Manastirea Namaesti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Nămăești
Nămăești
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Nămăești
Comună:Valea Mare-Pravăț
Județ:Argeș
Cod poștal:117811
Persoană de contact :Staretă Monahia Nedelea Lucia
Telefon :0248... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.eparhiaargesului.ro
www.valeaMarePravat.ro
www.cjArges.ro
www.prefecturaArges.ro
Hram:Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, Izvorul Tămăduirii
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Biserica săpată în stâncă, datată 1547.
Mănăstirea a fost ridicată în sec. XIX, are ca punct central biserica rupestră.
Între anii 1910-1914 și 1998-2004 au fost construite două clădiri ale stăreției. Ultima reparație capitală a mănăstirii a fost făcută în 2003
Alte informații:Manastire de maici
Deține icoana "Maicii Domnului" făcătoare de minuni atribuită de tradiție Evanghelistului Luca.
Are Muzeu.
Cod Monument:AG-II-m-A-13748
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Zvon de sărbătoare la Nămăești (Articol)
Știri despre biserică:

»  Peste 50 de copii au participat la Tabăra de creație de la Mănăstirea Nămăiești, ediția a II-a (2017-07-28)

 Închide 

Peste 50 de copii au participat la Tabăra de creație de la Mănăstirea Nămăiești, ediția a II-a

[2017-07-28]
de Andrei Pau

Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Eparhiei Argeșului, prin Biroul de Catehizare, a organizat recent o tăbără de creație la Mănăstirea Nămăiești. La aceasta au participat peste 50 de copii din centrele de catehizare de la 10 parohii din Protoieria Câmpulung Muscel.
În cadrul activităților, copiii au aflat istoria Mănăstirii Nămăiești, au vizitat muzeul etnografic al lăcașului de cult și au învățat pricesne religioase în cinstea Mântuitorului și a Maicii Domnului, informează site-ul oficial al Arhiepiscopiei.
Pictorul Liviu Cioacă, director al Casei de Cultură Tudor Mușatescu din municipiul Câmpulung Muscel, le-a vorbit copiilor despre simbolurile iconografice din reprezentările Mântuitorului și Maicii Domnului. Activitatea a continuat cu un atelier de pictură.
La eveniment au fost prezenți: părintele Dan Obrocea, consilier învățământ și activități cu tineretul, părintele protoiereu Petre Moșoianu, părintele Daniel Oprescu, de la parohia Mărcuș, precum și părintele Vasile Ilina, responsabilul biroului de catehizare al Protoieriei Curtea de Argeș.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1539, Ultimul acces: 2019-06-15 22:51:43

»  IPS Calinic a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Nămăiești (2016-12-13)

 Închide 

IPS Calinic a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Nămăiești

[2016-12-13]
de Andrei Pau

ips-calinic-arhiepiscopia-argesului-si-muscelului-manastire-3
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat marți, 13 noiembrie 2016, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Nămăiești. În cadrul slujbei, maica stareță Ana Lucia Nedelea a fost hirotesită stavroforă, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a vorbit celor prezenți despre rugăciunea isihastă care aduce mult folos tuturor celor care doresc să se mântuiască. De asemenea, părintele protosinghel Caliopie Cristian Ichim a prezentat viața mucenicească a Sfintei Lucia, model de credință pentru cei care doresc să urmeze lui Hristos.
La final, ierarhul a binecuvântat pe cei prezenți.
***
Mânăstirea Nămăiești se află într-o zonă cu străvechi urme istorice. Aici se află icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, atribuită de tradiție Sfântului Evanghelist Luca. Din 2012, la mănăstirea săpată în piatră există și un muzeu dedicat costumului popular.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1985, Ultimul acces: 2019-06-15 09:48:36

»  Slujire arhierească la Mănăstirea Nămăiești (2014-02-23)

 Închide 

Slujire arhierească la Mănăstirea Nămăiești

[2014-02-23]
În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească la mănăstirea Nămăiești situată în apropierea municipiului Câmpulung Muscel. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură amintind de faptele milei trupești pe care trebuie să le săvârșim în această viață, pregătindu-ne astfel să primim răspuns bun la Înfricoșătoarea Judecată. De asemenea, Chiriarhul Eparhiei a îndemnat pe cei prezenți să aibă inimile curate și să fie făcători de pace, după cum ne-a transmis pr. Ciprian Necula.
Mânăstirea Nămăiești se află într-o zonă cu străvechi urme istorice și de un pitoresc deosebit, ascunsă într-o stâncă, la altitudinea de 765 m.
Așezată la 5 km NE de Câmpulung, biserica este de piatră, în întregime săpată în stâncă de mâini necunoscute, datată din prima jumătate a sec. XVI (1547). Aici se află icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, atribuită de tradiție Evanghelistului Luca, înrămată în argint la 1798, litografiată în 1871 de Maior Papa Zogeu.
În timpul primului război mondial (1916-1918, pentru România), biserica, stăreția și o parte din chilii au luat foc din cauza bombelor căzute în zonă. Sergentul Ion Mustață a fost acela care a salvat icoana Maicii Domnului, împreună cu puține cărți și odoare bisericești. A mărturisit mai târziu că s-a trudit o noapte întreagă să stingă focul, dar spre dimineață, flăcările s-au stins dintr-o dată când au ajuns lângă icoană.
În afara bisericii, lângă peretele stâncos, se află mormintele unor preoți care au slujit în secolele al XIX-lea și al XX-lea în biserica mânăstirii, precum și al mamei pictorului I.D. Negulici (secolul XIX), schimonahia Pelaghia Negulici.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nămăiești
Trei ciobani au ajuns cu oile pe stânca în care se află astăzi mânăstirea. Înnoptând în aceste locuri, au avut toți trei același vis: în dangăt de clopot, fiecăruia dintre ei i s-a arătat un înger care i-a spus că în acea stâncă se află o icoană zugrăvită după chipul adevărat al Maicii Domnului. Dimineața, trezindu-se, și-au spus unul altuia visul avut, s-au înfricoșat și au hotărât să se mute pe un versant alăturat. Visul s-a repetat în noaptea următoare, iar în a treia noapte li s-a arătat chiar Maica Domnului, care i-a dus la o stâncă anume și le-a arătat intrarea în grotă, spunându-le să facă un locaș de închinare acolo unde vor găsi icoana. Hramurile alese de ei au fost al Intrării în Biserică a Sfintei Fecioare Maria (21 noiembrie) și al Izvorului Tămăduirii (în prima vineri de după Sf. Paști). Se crede că tot atunci le-a spus Maica Domnului ca numărul viețuitorilor din mânăstirea ce se va întemeia aici să fie întotdeauna 33 (anii trăiți de Mântuitorul Iisus pe pământ).
Icoana despre care se spune că a fost găsită în stâncă de cei trei ciobani se pare că este una dintre cele mai vechi din toată creștinătatea. Se crede că este una dintre cele 12 icoane pictate de Sf. Apostol și Evanghelist Luca la dorința Maicii Domnului, care le-a destinat celor 12 Apostoli ce urmau să plece la propovăduirea Evangheliei. Pe aceste locuri, icoana a fost adusă de Sf. Apostol Andrei, care a propovăduit în Dobrogea și a plecat apoi spre Dacia Superioară, făcând popas lângă un templu păgânesc, închinat zeului Zamolxes. Apostolul Andrei, care crezuse că în grotă trăiește un slujitor al zeului, pe care-l va creștina, nu găsește pe nimeni în grotă și s-ar fi adresat celor cu care călătorea: Nemo est (Nu este nimeni), de unde numele Nămăiești. Apostolul a coborât în grotă și a lăsat icoana în partea de nord, aproximativ pe același loc în care se află acum în biserica mânăstirii.
În 1798, icoana a fost ferecată în argint de Enache Postelnicul, iar în 1913 soția unui general din armata română a pus să i se facă o ramă de argint.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3898, Ultimul acces: 2019-06-15 09:48:36

»  Destinații de pelerinaj. Mănăstirea Nămăiești (2013-03-26)

 Închide 

Destinații de pelerinaj. Mănăstirea Nămăiești

[2013-03-26]
Începem astăzi o serie de reportaje dedicate bisericilor rupestre din România, destinații de pelerinaj speciale pentru toți cei care iubesc bogățiile spirituale ale Bisericii noastre.
Ascunsa intr-o stanca, la o altitudine de aproape 800 m, Mănăstirea Nămăiești este situata intr-o zonă pitorească, unde se păstrează urmele unor stravechi tradiții. Aflată la 5 de Câmpulung Muscel, biserica este sapată în stanca și se pare că datează din prima jumatate a secolului al XVI-lea.
Nu se cunosc date exacte privind întemeierea schitului, dar legende transmise din stramosi pomenesc și numele Sfântului Apostol Andrei.
Tot traditia ne povesteste si despre alți ctitori anonimi ai bisericii, câțiva ciobani care pășteau oile prin partea locului.
Pe pereții Manastirii Namaiesti se pot vedea picturi murale cu figuri de sfinți, deteriorate în pridvorul sudic. Interiorul este nepictat, cu icoane pe pereți. Aici se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, atribuită de tradiție Evanghelistului Luca, înrămată în argint la 1798.
Icoana face minuni cu toți cei care se roagă cu credință la ea.
Spre nord, la aproximativ 10 m de altar, se afla clopotnita, situata pe o stanca, construita din caramida si scandura. Pe versantul abrupt se grupeaza cele 14 chilii, cladite din piatră și bârne, în mijlocul carora se inalta staretia - constructie realizata in spiritul arhitecturii traditionale muscelene. In partea de miazăzi se gasesc cateva morminte ale unor maici si de asemenea, pe o stanca din exterior sunt o serie de inscriptii, atat cu litere chirilice, cat si latine.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4552, Ultimul acces: 2019-06-15 09:48:36

