Manastirea Cotmeana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Manastirea Cotmeana
Cotmeana
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Cotmeana
Comună:Cotmeana
Județ:Argeș
Adresa:nr. 213
Cod poștal:117305
Persoană de contact :Stareț P. C. Ioasaf Boiciuc
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.eparhiaargesului.ro, www.cjArges.ro, www.prefecturaArges.ro
Hram:Buna Vestire, Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Prima atestare documentara in care apare Cotmeana dateaza din 20 mai 1388, din timpul lui Mircea cel Batran, care printr-un hrisov anunta existenta acestui sfant lacas odata cu ridicarea Manastirii Cozia. Se presupune insa ca Manastirea Cotmeana este mult mai veche, daca nu cumva cea mai veche manastire din Tara Romanesca, multi cercetatori sustinind ca este chiar o ctitorie a lui Vladislav Vlaicu.
Vechimea manastirii este impinsa de catre unii cercetatori pana la sfarsitul secolului al XIII-lea, data de 1292 fiind avansata pe baza trasaturilor arhitectonice ale manastirii. Insusi termenul "cotmeana" provine, pare-se, de la hoardele cumane care au trecut prin aceste locuri.
Construita in prima sa forma de domnitorul Radu I, biserica din Cotmeana a devenit una dintre ctitoriile de seama ale voievodului Mircea cel Batran. Odata cu ridicarea Manastirii Cozia, Cotmeana a apus din stralucire, devenind, timp de secole, metoc al celebrei manastiri de pe Valea Oltului.
Biserica si complexul de la Cotmeana a fost restaurat in anul 1711, de domnitorul Constantin Brancoveanu, domn al Tarii Romanesti intre anii 1688-1714. Acum se inlocuiesc ancadramentele de piatra ale ferestrelor si ale usii de intrare in naos. In timpul ieromonahilor Ilarion si Sofronie de la Cozia se largeste pronaosul si se adauga un pridvor cu arcade pe latura nordica.
Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a insemnat si secularizarea manastirii, care s-a vazut obligata sa devina biserica parohiala, intrand intr-un nemeritat con de umbra. Abia in primavara lui 1990, din initiativa vrednicului episcop P. S. Calinic, Manastirea Cotmeana a fost redeschisa, iar staret a fost numit parintele Ioasaf Boiciuc. Noua obste monahala era compusa din 9 vietuitori.
Intre anii 1995-2005, langa biserica veche Cotmeana si pe fostele ruine ale complexului feudal Cotmeana, a fost rectitorit un splendid ansamblu manastiresc. Cu ajutorul sponsorilor, si in special al Episcopiei Argesului, Manastirea Cotmeana a devenit un centru monahal cu viata activa.
Alte informații:Restaurarile efectuate de catre Directia Monumentelor Istorice intre anii 1922-1924, in 1959 si 1972, au relevat formele originale ale edificiului. Ansamblul feudal din Cotmeana este format din: biserica, turnul, clopotnita si zidurile de incinta prevazute cu goluri de tragere, complexul fiind construit in scopuri strategice si de aparare.
Biserica manastirii este o constructie care impresioneaza prin originalitatea arhitecturii: fatade din caramida aparenta, decorate cu lungi firide ce pornesc de la nivelul solului si se termina cu arcaturi sub cornise, formeaza firide incoronate de cate un sir de discuri din caramida smaltuita.
Manastire de calugari
Cod Monument:AG-II-a-A-13622
Știri despre biserică:

»  Arhiepiscopul Argeșului a liturghisit la hramul Mănăstirii Cotmeana (2018-03-26)

 Închide 

Arhiepiscopul Argeșului a liturghisit la hramul Mănăstirii Cotmeana

[2018-03-26]
de Iulian Dumitrașcu

Mănăstirea Cotmeana din județul Argeș și-a sărbătorit duminică hramul dedicat Bunei Vestiri. Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.
La eveniment au participant sute de credincioși care au asistat la un moment deosebit din viața obștii monahale: hirotonirea a doi monahi ai mănăstirii. Ciotea Damian Bogdan a fost hirotonit diacon, iar ierodiaconul Junoiu Nicodim Nicolae a fost hirotonit preot.
După Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitorii acestui așezământ monahal, notează site-ul oficial al Eparhiei.
Mănăstirea Cotmeana este considerată ca fiind cea mai veche din Țara Românească, având prima atestare documentară la 20 mai 1388, dată consemnată într-un hrisov din vremea domnitorului Mircea cel Bătrân. Construită în prima sa formă de Radu I, domnitorul Țării Românești, biserica mănăstirii a fost refăcută de Mircea cel Bătrân între anii 1387-1389 și restaurată în anul 1711 de domnitorul Constantin Brâncoveanu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1754, Ultimul acces: 2020-05-27 01:07:20

»  Mănăstirea Cotmeana din județul Argeș și-a sărbătorit hramul (2017-08-30)

 Închide 

Mănăstirea Cotmeana din județul Argeș și-a sărbătorit hramul

[2017-08-30]
de Andrei Pau

În ziua de pomenire a Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Cotmeana din județul Argeș și-a sărbătorit hramul, informează site-ul oficial al Eparhiei Argeșului.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele protosinghel Caliopie Ichim, Consilier Eparhial, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
La finalul slujbei, părintele stareț Ioasaf Boiciuc a primit Crucea Basarabă. Distincția a fost acordată ca urmare a activității pastorale desfășurate. De asemenea, a fost săvârșită și slujba parastasului pentru ctitorii lăcașului de cult monahal.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2127, Ultimul acces: 2020-05-27 01:07:20

»  Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia hramului Mănăstirii Cotmeana (2014-08-29)

 Închide 

Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia hramului Mănăstirii Cotmeana

[2014-08-29]
În cinstita zi de prăznuire a Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, marele vestitor al pocăinței pentru mântuire, astăzi, 29 august 2014, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr mare de credincioși, la Mănăstirea Cotmeana. Această sfântă mănăstire este “loc sfințit de mii de ani de slujire neîntreruptă în Hristos, un loc care se îngemănează cu istoria noastră de creștinism multimilenar”, așa cum spunea ÎPS Calinic la slujba de sfințire a ansamblului monahal Cotmeana și a noii biserici, în ziua de 1 octombrie 2003. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon Laurențiu Ionuț Oprișor, moment de mare bucurie și emoție pentru toți cei prezenți, informează site-ul eparhiaargesului.ro.
La final s-a săvârșit slujba parastasului de pomenire pentru cinstiții ctitori adormiți întru nădejdea Învierii, cei cărora le datorăm existența acestei sfinte mănăstiri, loc de închinăciune pentru mii și mii de suflete.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, i-a îndemnat pe toți cei prezenți, la cumpătare în tot ce fac, ce gândesc, ce spun, cumpătarea și iertarea fiind cele două aripi necesare fiecărui suflet care dorește înălțarea spirituală si sănătatea trupească. Să punem genunchiul la rugăciune pentru pacea lumii, pentru pacea dintre popoare, pentru pacea din noi si dintre noi, începând cu pacea gândirii, cu milostenia și iertarea aproapelui, cu paza gurii și a minții, astfel lăsându-l pe Sfântul Duh să coboare în cămara curățată de păcate a sufletelor noastre. Să-l rugăm pe Dumnezeu să ne dea duh de înviorare către evlavie și viață curată, dar și duh de amorțire către păcate și patimi, astfel punând zi de zi început bun vieții noastre. Să-L rugăm pe Dumnezeu clipă de clipă să ne ierte pentru tot ce am păcătuit, gândit și făcut, să ne ierte neatenția față de El și de aproapele, să ne ierte că nu-I mulțumim pentru viață și sănătate, pentru darul fiecărei zile trăite aici în frumusețea lumii celei văzute, să ne ierte pe noi și pe aproapele nostru, fiind și noi, la rândul nostru, iertători și milostivi. Fără iertarea noastră pentru aproapele nu putem primi nici noi iertare de la Tatăl Ceresc, căci noi înșine spunem asta în Rugăciunea Domnească: și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri.
Astăzi este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe un nou an. Ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de post. Ni se cere să postim în această zi, pe de o parte ca să nu ne asemănăm cu Irod, care din cauza ospățului fără măsură, a cerut ca Salomeea să-i danseze și drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul, iar pe de altă parte, ca să ne asemănăm cu viața înfrânată a lui Ioan.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5624, Ultimul acces: 2020-05-27 12:45:04

