Bucuresti :: Biserica Sf. Nicolae Udricani - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae Udricani
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Dr. Iliu Baras nr. 11 (f. Piata Bisericii Udricani, f. strada Biserica Udricani)
Cod poștal:030791
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.udricani.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, b.prefectura.mai.gov.ro, www.cjIlfov.ro, if.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Pătuleanu Constantin, Cristescu Ion
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Se afla la vest de Piata Sf. Vineri, in vecinatatea Teatrului Evreiesc. Pana in 1985-1986, biserica era inconjurata de imobile apartinand, in majoritatea lor, Comunitatii Evreiesti din Romania, daramate de regimul comunist pentru extinderea ariei „Centrului Civic”.
Biserica Udricani este zidita dupa un proiect de plan triconc- 24, 6x 9, 2 m, h= 8m, specific secolului al XVIII-lea.
Pomelnicul din proscomidie aminteste ca cel mai vechi ctitor pe popa Nicolae. Actuala biserica a fost ridicata de jupan Udrecan Clucerul, in anul 1735, dupa cum arata pisania: “Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica s-au facutu cu toat (a) cheltuiala si infrumusetarea ei, precum se vede, de dumnealui jupanu – Udrecan clucer, fiindu coprensu de dumnezeiasca rivna pentru marirea si-slava lui Dumnezaeu si a sfantului marelui iera (r) h Necolae si pentru-vecinica pomenire a dumnealui si a tot neamu dumnealui. Si s-au savar-sit in zilele prealuminatului domnu a toat (a) Tara Rum (a) neasca-io Grigorie Ghica Voievod, fii (n) d arheereu mitropolit prea sfentitul Chir Stefan, la anul de la ziderea lumei-leat 7244 si de la H (risto) s 1734- (sic) in luna lui Septemvreie zile 15”.
A fost inchinata Manastirii Sf. Ioan din Focsanii-Munteni, la randul ei inchinata unei manastiri de la Muntele Athos. A primit astfel diferite scutiri de taxe din partea domniei. La 1750 facea parte din “mahalaoa popei lui Isac”. Este amintita de marele ban Mihail Cantacuzino in jurul anului 1770, ca fiind manastire fara han, deoarece se pare ca avea chilii pentru calugari si turn-clopotnita.
La sfarsitul secolului XVIII, in chiliile sale exista o scoala romaneasca, mentionata de Ion Ghica: “Primprejurul bisericii, in mahala, intre livezile de meri, de peri si de duzi, se zareau vreo 10-15 invelisuri cu streasina iesita ca o umbrela, sub care locuiau cativa cavafi, croitori, islicari si cojocari; acestia cand plecau la pravalie isi trimiteau copiii la dascalul Chiosea, ca sa nu strengareasca pe ulita (…) sa tina ison cantaretilor din strana, sa citeasca Apostolul, sa zica Tatal Nostru si Crezul (…) . Din aceste scoli isi recrutau bisericile preoti si cantareti, acolo au fost dati la invatatura Anton Pann, Petrache Nanescu, Nicolae Alexandrescu, Paris Momuleanu, Marin Serghescu, etc. ”.
Biserica este reparata in urma a numeroase cutremure, de catre paharnicul Nicolae in 1810 si 1834, apoi in urma Focului cel Mare din 1847, de catre arhiereul Timotei Troadas, fost egumen al Manastirii Sf. Ioan din Focsani. Atunci a ars si turnul-clopotnita, ce servea totodata ca turn de poarta. Turnul-clopotnita „ramasese numai pe jumatate, iar clopotele erau atarnate pe patru furci de lemn”.
În 1857 este jefuita si tot atunci vechea scoala este transformata în azil pentru saraci.
În vara lui 1937, savantul Nicolae Iorga, pe atunci presedintele Comisiunii Monumentelor Istorice, în urma vizitarii bisericii impresionat de darapanarea sfântului locas dispune imediat începerea restaurarii acestuia. Lucrarile, dupa proiectul arh. Emil Costescu, s-au desfasurat cu întreruperi între 1937- 1945. Vor fi reparate turlele, pardoseala si ferestrele si se inlocuieste usa principala cu una alcatuita dupa modelul celor din biserica Manastirii Neamt. Constructia a mai necesitat si alte consolidari in 1940, 1977 si 1998, cand a fost consolidata la exterior de catre antrepriza Ghiulbenghian. Reparatiile nu au cuprins fatada principala, nici sistemul de boltire al bisericii.
Pictura din pridvor, foarte afumata, dateaza din secolele XVIII (de pe bolti) si XIX (de pe pereti) . La exterior, biserica era zugravita in culori de apa, care astazi nu mai exista.
Curtea relativ întinsa înconjoara în întregime biserica; în coltul nord-estic s-a amplasat clopotnita din lemn, construita prin 1936-1937. Casa parohiala situata pe latura sudica a curtii este în prezent deteriorata si nelocuibila.
Ca preot paroh, parintele Ion Cristescu slujeste, osteneste si se roaga de peste 30 de ani pentru linistea sufleteasca a enoriasilor sai si cu toate greutatile materiale, se straduieste sa termine, ce a început, reparatia si restaurarea totala a sfântului locas.
Cod Monument:B-II-m-A-18076
Nr. vizualizări:13269
Data ultimei vizualizări:2024-12-08 07:07:08
Data ultimei actualizări:2018-10-04 12:33:19
Data încărcării pe sit:2006-01-01 11:15:10
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2013-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 182

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher