Campulung :: Manastirea Negru-Voda - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Negru-Vodă
Câmpulung
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Câmpulung
Județ:Argeș
Adresa:strada Negru Voda, Nr. 64
Cod poștal:115100
Telefon :0248... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:manastireanegruvoda.wordpress.com
Adrese utile:www.eparhiaargesului.ro
www.primariaCampulung.ro
www.cjArges.ro
www.prefecturaArges.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului, Nașterea Sf. Ioan Botezătorul
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Construită în jur de 1215.
Reședința domnească, ctitorie a lui Nicolae Alexandru basarab, Mănăstirea Negru vodă a fost ridicată pe ruinele unei altei biserici. În biserică există pisania mormântului voievodului Nicolae Alexandru, se pare că biserica a avurt anterior cimitir întrucât în jurul ei se găsesc oseminte. Suprafața mănăstiri este de 1, 5 ha, ultima reparație a acesteia făcandu-se la 1956. În patrimoniul religios al mănăstirii sunt peste 2000 de cărți precum și câteva tiparnițe de secol XVII. De asemenea, există 8 pise de aur și argint.
Alte informații:Manastire de calugari
Cod Monument:AG-II-m-A-13547
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Raiul părintelui Sofian (Articol)
Știri despre biserică:

»  Sf. Ioanichie cel Nou a fost pomenit în ziua hramului la mănăstirea unde a viețuit (2018-07-28)

 Închide 

Sf. Ioanichie cel Nou a fost pomenit în ziua hramului la mănăstirea unde a viețuit

[2018-07-28]
de Florin Nicolaie

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel a fost cinstit joi la Mănăstirea Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel, locul unde se păstrează racla cu moaștele sfântului și locul unde a fost monah.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară al lăcașului de cult de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, informează site-ul oficial al Arhiepiscopiei.
În omilia sa, ierarhul a prezentat pe scurt viața și nevoințele Sfântului Cuvios Ioanichie, amintind de marea bucurie a locuitorilor din municipiu de a-l avea atât de aproape „pe rugătorul din Valea Chiliilor”.
Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au avut ocazia de a aduce cinstire unui fragment din moaștele Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.
De asemenea, mai mulți credincioși argeșeni și pelerini din diferite părți ale țării au participat și la slujba oficiată la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă, aflată pe Valea Dâmboviței și situată la 22 kilometri de Mănăstirea Negru Vodă.
Sfântul Cuvios Ioanichie
Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel este un renumit schimonah din Valea Chiliilor, din Munții Făgăraș, care a pustnicit în primele decenii ale secolului al XVII-lea, aparținând de Mănăstirea Cetățuia „Negru Vodă”.
Timp de 30 de ani s-a nevoit într-o peșteră pe care a săpat-o singur într-un perete abrupt al muntelui. O singură dată pe săptămână un ucenic îi aducea sfântului cuvios o pâine și puțină apă, pe care le cobora până la gura peșterii cu o frânghie. Din timp în timp, egumenul Mănăstirii „Negru Vod㔠îi trimitea, pe aceeași cale, Sfintele Taine.
Timp de câteva veacuri, sfintele sale moaște au rămas în peșteră neștiute de oameni, fiind totuși bine păstrate.
Moaștele sfântului au rămas neatinse până în 1944, când arhimandritul Pimen, de la Mănăstirea „Negru Vodă”, s-a coborât cu o frânghie în peșteră și a descoperit pe un pat de piatră osemintele întregi și bine mirositoare ale marelui sihastru din Valea Chiliilor.
Acest sfânt argeșean este considerat tămăduitor de boli, făcător de minuni, ocrotitor al familiilor și mijlocitor al celor care nu pot avea prunci.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 723, Ultimul acces: 2019-06-18 04:41:19

»  Mănăstirea Negru Vodă | Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel sărbătorit de cler și credincioși (2017-07-27)

 Închide 

Mănăstirea Negru Vodă | Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel sărbătorit de cler și credincioși

[2017-07-27]
de Iulian Dumitrascu

Credincioșii din Eparhia Argeșului și Muscelului l-au sărbătorit în 26 iulie 2017 pe Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel. Cu această ocazie, IPS Calinic a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel.
În acest timp foarte mulți pelerini au așteptat cu răbdare să ajungă să se închine la racla sfântului așezată în interiorul bisericii.
După oficierea Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba parastasului pentru ctitorii mănăstirii Negru Vodă, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În cuvântul său, Chiriarhul Eparhiei a prezentat pe scurt viața și nevoințele sfântului cuvios, amintind de marea bucurie a locuitorilor din Câmpulung Muscel de a-l avea atât de aproape pe tainicul rugător din Valea Chiliilor.
Invitat la această mare sărbătoare a Eparhiei Argeșului și Muscelului a fost părintele profesor Constantin Mosor, fost profesor la Seminarul Teologic Veniamin Costachi de la mănăstirea Neamț și coleg de seminar cu ierarhul argeșean.
În acest an, când se împlinesc 500 de ani de la sfințirea Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș, Arhiepiscopul Calinic a continuat să ofere distincția Crucea Basarabă preoților care desfășoară în parohiile lor diferite activități pe plan administrativ-gospodăresc, social-filantropic și duhovnicesc.
Foarte mulți credincioși din județul Argeș, dar și din alte localități ale țării, au venit la mănăstirea Negru Vodă din orașul Câmpulung Muscel pentru a se închina la moaștele Sf. Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, știind că acesta este ocrotitor al familiilor creștine, mijlocitor pentru cei care doresc să aducă pe lume prunci și mare tămăduitor pentru cei aflați în suferințe.
Sf. Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel a trecut la cele veșnice în anul 1638, după 30 de ani petrecuți într-o peșteră aflată pe valea Râului Dâmbovița. A fost descoperit în anul 1944 de egumenul mănăstirii Cetățuia Negru Vodă.
Hotărârea pentru canonizare a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008, iar proclamarea locală a canonizării s-a făcut în data de 26 septembrie 2009.
Din date de 20 ianuarie 2013 moaștele sfântului au fost mutate de la mănăstirea Cetățuia Negru Vodă la mănăstirea Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1210, Ultimul acces: 2019-06-18 04:41:19

»  Mănăstirea Negru Vodă: IPS Calinic a oficiat slujba Canonului Sf. Andrei Criteanul (2017-03-01)

 Închide 

Mănăstirea Negru Vodă: IPS Calinic a oficiat slujba Canonului Sf. Andrei Criteanul

[2017-03-01]
de Andrei Pau

Numeroși credincioși musceleni au participat la slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul oficiată la Mănăstirea Negru Vodă.
Serviciul religios a fost oficiat luni, 27 februarie 2017, de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a îndemnat pe cei prezenți la rugăciune, meditație și fapte bune, notează site-ul oficial al Eparhiei.
La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat credincioșii prezenți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1620, Ultimul acces: 2019-06-18 04:41:19

»  Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel sărbătorit la Mănăstirea Negru Vodă (2016-07-26)

 Închide 

Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel sărbătorit la Mănăstirea Negru Vodă

[2016-07-26]
de Iulian Dumitrascu

IMG_5236_1575x1050
Credincioșii din Eparhia Argeșului și Muscelului au sărbătorit în 26 iulie 2016 pe Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel în baldachinul din curtea sfântului așezământ monahal, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În acest timp foarte mulți credincioși au așteptat cu multă răbdare să se închine la racla sfântului așezată în interiorul bisericii.
În cuvântul rostit Chiriarhul Eparhiei a prezentat pe scurt viața și nevoințele sfântului cuvios, amintind de marea bucurie a muscelenilor de a-l avea atât de aproape pe tainicul rugător din Valea Chiliilor.
După oficierea Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba parastasului pentru ctitorii mănăstirii Negru Vodă.
Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel a trecut la cele veșnice în anul 1638, după 30 de ani petrecuți într-o peșteră aflată pe valea Râului Dâmbovița. A fost descoperit în anul 1944 de egumenul mănăstirii Cetățuia Negru Vodă.
Hotărârea pentru canonizare a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008, iar proclamarea locală a canonizării s-a făcut în data de 26 septembrie 2009. Din anul 2013 moaștele sfântului au fost mutate de la mănăstirea Cetățuia Negru Vodă la mănăstirea Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1649, Ultimul acces: 2019-06-18 04:41:19

