Gura Humorului :: Catedrala Nasterii Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Nașterii Maicii Domnului
Gura Humorului
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Gura Humorului
Județ:Suceava
Adresa:strada Mihail Kogălniceanu
Cod poștal:725300
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.primariaGH.ro, www.cjSuceava.ro, www.prefecturaSuceava.ro
Hram:Nașterii Maicii Domnului
Detalii:Construită în 1997.
Știri despre biserică:

»  Biserica este cea care ne ajută să ne mântuim – Mitropolitul Serafim (2018-07-30)

 Închide 

Biserica este cea care ne ajută să ne mântuim – Mitropolitul Serafim

[2018-07-30]
de Florin Nicolaie

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim al Germaniei a subliniat vineri în predica sa de la Catedrala din Gura Humorului c㠄Biserica este cea care, aici pe pământ, ne ajută să ne mântuim, adică ne eliberează de rău și de păcat”.
Prezența Mitropolitului Serafim împreună cu Episcopul Macarie al Europei de Nord la Catedrala din Gura Humorului a fost prilejuită de Tabăra de vară a tinerelor familii din Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, care s-a desfășurat în zilele de 27 și 28 iulie 2018 în Bucovina.
În predica de după slujba Vecerniei din 27 iulie, Mitropolitul Germaniei a atras atenția celor prezenți c㠄nu ne putem salva sufletele noastre în veșnicie dacă nu ținem legătura cu Biserica”.
Biserica este taina comuniunii și a mântuirii oamenilor. Ea a fost întemeiată de Hristos pentru a-I continua lucrarea de mântuire săvârșită acum 2000 de ani.
Înaltpreasfințitul Părinte a evidențiat c㠄noi suntem mădulare ale trupului Bisericii prin faptul că ne strângem la rugăciune, ne împărtășim cu Sfintele Taine și trăim tot mai mult în solidaritate și în comuniune”.
„Oamenii nu se apropie de slujitorii Bisericii dacă nu văd în ei icoana vie a Mântuitorului Hristos” și tocmai de aceea „atât ierarhii, cât și preoții caută să dea mărturia cea mai bună a iubirii lui Hristos pentru noi”, a spus Părintele Mitropolit.
De asemenea, cei doi ierarhi au liturghisit sâmbătă, 28 iulie, tot în Catedrala din Gura Humorului.
La finalul slujbei, Mitropolitul Serafim a apreciat inițiativa Părintelui Episcop Macarie de a organiza o tabără în Bucovina pentru familiile din eparhia pe care o păstorește.
Înaltpreasfinția Sa a oferit, în semn de prețuire, părintelui paroh Mircea Nuțu distincția Crucea Nordului din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.
Cei 80 de participanți din țările scandinave au petrecut în Bucovina o săptămână, timp în care au derulat multiple activități religioase, educative și drumeții recreative.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1538, Ultimul acces: 2020-07-14 20:29:13

»  Arhiepiscopul Pimen al Sucevei a liturghisit la hramul catedralei din Gura Humorului (2018-06-12)

 Închide 

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei a liturghisit la hramul catedralei din Gura Humorului

[2018-06-12]
de Florin Nicolaie

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a oficiat Sfânta Liturghie, în duminica Tuturor Sfinților, la Catedrala din Gura Humorului cu ocazia celui de-al doilea hram al lăcașului de cult.
În predica sa, Arhiepiscopul Pimen al Sucevei a vorbit credincioșilor despre înțelesul pământului strămoșesc și despre înaintașii noștri care au păstrat dreapta credință.
Ierarhul a subliniat că aceștia au rămas statornici pe pământul lor și „au luptat pentru apărarea credinței, a felului de viață și pentru glia străbună, legați sufletește de pământ cu multă înțelepciune”.
Înaltpreasfinția Sa a explicat această legătură puternică dintre pământ și înaintașii noștri prin faptul că pământul era prețuit nu pentru roade”, ci pentru c㠄era moștenire de la tata, mama, bunici, moșii și strămoșii noștri”.
Acesta a fost și acesta este înțelesul pământului nostru strămoșesc pentru care srămoșii noștrii s-au luptat cu prețul vieții lor, a spus Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților, potrivit Trinitas TV.
La slujbă au participat atât credincioși din localitate și împrejurimi, cât și oficialițăti locale și județene.
La final, comunitatea parohială a oferit celor prezenți peste 600 de pachete cu hrană.
Istoricul catedralei
Construirea Catedralei din Gura Humorului a durat 20 de ani, incluzând aici și perioada în care s-au făcut demersuri pentru obținerea locului de construcție pentru lăcașul de cult.
Crucea și locul catedralei au fost sfințite în decembrie 1991 de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, iar târnosirea lăcașului de cult a avut loc în 21 august 2011 de Patriarhul Daniel.
Situată în centrul orașului, are lungimea de 46 de m, lățimea de 26m și înălțimea de 53m.
Capacitatea totală este de 2500 de persoane.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1550, Ultimul acces: 2020-07-14 20:29:13

»  Gura Humorului | IPS Pimen la hramul catedralei din localitate: Viața de sfințenie se dobândește prin împărtășirea cu Sfintele Taine și prin harul Sfântului Duh (2017-06-19)

 Închide 

Gura Humorului | IPS Pimen la hramul catedralei din localitate: Viața de sfințenie se dobândește prin împărtășirea cu Sfintele Taine și prin harul Sfântului Duh

[2017-06-19]
de Iulian Dumitrascu

Serbarea celui de-al doilea hram al catedralei ortodoxe din Gura Humorului a fost marcată în mod deosebit în 18 iunie 2017, informează doxologia.ro.
De dimineață, chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, a fost întâmpinat în fața locașului de închinare cu flori, cu pâine și sare, așa cum este tradiția în Bucovina. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de 23 de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși. La finalul slujbei, părintele Benone Greșanu, secretar al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, a primit rangul de iconom stavrofor.
În cuvântul adresat celor prezenți, IPS Părinte Pimen a vorbit despre viața de sfințenie pe care Dumnezeu o vrea de la oameni.
Sunt foarte multe exemple de viață de sfințenie din rândurile oamenilor ce au trăit pe pământul românesc. Aici amintim de ierarhi, voievozi, oameni de cultură, ostași, martiri s.a., care și-au trăit viața în chip smerit, ajutând pe cei de lângă ei și suferind pentru dreapta credință. Viața de sfințenie se dobândește prin împărtășirea cu Sfintele Taine și prin harul Sfântului Duh. Viața noastră este împletită atât cu rugăciunea din biserică, cât și cu cea de la casele noastre. Viața de sfințenie se înfăptuiește cu ajutorul lui Dumnezeu, a explicat Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Programul liturgic s-a încheiat cu slujba Parastasului la mormântul părintelui Vasile Nuțu.
Duminică, 25 iunie 2017, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, va oficia Sfânta Liturghie la catedrala din Gura Humorului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2012, Ultimul acces: 2020-07-14 20:29:13

»  Slujire arhierească la Catedrala din Gura Humorului (2013-12-30)

 Închide 

Slujire arhierească la Catedrala din Gura Humorului

[2013-12-30]
În a doua zi de Crăciun, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala "Nașterea Maicii Domnului" din Gura Humorului. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala "Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului, potrivit mmb.ro.
În cadrul slujbei IPS Teodosie a oficiat un Trisaghion pentru părintele Vasile Nuțu, mutat la Domnul în toamna acestui an. După ce a citit o rugăciune de dezlegare, Arhiepiscopul Tomisului a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre viața Sfântului Arhidiacon Ștefan. "Sfântul Ștefan era iscusit în cuvânt și îndrăzneț, iar gura lui era netăcută. El îl lăuda pe Dumnezeu și Îl propovăduia cu multă tărie. De aceea, mulți dintre iudei veneau la credință prin cuvântul cel puternic și plin de înțelepciune al lui Ștefan, pentru că era plin de Duhul Sfânt. De aceea, el avea o credință mare. El trăise o viață curată, feciorelnică și deși era foarte tânăr, era dârz în credință. Văzând aceasta, iudeii s-au spăimântat că toți vor merge după glasul lui Ștefan. Adunându-se sinedriul s-au hotărât să-l ia și să-l ucidă. A fost prins și amenințat să tacă", a explicat IPS Teodosie, care a mai adăugat că prin moartea sa, Sfântul Ștefan s-a urcat cu sufletul la cer, rămânând mereu mijlocitor pentru noi înaintea lui Dumnezeu. "Pilda Sfântului Arhidiacon a fost luată de Sfântul Ștefan cel Mare și Sfânt. Slăvitul Ștefan l-a luat pe Sfântul Arhidiacon Ștefan și pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în cele aproape 50 de războaie. Să avem viață jertfelnică, să ne supunem toate răutățile legilor duhului. Cu sufletul să biruim slăbiciunile trupului, iar prin suflet să strălucească credința", a remarcat Înaltpreasfinția sa. Părintele paroh Mircea Nuțu a mulțumit Arhiepiscopului Tomisului pentru că a slujit Sfânta Liturghie și pentru că a fost apropiat de familia sa în momentele grele de anul acesta, când părintele Vasile Nuțu a părăsit această lume. În continuare, IPS Teodosie a oficiat Taina Sfântului Botez pentru Miriam Minodora Nuțu, al doilea nepot al părintelui Mircea Nuțu de la fiul plecat la Domnul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4040, Ultimul acces: 2020-07-14 20:29:13

»  Mii de bucovineni la sfințirea Catedralei din Gura Humorului (2011-08-22)

 Închide 

Mii de bucovineni la sfințirea Catedralei din Gura Humorului

[2011-08-22]
Orașul Gura Humorului a îmbrăcat, duminică, straie de sărbătoare, pentru a cinsti sfințirea bisericii cu hramurile 'Nașterea Maicii Domnului' și 'Duminica Sfinților Români', potrivit „Ziarul Lumina”. Copii, tineri și bătrâni, mulți dintre ei îmbrăcați în port tradițional, s-au adunat în preajma catedralei încă de la primele ore ale dimineții, iar numărul credincioșilor adunați aici, humoreni și nu numai, a ajuns în scurt timp la peste cinci mii.
Sfințirea catedralei din Gura Humorului este un moment pe care locuitorii din partea locului l-au așteptat peste 16 ani. Mai mult de cinci mii de oameni s-au adunat încă de la primele ore ale dimineții de ieri în jurul noii biserici în așteptarea târnosirii și a Sfintei Liturghii.
'Pentru orașul nostru este o zi istorică, iar pentru mine o zi foarte fericită', ne-a mărturisit preoteasa Maria Gheorghiu, o humoreancă îmbrăcată în costum popular, care aștepta emoționată începerea slujbei. Iar Biserica Ortodoxă Română a cinstit, la rândul ei, așa cum se cuvine momentul mult-așteptat de humoreni, la slujba de sfințire a catedralei luând parte un număr impresionant de arhierei, în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt Preasfințitul Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, stareți și starețe de la mănăstirile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și peste o sută de preoți de la parohiile din jur. Slujba de sfințire a bisericii a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh, care a vorbit, la final, credincioșilor prezenți la eveniment despre semnificațiile acestui moment deosebit din viața creștinilor din orașul sucevean Gura Humorului.
Odată cu sfințirea bisericii de zid, se sfințesc și sufletele credincioșilor
'Binecuvântarea pe care o dăruiește sfințirea unei biserici este mare și sfântă, pentru că biserica de zid este învelișul arhitectural al Bisericii celei Vii a lui Hristos, care înseamnă comunitatea bisericească euharistică îndrumată de păstorii ei duhovnicești. Deci, deodată cu sfințirea bisericii, se sfințesc și sufletele noastre, ale celor care ne-am rugat în timpul slujbei de sfințire', a spus Părintele Patriarh. După sfințire, Preafericitul Părinte Daniel a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de soborul de ierarhi, dar și de preoți și diaconi, pe scena amenajată în fața bisericii. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat importanța rugăciunii și a postirii jertfelnice pentru întârirea credinței. 'Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că, atunci când avem puțină credință, trebuie să o înmulțim și să o întărim prin rugăciune fierbinte și statornică și prin postire jertfelnică. Pentru că, atunci când ne aflăm în stare de rugăciune și de post, suntem direct legați de Dumnezeu mai mult decât de orice lucru material din lumea aceasta. Prin rugăciune și prin postire jertfelnică - a nu mânca și a nu bea nimic în ziua respectivă - noi ne umplem de harul Duhului Sfânt', a subliniat Părintele Patriarh.
'Cetățean de onoare' al orașului Gura Humorului
