai pot observa inca frescele de la inceputul secolului al XVI-lea pe turnul sudic al zidului interior de incinta. Peretii sunt pictati si structurile de baza sunt facute din piatra.
In interiorul bisericii altarul in stil gotic tarziu, in forma de triptic a fost realizat in mai multe etape intre 1515-1524. Stranele sunt realizateintre 1514-1523 de sighisoreanul Reychmut si se numara printre cele mai valoroase de acest gen din Transilvania. Unica in felul sau este usa sacristiei construita la 1515, remarcabila prin sistemul de blocare.
Cu prilejul lucrarilor de fortificare incepute dupa anul 1515, deasupra corului a fost construit un etaj fartificat prevazut cu ferestre de tragere.
Altarul este construit in stil gotic tarziu, sculptat in lemn, de catre Johannes Reichmuth din Sighisoara si cuprinde 24 de icoane pictate reprezentand scena biblice. Aceste icoane au fost realizate in perioada 1483-1515.
Partea principala este formata de un crucifix ce reprezinta pe Maria, Isus si Maria Magdalena, care imbratiseaza crucea. Pe alte doua elemente, care flancheaza pictura principala, sunt reprezentate viziuni ale lui Ezekiel si ale imparatului Augustin.
Realizatorul amvonului se pare ca este un taietor de piatra Ulrich, originar din Brasov, care a sosit in 1523 in Biertan. Pictura pe lemn a amvonului dateaza din 1754. Amvonul impresioneaza prin reprezentarile de scene biblice si prin decoratia cu motive arhitecturale si vegetale deosebit de ingrijit lucrate in stilul de tranzitie de la gotic la cel renascentist.
Acelasi artist care a realizat si amvonul bisericii, Johannes Reichmuth din Sighisoara este autorul portii deosebita a sacristiei. Sacristia prezinta un sistem de blocare a usii care punea concomitent in miscare 15 zavoare.
Camera sacristiei adaposteste tezaurul bisericii si al localitatii in vreme de asediu. In aceasta camera inca mai exista piese ale mestesugarilor transilvaneni, tablouri, cani si potire in stilul Renasterii.
Zidul de incinta, car dateaza din aceeasi epoca a fost intarit in cursul secolului al XVI-lea cu 8 turnuri, el desfasurandu-se in forma de spirala , asemenea unei centuri cu 3 turnuri in jurul dealului. Turnurile bisericii din Biertan sunt urmatoarele:
1. Turnul cu ceas se afla la nord-est de biserica, in afara functiei care ii este data de nume, reprezinta si turn al portii pentru primul zid de incinta. Acest turn prezinta o pasarela de lemn si ferestre de tragere, iar deasupra acoperisului piramidal formeaza ceasul propriu-zis.
2. In nordul bisericii se afla turnul cu clopot de lemn. In prima larte a secolului al XIX-lea acest turn a fost consolidat de tamplarul Hoeck.
3-4. Alte turnuri mai sunt: turnul mausoleului si turnul bastion inchisoare - in acest turn, in mica incapere a sa, cu doar un pat, o masa, o farfurie si un singur set de tacamuri erau inchise perechile care, din diferite motive, doreau sa se desparta.
5. Turnul catolic se afla la sud de biserica. Tematica iconografica a ziduriloe este dominata de Judecata De Apoi. Acest turn al catolicilor a reprezentat multa vreme un simbol al tolerantei religioase intr-o tara scuturata adesea de conflicte etnice si confesionale. Cand cea mai mare parte a locuitorilor din Biertan au trecut la protestantism s-a construit pentru cei care au vrut sa ramana fideli vechii credinte un alt lacas de cult. Din anul 1564 Transilvania devine singura tara din Europa cu 4 confesiuni existand un anume grad de libertate religioasa.
6. Turnul primariei se afla situat in vestul bisericii. El reprezinta un turn-poarta la drumul de carute care intra in biserica facand legatura intre zidul interior si zidul mijlociu de incinta a bisericii.
7. In sudul bisericii drumul de care trecea pe sub doua turnuri-poarta: unul corespunzator zidului al treilea de incinta si altul corespunzator zidului al doilea de incinta. Turnul interior mai era numit si Turnul Slaninii, deoarece in vremuri de asediu constituia un important depozit pentru alimente.
8. Bastionul Tesatorilor se afla in vestul bisericii, pozitianat pe zidul exterior de incinta. In prezent acest turn s-a transformat in atelierul unui pictor din Biertan.
Ansamblul bisericii fortificate de la Biertan este format din 3 ziduri concentrice, cele interioare fiind inelare. Aceste ziduri erau legate intre ele de turnuri poarta. Astfel intre zidul 2 si 3 legatura se face prin turnul-poarta primarie.
In afara de drumul de care, care face legatura intre exteriorul si interiorul bisericii mai exista accesul dinspre nord, accesul printr-o scara acoperita care face legatura intre fosta cazarma si turnul de clopot.
Dupa cutremurul din 1977 s-au executat lucrari de restaurare si consolidare la boltile bisericii.
Donariumul de la Biertan
A fost descoperit in anul 1775 la radacina unui copac din padurea Chimdru, situat la 5 km. spre sud de Biertan. A ajuns in colectia de antichitati a baronului Samuel Brukenthal de la Avrig, apoi la muzeul Brukenthal.
Este format dintr-o tabula ansata de bronz (32, 5 cm x 12, 6 cm) purtand inscriptia:"ego zenovius votum posvi" (eu Zenovius am pus aceasta ofranda) si un disc, de asemenea din bronz cu diametrul de 23, 7 cm, avand in interior monograma lui Hristos (H+P) .
Cercetatorii l-au datat in secolul al IV-lea, el reprezentand un argument al existentei in acest spatiu, dupa retragerea aureliana din anul 271, a unei populatii crestine vorbitoare a limbii latine.
Ansamblul arhitectonic de la Biertan, impresioneaza prin incadrarea armonica in localitate, prin valoarea sa estetica si informativ istorica si mai ales prin substanta originara pastrata de la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea, caracteristici care au determinat includerea sa in Lisat Patrimoniului Universal UNESCO.

Biserica gotica tarziu construita la sfarsitul secolului al XV-lea, in inima asezarii, este considerata una dintre cele mai mari din intreagaTransilvanie, iar astazi mai pastreaza fragmente izolate din bazilica gotica timpurie, care a fost amplasata anterior pe acest loc. Prima mentiune precisa a bisericii fortificate din Biertan dateaza din 1468, cand regele Matei a scutit de serviciul militar o treime din cetatenii biertani de varsta militara, pentru a asigura apararea comunitatii. Alcatuita din trei ziduri, sase turnuri de aparare si mai multe bastioane, biserica fortificata impresioneaza prin maretia sa. (Brosura: Traseul Biserici-cetati) .
Cod Monument:SB-II-a-A-12328
Nr. vizualizări:112857
Data ultimei vizualizări:2024-02-26 08:13:31
Data ultimei actualizări:2022-11-25 20:42:05
Data încărcării pe sit:2005-04-17 17:32:19
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-10-22
Contor: 191

Vedere din lateral
Foto: Mircea Vâlcu