Bucuresti :: Biserica Italiana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Italiană
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:bulevardul Nicolae Bălcescu nr. 28
Cod poștal:010054
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arcb.ro
www.primariaSector1.ro
www.PMB.ro
www.prefecturaBucuresti.ro
www.cjIlfov.ro
www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Daniel Bulai, Marius Bereșoaie
Hram:Preasfântul Mântuitor,
Stil arhitectonic:Neoromanic
Detalii:Emigratia italiană a început în România după apelul adresat de către Regele Carol I mesterilor de tot felul din tările apusene, unde industria luase avânt, dar si datorită apelului făcut în ziare de un "jurnalist garibaldin" alungat din Italia si pripăsit în Tara Românească si care, simtindu se bine printre români, scria articole în ziarele italienesti în următorul spirit mobilizator: "Cetăteni italieni, în loc să traversati oceanul spre America si să vă confruntati cu surpriza ca magnatii să nu vă integreze si să muriti de foame, mai bine veniti în România, care este o tară bogată si are un popor foarte primitor, de origine latină, ca si noi". Acest apel a făcut vâlvă printre italieni, fapt care a condus la o masivă emigrare spre România: meseriasi, agricultori, intelectuali din toate păărtile Italiei. Numărul lor a fost destul de mare în capitală, încât s-a simtit nevoia unei păstoriri proprii. Astfel, în 1914, în ajunul primului Război Mondial, a fost trimis, ca pastor pentru italieni, pr. Antonio Mantica. Sfânta Liturghie se celebra la început într-o hală, iar 19 VIII 1915 s-a sfintit prima piatră a bisericii italiene, de către Arhiepiscopul Raymond Netzhammer. Terenul pentru biserică a fost oferit de Municipalitate Comunitătii Italiene. Anul următor, la 2 VII 1916, biserica a fost sfintită de acelasi Episcop, fiind de fată oficialităti române si italiene, precum si credinciosi.
Pentru constructia bisericii au contribuit cu bani Regele Italiei, Sfântul Părinte Papa, Ambasadorul si Consulul Italiei, dar si diversi conationali.
Biserica este construită în stil romanic într o conceptie lombardă, având o frumoasă campanila. Este considerată monument arhitectonic. Interiorul este în stil romanic cu diferite picturi de îngeri în navete, iar la mijloc are o cupolă în formă octogonală, cu picturi si vitralii. Pe bolta presbiteriului este o pictură grandioasă ce reprezintă diferite biserici mai importante din Italia împreună cu Sfintii lor patroni, iar în mijloc domină persoana Mântuitorului, care este si patronul bisericii, cu hramul la 6 august "Schimbarea la fată". În campanilă sunt trei clopote care cântăresc circa 2000 kg. Biserica si casa parohială sunt proprietatea Statului Italian. Mai târziu, în 1924, a fost clădită si casa parohială, în acelasi stil romanic. Proiectul bisericii a fost făcut de arhitectii Mario Stoppa si Giuseppe Tiraboschi.
Comunitatea italienilor crestea de la an la an, încât în 1948, număra circa 1200 de familii si 7000 de credinciosi numai în Bucuresti. Comunităti de italieni au mai fost si în multe orase din România, fiecare având preotii lor.
Comunitatea apartinea de Catedrala "Sfântul Iosif", iar de la Crăciunul din 1925 a fost numită parohie autonomă.
--------------------------------------------------------------------------------