După oficierea Sfintei Liturghii, primarul Marius Ioan Ursaciuc a înmânat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel titlul de 'cetățean de onoare' al orașului Gura Humorului și, pentru prima dată în istoria localității sucevene, i-a dăruit Cheia Orașului. La rândul său, Patriarhul României a răsplătit munca celor care, clerici sau mireni, au sprijinit în mod deosebit lucrările de construcție a catedralei din Gura Humorului. Printre cei răsplătiți pentru râvna lor s-a numărat preotul Mircea Nuțu, parohul Bisericii 'Nașterea Maicii Domnului' și cel care a muncit, timp de 20 de ani, pentru a duce la bun sfârșit proiectul catedralei. În aplauzele humorenilor prezenți la eveniment, părintele Nuțu a primit de la Preafericitul Patriarh Daniel cea mai mare distincție acordată de Biserica Ortodoxă Română clericilor, Crucea Patriarhală. 'Pe lângă clericii și mirenii pe care i-am răsplătit astăzi și cărora le-am mulțumit pentru eforturile deosebite pe care le-au depus la ridicarea acestui sfânt lăcaș, se cuvine să pomenim și să mulțumim poporului de credincioși, cei mulți și anonimi, care cu jertfă și smerenie se unesc pentru a ajuta Biserica noastră', a mai spus Părintele Patriarh.
'Nu am văzut niciodată o slujbă atât de frumoasă aici, la noi'
Humorenii și oaspeții prezenți, ieri, la slujba de sfințire a catedralei s-au declarat impresionați atât de frumusețea lăcașului de cult, cât și de importanța pe care Biserica Ortodoxă Română a arătat-o evenimentului. 'Nu am văzut niciodată o slujbă atât de frumoasă și atât de mulți ierarhi aici, la noi. Să le dea Dumnezeu sănătate tuturor celor care au adus jertfă pentru ridicarea construcției și celor care au binecuvântat biserica noastră', a spus Maria Rusca, o bătrână de 84 de ani, care a venit la slujba de sfințire dintr-un sătuc aflat la câțiva kilometri depărtare de Humor, împreună cu nepoțica.
'Pentru orașul nostru este o zi istorică, iar pentru mine una foarte fericită', spune și preoteasa Maria Gheorghiu, care și-a privit mândră băiatul, tot preot, participând la slujba de sfințire alături de înalții ierarhi. 'Eu lucrez în străinătate de câțiva ani și, fiind acum acasă, în concediu, mă bucur să văd o realizare atât de frumoasă la noi acasă. Sunt mândru, acesta este cel mai potrivit cuvânt', mărturisește Constantin Vaman, prezent la evenimentul de ieri alături de soție și de tatăl socru. Și vizitatorii din alte județe, fie că se aflau în trecere sau în concediu în zona Bucovinei, s-au declarat încântați de catedrala humorenilor. 'Este una dintre cele mai frumoase biserici pe care am văzut-o până acum. Îmi place foarte mult și faptul că mulți oameni de aici cinstesc evenimentul îmbrăcați în port tradițional. Este o legătură strânsă și foarte frumoasă între oamenii de aici și Biserică', spune și Maria Purice-Szel, o tânără ieșeancă venită la prietenii din Gura Humorului.
Un simbol al orașului și o mărturie a credinței humorenilor
Preotul Mircea Nuțu, parohul Bisericii 'Sf. Împărați Constantin și Elena' din Gura Humorului, consideră catedrala sfințită, ieri, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel 'un simbol al orașului și o mărturie a credinței humorenilor'. 'Catedrala nu a cerut doar o jertfă morală, ci și o jertfă materială. Pentru a duce la bun sfârșit acest obiectiv spiritual, nu au fost doar 16 ani de muncă, ci 20 de ani, pentru că au fost și patru ani de luptă pentru dobândirea terenului', spune preotul Nuțu. Crucea și locul pentru catedrală au fost sfințite pe 5 decembrie 1991 de către Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, iar trei ani mai târziu, pe 23 octombrie 1994, IPS Pimen, împreună cu un sobor preoți, a sfințit piatra de temelie a catedralei, al cărei proiect a fost realizat de arhitectul Gheorghe Bratiloveanu. Catedrala 'Nașterea Maicii Domnului' are o lungime de 46 m, o