»  Hramul Mănăstirii Cotmeana din județul Argeș (2014-03-25)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Cotmeana din județul Argeș

[2014-03-25]
Mănăstirea Cotmeana din județul Argeș și-a sărbătorit astăzi, 25 martie 2014, hramul închinat praznicului Bunei Vestiri. Sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul ArgeÂșului Âși Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, ÎnaltpreasfinĂŸia Sa a adresat pelerinilor un cuvânt de învățătură legat de importanĂŸa acestui praznic închinat Maicii Domnului. De asemenea, la final, ÎnaltpreasfinĂŸitul Părinte Arhiepiscop Calinic a mulțumit tuturor credincioșilor care iubesc Biserica și în mod deosebit celor care participă cu multă evlavie la sfintele slujbe oficiate la Mănăstirea Cotmeana, după cum informează eparhiaargesului.ro.
Tot astăzi a fost oficiată Âși slujba parastasului pentru ctitorii acestui așezământ monahal.
În finalul Sfintei Liturghii, personalul Mănăstirii Cotmeana a pregătit pentru credincioÂși veniĂŸi la sărbătoarea hramului pachete cu alimente, astăzi fiind dezlegare la peÂște.
Mănăstirea Cotmeana este considerată ca fiind cea mai veche din Țara Românească, având prima atestare documentară la 20 mai 1388, dată consemnată într-un hrisov din vremea domnitorului Mircea cel Bătrân. Construită în prima sa formă de Radu I , domnitorul Țării Românești, biserica mănăstirii a fost refăcută de Mircea cel Bătrân între anii 1387-1389 și restaurată în anul 1711 de domnitorul Constantin Brâncoveanu.
După perioada regimului comunist, în anul 1990, cu grija și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, mănăstirea Cotmeana a fost redeschisă fiind așezat ca stareț al noii obști monahale părintele Ioasaf Boiciuc.
Lângă biserica veche conservată ca monument istoric a fost adăugată construcția unei biserici impunătoare, un complex de chilii, o trapeză și gospodăria anexă.
Altar de credință strămoșească, mănăstirea Cotmeana dăinuie de peste 620 de ani păstrând aprinsă candela credinței creștine a poporului român-ortodox.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6328, Ultimul acces: 2020-05-27 01:07:20

»  Mănăstirea Cotmeana și-a sărbătorit hramul (2013-03-25)

 Închide 

Mănăstirea Cotmeana și-a sărbătorit hramul

[2013-03-25]
Mănăstirea Cotmeana din județul Argeș și-a sărbătorit astăzi hramul închinat Buneivestiri. Sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic împreună cu un important sobor de preoți și diaconi, informează eparhiaargesului.ro
Cu acest prilej Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a adresat pelerinilor un cuvânt de învățătură legat de importanța acestui praznic închinat Maicii Domnului. Înaltpreasfinția sa a mulțumit în final tuturor credincioșilor care iubesc biserica, și în mod deosebit celor care participă cu multă evlavie la Sfintele Slujbe oficiate la mănăstirea Cotmeana.
De asemenea, în finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitorii acestui așezământ monahal.
Mănăstirea Cotmeana este considerată ca fiind cea mai veche din Țara Românească, având prima atestare documentară la 20 mai 1388, dată consemnată într-un hrisov din vremea domnitorului Mircea cel Bătrân. Construită în prima sa formă de Radu I, domnitorul Țării Românești, biserica mănăstirii a fost refăcută de Mircea cel Bătrân între anii 1387-1389 și restaurată în anul 1711 de domnitorul Constantin Brâncoveanu.
În partea exterioară biserica este ornamentată cu discuri ceramice colorate folosite pentru prima dată în Țara Românească.
După perioada regimului comunist, în anul 1990, cu grija și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, mănăstirea Cotmeana a fost redeschisă fiind așezat ca stareț al noii obști monahale părintele Ioasaf Boiciuc.
Lângă biserica veche conservată ca monument istoric a fost adăugată construcția unei biserici impunătoare, un complex de chilii, o trapeză și gospodăria anexă.
Astfel mănăstirea Cotmeana a devenit treptat un impunător complex mănăstiresc care atrage săptamânal mii de pelerini din țară și strainătate, aici fiind oficiată zilnic Sfânta Liturghie, iar miercurea și vinerea Taina Sfântului Maslu.
Altar de credință strămoșească, mănăstirea Cotmeana dăinuie de peste 620 de ani păstrând aprinsă candela credinței creștine a poporului român-ortodox.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7595, Ultimul acces: 2020-05-27 01:07:20


Nr. vizualizări:9535
Data ultimei vizualizări:2020-05-27 01:07:20
Data actualizare:2006-03-19 09:25:00
Data încărcării:2006-03-19 09:25:00
Nr. Mesaje:1
Apreciere:
(2012-10-15)
Am vizitat aceasta manastire, este extrem de veche, am ramas impresionat de picturile bisericii principale, nu cred, ca mai vazusem pana atunci, picturi asa vechi...
In ciuda multor vorbe si bune si mai putin bune,care se mai aud despre aceasta manastire... eu spun doar, ca as vrea sa ma reintorc la manstirea Cotmeana, sa stau mai multe ore, sa o pot vizita mai in detaliu. Dupa ce am plecat, mi a ramas aceasta manastire in suflet, e o capodopera, de pe timpul lui Mircea cel Batran. este o manastire cu traditie, cu o valoare spirituala, este un lacas de rugaciune deosebit. Si tuturor celor, care au grija de acel locas, staret, monahi, mireni....sau orice altceva, le doresc sanatate si multa rugaciune, sa aiba grija de aceasta, de una dintre cele mai vechi si frumoase manastiri, din Romania!
@yahoo.com
Nr. Fotografii:9
Fotografi:Constantin Banciu: 6, Pr. Cristian Vasile Niță: 2, crestinism.150m.com: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-10-29
Aparat: NIKON E8800
Contor: 148

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu

Data: 2007-09-27
Contor: 174

Vedere de ansamblu
Foto: crestinism.150m.com

Data: 2011-10-29
Aparat: NIKON E8800
Contor: 103

Chilii
Foto: Constantin Banciu

Data: 2011-11-02
Contor: 215

Am ajuns la Cotmeana
Foto: Pr. Cristian Vasile Niță

Data: 2011-10-29
Aparat: NIKON E8800
Contor: 83

Interior
Foto: Constantin Banciu

Data: 2011-10-29
Aparat: NIKON E8800
Contor: 79

Interior
Foto: Constantin Banciu

Data: 2008-08-18
Contor: 152

Interior biserica paraclis
Foto: Pr. Cristian Vasile Niță

Data: 2011-10-29
Aparat: NIKON E8800
Contor: 50

Pictura
Foto: Constantin Banciu

Data: 2011-10-29
Aparat: NIKON E8800
Contor: 81

Pictura
Foto: Constantin Banciu