Sighisoara :: Biserica Sf. Treime - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Treime
Sighișoara
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Sighișoara
Județ:Mureș
Adresa:strada Andrei Șaguna nr. 6
Cod poștal:545400
Telefon :0786... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatul-ortodox-sighisoara.ro, www.Reintregirea.ro, www.Sighisoara.org.ro, www.CJmures.ro, www.prefecturaMS.ro
Preot:Petru Bleahu, Mircea Ceușan
Hram:Sf. Treime
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Ridicarea catedralei „Sfânta Treime” din Sighișoara este strâns legată de activitatea inimosului Preot Emilian Stoica (1884-1972) , din 1926 protopop al Sighișoarei. Cu multă râvnă, cu multă jertfă și abnegație, Părintele protopop Emilian Stoica a dus la bun sfârșit opera de construcție a măreței biserici. Începând cu propunerile cu privire la locul în care trebuia să fie ridicată noua biserică, Părintele Emilian Stoica a reușit să aleagă cea mai bună soluție, realizând o armonie perfectă cu aspectul medieval al cetății, prin poziționarea edificiului dincolo de Târnava Mare. Munca de edificare a fost istovitoare. În primul rând lipseau banii. Cei 100. 000 lei aflați în contul băncii Târnăveana, pentru edificarea noului lăcaș de cult, adunați prin grija protopopului Dimitrie Moldovan și a Părintelui Ioan Muntean, s-au pierdut prin falimentul băncii.
A fost nevoie de acțiunile hotărâte ale Părintelui protopop Emilian Stoica, acesta reușind să recupereze o parte din fondul existent la Banca Târnăveana. Apoi, prin exploatarea lemnului din pădurea parohială, prin donațiile credincioșilor și prin ajutorul primit de la autorități, a reușit să strângă fonduri pentru noua biserică.
La realizarea construcției au participat cei mai buni specialiști ai momentului.
Pictura catedralei a fost realizată de Anastasie Demian din Cluj, un pictor cu origini sighișorene, iar tâmplăria de meșterii C. Babic din București și Moise Șchiopul din Rupea. Lucrările au început în 29-mai-1934, în ziua de Rusalii, prin binecuvântarea locului de zidire de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae Bălan, înconjurat de preoții din Sighișoara, în prezența domnului Alexandru Lăpedatu – Ministrul Cultelor și a domnului Constantin Angelescu – Ministrul Educației Naționale. Durata construcției a fost de trei ani, perioadă în care s-au ivit o mulțime de probleme, începând de la fundația bisericii și apoi problema financiară. Era un moment greu, țara noastră era afectată de criza mondială și de pericolul izbucnirii unui nou război mondial. Părintele Emilian Stoica, cu ajutorul Părintelui Aurel Stoicoviciu și al Consiliului Parohial, a intervenit de fiecare dată, și astfel, în 1937, lucrările au fost finalizate.
Sfințirea catedralei a avut loc într-o zi de duminică, 31 octombrie 1937, de către Înaltpreasfințitul Nicolae Bălan – Mitropolitul Ardealului, înconjurat de 40 de preoți, de față fiind Gheorghe Tătărăscu- Președintele Consiliului de Miniștri, V. Iamandi – Ministrul Cultelor, C. Angelescu – Ministrul Educației Naționale, Victor Știrbeț – Prefect al județului Târnava Mare, precum și Aurel Mosora – primarul Sighișoarei.
Lucrarea monumentală a catedralei „Sfânta Treime” din Sighișoara, are la baza ei jertfa imensă a vrednicului protopop Emilian Stoica, precum și a bunilor credincioși din Sighișoara. Lucrarea a dăinuit în timp, a trecut prin cele două mari cutremure din 1940, 1977, prin cele două devastatoare inundații 1970, 1975, și este astăzi, nestematul de mare preț, așezat la loc de cinste, pe coroana de minuni a bătrânei Sighișoare. Pictura a fost reparată între anii 1987-1991 prin grija Părintelui paroh Adrian Dobre și a Părintelui protopop Ioan Boian. Tot în această perioadă s-a amenajat și capela mortuară din subsolul catedralei.
Alte informații:Pisanie: "CU VREREA TATALUI CU AJUTORUL FIULUI SI CU SAVIRSIREA SFINTULUI DUH, ZIDITU-SA ACEASTA SFINTA BISERICA CU HRAMUL SF TREIMI INTRE ANII 1934-36 PRIN CANTRIBUTIA CREDINCIOSILOR SI CU OSTENEALA P. C. PROTOPOP EMILIAN STOICA SI A P. C. PREOT AUREL STOICOVICIU, SI A FOST PICTATA DE PICTORUL ANASTASIE DEMIAN. INTRE ANII 1989-1990 PICTURA A FOST RESTAURATA SI COMPLETATA, DE PICTORII VIRGINIA VIDEA SI GHEORGHE ZAHARIA. ACEASTA LUCRARE A FOST SAVIRSITA IN TIMPUL PASTORIRI P. S. S. ANDREI EPISCOP AL ALBA-IULIEI. CHELTUIELILE LUCRARII DE RESTAURARE AU FOST SUPORTATE DE PAROHIA SIGHISOARA 1 FIIND PREOT PAROH DOBRE ADRIAN, LA CARE S-A ADAUGAT CONTRIBUTIA BUNILOR CREDINCIOSI DIN SIGHISOARA. "

Inscriptie: ”ZITITU-S'A ACEASTA SFANTA BISERICA INTRE ANII 1934-1936 IN ZILELE SLAVITEI DOMNII A MARIEI SALE REGELUI CAROL II, DIN DANIILE POPORULUI DREPTCREDINCIOS, DIN DANIA FACUTA PRIN REFORMA AGRARA DE FERICITUL MINISTRU A. CONSTANTINESCU DIN AJUTOARELE PRIMITE DELA JUDET SI CU SPRIJINUL PRIMARIEI ORASULUI. SI S'A SFINTIT IN 31 OCTOMVRIE 1937 DE CATRE INALT PREA SFINTITUL SI PREA LUMINATUL MITROPOLIT AL ARDEALULUI Dr. NICOLAE BALAN, FIIND MINISTRU PRESEDINTE GH. TATARASCU, MINISTRUL CULTELOR AL. LAPEDATU, V. IAMANDI, MINISTRUL EDUCATIEI NATIONALE Dr. C. ANGELESCU, PREFECTUL JUDETULUI Dr. V. STIRBETIU, PRIMARUL ORASULUI A. MOSORA, PROTOPOP E. STOICA, PAROH A. STOICOVICIU, ARHITECT D. PETRESCU-GOPES, ANTREPRIZA T. EREMIA, INGINERI CONSTRUCTORI D. MARCU SI N. DORDEA, PICTOR A. DEMIAN, SCULPTORI IN LEMN C. M. BABIC SI M. SCHIOPU SI ARGINTAR D. POPESCU.
CA SA FIE LACAS DE INCHINARE POPORULUI DREPTCREDINCIOS, PRINOS DE LAUDA DUMNEZEULUI PARINTILOR NOSTRI SI MARTURIE A DRAGOSTEI NOASTRE FATA DE LEGEA STRAMOSEASCA. ”
Parohiile Ortodoxe Române Sighișoara I și II.
Știri despre biserică:

»  IPS Irineu: Se cuvine să ne străduim a ne elibera de orice păcat și a ne pune viața noastră în concordanță cu voința divină (2017-10-31)

 Închide 

IPS Irineu: Se cuvine să ne străduim a ne elibera de orice păcat și a ne pune viața noastră în concordanță cu voința divină

[2017-10-31]
de Andrei Pau

Se cuvine să ne străduim a ne elibera de orice păcat și a ne pune viața noastră în concordanță cu voința divină, bine știind că păcatul odată intrat în inimă ne stăpânește, și atunci bucuria duhovnicească se stinge, iar viitorul nostru devine nesigur, a spus Părintele Arhiepiscop Irineu.
Înaltpreafințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat în data de 29 octombrie 2017 Sfânta Liturghie la Biserica Sfânta Treime din municipiul Sighișoara, județul Mureș. Lăcașul de cult a fost construit în perioada interbelică după planurile arhitectului Dumitru Petrescu Gopeș, interiorul fiind pictat de Anastase Demian.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a îndemnat credincioșii prezenți la slujbă la săvârșirea binelui și la conștientizarea dobândirii Împărăției Cerurilor, noteză site-ul oficial al Eparhiei.
Dacă noi trăim fără rost și fără chibzuință în această lume, înseamnă că ne compromitem pentru totdeauna și în cealaltă lume. Sfântul Apostol Pavel zice clar: «Ceea ce seamănă omul, aceea va și secera». Așadar, acum înțelegem cât de important este să urmăm îndemnul biblic: «Ferește-te de rău și fă binele și vei trăi în veacul veacului», a precizat IPS Irineu.
La final, pentru implicarea în viața parohiei, preoții parohi Petru Bleahu și Mircea Ceușan au fost hirotesiți întru iconom-stavrofor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4577, Ultimul acces: 2020-09-19 12:21:06

»  Duminica a XII-a după Rusalii la Catedrala din Sighișoara (2015-08-25)

 Închide 

Duminica a XII-a după Rusalii la Catedrala din Sighișoara

[2015-08-25]
Biserica Ortodoxă s-a aflat la 23 august 2015 în Duminica a XII-a după Rusalii.
În această Duminică, la Sfânta Liturghie Biserica a rânduit a se citi pericopa Evanghelică de la Matei (cap. 19, vs. 16‑26) care ne prezintă întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu un tânăr bogat.
Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii a săvârșit, cu binecuvântarea IPS Irineu al Alba Iuliei, Sfânta Liturghie în Catedrala Sf. Treime din Sighisoara, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi.
***
„În vremea aceea a venit un tânăr la Iisus, îngenunchind înaintea Lui și zicându‑I: Bunule Învățător, ce bine să fac ca să am viața veșnică? Iar El a zis: De ce‑Mi zici bun? Nimeni nu este bun, decât numai Unul Dumnezeu. Iar dacă vrei să intri în viață, păzește poruncile. El I‑a zis: Care? Iar Iisus i‑a răspuns: Să nu ucizi, să nu faci desfrânare, să nu furi, să nu mărturisești strâmb; cinstește pe tatăl tău și pe mama ta și să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. Zis‑a Lui tânărul: Toate acestea le‑am păzit din copilăria mea. Ce‑mi mai lipsește? Atunci Iisus i‑a spus: Dacă voiești să fii desăvârșit, du‑te, vinde averile tale, dă‑le săracilor și vei avea comoară în cer, după aceea, vino și urmează‑Mi. Însă, auzind cuvântul acesta, tânărul a plecat întristat, căci avea multe avuții. Iar Iisus a zis ucenicilor Săi: Adevărat zic vouă că un bogat cu greu va intra în Împărăția cerurilor. Și iarăși zic vouă că mai lesne este să treacă o cămilă prin urechile acului, decât să intre un bogat în Împărăția lui Dumnezeu. Auzind, ucenicii s‑au uimit foarte mult, zicând: Atunci, cine poate să se mântuiască? Dar Iisus, privind la ei, le‑a zis: La oameni aceasta e cu neputință, la Dumnezeu însă toate sunt cu putinț㔠(Matei cap. 19, vs. 16‑26)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8751, Ultimul acces: 2020-09-19 12:21:06

»  Liturghie arhierească în Catedrala ortodoxă din Sighișoara (2015-08-25)

 Închide 

Liturghie arhierească în Catedrala ortodoxă din Sighișoara

[2015-08-25]
În duminica a 12 –a după Rusalii Preasfințitul Părinte Visarion, episcopul Tulcii a săvârșit cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Irineu al Alba Iuliei Sfânta Liturghie arhierească înconjurat de un sobor de preoți și diaconi în Catedrala Sfânta Treime din Sighișoara, jud. Mureș.
Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură în care a explicat mulțimii de credincioși prezenți pericopa evanghelică citită. La sfârșit a dăruit catedralei o cruce de binecuvântare, un Apostol și mai multe publicații tipărite de Episcopia Tulcii. Totodată a dăruit un album cu obiectele de patrimoniu din Episcopia Tulcii si domnului Lucian Goga prefectul județului Mureș.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8808, Ultimul acces: 2020-09-19 12:21:06

»  Duminica după Botezul Domnului la catedrala din Sighișoara (2011-01-09)

 Închide 

Duminica după Botezul Domnului la catedrala din Sighișoara

[2011-01-09]
În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfânta Treime” din Sighișoara, județul Mureș, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, informează TRINITAS TV. Înaltpreasfinția Sa a ținut numeroșilor credincioși prezenți la slujbă și un cuvânt de învățătură.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa evidențiat frumusețea lăcașului de cult. „Catedrala din Sighișoara este minunată. A fost construită în perioada interbelică și este reprezentativă pentru comunitatea ortodoxă din acest municipiu”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Andrei a acordat distincții și gramate de mulțumire celor care s-au implicat în activitățile culturale, social - filantropice și misionare din municipiu, dar și binefăcătorilor Catedralei.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corala „Vox Animi” a Catedralei din Sighișoara.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 30500, Ultimul acces: 2020-09-19 12:21:06


Nr. vizualizări:30218
Data ultimei vizualizări:2020-09-19 12:21:06
Data actualizare:2020-03-19 19:43:00
Data încărcării:2005-12-03 17:31:55
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:120
Fotografi:Brudi Fürbacher: 84, Horațiu Nacu: 15, Aurel Ciobotariu: 5, Yair Karelic: 4, crestinism.150m.com: 2, Constantin Banciu: 2, Alexandru Losonczy: 2, Paul Ion: 1, Brudu Fürbacher: 1, Cristian Laubach: 1, Nakiaki: 1, Dan Deva: 1, Wilhelm Scherz: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2011-07-20
Contor: 84

Vedere de ansamblu
Foto: Yair Karelic

Data: 2007-06-10
Aparat: Samsung Digimax A50
Contor: 97

Vedere din lateral
Foto: Horațiu Nacu

Data: 2011-07-20
Contor: 13

Vedere din lateral
Foto: Paul Ion

Data: 2011-07-16
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 11

Vedere laterală dreapta
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2007-07-08
Aparat: SONY DSC-W5
Contor: 7

Vedere din lateral
Foto: Cristian Laubach

Data: 2011-07-20
Contor: 23

Vedere de ansamblu
Foto: Yair Karelic

Data: 2008-08-25
Aparat: Panasonic
Contor: 21

Vedere de ansamblu
Foto: Horațiu Nacu

Data: 2008-08-15
Aparat: SONY DSC-S500
Contor: 4

Vedere de ansamblu
Foto: Nakiaki

Data: 2006-08-10
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 37

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-05-17
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 4

Vedere generală
Foto: Horațiu Nacu

Data: 2011-07-16
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 6

Vedere parțială
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-05-17
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 3

Vedere generală
Foto: Horațiu Nacu

Data: 2011-07-20
Contor: 31

Vedere de ansamblu
Foto: Wilhelm Scherz

Data: 2011-07-16
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 9

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-07-20
Aparat: Nokia 1234
Contor: 18

Vedere din lateral
Foto: Dan Deva

Data: 2011-07-16
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 13

Vedere laterala
Foto: Brudi Fürbacher


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8