lățime de 26 m și înălțimea de 53 m. Pictura catedralei a fost începută în anul 2007 și a fost realizată de profesorul Alexandru Mateiaș din București, împreună cu o echipă de tineri. Sculpturile și catapeteasma din biserică au fost realizate de o echipă de meșteri, în frunte cu sculptorul Ioan Hantar, din Grumăzești - județul Neamț. Pictura catapetesmei a fost făcută de un tânăr pictor din Gura Humorului, Cristian Dumbrava, iar icoanele prăznicare au fost pictate tot de un humorean, Vasile Dobrean. Partea exterioară a catedralei, lucrarea din piatră, este opera lui Florin Dorneanu, din localitatea Stânca - județul Neamț. În catedrală se află 21 de candelabre și 32 de aplice aduse din Grecia, majoritatea donații de la credincioșii care au dăruit bisericii și cărți de rugăciune, icoane și alte obiecte necesare desfășurării tuturor serviciilor religioase. 'În jurul meu i-am avut mereu alături pe credincioșii Parohiei 'Sf. Constantin și Elena' din Gura Humorului. Ei au fost, de fapt, ctitorii acestei catedrale, alături de credincioși de la alte parohii din oraș și din țară, de humoreni plecați la muncă în străinătate, de oameni de afaceri. Am rămas uimit de puterea credinței și spun mereu: dacă neamul românesc și cei care ne conduc ar înțelege ce înseamnă puterea credinței și unitatea poporului în jurul altarului, ați putea vedea multe minuni. Această catedrală va rămâne un simbol al orașului și o mărturie a credinței', spune părintele Mircea Nuțu. După încheierea ceremoniilor de sfințire, credincioșii s-au așezat la rând, pentru a trece prin Sfântul Altar.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în vizită la mănăstirile din Bucovina
Vizita Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la mănăstirile din zona Bucovinei a început în dimineața zilei de sâmbătă, 20 august, la Mănăstirea Humor, din județul Suceava. Patriarhul României, însoțit de Înalt Preasfințitul Teofan și de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, a fost întâmpinat de Înalt Preasfințitul Pimen și de obștea Mănăstirii Humor. În biserica mănăstirii au fost înălțate rugăciuni de mulțumire, după care Înalt Preasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru prezența în Bucovina și i-a prezentat situația lucrărilor de restaurare de la Mănăstirea Humor. Preafericitul Părinte Daniel a apreciat eforturile depuse de obștea mănăstirii și a făcut o paralelă între refacerea picturii unei biserici și curățirea duhovnicească a omului: 'Această lucrare sfântă a picturii nu este doar o podoabă, ci în primul rând o mărturisire a credinței, un îndemn la rugăciune și la viață sfântă. Sfinții din icoane sunt învățătorii noștri, dar mai ales sunt rugătorii noștri', a spus Preafericirea Sa.
După popasul făcut la Mănăstirea Humor, Preafericitul Părinte a mers la Mănăstirea Voroneț, unde, în cuvântul adresat înalților ierarhi și obștii mănăstirii, a subliniat frumusețea și valoarea culorii-simbol a picturilor acestei mănăstiri istorice, albastrul de Voroneț: 'Avem aici un îndemn la Liturghie cosmică și, într-adevăr, frumusețea albastrului de Voroneț cheamă verdele din natură și verdele translucid, luminat de soare, în Liturghie cerească.
Prin albastrul lui, Voronețul ne arată cel mai bine cerul coborât pe pământ, îmbrățișând toată lumea creată de Dumnezeu', a spus Părintele Patriarh, al cărui popas în Bucovina se va încheia astăzi, după vizita la mănăstirile Sucevița și Moldovița.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4183, Ultimul acces: 2020-07-14 20:29:13