»  Prohodul Maicii Domnului la Mănăstirea Negru Vodă (2015-08-15)

 Închide 

Prohodul Maicii Domnului la Mănăstirea Negru Vodă

[2015-08-15]
Vineri, 14 august 2015, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic al Argeșului și Muscelului a oficiat slujba prohodului Maicii Domnului la Mănăstirea Negru Vodă, înconjurat fiind de un sobor de preoți, în prezența a numeroși credincioși.
În cuvântul de învățătură, potrivit eparhiaargesului.ro, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre bucuria de a avea pe Maica Domnului ca mamă și mijlocitoare a rugăciunilor pe care le facem către Bunul Dumnezeu.
De asemenea, a mulțumit tuturor pentru solidaritate ortodoxă și dragostea față de Biserica lui Hristos.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1912, Ultimul acces: 2019-06-18 04:41:19

»  Liturghie Arhierească la Mănăstirea Negru Vodă (2015-07-27)

 Închide 

Liturghie Arhierească la Mănăstirea Negru Vodă

[2015-07-27]
În Duminica a opta după Pogorârea Duhului Sfânt, 26 iulie 2015, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi la Mănăstirea Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel, în ziua de prăznuire a Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, informează eparhiaargesului.ro.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor iubitori de Sfinții Neamului Românesc, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața și minunile Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, mulțumind lui Dumnezeu pentru darurile oferite dreptmăritorilor creștini de pretutindeni, și rugând pe Maica Domnului să aducă ploaie lină și dătătoare de viață peste întreaga fire.
În biserica Mănăstirii Negru Vodă, pelerinii s-au închinat la racla cu moaștele Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1952, Ultimul acces: 2019-06-18 04:41:19

»  Slujire arhierească la Mănăstirea Negru Vodă (2015-07-26)

 Închide 

Slujire arhierească la Mănăstirea Negru Vodă

[2015-07-26]
Astăzi, 26 iulie 2015, în Duminica a opta după Pogorârea Duhului Sfânt, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi la Mănăstirea Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel, în ziua de prăznuire a Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, potrivit eparhiaargesului.ro, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața și minunile Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, mulțumind lui Dumnezeu pentru darurile oferite dreptmăritorilor creștini de pretutindeni, și rugând pe Maica Domnului să aducă ploaie lină și dătătoare de viață peste întreaga fire.
În biserica Mănăstirii Negru Vodă, pelerinii s-au închinat la racla cu moaștele Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1951, Ultimul acces: 2019-06-18 04:41:19

»  Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul oficiată în mănăstirea Negru Vodă (2014-03-06)

 Închide 

Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul oficiată în mănăstirea Negru Vodă

[2014-03-06]
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat astăzi, 5 martie 2014, a treia parte din Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul la mănăstirea Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel, potrivit eparhiaargesului.ro.
La finalul slujbei, Chiriarhul Eparhiei a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificația Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul și înțelesurile duhovnicești ale postului, subliniind totodată importanța acestei perioade pentru creștini.
Slujba Canonului a început la orele 16.00, în biserica mănăstirii, fiind prezenți numeroși credincioși, dar și elevii seminariști de la Seminarul Teoogic Justin Patriarhul din municipiul Câmpulung Muscel, împreună cu dascălii lor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3264, Ultimul acces: 2019-06-18 04:41:19

»  Liturghie arhierească la Mănăstirea Negru Vodă (2013-04-07)

