Gheraseni :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Gherăseni
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Gherăseni
Comună:Gherăseni
Județ:Buzău
Cod poștal:127245
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabzvn.ro, www.primariaGheraseni.ro, www.cjBuzau.ro, www.prefecturaBuzau.ro
Preot:George Stoica
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Localitatea Gheraseni – al carei centru geografic este situat la 1. 750 metri nord de paralela 45 – este asezata pe ruta Buzau – Urziceni, la o distanta de 17 km de municipiul Buzau, la marginea Campiei Baraganului, in bazinul hidrografic al Calmatuiului. De la nord la sud, teritoriul comunei se intinde pe o raza de 14 km, ocupand - ca suprafata – 5. 641 ha, iar cea mai mare latime, pe directia est-vest, masoara 6, 5 km. Localitatea este strabatuta de drumul national 2C, Costesti-Slobozia.
Toponimicul Gheraseni – unic in intreaga tara – este legat de numele lui Ioan GERASSY, grec de origine, fost demnitar detinatorul monopolului fabricarii bauturilor spirtoase in Bucuresti, in timpul domniei lui Alexandru D. Ghica (1834-1842) .
Acesta era proprietarul mosiilor “Campineanca”, “Siliste” si “Rotunda”, dupa cum erau denumite in vechime, pe care le cumparase, intre anii 1825-1830, de la familia Campinenilor. Ioan Gerassy stramuta clacasii de la Silistea la Gheraseni, deoarece locul era prea departe de statia de posta , iar noul proprietar locuia in Bucuresti.
Conform documentelor istorice, in anul 1840, nucleul asezarii Gheraseni era deja format. Credem ca motivatia stabilirii definitive in actualul amplasament al satului a fost aceea ca familia Gerassy s-a preocupat si de latura spirituala si educativa a noilor veniti, construind o biserica si o scoala. Astfel, lacasul de cult a fost cel care i-a legat pe oameni de locuri, si ei au devenit statornici.
In anul 1863, biserica construita de Ioan Gerassy este mistuita de un incendiu izbucnit in sat, fara a se putea salva ceva.
Biserica actuala este ctitoria lui Nicolae Gerassy, unicul mostenitor al familiei, care, la 19 august 1895, era deputat.
Conform pisaniei, sfintirea noii biserici a fost facuta in anul 1968. Dupa traditie, lacasul a fost sfintit la 15 august 1875. In sprijinul traditiei vine si data la care a fost tiparit pomelnicul familiei ctitorului, 31 iulie 1875. Se spune ca biserica era terminata la anul 1868, dar, in planul initial, nu erau prevazuti a fi executati cei doi stalpi cilindrici din pronaos si cei doi din Sfantul Altar. Venind ctitorul sa faca receptia lucrarii, in momentul intrarii in lacasul de cult s-a produs un cutremur, care a provocat unele crapaturi sub bolta turlei Pantocrator. Atunci, Nicolae Gerassy a adus un alt arhitect spre a coordona lucrarile de restaurare. Acesta a adaugat stalpii in cauza, intarind constructia cu o armatura de fier foarte puternica. Aceasta intamplare a produs decalajul de timp ce exista intre terminarea picturii si data sfintirii (1875) .
Biserica este unicat din punct de vedere arhitectonic, iar pentru a o construi, ctitorul a solicitat sfatul unor mesteri italieni.
Biserica are forma de cruce, cu o lungime de 32 metri, o suprafata cladita de 289 metri patrati, iar inaltimea de la sol la acoperis este de 9 metri.
Lungimea pridvorului este de 3 m, iar a pronaosului este de 15, 30 m; naosul masoara 6, 70 m, iar Sfantul Altar 7 m. Latimea pridvorului este de 3 m, a pronaosului si a Sfantului Altar este de 9 m, iar latimea naosului este de 13, 20 m. Zidurile au o grosime de 0, 80 m. Pe acoperis sunt doua turle: cea a Pantocratorului, inalta de 9 m, si alta deasupra intrarii, inalta de 11 m.
Stilul arhitectonic este cel bizantin. Catapeteasma este ornata in stil gotic, avand si influente ionice, ceea ce ii da o infatisare impresionanta.
De-a lungul timpului, biserica a suferit mai multe reparatii. Recent s-a consolidat exteriorul si urmeaza refacerea picturii in interior, in tehnica „frescco”.
In anul 2008, s-a construit o spatioasa cancelarie parohiala, si cu sprijinul financiar al domnului notar Stefan Vergu s-a ridicat o monumentala clopotnita.
Lista clericilor care au fost incadrati in Parohia Gheraseni este impresionanta. In prezent, slujitor al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Gheraseni este preotul George Stoica.
Știri despre biserică:

