Holod :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Holod
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Holod
Comună:Holod
Județ:Bihor
Cod poștal:417280
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.egco.ro, www.primariaHolod.ro, www.cjBihor.ro, www.prefecturaBihor.ro
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Eclectic
Detalii:Construită în stil eclectic în anul 1933. În afară de caracteristicile stilului bizantin care sunt mai pronunțate păstrează și din arhitectura apuseană și anume din stilul gotic, acei stâlpi pentru sprijinirea pereților. Are forma de cruce cu acoperiș boltit. În anul 1986 a fost împodobită cu pictură bizantină executată în tehnica tempera, de către Motronea Adriana din Sibiu.
După 65 de ani comunitatea greco-catolică din Holod, jud. Bihor, a intrat în biserica parohială din localitate, care a fost retrocedată în data de 13 martie 2013. Decizia definitivă și irevocabilă a fost dată în data de 30 mai 2007, însă datorită refuzului părții ortodoxe de a dialoga, partea greco-catolică a fost nevoită să ceară, în data de 30 ianuarie 2013, ordonanță prezidențială pentru a putea intra și sluji în biserică.
Știri despre biserică:

»  Prima Liturghie arhierească în noul paraclis din Parohia Holod, Protopopiatul Tinca (2015-10-26)

 Închide 

Prima Liturghie arhierească în noul paraclis din Parohia Holod, Protopopiatul Tinca

[2015-10-26]
În Duminica a douăzeci și treia după Rusalii, 25 octombrie 2015, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei s-a aflat în vizită pastorală în cadrul Protopopiatului Tinca, prilej cu care a inaugurat slujirea în noul spațiu liturgic amenajat în vecinătatea noii biserici parohiale aflate în construcție, cu hramurile Învierea Domnului și Sfinții Martiri Brâncoveni din Parohia Holod, după cum ne-a precizat Pr. Călin Popa.
În dimineața zilei de Duminică, a fost oficiată slujba de sfințire a apei, Agheasma mică, fiind binecuvântat interiorul paraclisului din vecinătatea noii biserici parohiale din Holod, prin stropire cu apă sfințită, urmată de Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de Chiriarhul Oradiei, în sobor de preoți și diaconi, de față fiind mulțime mare de credincioși, dar și oficialități centrale și locale. Astfel, au fost săvârșite primele sfinte slujbe în noul paraclis, ce a început a se zidi îndată după sfințirea și așezarea pietrei fundamentale a noii biserici parohiale din Holod, în ziua de 3 mai 2015, de către Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei.
Prin grija Părintelui Paroh Andrei Ionuț Laza, prin strădania și jertfa celor peste 350 de credincioși care formează parohia, dar și cu sprijinul Consiliului Local al comunei Holod și generozitatea a numeroși binefăcători, în doar șase luni de zile s-a reușit amenajarea unui paraclis foarte generos pentru slujire, în vecinătatea locului unde se va înălța biserica parohială.
Construirea unei noi biserici la Holod, dar și ridicarea unui paraclis în care să se slujească până la finalizarea lucrărilor la biserică, a fost deosebit de necesară deoarece comunitatea ortodoxă majoritară, formată din peste 150 de familii, a pierdut, în anul 2012, în urma unui proces în justiție, biserica parohială, construită de înaintașii dreptmăritorilor creștini de aici, în favoarea Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolică, până în prezent slujindu-se alternativ.
În cadrul Sfintei Liturghii, după momentul citirii pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, Chiriarhul Oradiei a rostit un bogat cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre învățăturile duhovnicești ce reies din fragmentul scripturistic:
„Cuvintele cheie din pericopa evanghelică, pe care le putem folosi și ca moto al cuvântului de astăzi, sunt cele rostite de Mântuitorul Iisus Hristos atunci când cel pe care l-a vindecat voia să meargă cu Domnul Hristos, iar El îi răspunde «mergi, întoarce-te înapoi la casa ta și povestește tuturor cât bine ți-a făcut ție Dumnezeu», iar omul vindecat s-a întors în orașul său și povestea tuturor cât bine i-a făcut lui Iisus. Deci el Îl recunoaște, la fel cum și duhurile necurate L-au recunoscut pe Domnul nostru Iisus Hristos, că este Fiul lui Dumnezeu.”
„Fiul lui Dumnezeu a venit în lume ca să mântuiască lumea din păcat și din suferință, să o scoată din robia întunericului, de sub stăpânirea demonilor, de sub imperiul morții. Fiul lui Dumnezeu S-a făcut om, El, Cel fără de păcat, a ales să moară, jertfă de ispășire pentru păcatele noastre și prin moartea Sa să ne dăruiască nouă viață. El S-a făcut Om, în toate asemenea nouă, afară de păcat, pentru ca să îl vindece pe om de toată stricăciunea și să-l mântuiască, să-i dăruiască viața cea veșnică, așa cum am auzit și din apostolul zilei, că prin Harul lui Dumnezeu suntem mântuiți, deci mântuirea vine ca un dar din partea lui Dumnezeu pentru noi.
În cadrul slujbei, Chiriarhul Oradiei a hirotonit pe diaconul Emanuel Juncu întru preot, pentru Protopopiatul Tinca, îmbisericit pe seama bisericii cu hramurile Buna Vestire și Adormirea Maicii Domnului din Parohia Vintere, Protopopiatul Tinca, pentru împlinirea misiunii pastoral-misionare din acest protopopiat. Tot în cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Emanuel Juncu a primit și hirotesia de duhovnic.
Părintele Vasile Popa, Protopopul Tincăi, a rostit un cuvânt de bun venit Preasfințitului Părinte Sofronie din partea clerului Protopopiatului Tinca și a credincioșilor din Parohia Holod și a prezentat stadiul lucrărilor la noul lăcaș de cult, precum și situația administrativ-gospodărească a Parohiei Holod. Părintele paroh Andrei Ionuț Laza a mulțumit Preasfinției Sale pentru tot sprijinul și purtarea de grijă pe care a arătat-o necontenit față de credincioșii din Holod, oficialităților pentru ajutorul acordat, dar și credincioșilor pentru jertfa pe care au depus-o până acum în construirea noului paraclis.
În cuvântul rostit la final, Întâistătătorul Eparhiei Oradiei a subliniat importanța zidirii noii biserici și a noului paraclis și a felicitat pe părintele paroh pentru activitatea pastoral-misionară pe care o desfășoară și pe credincioșii parohiei Holod pentru statornicia în dreapta credință, pentru dragostea și râvna sfântă de care dau dovadă față de Biserica strămoșească, adresând cuvânt de îmbărbătare și încurajare întregii comunități dreptmăritoare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1364, Ultimul acces: 2020-05-27 22:33:11


Nr. vizualizări:2059
Data ultimei vizualizări:2020-05-27 22:33:11
Data actualizare:2018-01-22 08:11:04
Data încărcării:2006-06-04 11:30:38
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:Nelu_Pozaru: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2013-09-12
Contor: 85

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru