Manastirea Rasca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

>
eXTReMe Tracker

Biserici

Mănăstirea Râșca
Râșca
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Râșca
Comună:Râșca
Județ:Suceava
Cod poștal:727465
Persoană de contact :staret arhimandrit Mihail Balan
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.comunaRisca.ro, www.cjSuceava.ro, www.prefecturaSuceava.ro
Hram:Sf. Nicolae, Înalțarea Sf. Cruci, Sf. Gheorghe (la paraclis)
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Manastirea a luat fiinta datorita stramutarii obstii Schitului Sf. Ioan Bogoslovul de la Bogdanesti, in anul 1512, de catre voievodul Bogdan al III-lea (cel Chior) .
Pe valea râului cu același nume, Petru Rareș înălța la 1542 o biserică de mici dimensiuni ale cărei fresce erau însă bogat aurite; între anii 1611-1617, marele vornic Costea Bacioc adaugă zidirii un impunător exonarthex mărind considerabil capacitatea edificiului.
Pictura interioară și exterioară a fost însă realizată după moartea ctitorului, păstrandu-se în forma originală pe peretele sudic exterior și parțial în interior. De-a lungul timpului, mănăstirea a trecut prin multe momente de cumpănă (jafuri nenumărate, incendiu) fiind în prag de desființare de mai multe ori. Credința și puterea călugarilor însă a dus viața monahală mai departe, mănăstirea fiind refăcuta și extinsă în mai multe rânduri. Mănăstirea este înconjurată de un zid de incintă pătrat, fortificat cu turnuri la colțuri și prevăzut cu un turn-clopotniță deasupra porții de la intrare. Mica biserică inițiala a fost completata cu un imens pridvor care aproape i-a dublat mărimea. Chiliile au fost construite în doup etape. Mpnpstirea Rașca a funcționat și ca loc de detenție pentru ”cplugprii vagabonzi” și oamenii politici incomozi, în chilia din turn fiind inchis șase luni, in 1844, marele istoric și om politic Mihail Kogalniceanu. De-a lungul vremurilor, la Mănăstirea Râșca au sihastrit o seama de mari părinți ai ortodoxiei românești: schimonahii Iov Sihastrul (sec. XV) , Iov Sihastrul (sec. XVI) , Ioan Sihastrul (sec. XVI-XVII, iar în secolul al XVII-lea aici a viețuit 18 ani și Sfântul Ioan de la Râșca și Secu, canonizat de Biserica Ortodoxa Română în anul 2008. Mănăstirea Râșca deține odoare de preț dintre care se remarcă o părticică din moaștele Sfantului Nicolae (hramul bisericii) , o părticică din moaștele Sfantului Serafim de Sarov și o părticică din lemnul Sfintei Cruci, donată de Biserica Ortodoxa Greacă.
Alte informații:Inițial construcție de plan triconc având turla originală pe naos; în prezent, cea de-a doua turlă se află pe pridvorul închis. Incinta cu ziduri și turnuri de apărare (sec. XVII-XVIII) .
Planul iconografic și compozițional păstrează datele inițiale mai cu seamă în altar (Sf. Nicolae) și naos (Înmulțirea pâinilor) . Este remarcabil Tabloul votiv (familia domnitorului) .
Pictura exterioară datorată lui Stamatello Cotronas (1552) se menține relativ bine pe fațada sudică (Scara lui Ioan Climax, Judecata de Apoi, Viața Sf. Antonie) .
În biserică sunt icoane vechi și lespezi funerare (sec. XV-XVI) .
Aici se gasesc mormintele: D-nei Anastasia Lapusneanu (mama lui Alexandru Lapusneanu) , episcopul Ghedeon al Radautilor, staretilor Siluan (Sinodie) si Isaia.
Cod Monument:SV-II-a-A-05630
Informații conexe:YOUTUBE.COM: Mănăstirea RÂȘCA Monastery (Suceava County, Moldova, Romania) (Video)
Știri despre biserică:

»  Mii de pelerini s-au închinat Brâului Maicii Domnului la Mănăstirea Râșca (2016-09-17)

 Închide 

Mii de pelerini s-au închinat Brâului Maicii Domnului la Mănăstirea Râșca

[2016-09-17]
de Gheorghe Anghel

Brâul Maicii Domnului
Cu prilejul hramului Mănăstirii Râșca, în ziua Înălțării Sfintei Cruci (14 septembrie), obștea monahală suceveană a primit vizita unei delegații din Volos – Grecia, care a adus racla cu Cinstitul Brâu al Maicii Domnului, informează site-ul doxologia.ro.
În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în altarul de vară al mănăstirii.
Răspunsurile liturgice au fost date Corul „Makarios”. În cadrul slujbei arhierești, a fost oficiată și o hirotonie întru preot.
Ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură, iar părintele stareț Mihail Bălan a mulțumit pentru împreuna slujire și pentru bucuria făcută de delegația grecească.
Obștea mănăstirii a oferit la final 2.000 de pachete cu hrană pentru pelerinii prezenți la sfintele slujbe.
***
Mănăstirea Râșca este ctitorită de Petru Rareș în anul1542. Construită după un plan în formă de Sfântă Cruce, mănăstirea are ca hramuri sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae și a Înălțării Sfintei Cruci.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 11288, Ultimul acces: 2020-03-28 21:02:56

»  Brâul Maicii Domnului în România. Acesta a fost adus la Mănăstirea Râșca din jud. Suceava care își va sărbători miercuri hramul (2016-09-11)

 Închide 

Brâul Maicii Domnului în România. Acesta a fost adus la Mănăstirea Râșca din jud. Suceava care își va sărbători miercuri hramul

[2016-09-11]
de Iulian Dumitrascu

braul-maicii-domnului-va-fi-adus
Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia din Volos – Grecia a fost adus sâmbătă, 10 septembrie 2016, la Mănăstirea Râșca din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Lăcașul de cult își sărbătorește miercuri, la Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, cel de-al doilea hram, informează doxologia.ro
Cu deosebită bucurie, anunțăm că miercuri, 14 septembrie, de ziua Înălțării Sfintei Cruci, Sfânta Mănăstire Râșca își sărbătorește tradiționalul hram de toamnă. Pentru a întregi bucuria acestor momente, ziua praznicului va fi înfrumusețată prin prezența brâului Maicii Domnului adus din Grecia. Credincioșii se vor putea închina la sfintele moaște și se vor putea împărtăși de binecuvântările și vindecările izvorâte din racla cu brâul Maicii Domnului până în dimineața zilei de 16 septembrie 2016. Cu acest prilej, miercuri, 14 septembrie 2016, la ora 9:00, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen, a menționat protosinghelul David Peniuc, secretarul Mănăstirii Râșca.
De-a lungul vremii, brâul Maicii Domnului a vindecat nenumărați bolnavi, în special cei atinși de cancer, și a ajutat să nască o mulțime de femei care nu puteau avea copii.
Tămăduirea acestora s-a produs prin purtarea în jurul taliei a unei panglici care a fost atinsă de racla în care se pastrează brâul Maicii Domnului. La brâul Maicii Domnului se vor adăuga spre închinare papucelul Sfântului Ierarh Spiridon și crucea în care se află prins un mic fragment din Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, odoare care se păstrează la Mănăstirea Râșca, a adăugat protosinghelul David Peniuc.
Biserica Mănăstirii Râșca a început să fie zidită în anul 1542 în timpul domniei lui Petru Rareș. Ceea ce atrage atenția, privind pictura murală de la Mănăstirea Râșca, este bizantinismul chipurilor zugrăvite pe ziduri.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 11337, Ultimul acces: 2020-03-28 21:02:56

»  Hramul Mănăstirii Râșca (2014-09-13)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Râșca

[2014-09-13]
Un fragment din moaștele Sfântului Ciprian va fi adus spre închinare la Mănăstirea Rășca din județul Suceava, cu prilejul hramului acestui așezământ monahal, informează Ziarul Lumina. Sfintele moaște vor ajunge astăzi din Grecia și vor rămâne la Râșca până miercuri, 17 septembrie 2014. Credincioșii prezenți la sărbătoarea hramului se vor putea închina și la moaștele altor sfinți, precum și la un mic fragment din Sfânta Cruce, care vor fi așezate într-un spațiu special amenajat în incinta mănăstirii. „Mănăstirea Râșca își serbează hramul de toamnă în fiecare an pe 14 septembrie. Vom avea bucuria de a primi de la Mănăstirea Ano-Xenia din Volos, Grecia, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ignatie al Volosului și a Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, un fragment din moaștele Sfântului Ciprian“, a spus părintele David, secretarul Mănăstirii Râșca. Mâine, Sfânta Liturghie va începe la ora 9:30 și va fi săvârșită de IPS Pimen, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 29931, Ultimul acces: 2020-03-28 21:02:56

»  Moaștele Sfântului Modest, timp de patru zile la Mănăstirea Râșca (2013-09-16)

 Închide 

Moaștele Sfântului Modest, timp de patru zile la Mănăstirea Râșca

[2013-09-16]
Cu prilejul serbării celui de-al doilea hram, Înălțarea Sfintei Cruci, la Mănăstirea Râșca din județul Suceava a fost adusă racla în care se află capul Sfântului Ierarh Modest. Sfintele moaște au ajuns vineri, 13 septembrie, de la Mănăstirea Ano-Xenia din Volos, Grecia, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ignatie al Volosului și a Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Delegația din Grecia a fost condusă de arhimandritul Nectarie, starețul Mănăstirii Ano-Xenia. Credincioșii care au venit la hram au avut prilejul de a se închina la papucul Sfântului Ierarh Spiridon, dar și la o sfântă cruce ce cuprinde părticele foarte mici din lemnul Sfintei Cruci, aflate la Mănăstirea Râșca, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 51076, Ultimul acces: 2020-03-28 21:02:56

