Manastirea Ratesti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Biserici

Mănăstirea Rătești
Rătești
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Rătești
Comună:Berca
Județ:Buzău
Cod poștal:127044
Persoană de contact :M-hia.Tanase Georgeta Ghelasia
Telefon :0238... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:protoieriabuzau.weebly.com, www.arhiepiscopiabzvn.ro, www.primariaBerca.ro, berca.judetulbuzau.eu, www.cjBuzau.ro, www.prefecturaBuzau.ro
Preot:Paloșan Florin - FIRMLIAN
Hram:Sf. Treime, Sf. M. Mc. Dimitrie
Detalii:Amintită din vremea lui Mihai Viteazul.
Biserica actuală ridicată în 1844 de Episcopul Chesarie al Buzăului.
Pictată initial în frescă de N. Teodorescu și Gh. Tattarescu, repictată în ulei în 1930 de N. Șolescu.
Alte informații:Manastire de maici.
Muzeu cu obiecte de cult.
Cod Monument:BZ-II-a-A-02448
Știri despre biserică:

»  Hram la Mănăstirea Rătești. Sfântul Epifanie a strălucit mai ales prin zelul său misionar pentru apărarea dreptei credințe, spune IPS Ciprian (2017-05-13)

 Închide 

Hram la Mănăstirea Rătești. Sfântul Epifanie a strălucit mai ales prin zelul său misionar pentru apărarea dreptei credințe, spune IPS Ciprian

[2017-05-13]
de Gheorghe Anghel

În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului, paraclisul din incinta Centrului social-filantropic Sfânta Elisabeta de la Mănăstirea Rătești și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează Dragoș Olteanu, Consilier Mass Media al Eparhiei.
La final a fost oficiată slujba Parastasului pentru Arhiepiscopul Epifanie Norocel și pentru ctitorii și viețuitorii așezământului monahal, trecuți la cele veșnice. Răspunsurile la strană au fost oferite de psalții Catedralei Voievodale Adormirea Maicii Domnului din Buzău.
La sărbătoarea hramului din 12 mai 2017 au participat maica stareță, stavrofora Ghelasia Tănase, și celelalte monahii din mănăstire, precum și numeroși credincioși.
În cuvântul său, chiriarhul locului a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Ierarh Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului, un mare părinte al Bisericii din secolul al IV-lea.
Înaltpreasfinția Sa a precizat că Sfântul Epifanie s-a dovedit a fi un foarte bun păstor, implicându-se în toate componentele vieții bisericești, dar a strălucit mai ales prin zelul său misionar pentru apărarea dreptei credințe. El a luptat împotriva ereziilor și a celor care susțineau învățături străine Bisericii lui Hristos.
Cu acest prilej, IPS Ciprian l-a prezentat pe părintele Alexandru-Paul Bârsan, noul preot slujitor de la Mănăstirea Rătești.
În urmă cu trei ani, locașul de cult și chiliile din incinta istorică a Mănăstirii Rătești au fost grav afectate de alunecările de teren. De aceea, obștea monahală a fost nevoită să se mute în Centrul social-filantropic Sfânta Elisabeta din vecinătate, care este format din două corpuri de clădire, dispuse de-a dreapta și de-a stânga paraclisului cu hramul Sfântul Ierarh Epifanie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2676, Ultimul acces: 2020-04-10 19:01:13

»  Rugăciune neîntreruptă la Mănăstirea Rătești (2015-08-28)

 Închide 

Rugăciune neîntreruptă la Mănăstirea Rătești

[2015-08-28]
O puternică alunecare de te­ren, din noaptea de 14/15 mai 2014, a transformat Mă­năs­tirea Rătești, din Ar­hiepiscopia Buzăului și Vran­cei, așe­ză­mânt cu înce­puturi în secolul al XVI-lea, aproape într-o ruină. Astăzi, curtea arată de parcă timpul, într-o neîn­țe­leasă zvârcolire, s-ar fi tăvălit, trăgând după el pământul. Arsura durerii a încremenit totul într-o lacrimă. Plâng pomii uscați, plâng chiliile părăsite, plânge bise­rica, plâng florile veștejite, plâng maicile. Și totuși la Rătești continuă neîntrerupt dialogul tăcut cu Dumnezeu și rân­duielile monahale de fiecare zi.
Mai multe informații în Ziarul Lumina.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4160, Ultimul acces: 2020-04-10 19:01:13

»  Mănăstirea Rătești e în pericol de prăbușire (2014-06-14)

 Închide 

Mănăstirea Rătești e în pericol de prăbușire

[2014-06-14]
Mănăstirea Rătești din Buzău a fost grav afectată de ploile din luna mai. Mai multe case de patrimoniu, muzeul mănăstiresc, turnul clopotniță și stăreția sunt pe cale să se prăbușească din cauza alunecărilor de teren. Biserica mare a mănăstirii a fost evacuată din cauza crăpăturilor în zid și a deplasării pereților, iar pentru salvarea ei sunt necesare urgente lucrări de stabilizare a solului, informează Ziarul Lumina.
După cum a declarat maica stareță Ghelasia Tănase, situația de la Mănăstirea Rătești din Buzău este deosebit de gravă. Pe zi ce trece, starea clădirilor mănăstirii și a bisericii monument istoric se deteriorează. Totul a pornit în luna mai, în urma ploilor torențiale care au destabilizat întreg versantul pe care se află așezământul monahal din zona de munte a județului Buzău. „În zilele de 14 și 15 mai a plouat foarte puternic la noi. În acele momente, casele și clădirile mănăstirii au început să pârâie, să trosnească. Toate casele monahale de pe latura de vest și nord, inclusiv muzeul mănăstirii, stăreția și casa arhierească au început să se deplaseze, pereții să se crape și să nu mai prezinte siguranță. Pe data de 16 mai, întreaga obște monahală a fost evacuată din mănăstire la Centrul social-filantropic «Sfânta Elisabeta» din vecinătatea așezământului monahal. Nici la ora actuală terenul nu s-a stabilizat și nu se pot începe lucrările la proiectul european de reabilitare și punere în valoare pe care mănăstirea l-a obținut încă din anul 2013“, a spus maica stareță Ghelasia Tănase.
Pentru a beneficia de proiectul european, trebuie să se facă lucrări suplimentare de stabilizare a solului și consolidare a bisericii monument istoric și a clădirilor care mai pot fi salvate. În situația de față însă, așezământul este în pericol de a se prăbuși în totalitate, astfel că din această mănăstire cunoscută a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei ar rămâne doar mormane de moloz. Cărțile și obiectele de patrimoniu din biblioteca și muzeul mănăstirii, mobilierul vechi din biserică, catapeteasma, icoanele și obiectele bisericești au fost evacuate din biserică și din clădirile mănăstirii în spații mai sigure. Pentru a se evita și alte incidente s-a oprit alimentarea cu gaze și energie electrică în incinta mănăstirii. De asemenea, este avariat și drumul care face legătura între localitatea Berca și mănăstire, astfel că accesul utilajelor și mașinilor grele pentru a începe lucrările de stabilizare a solului este întrerupt deocamdată. Maica stareță Ghelasia Tănase ne-a spus că în perioada următoare are prioritate salvarea bisericii mari și a turnului clopotniță.
Mănăstirea Rătești este monument istoric de clasa A. Prima menționare a ei s-a făcut în anul 1638, iar clădirile din componența ei au fost ridicate în secolul al XIX-lea. Biserica mănăstirii cu hramurile „Sfânta Treime“ și „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ datează din 1844. Cei care doresc să contribuie la efortul de salvare a Mănăstirii Rătești o pot face depunând bani în contul următor: RO93BRDE100SV02135591000, deschis la BRD Agenția Berca.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5361, Ultimul acces: 2020-04-10 19:01:13

»  Inaugurarea Centrului social-filantropic de la Mănăstirea Rătești (2013-12-05)

 Închide 

Inaugurarea Centrului social-filantropic de la Mănăstirea Rătești

[2013-12-05]
La Mănăstirea buzoiană Rătești, din comuna Berca, a fost inaugurat joi, 5 decembrie 2013, Centrul social-filantropic „Sfânta Elisabeta“. Slujba de binecuvântare a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Au participat consilieri eparhiali, protopopi, precum și autorități locale, după cum ne-a transmis Dragoș Olteanu.
„După aproximativ trei luni de lucrare asiduă, Dumnezeu ne-a ajutat să ducem la bun sfârșit și să consacrăm, prin această slujbă de sfințire, noul așezământ sau centru social-filantropic «Sfânta Elisabeta», care este destinat adăpostirii persoanelor vârstnice, respectiv femeilor, aici, în preajma mănăstirii de maici Rătești“, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Centrul social-filantropic „Sfânta Elisabeta“ este o unitate a cărei misiune se adresează persoanelor aflate în situații economico-sociale sau medicale deosebite. Acesta funcționează în subordinea Biroului de Asistență Socială al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și își va desfășura activitatea în clădirea fostului Seminar Teologic Ortodox de fete.
Centrul are o capacitate de 24 de locuri – doar pentru femei – și oferă spații de găzduire la cele mai înalte standarde. Pentru început, sunt disponibile doar 12 locuri, urmând ca în primăvară, după dotarea celui de-al corp de clădire, să fie date în folosință și celelalte camere. Serviciile oferite de Centrul pentru persoane vârstnice de la Mănăstirea Rătești sunt următoarele: găzduire pe o perioadă nedeterminată, asistență medicală, consiliere duhovnicească, socializare și petrecere a timpului liber.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5864, Ultimul acces: 2020-04-10 19:01:13

»  Mănăstirea buzoiană Rătești va fi restaurată cu fonduri europene (2013-11-22)

 Închide 

Mănăstirea buzoiană Rătești va fi restaurată cu fonduri europene

[2013-11-22]
Clădirea Muzeului eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a găzduit vineri, 22 noiembrie 2013, un eveniment special: a fost semnat contractul privind restaurarea și consolidarea Mănăstirii Rătești, important monument istoric, atestat documentar în secolul al XVII-lea, după cum ne-a menționat Domnul Dragoș Olteanu, Consilier mass-media și purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei.
Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, ierarhul locului, au participat: stareța mănăstirii, reprezentanți ai autorităților județene, precum și ai Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est. Cu această ocazie, chiriarhul de la Buzău a declarat: „Lucrările pe care le-a presupus redactarea proiectului au fost destul de complicate, având în vedere legislația românească și europeană, dar, în cele din urmă, după aproape trei ani, a rânduit Dumnezeu să se finalizeze scrierea proiectului ca atare, verificarea a ceea ce s-a scris în proiect la fața locului, prin reprezentanții de resort, și am ajuns în faza ca, acum, să fie semnat contractul de finanțare. Este un prilej de mare bucurie pentru noi, deoarece, din momentul în care contractul a fost semnat, îndată începe și organizarea de șantier, în vederea executării lucrărilor de restaurare și consolidare. Eu doresc să mulțumesc celor ce s-au implicat până acum – unii dintre ei nu sunt prezenți la acest eveniment –, adresând mulțumiri și persoanelor care au inițiat proiectul“.
La rândul său, Dra Luminița Mihailov, Directorul General al Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est, a subliniat că: „sursa fondurilor europene este și va fi, în continuare, foarte importantă pentru a putea salva și lăsa generațiilor următoare ceea ce a fost construit, cu o valoare deosebită, în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. Valoarea proiectului este de aproape 4.000.000 euro, iar, pe lângă restaurarea în sine a ansamblului arhitectonic din Rătești – adică mănăstirea și casele din jur – se vor face și lucrări de accesibilitate în zonă, avându-se în vedere atât asigurarea unor condiții bune pentru turiști, inclusiv locuri de parcare pentru autocare, centre de informare turistică, cât și o logistică modernă, prin care accesibilitatea să fie la nivel european“.
Reprezentanta beneficiarului de facto al proiectului, stavrofora Ghelasia Tănase, stareța Mănăstirii Rătești, a precizat: „Suntem un număr de 40 de viețuitoare, aproape 30 de maici au o vârstă înaintată. De aceea, obiectivul prezintă o mare importanț㠖 așa cum a subliniat și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian – și se vede cu ochiul liber că [așezământul monahal – n.n.] se află într-o stare avansată de degradare. A fost o mare bucurie să ajungem la momentul semnării contractului“.
Proiectul de restaurare și consolidare a Mănăstirii Rătești se va desfășura pe o perioadă de 20 de luni, lucrările urmând să fie realizate, în proporție de 98%, cu fonduri europene, restul de 2% fiind asigurat de Consiliul Județean Buzău.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5885, Ultimul acces: 2020-04-10 19:01:13

»  Cursuri pastorale la Mănăstirea Rătești (2012-07-02)

 Închide 

Cursuri pastorale la Mănăstirea Rătești

[2012-07-02]
La Liceul Teologic Monahal „Sfântul Epifanie al Ciprului“ de la Mănăstirea buzoiană Rătești a avut loc, astăzi, 2 iulie 2012, deschiderea cursurilor preoțești pe probleme teologice, duhovnicești și de interes bisericesc, organizate, deja, de mai mulți ani încoace. La eveniment a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Epifanie al Buzăului și Vrancei, care a asistat la oficierea Sfintei Liturghii, informează TRINITAS TV.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Epifanie a vorbit despre cele trei obiective urmărite prin intermediul cursurilor preoțești: respectarea rânduielilor liturgice, împrospătarea cunoștințelor teologice, precum și recreerea duhovnicească prin participarea la sfintele slujbe.
Stagiul de pregătire reunește, în fiecare săptămână, de luni și până joi, câte 20 de preoți din Eparhia Buzăului și Vrancei, rânduiți pe protopopiate. Anul acesta, la prima serie participă slujitori ai Sfintelor Altare din Protoieriile Buzău III și Panciu, însoțiți de părinții protopopi.
Cursurile preoțești se vor încheia la jumătatea lunii august, urmând ca după Postul Sfintei Mării să aibă loc un stagiu de pregătire cu maicile și surorile din așezămintele monahale buzoiene și vrâncene, care sunt rânduite să dea răspunsurile la strană.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6625, Ultimul acces: 2020-04-10 19:01:13

»  Colinde la Mănăstirea Rătești (2011-12-22)

 Închide 

Colinde la Mănăstirea Rătești

[2011-12-22]
Astăzi a avut loc serbarea de Crăciun a elevelor de la Liceul Teologic „Sfântul Epifanie al Ciprului“ de la Mănăstirea Rătești. Evenimentul a avut loc în Biserica „Sfânta Treime“ și „Sfântul Mucenic Dimitrie“ a așezământului monahal, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, informează TRINITAS TV.
„Colindele îndeamnă pe noi toți să fim mai buni și mai drepți și să fim milostivi, după cum se exprima o elevă de la seminar într-o frumoasă poezie. Colindele ne îndeamnă la prietenie, la respect și mai ales la păstrarea credinței celei adevărate”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Epifanie.
Au participat profesorii instituției de învățământ teologic, în frunte cu maica directoare.
După încheierea serbării, elevii din cadrul Cercului de muzica „Nitraria“ ce funcționează pe lângă Grupul Școlar Tehnic „Sfântul Mucenic Sava“ din Berca și copii de la Grădinița cu program prelungit din localitate au susținut un program specific sărbătorii Nașterii Domnului.
Tot astăzi, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Epifanie a fost colindat, în Catedrala voievodal㠄Adormirea Maicii Domnului“ din Buzău, de elevii Școlii de aplicație a forțelor aeriene „Aurel Vlaicu“ de la Bobocu.
Elevii au interpretat colinde, cântece de stea și pricesne.
Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei le-a oferit la final colindătorilor, după tradiție, cadouri.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7089, Ultimul acces: 2020-04-10 19:01:13


Nr. vizualizări:7404
Data ultimei vizualizări:2020-04-10 19:01:13
Data actualizare:2014-03-12 03:59:50
Data încărcării:2005-08-31 12:26:50
Nr. Mesaje:1
Rugăminte:
(2009-07-24)
Doamne ajuta!
Ma numesc Ciobanu Alina,sunt din Buzau, orasul Nehoiu si am o matusa maicuta la aceasta Sf MANASTIRE, se numeste Monahia Mihaela Raduca. Eu ma aflu acum in Spania si ma intorc la sfarsit de august anul acesta, in orasul meu. Va scriu acest mesaj cu rugamintea de a-i transmite ca nasa mea de botez, Elisaveta, a trecut la Domnul in aceasta noapte si o rog daca se poate sa aiba fratia sa grija de sufletul ei. Mi as fi dorit sa ajung in tara in aceste momente grele pentru nasul meu, pentru ca ei nu au copii, nu au pe nimeni, dar sunt prinsa aici la cursuri si nu pot pierde, o sa ma intorc intr o luna si cateva zile si atunci o sa vorbesc personal despre tot. Asa a randuit Domnul plecarea ei. Dumnezeu sa o ierte!Va multumesc din suflet pentru aceasta cale de comunicare. Va doresc multa sanatate si Mantuire!
@yahoo.com
Nr. Fotografii:7
Fotografi:Gabriel Avramovici: 6, crestinism.150m.com: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-12-13
Contor: 161

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2012-12-13
Contor: 74

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2012-12-12
Contor: 57

Vedere din spate
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2012-12-13
Contor: 81

Chilii
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2012-12-13
Contor: 59

Clopotniță
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2012-12-13
Contor: 64

Chilii
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2007-09-27
Contor: 197

Frescă
Foto: crestinism.150m.com