Bucuresti :: Biserica Sf. Imparati Vergului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Împărați Vergului
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:Piața Muncii
Cod poștal:022102
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, b.prefectura.mai.gov.ro, www.cjIlfov.ro, if.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Împ. Constantin și Elena
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Biserica a fost zidita pentru parohia "Parcul Calarasi", infiintata in anul 1938. Primul lacas de inchinaciune al parohiei - un paraclis - a functionat intr-o incapere a Spitalului de Copii "Vergu", aflat vis-a-vis de actuala biserica, fiind ctitorit de catre intaiul preot paroh, Constantin V. Sarbu, ajutat de doctorul Victor Gomoiu, directorul spitalului.
Biserica actuala ii are drept ctitori principali pe Maresalul Ion Antonescu si pe sotia sa Maria Antonescu, fiind ridicata de rosu intre anii 1942-1949, prin stradania preotului Constantin Sarbu (1905-11975, paroh aici intre anii 1938-1950) , ajutat de doctor Victor Gomoiu, I. Constantinescu, D. Poenaru, S. Anghel, ca si de alti enoriasi din cartierul Bariera Vergului.
Proiectul bisericii a fost intocmit de arhitectul Gh. Naumescu, iar executia i-a fost incredintata antreprizei conduse de catre arhitectul Spiridon Nicolau si profesorul inginer Aurel Beles.
Desi inca neterminata si nezugravita, la data de 17 aprilie 1949, biserica a fost data cultului, fiind sfintita de Mitropolit Nifon Craioveanul, in prezenta unui sobor de preoti, in frunte cu preotul paroh Constantin Sarbu.
Lucrarile de pictura interioara, realizate de pictorul Eremia Profeta s-au desfasurat intre anii 1962 si 1964, prin purtarea de grija a Patriarhului Justinian si a noului preot paroh Constantin Nichita.
Lacasul a fost resfintit la data de 3 octombrie 1976 de catre Episcopul Roman Ialomiteanul, vicar patriarhal, in anul 1988, fusese propusa demolarea bisericii, in zona de sistematizare a Pietei Muncii, demers neinfaptuit, prin caderea regimului comunist.
Prin stradania preotului paroh profesor universitar doctor Radu Dumitru si a co-slujitorului sau preot Ioan Protopopescu, intre anii 1999-2002, s-au efectuat reparatii interioare si exterioare, curatirea picturii, completarea ei cu tablourile ctitorilor principali.
Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena - "Parcul Calarasi" sau Vergului - este o constructie monumentala (32 x 17 metri) , avand planul bazilical, cu trei nave, in cruce greaca inscrisa, cu pridvor, turla pe naos si cu absida altarului decrosata, a carei infatisare a fost inspirata dupa aceea a Bisericii Sfantul Nicolae Domnesc din Curtea de Arges, inscriindu-se intre creatiile de stil neoromanesc.
Alte informații:Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena este situata in Piata Eudoxiu Hurmuzachi - Piata Muncii, la intersectia Soselei Mihai Bravu cu Bulevardul Basarabia, dar retrasa fata de aceasta in spatele unui spatiu plantat.
Nr. vizualizări:7410
Data ultimei vizualizări:2024-12-08 20:43:41
Data ultimei actualizări:2018-09-19 15:24:52
Data încărcării pe sit:2012-01-16 19:26:53
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-05-08
Aparat: NIKON E8800
Contor: 174

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu