Galda de Jos :: Biserica Nasterea Maicii Domnului din Deal - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Nașterea Maicii Domnului din Deal
Galda de Jos
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Galda de Jos
Comună:Galda de Jos
Județ:Alba
Cod poștal:517285
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.reintregirea.ro/
www.comuna-galda.ro
www.cjAlba.ro
www.prefecturaAlba.ro
Hram:Nașterea Maicii Domnului,
Detalii:Inceputurile si etapele sale constructive sunt greu de stabilit, astfel incat datarile se incadreaza intre secolele XV si XVII. Prezinta o absida semicirculara, considerata romanica, naos dreptunghiular semicilindric, tampla de zid cu doua usi, contrafortii si fereastra circulara cu elemente gotice. In secolul XVIII au fost adaugate pronaosul, turnul-clopotnita, acestea cu elemente de inspiratie baroca. In interior pictura de secol XVIII mai poate fi vizibila pe catapeteasma.
Pe locul unei mai vechi biserici, a fost zidita, in 1715, biserica "Nasterea Mariei", monument care imbina foarte armonios formele unei constructii de zid cu un acoperis tipic pentru bisericile de lemn. De plan dreptunghiular, compartimentat cu absida semicirculara decrosata. Cupola de zid pe altar, naos cu bolta semicilindrica de lemn, pronaos tavanit, turn-clopotinita de lemn pe pronaos. Pictura murala in nava (1752) ; resturi de picturi mai vechi pe tampla de zid.
Cod Monument:AB-II-m-A-00219
Știri despre biserică:

»  Binecuvântare la Galda de Jos, Protopopiatul Alba Iulia (2015-08-03)

 Închide 

Binecuvântare la Galda de Jos, Protopopiatul Alba Iulia

[2015-08-03]
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în Parohia Galda de Jos, Protopopiatul Alba Iulia, prilej cu care a oficiat slujbe de binecuvântare a paraclisului cu hramul „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon” din incinta Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică și a Capelei mortuare din Galda de Jos, informează "Ziarul Lumina".
IPS Arhiepiscop Irineu a binecuvântat paraclisul cu hramul „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon”, apoi a subliniat faptul că locașul de rugăciune din incinta Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică este un loc special, în care Hristos coboară în focul suferinței umane. Aici, mai mult ca în alte părți, credința și suferința sunt la ele acasă, responsabilitatea noastră pentru cei suferinzi fiind mare, după modelul și îndemnul repetat al Mântuitorului Iisus Hristos. De asemenea, ierarhul a apreciat efortul duhovnicesc și munca pastorală pe care o depune părintele Andrei Bitanu în acest Centru, încercând mereu, cu multă dăruire, să îi slujească pe cei mai încercați dintre semenii noștri, ce se află internați aici.
Din anul 2012, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică de la Galda de Jos dispune de un spațiu special amenajat, în care se desfășoară slujbele religioase și consilierea pastorală pentru beneficiarii unității de asistență socială.
La inițiativa parohului Benone Scrob și cu sprijinul conducerii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, lucrările de amenajare și reabilitare au început în anul 2012. Lucrările au fost continuate și finalizate de către preotul Andrei Bitanu, care a ridicat un iconostas și a înzestrat paraclisul cu toate cele necesare desfășurării slujbelor religioase.
Binecuvântare la capela
Ierarhul a oficiat, apoi, slujba de binecuvântare a noii Capele mortuare din Parohia Galda de Jos. La eveniment, IPS Arhiepiscop Irineu a fost întâmpinat de o mulțime de credincioși, majoritatea îmbrăcați în frumoase costume populare.
Adresându-se celor prezenți, ierarhul a accentuat faptul că toți creștinii au datoria să trăiască cu responsabilitate și să se pregătească pentru momentul morții, trăind fiecare clipă a vieții în perspectiva veșniciei. Moartea nu este altceva decât trecerea de la viața temporală la viața eternă, sosirea oricărui creștin în Împărăția cerurilor fiind o adevărată sărbătoare.
Începută în primăvara anului trecut, construcția a fost ridicată în cimitirul parohial într-un ritm susținut, cu sprijinul Primăriei localității Galda de Jos. Capela a fost realizată într-un stil modern și are ca model principal locașurile de cult ortodoxe, la care au fost adăugate elemente de arhitectură romanică și neogreacă. Ea reprezintă o lucrare reușită din punct de vedere arhitectonic și stilistic, necesară unei localități angajate într-un continuu proces de modernizare.
La finalul slujbei de binecuvântarea a celor două obiective din Galda de Jos, IPS Arhiepiscop Irineu a acordat Diplome de apreciere celor ce s-au implicat în ridicarea construcțiilor, clerici și laici, și primarului Raica Romulus și reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 856, Ultimul acces: 2019-05-23 07:37:25


Nr. vizualizări:2029
Data ultimei vizualizări:2019-05-23 07:37:26
Data actualizare:2015-12-04 14:23:20
Data încărcării:2006-05-31 17:01:27
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:7

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-12-04
Contor: 17

Vederede de ansamblu
Foto: Panoramio.com

Data: 2007-10-10
Contor: 58

Vedere din față
Foto: internet

Data: 2015-12-04
Contor: 7

Vedere din spate
Foto: Panoramio.com

Data: 2009-03-29
Aparat: ACD Systems Digital Imaging
Contor: 51

Vedere din spate
Foto: Voluntar

Data: 2015-12-04
Contor: 6

Vedere parțială
Foto: Panoramio.com

Data: 2015-12-04
Contor: 12

Portal
Foto: Panoramio.com

Data: 2015-12-04
Contor: 15

Pictură
Foto: Panoramio.com