 Închide 

Liturghie arhierească la Mănăstirea Negru Vodă

[2013-04-07]
În duminica a treia din Postul Paștelui, la 7 aprilie 2013, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel.
Potrivit Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Argeșului și Muselului, cu această ocazie, Înaltpreasfinția sa a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, amintind de semnificația acestei duminici, dar și de îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos de a ne lepăda de sinele păcătos, asumându-ne crucea cu multă bucurie. De asemenea, Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a îndemnat pe cei prezenți să aibă grijă de sufletele lor, mai ales acum în perioada postului.
Mănăstirea Negru Vodă se află în orașul Câmpulung-Muscel, din județul Argeș. Prin tradiție aceasta a fost ctitorită în anul 1215 de catre Radu Negru Voievod. Documentele istorice consemnează că a fost rezidită de domnitorul Basarab I și de fiul său, Nicolae Alexandru.
O etapă importantă în istoria acestui vechi așezământ monahal a fost perioada 1635-1636, când biserica a fost reclădită de domnitorul Matei Basarab. Atunci sfântul locaș de rugăciune devine mănăstire. O altă restaurare importantă s-a făcut în timpul domnitorului Grigorie Dimitrie Ghica (după 1827).
Biserica repictată între anii 1955-1957, păstrează în interior piatra funerară de pe mormantul lui Nicolae Alexandru Voievod (+1364). Complexul monahal impresionează astăzi prin prezența unor clădiri cu o vechime deosebită: Casa Domnească din 1650, construită de Matei Basarab și Turnul Barației din 1730. De asemenea mănăstirea deține o importantă colecție de icoane și alte lucrări de artă medievală

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4123, Ultimul acces: 2019-06-18 04:41:19

»  Slujbă arhierească la Mănăstirea „Negru Vod㔠din Eparhia Argeșului (2011-02-02)

 Închide 

Slujbă arhierească la Mănăstirea „Negru Vod㔠din Eparhia Argeșului

[2011-02-02]
Zi de mare sărbătoare a fost la Mănăstirea „Negru Vod㔠din municipiul Câmpulung Muscel. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie din ziua praznicului împărătesc.
„Iată ce legătură divino-umană, dumnezeiască și omenească, pentru care trebuie să îi mulțumim lui Dumnezeu că S-a gândit la noi, că ne-a întrupat și are grijă de noi și că într-o zi ne va ține de mână să trecem puntea din această viață la viața cea cerească”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, după cum informează TRINITAS TV.
Mănăstirea Negru Voda a fost ctitorită, după tradiție, în anul 1215, de către Radu Negru Voievod.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5608, Ultimul acces: 2019-06-18 04:41:19


Nr. vizualizări:5930
Data ultimei vizualizări:2019-06-18 04:41:19
Data actualizare:2005-04-27 14:06:18
Data încărcării:2005-04-27 14:06:18
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:38

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2009-06-25
Contor: 106

Vedere de ansamblu
Foto: Sorin Cercea

Data: 2015-05-22
Aparat: Panasonic DMC-FZ150
Contor: 14

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2009-06-25
Contor: 18

Vedere de ansamblu
Foto: Sorin Cercea

Data: 2012-06-23
Aparat: NIKON E8800
Contor: 18

Bolnița - Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu

Data: 2015-05-22
Aparat: Panasonic DMC-FZ150
Contor: 10

Biserica mare
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2016-09-27
Contor: 8

Biserica Mare
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2007-09-27
Contor: 48

Poarta
Foto: orthodox-monasteries.com

Data: 1900-00-00
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 15

Fotografie veche
Foto: Alexandru C. Antoniu

Data: 2016-09-27
Contor: 4

Biserica Mare
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2007-04-18
Aparat: Samsung Techwin <Samsung NV3, Samsung VLUU NV3>
Contor: 20

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar

Data: 2016-09-27
Contor: 4

Biserica Mare
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2007-09-27
Contor: 32

Biserica Nouă
Foto: orthodox-monasteries.com

Data: 2007-04-18
Aparat: Samsung Techwin <Samsung NV3, Samsung VLUU NV3>
Contor: 18

Vedere din față
Foto: Voluntar

Data: 2009-06-25
Contor: 21

Pe sub boltă
Foto: Sorin Cercea

Data: 2009-06-25
Contor: 15

Vedere din spate
Foto: Sorin Cercea

Data: 2007-09-27
Contor: 24

Biserica Nouă
Foto: orthodox-monasteries.com


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3