Hinchiris :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Hinchiriș
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Hinchiriș
Comună:Lazuri de Beiuș
Județ:Bihor
Cod poștal:417303
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.eparhiaortodoxaoradea.ro, www.LazuriDeBeius.ro, www.cjBihor.ro, www.prefecturaBihor.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului, Sf. Ioan Românul
Detalii:Construită între 2008-2012.
Știri despre biserică:

»  Biserica parohială din Hinchiriș a fost târnosită (2012-10-08)

 Închide 

Biserica parohială din Hinchiriș a fost târnosită

[2012-10-08]
În Duminica a douăzecea după Rusalii, a Învierii fiului văduvei din Nain, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat slujba de târnosire a noii biserici cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Ioan cel Nou Românul” din parohia Hinchiriș, Protopopiatul Beiuș, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești, în sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Pr. Cosmin Tripon.
Satul Hinchiriș este așezat la poalele Munților Codru Moma, în partea de vest a Depresiunii Beiușului, traversat longitudinal de „Valea Hinchiriș”, fiind o străveche vatră românească ortodoxă, fapt atestat și de biserica din lemn, monument istoric, cu hramul „Înălțarea Domnului”, ridicată, potrivit istoricului Ioan Godea, la începutul secolului al XVIII-lea, sau chiar mai devreme, la sfârșitul secolului al XVII-lea, așezată pe un vârf de deal, de unde veghează asupra întregii comunități.
Biserica nouă s-a ridicat într-un interval de timp foarte scurt, doar patru ani de zile, între 2008 și 2012, piatra de temelie a noului sfânt locaș fiind sfințită de către Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei la 18 mai 2008, și a fost înzestrată cu iconostas din lemn de tei, parchet, două candelabre, două clopote turnate la Innsbruck, în Austria, obiecte și cărți de cult precum și cu o frumoasă pictură în tehnica „fresco”. În exterior, sfântul lăcaș a fost împrejmuit cu gard iar în curtea acestuia au fost înălțate o troiță, un monument în cinstea eroilor satului și un lumânărar.
În cuvântul de învățătură rostit, Chiriarhul Oradiei a subliniat mai întâi rolul și rostul slujbei de sfințire a unei noi biserici: „Evenimentul acesta este unic iar slujba foarte bogată, fiind săvârșită pentru slava lui Dumnezeu, pentru numele lui Dumnezeu, în numele lui Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu, în locul sfințit, să sfințească și sufletele noastre, să înnoiască și viața noastră, să ne transforme în oameni ai Legii celei Noi, în creștini adevărați”, a spus Preasfinția Sa.
Vlădica Sofronie a explicat, apoi, credincioșilor prezenți semnificația principalelor moment din timpul slujbei de târnosire, arătând că, în biserică, nu se săvârșește nimic fără episcop, întreaga slujire preoțească se datorează mandatului primit de preot de la ierarhul său, în numele și cu acordul căruia își exercită lucrarea harului preoției primit la hirotonie. „Înmânarea antimisului preotului, sfințirea bisericii de către episcop este o formă vizibilă a legăturii dintre episcop și preoții săi, precum părintele care vine să își cerceteze fiul, și fiul care arată cinstire respectuoasă părintelui său”.
Concluzionând, PS Sofronie, a spus: „Astăzi, noi toți, am fost înălțați duhovnicește prin lucrarea Duhului Sfânt, mărturisind prin rugăciune către Preasfânta Treime că această biserică a fost zidită de Tatăl, întărită de Fiul, înnoită de Duhul Sfânt, care a luminat și a sfințit sufletele noastre”.
Pentru întreaga activitate pastoral-misionară precum și pentru râvna și jertfa depusă pentru ridicarea și împodobirea bisericii, Preasfințitul Sofronie l-a distins pe Pracucernicul Părinte paroh Florin Ovidiu Stan cu rangul de iconom-stavrofor, iar membrilor Consiliului parohial, oficialităților locale și județene, precum și sponsorilor le-a înmânat diplome de apreciere. Tot în cadrul acestui frumos și solemn eveniment, Consiliul local al comunei Lazuri de Beiuș a conferit Chiriarhului Oradiei titlul de Cetățean de Onoare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2516, Ultimul acces: 2020-05-28 11:48:32


Nr. vizualizări:2846
Data ultimei vizualizări:2020-05-28 11:48:32
Data actualizare:2016-02-03 08:56:45
Data încărcării:2006-06-04 10:59:06
Nr. Mesaje:1
Rugăminte:
(2011-02-06)
Sunt nepotul lui Mistra Aurina si va rog daca se poate sa ma ajutati ca nu mai stiu nimic de acasa din Hinchiris.
Va multumesc anticipat.
Cu respect Ovidiu
Nr. Fotografii:6
Fotografi:Panoramio.com: 4, Basilica.ro: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-02-03
Contor: 12

Vedere de ansamblu
Foto: Panoramio.com

Data: 2012-10-11
Contor: 43

Vedere din lateral
Foto: Basilica.ro

Data: 2016-02-03
Contor: 16

Vedere din lateral
Foto: Panoramio.com

Data: 2012-10-11
Contor: 24

Vedere din față
Foto: Basilica.ro

Data: 2016-02-03
Contor: 15

Vedere din lateral
Foto: Panoramio.com

Data: 2016-02-03
Contor: 9

Troiță
Foto: Panoramio.com