Datorită cutremurelor din 1940 si 1977, biserica a suferit mari daune. Timp de doi ani, s-a intervenit cu reparatii si consolidări, dar si cu restaurări interioare de către artisti de seamă ca Marra, Vulcănescu si Apostu. Astfel, masa de altar este făcută dintr-un trunchi de lemn. Pe fundalul corului este un mozaic din ceramică de 60 mp înfătisându-L pe Cristos Regele păcii în lume.
Datorită regimului comunist, comunitatea italiană se micsorează, majoritatea emigrând în tara de origine. Antonio Mantica, parohul care păstorise 35 de ani, este condamnat si apoi expulzat în anul 1950, murind în drum spre tară. După el, Ambasada aduce un alt paroh, pe pr. Clemente Gatti, franciscan din mănăstirea din Hunedoara, dar si el este închis, ca apoi să fie expulzat, murind după câteva luni (la 6 iunie 1952 lângă Padova) .
După aceste procese, biserica italiană este închisă de către autoritătile comuniste si abia în 1968, o dată cu vizita ministrului de externe italian Amintore Fanfani se obtine de la guvernul român ca un preot italian să celebreze Sfintele Liturghii, de cinci ori pe an, pentru Corpul Diplomatic. Astfel, pr. Francesco Molinari împlineste această misiune până la Revolutia din decembrie 1989. Tot el s-a îngrijit de repararea si consolidarea bisericii
După revolutie, la 1 XI 1990 este numită parohie teritorială. Ca paroh este numit Mons. Vittorio Blasutti, iar pentru comunitatea italiană ca rector pr. Belizario Lazzarin (preot călugăr) . De la această dată biserica este deschisă si se celebrează Sfânta Liturghie.
Alte informații:În fiecare duminică si sărbătoare Sfânta Liturghie se celebrează la ora 9:00 în limba polonă; la ora 10:00 în limba română, la ora 11:00 în limba italiană, la 12:00 în limba germană, iar după amiază la ora 17:00 în limba română. Fiecare comunitate are preotul său
Cod Monument:B-II-m-A-18107
Știri despre biserică:

»  Rugăciune pentru pace, la Biserica Italiană din București (2018-02-27)

 Închide 

Rugăciune pentru pace, la Biserica Italiană din București

[2018-02-27]
Rugăciune pentru pace
În seara zilei de vineri, 23 februarie 2018, la biserica Preasfântul Mântuitor (Italiană) din București a avut loc un moment de rugăciune pentru pace, după intenția Sfântului Părinte Papa Francisc. Rugăciunea a început cu Sfânta Liturghie prezidată de pr. Daniel Bulai, parohul Bisericii Italiene, alături de care au concelebrat pr. Antal Sergiu OFMConv, din partea comunității franciscane din capitală, și preoții iezuiți Marius Taloș și Luc Duquenne. După celebrarea liturgică a avut loc o veghe de rugăciune, animată de Comunitatea Sant’Egidio, Comunitatea Emanuel, Mișcarea Focolarelor, Mișcarea Comunione e Liberazione și Comunitatea Franciscanilor din București.

În bisericile și capelele din Arhidieceza Romano-Catolică de București, la toate Sfintele Liturghii, rugăciunea credincioșilor și rugăciunea euharistică au fost făcute după intenții speciale, de asemenea devoțiunea Căii Sfintei Crucii a fost făcută după intenția Sfântului Părinte Papa Francisc. Suveranul Pontif a invitat Biserica Catolică Universală la o zi de post și rugăciune pentru pace în lume și în mod special pentru pacea în Republica Democratică din Congo și în Sudanul de Sud, această zi fiind stabilită pentru 23 februarie 2018, adică ziua de vineri din prima săptămână a timpului liturgic al Postului Mare din acest an. Inițiativa a fost anunțată de Papa Francisc la rugăciunea Angelus din ziua de duminică, 4 februarie 2018.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2654, Ultimul acces: 2019-02-18 08:17:59

»  Zi de reculegere pentru credincioșii de la biserica italiană din București (2017-04-03)