»  Slujbă misionară în Parohia buzoiană Gherăseni (2014-01-19)

 Închide 

Slujbă misionară în Parohia buzoiană Gherăseni

[2014-01-19]
Credincioșii Parohiei buzoiene Gherăseni l-au avut în mijlocul lor, duminică, 19 ianuarie 2014, pe Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului“, după cum ne-a transmis Dragoș Olteanu.
„Am săvârșit slujba Sfintei Liturghii într-o parohie care are nevoie de susținere, atât din partea arhiereului, cât și a preoților, întrucât biserica se află în perioada de finalizare a lucrărilor de înfrumusețare, în vederea aplicării picturii. Am tâlcuit Evanghelia de astăzi, împreună cu părinții conslujitori, ca pe un semn de recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru jertfa înaintașilor, pe care noi, cei prezenți, avem datoria să o înfrumusețăm și să o desăvârșim – și anume Sfânta Biserică. Credincioșii au venit în număr mare la slujba arhierească din această parohie și m-am bucurat că sunt atașați de biserică, arătându-și, după putere, mulțumirea și recunoștința față de Bunul Dumnezeu pentru darurile pe care le revarsă asupra lor“, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La slujbă au participat autorități locale, precum și un număr însemnat de credincioși din parohie și din localitățile învecinate.
Lăcașul de cult a fost ridicat în anul 1868 de boierul grec Nicolae Gerassy și de-a lungul timpului a fost refăcut în repetate rânduri. În anul 2008, s-au construit o cancelarie parohială și o clopotniță.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2178, Ultimul acces: 2019-09-23 03:45:38

»  Liturghie misionară în mijlocul credincioșilor din Parohia Gherăseni, județul Buzău (2011-03-06)

 Închide 

Liturghie misionară în mijlocul credincioșilor din Parohia Gherăseni, județul Buzău

[2011-03-06]
În ultima duminică dinaintea Postului Păresimilor, Înaltpreasfințitul Părinte Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Gherăseni, Protoieria Buzău II. Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Lăcașul de cult se află, în prezent, în proces de restaurare.
„Să contribuiți la refacerea acestei biserici și în continuare, fiindcă este Casa lui Dumnezeu pe pământ și datorită acestui lucru este casa fiecăruia dintre noi. Aici vă rugați unii pentru alții, aici vă sporiți nădejdea și dragostea frățiilor voastre și aici deveniți mai buni, mai drepți și mai îngăduitori unii cu alții”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Epifanie, după cum informează TRINITAS TV.
Biserica a fost ridicată în anul 1868 și de-a lungul timpului a fost refăcută în repetate rânduri. Ultimele lucrările de restaurare au fost demarate în anul 2000, prin grija preoților slujitori, dar și a membrilor Consiliului și Comitetului Parohial.
La Sfânta Liturghie au participat credincioși din Parohia Gherăseni, dar și din localitățile învecinate.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2888, Ultimul acces: 2019-09-23 03:45:38


Nr. vizualizări:2892
Data ultimei vizualizări:2019-09-23 03:45:38
Data actualizare:2006-06-01 07:27:59
Data încărcării:2006-06-01 07:27:59
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:2
Fotografi:preot stoica george: 1, Voluntar: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-04-05
Aparat: SONY DSC-P93A SONY DSC-P93A
Contor: 52

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar

Data: 2010-07-03
Aparat: Nokia 6700c-1
Contor: 62

Colaj
Foto: preot stoica george