»  Patriarhul României a sfințit Biserica Nașterea Maicii Domnului din Gura Humorului (2011-08-21)

 Închide 

Patriarhul României a sfințit Biserica Nașterea Maicii Domnului din Gura Humorului

[2011-08-21]
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit pe 21 august 2011, Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, din orașul Gura Humorului, județul Suceava, înconjurat fiind de un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, format din Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, preoți și diaconi și în prezența a mii de credincioși.
La finalul slujbei de sfințire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit celor prezenți despre semnificațiile acestui moment deosebit din viața creștinilor din orașul sucevean Gura Humorului: „Binecuvântarea pe care o dăruiește sfințirea unei biserici este mare și sfântă, pentru că biserica de zid este învelișul arhitectural al Bisericii celei Vii a lui Hristos care înseamnă comunitatea bisericească euharistică îndrumată de păstorii ei duhovnicești. La sfârșitul slujbei de sfințire s-a spus: Această casă Tatăl a zidit-o, această casă Fiul a întărit-o, această casă Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o, a sfințit-o și a sfințit sufletele noastre. Deci, deodată cu sfințirea bisericii se sfințesc și sufletele noastre ale celor care ne-am rugat în timpul slujbei de sfințire”.
Apoi, Preasfințitul Părinte Episcop Corneliu a dat citire actului de sfințire după cum a precizat Lucian Ducan, reporter Radio TRINITAS.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de soborul de ierarhi, de preoți și diaconi, a oficiat, pe o scenă special amenajată în fața bisericii, slujba Sfintei Liturghii. După citirea pericopei evanghelice, Preafericitul Părinte Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța rugăciunii și a postirii jertfelnice pentru întărirea credinței credincioșilor: „Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că atunci când avem puțină credință trebuie să o înmulțim și să o întărim prin rugăciune fierbinte și statornică și prin postire jertfelnică, pentru că atunci când ne aflăm în stare de rugăciune și de post suntem direct legați de Dumnezeu mai mult decât de orice lucru material din lumea aceasta. Prin rugăciune și prin postire jertfelnică, a nu mânca și a nu bea nimic în ziua respectivă, noi ne umplem de harul Duhului Sfânt”.
De asemenea, Preafericirea Sa a mai arătat c㠄evanghelia de astăzi ne arată multa bunătate, multa iubire milostivă a lui Hristos pentru oamenii care sufer㔠și „de aceea, Biserica a învățat din evanghelia de astăzi, precum și din alte citiri ale evangheliei, că trebuie să ajute pe cei bolnavi cu rugăciunea și cu fapta. Pe lângă slujbele și rugăciunile în general pentru cei bolnavi, Biserica, de-a lungul timpului, a înființat primele farmacii, primele bolnițe, primele spitale, ca să aline suferința celor bolnavi, învățând de la Hristos Capul Bisericii, să arate în lume iubirea milostivă, iertătoare și vindecătoare a lui Dumnezeu pentru oameni”, informează TRINITAS TV.
La final, primarul orașului, domnul Marius Ursăciuc, a acordat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel titlul de Cetățean de Onoare al orașului Gura Humorului și, de asemenea, Preafericirea Sa a primit și Cheia orașului Gura Humorului, simbol oferit pentru prima dată în istoria acestei localități. Cu această ocazie, domnul primar Marius Ursăciuc a spus: „Consiliul local al orașului Gura Humorului s-a întrunit în ședință extraordinară și a conferit titlul de Cetățean de Onoare și, pentru prima oară în istoria orașului, conferă Cheia orașului Gura Humorului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru ampla misiune pe care o desfășoară în promovarea valorilor credinței, tradiției și culturii românești în lumea contemporană”.
Părintele Patriarh Daniel a mulțumit pentru distincțiile acordate și și-a exprimat speranța de a mai avea prilejul să participe la astfel de evenimente în orașul din nordul țării: „Mulțumesc Domnului primar, Consiliului local pentru această mare onoare. Cheia înseamnă aici o deschidere spre cooperare și ajutorare. Onoarea obligă întotdeauna, și anume, ne obligă să ne aducem aminte de acest oraș, să îl ajutăm după posibilități și să îl vizităm după posibilități”.
Patriarhul României i-a oferit la final părintelui paroh, în semn de prețuire pentru strădania de a ridica lăcașul de cult, Crucea Patriarhală. Totodată au fost oferite mai multe ordine și diplome celor care au sprijinit în mod deosebit lucrările de construire a Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”.
Vizita Preafericirii Sale în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților mai cuprinde, mâine, 22 august, deplasări la Mănăstirile Sucevița și Moldovița.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4185, Ultimul acces: 2020-07-14 20:29:13


Nr. vizualizări:4388
Data ultimei vizualizări:2020-07-14 20:29:13
Data actualizare:2018-10-15 14:54:47
Data încărcării:2006-06-03 20:00:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:62
Fotografi:Alexandru Losonczy: 37, Costel Novac D-veni: 25

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2018-10-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 61

Vedere din față
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2019-05-05
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 28

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2018-10-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 28

Vedere din față
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-10-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 27

Vedere din lateral
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-10-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 29

Vedere din față
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-10-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 28

Vedere din lateral
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2019-05-05
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 26

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2018-10-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 23

Vedere din față
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-10-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 26

Vedere din lateral
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2019-05-05
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 25

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2019-05-05
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 25

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2018-10-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 24

Vedere din față
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-10-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 25

Vedere din față
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-10-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 23

Vedere din lateral
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-10-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 22

Vedere din lateral
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-10-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 27

Vedere panoramică
Foto: Costel Novac D-veni


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4