Harsova :: Biserica Schitul lui Galusca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Schitul lui Gălușcă
Hârsova
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Hârsova
Comună:Delești
Județ:Vaslui
Cod poștal:737182
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaVaslui.ro, www.episcopiahusilor.ro, delesti.ro, www.cjVS.ro, vs.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Stoian Ionel
Hram:Adormirea Maicii Domnului, Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn din Harsova a apartinut schitului cu acelasi nume, cunoscut si sub numele de Harsovita sau schitul lui Galusca, este datata ante 1669 si a fost reconstruita de stefan Galusca in anul 1772 .
In anul 1809 la schitul Harsovita exista o biserica de lemn cu hramul Sfantul Nicolae, metoh al Manastirii Floresti.
Anuarele Eparhiei Husilor din anii 1934-1938 precizeaza ca biserica parohiala din Harsova cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost construita din lemn in anul 1772 .
Intr-un dictionar de la sfarsitul secolului al XIX-lea se consemneaza ca in anul 1772 a fost reconstruita biserica de catre stefan Galusca si serveste ca biserica de mir .
Mai multe elemente de datare ne ajuta sa precizam ca in anul 1772 biserica exista deja. Pomelnicul triptic, scris cu litere chirilice, il consemneaza pe ctitorul stefan Galusca alaturi de alti monahi. Sub curcea rastignirii de pe coronamentul iconostasului este insemnat anul 1771. Aceasta dovedeste ca acum s-a renovat catapeteasma iar in anul urmator, 1772, s-a finalizat renovarea bisericii.
in decursul vremii biserica a avut de suportat multe reparatii. O astfel de reparatie a avut lor in anul 1888, alta in anul 1913, cand s-a consolidat temelia, a fost acoperita partea de nord cu scandura, s-a dat jos sindrila si s-a acoperit cu tabla.
Dupa toate datele referitoare la biserica de lemn, Schitul Harsova dateaza din secolul al XVII-lea iar la reparatia din anul 1772 i s-a schimbat hramul vechi „Sfantul Nicolae” cu hramul nou „Adormirea Maicii Domnului” pe care il are si astazi. Este posibil ca un timp biserica sa fi figurat cu ambele hramuri, de vreme ce in anul 1809 este consemnata cu hramul „Sfantul Nicolae”.
Biserica din lemn pastreaza planul simplu al bisericilor vechi in forma de nava, cu altarul pentagonal si pridvorul partial deschis. in peretele din partea de sud a absidei altarului a fost decupata o usa mica.
Interiorul bisericii este luminat de cele patru ferestre care au ancadramentul decorat cu lujer din care se detaseaza flori si frunze intre chenare de linii si zimti.
Alte informații:Biserica fostului Schit Hârșova.
Nr. vizualizări:3943
Data ultimei vizualizări:2024-07-14 13:29:57
Data ultimei actualizări:2015-08-28 13:08:29
Data încărcării pe sit:2006-06-04 10:31:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-08-28
Contor: 62

Vedere de ansamblu
Foto: ProtoieriaVaslui.ro