Sighisoara :: Biserica Sf. Treime - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Treime
Sighișoara
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Sighișoara
Județ:Mureș
Adresa:strada Andrei Șaguna nr. 6
Cod poștal:545400
Telefon :0786... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatulortodoxsighisoara.ro, www.Reintregirea.ro, www.Sighisoara.org.ro, www.CJmures.ro, ms.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Petru Bleahu, Mircea Ceușan
Hram:Sf. Treime
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Ridicarea catedralei „Sfânta Treime” din Sighișoara este strâns legată de activitatea inimosului Preot Emilian Stoica (1884-1972) , din 1926 protopop al Sighișoarei. Cu multă râvnă, cu multă jertfă și abnegație, Părintele protopop Emilian Stoica a dus la bun sfârșit opera de construcție a măreței biserici. Începând cu propunerile cu privire la locul în care trebuia să fie ridicată noua biserică, Părintele Emilian Stoica a reușit să aleagă cea mai bună soluție, realizând o armonie perfectă cu aspectul medieval al cetății, prin poziționarea edificiului dincolo de Târnava Mare. Munca de edificare a fost istovitoare. În primul rând lipseau banii. Cei 100. 000 lei aflați în contul băncii Târnăveana, pentru edificarea noului lăcaș de cult, adunați prin grija protopopului Dimitrie Moldovan și a Părintelui Ioan Muntean, s-au pierdut prin falimentul băncii.
A fost nevoie de acțiunile hotărâte ale Părintelui protopop Emilian Stoica, acesta reușind să recupereze o parte din fondul existent la Banca Târnăveana. Apoi, prin exploatarea lemnului din pădurea parohială, prin donațiile credincioșilor și prin ajutorul primit de la autorități, a reușit să strângă fonduri pentru noua biserică.
La realizarea construcției au participat cei mai buni specialiști ai momentului.
Pictura catedralei a fost realizată de Anastasie Demian din Cluj, un pictor cu origini sighișorene, iar tâmplăria de meșterii C. Babic din București și Moise Șchiopul din Rupea. Lucrările au început în 29-mai-1934, în ziua de Rusalii, prin binecuvântarea locului de zidire de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae Bălan, înconjurat de preoții din Sighișoara, în prezența domnului Alexandru Lăpedatu – Ministrul Cultelor și a domnului Constantin Angelescu – Ministrul Educației Naționale. Durata construcției a fost de trei ani, perioadă în care s-au ivit o mulțime de probleme, începând de la fundația bisericii și apoi problema financiară. Era un moment greu, țara noastră era afectată de criza mondială și de pericolul izbucnirii unui nou război mondial. Părintele Emilian Stoica, cu ajutorul Părintelui Aurel Stoicoviciu și al Consiliului Parohial, a intervenit de fiecare dată, și astfel, în 1937, lucrările au fost finalizate.
Sfințirea catedralei a avut loc într-o zi de duminică, 31 octombrie 1937, de către Înaltpreasfințitul Nicolae Bălan – Mitropolitul Ardealului, înconjurat de 40 de preoți, de față fiind Gheorghe Tătărăscu- Președintele Consiliului de Miniștri, V. Iamandi – Ministrul Cultelor, C. Angelescu – Ministrul Educației Naționale, Victor Știrbeț – Prefect al județului Târnava Mare, precum și Aurel Mosora – primarul Sighișoarei.
Lucrarea monumentală a catedralei „Sfânta Treime” din Sighișoara, are la baza ei jertfa imensă a vrednicului protopop Emilian Stoica, precum și a bunilor credincioși din Sighișoara. Lucrarea a dăinuit în timp, a trecut prin cele două mari cutremure din 1940, 1977, prin cele două devastatoare inundații 1970, 1975, și este astăzi, nestematul de mare preț, așezat la loc de cinste, pe coroana de minuni a bătrânei Sighișoare. Pictura a fost reparată între anii 1987-1991 prin grija Părintelui paroh Adrian Dobre și a Părintelui protopop Ioan Boian. Tot în această perioadă s-a amenajat și capela mortuară din subsolul catedralei.
Alte informații:Pisanie: "CU VREREA TATALUI CU AJUTORUL FIULUI SI CU SAVIRSIREA SFINTULUI DUH, ZIDITU-SA ACEASTA SFINTA BISERICA CU HRAMUL SF TREIMI INTRE ANII 1934-36 PRIN CANTRIBUTIA CREDINCIOSILOR SI CU OSTENEALA P. C. PROTOPOP EMILIAN STOICA SI A P. C. PREOT AUREL STOICOVICIU, SI A FOST PICTATA DE PICTORUL ANASTASIE DEMIAN. INTRE ANII 1989-1990 PICTURA A FOST RESTAURATA SI COMPLETATA, DE PICTORII VIRGINIA VIDEA SI GHEORGHE ZAHARIA. ACEASTA LUCRARE A FOST SAVIRSITA IN TIMPUL PASTORIRI P. S. S. ANDREI EPISCOP AL ALBA-IULIEI. CHELTUIELILE LUCRARII DE RESTAURARE AU FOST SUPORTATE DE PAROHIA SIGHISOARA 1 FIIND PREOT PAROH DOBRE ADRIAN, LA CARE S-A ADAUGAT CONTRIBUTIA BUNILOR CREDINCIOSI DIN SIGHISOARA. "

Inscriptie: ”ZITITU-S'A ACEASTA SFANTA BISERICA INTRE ANII 1934-1936 IN ZILELE SLAVITEI DOMNII A MARIEI SALE REGELUI CAROL II, DIN DANIILE POPORULUI DREPTCREDINCIOS, DIN DANIA FACUTA PRIN REFORMA AGRARA DE FERICITUL MINISTRU A. CONSTANTINESCU DIN AJUTOARELE PRIMITE DELA JUDET SI CU SPRIJINUL PRIMARIEI ORASULUI. SI S'A SFINTIT IN 31 OCTOMVRIE 1937 DE CATRE INALT PREA SFINTITUL SI PREA LUMINATUL MITROPOLIT AL ARDEALULUI Dr. NICOLAE BALAN, FIIND MINISTRU PRESEDINTE GH. TATARASCU, MINISTRUL CULTELOR AL. LAPEDATU, V. IAMANDI, MINISTRUL EDUCATIEI NATIONALE Dr. C. ANGELESCU, PREFECTUL JUDETULUI Dr. V. STIRBETIU, PRIMARUL ORASULUI A. MOSORA, PROTOPOP E. STOICA, PAROH A. STOICOVICIU, ARHITECT D. PETRESCU-GOPES, ANTREPRIZA T. EREMIA, INGINERI CONSTRUCTORI D. MARCU SI N. DORDEA, PICTOR A. DEMIAN, SCULPTORI IN LEMN C. M. BABIC SI M. SCHIOPU SI ARGINTAR D. POPESCU.
CA SA FIE LACAS DE INCHINARE POPORULUI DREPTCREDINCIOS, PRINOS DE LAUDA DUMNEZEULUI PARINTILOR NOSTRI SI MARTURIE A DRAGOSTEI NOASTRE FATA DE LEGEA STRAMOSEASCA. ”
Parohiile Ortodoxe Române Sighișoara I și II.
Nr. vizualizări:42239
Data ultimei vizualizări:2024-05-25 08:47:51
Data ultimei actualizări:2020-03-19 19:43:00
Data încărcării pe sit:2005-12-03 17:31:55
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-07-20
Contor: 285

Vedere de ansamblu
Foto: Yair Karelic