»  Icoana Maicii Domnului de la Nămăiești (2013-03-21)

 Închide 

Icoana Maicii Domnului de la Nămăiești

[2013-03-21]
Icoana de la Nămăiești este una dintre cele mai cunoscute reprezentări iconografice ale Maicii Domnului de la noi din țară, fiind totodată legată și de întemeierea mănăstirii în care sălășluiește. Icoana este considerată a fi una dintre cele 12 pictate de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca.
„Maica Domnului a spus Sfântului Apostol să facă 12 icoane după numărul celor 12 apostoli. Apoi a spus: Fiecare dintre apostoli când va merge la propovăduire să lase icoana acolo unde se va simți atras de un anume loc. Se spune despre Sfântul Apostol Andrei că, deși a stat în Scitia Minor, Dobrogea de astăzi, 20 de ani, a plecat într—un pelerinaj în țară și icoana ar fi adus-o chiar aici în părțile noastre”, a declarat pentru TRINITAS TV Monahia Lucia Nedelea, stareța Mănăstirii Nămăiești.
Vicisitudinile au făcut ca biserica și icoana să fie uitate. Acestea au fost, însă, redescoperite, de trei ciobani care pășteau oile prin părțile locului.
„Rămânând cu oile peste noapte toți trei au avut același vis: li s-a arătat un înger și le-a spus: aici în sânul acestei stânci stă de multe veacuri ascunsă o icoană zugrăvită după chipul cel adevărat al Maicii Domnului. S-au trezit ciobanii dimineața, au spus unul altuia ce au visat. Au încercat ciobanii să pătrundă în stâncă și după trei zile și trei nopți și s-a arătat Maica Domnului chiar deasupra turmei unde este acum și le-a spus: aici este intrarea în grotă, aici este icoana cu chipul meu adevărat, aici veți face lăcaș de închinăciune în slava și cinstea intrării în Biserică a Sfintei Fecioare Maria”, a spus monahia Lucia Nedelea, stareța Mănăstirii Nămăiești.
Icoana Maicii Domnului de la Nămăiești este cunoscută pentru ajutorul dat femeilor care se roagă pentru a naște copii, bolnavilor, și tuturor celor care se află în necazuri.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4579, Ultimul acces: 2019-06-16 00:53:48


Nr. vizualizări:6312
Data ultimei vizualizări:2019-06-15 09:48:37
Data actualizare:2005-04-27 17:07:17
Data încărcării:2005-04-27 17:07:17
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:33

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2007-10-19
Contor: 199

Vedere din față
Foto: Mircea Vâlcu

Data: 2009-06-25
Contor: 91

Vedere de ansamblu
Foto: Sorin Cercea

Data: 2015-10-23
Contor: 48

Vedere de ansamblu
Foto: Aurel Ciobotariu

Data: 2015-05-22
Aparat: Panasonic DMC-FZ150
Contor: 54

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2010-08-29
Contor: 104

Vedere de ansamblu
Foto: CIMeC

Data: 2009-07-04
Aparat: Panasonic DMC-LS80
Contor: 22

Vedere din lateral
Foto: Diegis

Data: 2007-10-20
Contor: 89

Vedere din spate
Foto: Mircea Vâlcu

Data: 2015-10-23
Contor: 37

Vedere de ansamblu
Foto: Aurel Ciobotariu

Data: 2015-10-23
Contor: 43

Vedere din lateral
Foto: Aurel Ciobotariu

Data: 2015-05-22
Aparat: Panasonic DMC-FZ150
Contor: 39

Vedere din spate
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2007-09-27
Contor: 122

Vedere din spate
Foto: orthodox-monasteries.com

Data: 2015-10-23
Contor: 32

Vedere din spate
Foto: Aurel Ciobotariu

Data: 2007-10-20
Contor: 58

Vedere din spate
Foto: Mircea Vâlcu

Data: 2007-10-20
Contor: 80

Vedere panoramică
Foto: Mircea Vâlcu

Data: 2009-06-25
Contor: 52

Vedere din lateral
Foto: Sorin Cercea

Data: 2007-10-20
Contor: 82

Vedere parțială
Foto: Mircea Vâlcu


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3