 Închide 

Zi de reculegere pentru credincioșii de la biserica italiană din București

[2017-04-03]
Reculegere de Post
03.04.2017, București (Catholica) - „Veniți deoparte, într-un loc retras, și odihniți-vă puțin!” (Mc 6,31). Impulsionați de această invitație, credincioșii parohiei romano-catolice „Preasfântul Mântuitor” – biserica italiană, s-au adunat sâmbătă, 1 aprilie a.c., la mănăstirea Sfânta Agnes din Popești Leordeni, a Congregatio Jesu, într-o comuniune de credință și de reculegere pentru a se pregăti pentru marea sărbătoare a Învierii lui Cristos.
Începând cu ora 10.00, pr. paroh Daniel Bulai i-a primit călduros pe cei 60 de credincioși pe care îi păstorește și, după cuvântul de bun venit, a început momentul meditației cu o rugăciune comunitară, la care au luat parte copii, tineri, familii, adulți și persoane în vârstă, toți dorind să fructifice tema zilei: „Adevărata față a lui Dumnezeu” (cf. Lc 15,11-32). Pr. Daniel a subliniat „modelarea de către Dumnezeu”: „Fiecare dintre noi suntem datori a ne lăsa șlefuiți de harul lui Dumnezeu, de a-l lăsa pe Cristos să intre în inimile noastre pentru a simți iubirea cu care El ne însoțește pe acest drum al vieții”. În plus, părintele a accentuat și faptul c㠄noi, oamenii, trebuie să vorbim cu Dumnezeu. Să nu ne fie frică să ne apropiem de el și să-i vorbim: „Să-l lăsăm pe Dumnezeu, cu Duhul Sfânt să lucreze… Înaintea lui Dumnezeu să venim cu inima și sufletul, cu viața noastră, așa cum este ea”. Iar parabola „Tatălui Îndurător” a fost pentru noi lumina pentru a ne apropia de „Adevărata față a lui Dumnezeu”.
După momentul de meditație, întreaga comunitate s-a unit la devoțiunea Căii Sfintei Cruci. Agapa frățească care a urmat după Calea Sfintei Cruci a făcut ca membrii comunității să poată să interacționeze și să se cunoască mai bine. Au povestit, s-au legat prietenii și solidaritatea care s-a simțit foarte bine a fost cea care a creat din toți cei prezenți o adevărată familie creștină. Isus nu a rămas singur în Capela Mănăstirii, ci ne-a chemat să stăm cu El în câteva momente de Adorație Euharistică. Am reușit să îi spunem, cu siguranță, bucuriile și lipsurile, fericirile și tristețile, să îi aducem mulțumire pentru tot ceea ce avem. Fiecare credincios a venit cu o intenție în fața lui Isus și a aprins o lumânare pe care a pus-o la picioarele altarului. A fost, totodată, și ocazie potrivită pentru spovadă. După binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament, am participat la Sfânta Liturghie, unde i-am adus laudă și preamărire lui Dumnezeu și i-am mulțumit pentru această zi binecuvântată, în care am realizat, fiecare dintre noi, că Dumnezeu este mereu cu noi. (Erwin Asmarandei pentru Angelus.com.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4761, Ultimul acces: 2019-02-18 08:17:59

»  Centenarul bisericii italiene din București (2016-10-25)

 Închide 

Centenarul bisericii italiene din București

[2016-10-25]
25.10.2016, București (Catholica) - În perioada 21-23 octombrie 2016 s-au celebrat 100 de ani de la sfințirea bisericii Preasfântul Mântuitor (cunoscută ca biserica italiană), din București. Momentul aniversar a fost marcat prin mai multe evenimente. Astfel, vineri, 21 octombrie, a avut loc conferința „Biserica Italiană, 100 ani de prezență în București. Istorie, artă și cultură”, susținută de Francesco Butturini, Emanuela Costantini, Tereza Sinigalia și Constantiu Mara.
Sâmbătă, 22 octombrie, la ora 19, în biserica Italiană a avut loc un Concert vocal și instrumental de muzică sacră, în cadrul căruia au interpretat: la orgă, prof. Marcel Costea, organist și capelmaistru al Catedralei Sf. Iosif, din București, soliști vocali de la Opera Națională din București și un cvartet de coarde. Duminică, 23 octombrie, la ora 11.15 a fost celebrată Sfânta Liturghie solemnă (în limbile română și italiană), prezidată de Excelența Sa Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București. La celebrare au fost prezenți Excelența Sa Domnul Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei în România, dl. Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, alte oficialități, membri ai comunității italiene din București, membri ai comunității parohiale a bisericii Preasfântul Mântuitor.
În prima parte a predicii, rostită în limba italiană, Arhiepiscopul a mers pe firul amintirilor, aducând în prim plan anii Êč80, când toți vorbeau despre biserica Italiană ca despre biserica închisă. Nimeni nu știa cui îi aparține sau de ce este închisă. „Părintele Francesco Molinari (responsabilul de atunci al comunității italienilor din București) a reușit, nu știu cum, să facă în așa fel încât biserica să fie deschisă de cinci, șase ori pe an, la marile sărbători. Trebuiau să fie prezenți numai italieni. Uneori se mai strecurau și străini; am făcut-o și eu. În felul acesta, credincioșii italieni puteau să participe la Liturghie. Pentru mine era o bucurie că această biserică se deschidea, chiar și numai de câteva ori pe an, că italienii puteau să se întâlnească, doar la aceste ocazii, pentru a-și mărturisi credința catolică. Acea bucurie continuă pentru mine și astăzi, când sărbătorim 100 de ani ai acestei biserici. Și astăzi vreau să subliniez bogăția pe care comunitatea italiană o reprezintă pentru Arhidieceza noastră. Credința catolică ne unește. Această biserică unește cele două comunități – cea română și cea italian㠖 , iar pentru Arhidieceză este o bogăție și o bucurie că această biserică este la dispoziția tuturor, italieni și români; la dispoziția tuturor celor care trec pe aici și găsesc o biserică deschisă.”
Omilia Arhiepiscopului a continuat, în limba română, cu explicarea Evangheliei zilei – Parabola vameșului și a fariseului -, amintindu-le celor prezenți că rugăciunea noastră nu trebuie să fie ca cea a fariseului, ci ca aceea a vameșului, care-i cere lui Dumnezeu iertare pentru păcatele sale. Această sărbătoare jubiliară a fost un omagiu, în semn de recunoștință, pentru preoții care au lucrat la această biserică, pentru comunitatea italian㠄de la început și până astăzi”, pentru comunitatea parohială actuală și pentru toți cei care îndrăgesc istoria, arta și spiritualitatea. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Italiei în România, Institutul Italian de Cultură din București și Parohia Bisericii Italiene Preasfântul Mântuitor (Santissimo Redentore).
La 19 august 1915 a fost sfințită prima piatră de temelie, iar la 2 iulie 1916, biserica a fost sfințită de către Arhiepiscopul Raymond Netzhammer. Biserica este construită în stil romanic, într-o concepție lombardă, având un turn lateral foarte impunător. În 1924 a fost clădită casa parohială, în același stil romanic. Masa de altar este făcută dintr-un trunchi de lemn (Gh. Apostu, 16 martie 1980). În balconul din partea dreaptă se află o orgă cu 1200 de fluiere, de o valoare muzicală excepțională (realizată de firma Pinchi, din Foligno, Italia). În perioada regimului comunist, biserica Italiană a fost închisă; după evenimentele din 1989, lăcașul de cult a fost deschis și se celebrează zilnic Sfânta Liturghie.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5428, Ultimul acces: 2019-02-18 08:17:59


Nr. vizualizări:9924
Data ultimei vizualizări:2019-02-18 08:17:59
Data actualizare:2018-10-04 12:48:09
Data încărcării:2005-06-30 10:25:52
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:32

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2010-10-21
Aparat: NIKON E8800
Contor: 149

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu

Data: 2011-05-09
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 97

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2010-10-31
Contor: 97

Vedere de ansamblu
Foto: Dan Deva

Data: 2010-11-17
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 63

Vedere partiala
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-05-09
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 61

Vedere din față
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2008-11-26
Contor: 113

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 2007-09-27
Contor: 157

Fațada
Foto: internet

Data: 2013-04-27
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 39

Turnuri
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-04-27
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 33

Vedere parțială
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-05-09
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 50

Intrarea
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-04-27
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 33

Turn
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-05-09
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 36

Turn
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-04-27
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 42

Intrare
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-04-27
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 40

Fereastră
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-04-27
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 36

Arhitectură
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-04-27
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 40

Arhitectură
Foto: Brudi Fürbacher


Setul de Fotografii 2