»  Liturghie arhierească la Mănăstirea Râșca (2012-03-18)

 Închide 

Liturghie arhierească la Mănăstirea Râșca

[2012-03-18]
La Mănăstirea Râșca, vechea ctitorie voievodală a lui Petru Rareș, Sfânta Liturghie din Duminica a treia din Postul Mare, 18 martie 2012, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Adunați în numar mare, credincioșii bucovineni s-au închinat cu evlavie la o particică din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, aflată în patrimoniul așezământului monahal, informează TRINITAS TV.
Ierarhul a amintit celor prezenți despre importanța cinstirii Sfintei Cruci: ”Trebuie să luăm Crucea, jertfa pe care trebuie să o aducem lui Dumnezeu, viața noastră curată, sinele nostru, vrednicia noastră. Cât de greu ne îndreptăm pașii spre Sfânta Taină a Spovedaniei în care, după ce ne mărturisim păcatele, luăm iertarea păcatelor”.
Sfântul lăcaș al Mănăstirii Râșca, amintit adeseori în cronicile moldave, este pus sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 77772, Ultimul acces: 2020-03-28 21:02:56

»  Sărbătoarea Hramului Mănăstirii Râșca din județul Suceava (2010-12-04)

 Închide 

Sărbătoarea Hramului Mănăstirii Râșca din județul Suceava

[2010-12-04]
Mănăstirea Râșca din județul Suceava îl are ca ocrotitor pe Sf. Ierarh Nicolae, informează Radio TRINITAS. Lăcașul a fost construit în mai multe etape: în 1512, Bogdan al III-lea a zidit chiliile, iar în 1540, Episcopul Romanului Macarie împreună cu logofătul Ioan si Teodor Balș zidesc biserica cu hramul "Sf. Nicolae". În jurul bisericii se construiesc din porunca lui Petru Rareș, ziduri înalte și puternice cu creneluri și turn.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 98775, Ultimul acces: 2020-03-28 21:59:23


Nr. vizualizări:95984
Data ultimei vizualizări:2020-03-28 21:02:56
Data actualizare:2018-01-12 11:32:06
Data încărcării:2006-03-19 04:03:51
Nr. Mesaje:1
Rugăminte:
(2011-06-01)
BUNA ZIUA!
Sunt ROXANA BALAN si sunt verisoara staretului MIHAIL (fiica lui VASILE BALAN) si as dori din tot sufletul sa aflu un numar de telefon sau o adresa de contact a staretului pentru a comunica cu el!
Multumesc!
DOAMNE AJUTA!
ASTEPT RASPUNS URGENT!
@yahoo.com
Nr. Fotografii:183
Fotografi:Alexandru Losonczy: 71, Lucian Ionescu: 23, Yair Karelic: 17, Cezar Suceveanu: 17, Mihaela Achiroaie: 16, Bogdan Apostoaia: 12, Costel Novac D-veni: 10, Constantin Florea: 8, Merlinlx: 5, Marinel Șerban: 2, BigY: 1, Maria Draper: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2009-09-16
Contor: 94

Vedere din lateral
Foto: Constantin Florea

Data: 2009-09-17
Contor: 55

Vedere din lateral
Foto: Yair Karelic

Data: 2009-07-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 55

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-06-21
Contor: 65

Vedere din lateral
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2009-01-18
Aparat: OLYMPUS IMAGING CORP.  E-510
Contor: 42

Vedere din lateral
Foto: Merlinlx

Data: 2014-08-07
Contor: 42

Vedere din lateral
Foto: Cezar Suceveanu

Data: 2018-10-07
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 38

Vedere din fata
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2009-07-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 60

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-06-03
Aparat: SANYO Electric Co.,Ltd. S4
Contor: 34

Vedere din lateral
Foto: BigY

Data: 2009-09-16
Contor: 58

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Florea

Data: 2009-09-17
Contor: 52

Vedere din lateral
Foto: Yair Karelic

Data: 2009-07-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 44

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2018-10-07
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 28

Vedere de sub bolta
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-10-07
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 29

Vedere din fata
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-10-15
Contor: 29

Vedere din lateral
Foto: Merlinlx

Data: 2014-08-07
Contor: 28

Vedere din lateral
Foto: Cezar Suceveanu


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8
Setul de Fotografii 9
Setul de Fotografii 10
Setul de Fotografii 11
Setul de Fotografii 12