Bucuresti :: Biserica Delea Noua - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Delea Nouă
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Delea Noua, nr. 1
Cod poștal:030924
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com @yahoo.com
Adresa web Biserica:www.DeleaNoua.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/
www.primariaSector1.ro
www.PMB.ro
www.prefecturaBucuresti.ro
www.cjIlfov.ro
www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Teugea Gheorghe, Cotan Claudiu, Fatu Valentin
Hram:Buna Vestire, Sf. Arh. Mihail și Gavril
Detalii:Biserica este construita pe un plan triconc, cu ziduri groase, o turla octogonala deasupra naosului si un turn patrat peste pronaos, ambele invelite in tabla.
Între anii 1750-1770, pe o portiune de teren din mosiile Pantelimon si Radu-Voda, s-au asezat în jur de 30-40 de familii de români plugari, cunoscatori ai mestesugului postavariei si gaitanariei, care au întemeiat un catun pe care l-au numit DELUTA, deoarece era asezat pe un deal nu departe de bariera orasului. Cu trecerea anilor, extinzându-se orasul, catunul a primit denumirea de DELEA NOUA.
La putina vreme dupa asezarea mestesugarilor pe aceste meleaguri, ei au simtit nevoia de a avea un loc unde sa poata aduce multumiri Domnului si de aceea au luat hotarârea de a construi o biserica proprie.
Astfel, între anii 1790-1798 au construit biserica (pe locul uneia din lemn, existenta in 1761 ) si i-au dat numele de DELEA NOUA, spre a se deosebi de biserica aflata în apropiere si care este denumita Delea Veche. Printre ctitori s-au pastrat numele logofatului, paharnic si postelnic Nicolae “Inima Rea” si a lui Grigore Postavar.
Prima biserica avea forma dreptunghiulara si era asezata pe locul actualei biserici, în triunghiul aflat la întâlnirea strazilor Calea Calarasilor, Matei Basarab si Delea Noua.
Dintre preotii care au slujit la aceasta biserica amintim : Pr. Ioan Ramurescu, Pr. Alexa Duhovnicul, Pr. Raduta Popescu, Pr. Sterea Popescu, Pr. Tudorica Teodorescu, Pr. Panait Popescu, înmormântati în curtea bisericii.
În anul 1871, deoarece se marise numarul credinciosilor si lacasul devenise neîncapator, Epitropia bisericii împreuna cu pr. Constantin Radulescu, au hotarât construirea unui nou locas. Enoriasii au reusit sa adune suma de 30. 000 lei, insuficienta însa pentru realizarea proiectului. Ajutorul a sosit de la un fiu al catunului, pe atunci Vicar al Sfintei Mitropolii, Arhiereul CALIST STRATONICHIAS (1800-1885) , care decide sa ia asupra lui construirea acestei biserici si doneaza suma de 80. 000 lei.
Lucrarile de constructie au început în primavara anului 1872 si au continuat pâna în iarna anului 1875, când ARHIEREUL CALIST aduce de la Manastirea Ghighiu - Prahova catapeteasma ce împodobeste în chip minunat si astazi frumusetea acestei biserici si astfel lucrarile au fost încheiate.
Sfintirea s-a facut la 25 martie 1875 de catre ARHIEREUL CTITOR CALIST si Prea Sfintia Sa Ghenadie Petrescu, care mai târziu ajunge Mitropolit Primat, fiind înconjurati de un sobor mare de preoti.
În amintirea sfintirii sfântului locas în aceasta zi de mare praznic împaratesc, Arhiereul Calist a hotarât ca biserica sa poarte hramul „BUNA VESTIRE”, iar întru amintirea parintilor sai, Mihail si Anghelina – înmormântati în curtea bisericii – al doilea hram, Sfintii Voievozi „MIHAIL si GAVRIIL”.
Biserica este îmbracata într-o frumoasa pictura despre care se banuieste ca ar fi fost executata de Tatarascu, dupa maiestria cu care sunt lucrate icoana „Adormirea Maicii Domnului” si chipul ctitorului , Arhiereul Calist, aflate în cafasul bisericii.
De la biserica veche s-au pastrat icoanele imparatesti ale Sf. Petru si Pavel, datand din 1855.
Dupa terminarea si sfintirea bisericii Vladica CALIST a cumparat casa si locul din
strada Labirint (actuala Matei Basarab) , unde a construit si o scoala care se numea „FUNDATIA CALIST”. În momentul finalizarii cladirii scolii, Prea Sfintia Sa CALIST, vazând ca biserica nu are clopotnita, a decis în anul 1881 sa alature acestor cladiri o clopotnita, un corp de case, în care sa locuiasca preotii bisericii si un corp de cladiri compus din 6 camere destinat unor femei batrâne si singure, corp numit AZILUL CALIST, toate demolate în anul 1987.
Tot atunci s-a distrus si o parte a temeliei vechii biserici aflata la rasarit de altarul celei actuale si care era marcata prin cateva cruci vechi de la 1802-1840. O parte din aceste cruci au fost duse in Piata Universitatii, iar celelalte la Muzeul de Istorie si Arta al orasului Bucuresti de la Curtea Veche.
In 1974 s-au facut lucrari de restaurare, cand a fost tencuita la exterior, in 1975-1976 si din nou dupa cutremurul din 1977, fiind repictata de pictorul Gheorghe Raducanu (1929-1998) .
Printre cei care au slujit cu devotament aceasta sfânta biserica se numara pr. Constantin Radulescu, pr. Kiriac Ionescu, pr. Marin Radulescu, pr. Constantin Ialomiteanul – devenit arhiereu -, pr. Nicolae Dumitrescu, pr. Popescu Fratilesti, pr. Vasile Hadarag- care a pastorit 36 de ani (decedat în 1958) , pr. Negulescu Ion, pr. Ion Sachelarie, pr. Radu Marin, pr. Eugen Solomon, pr. Nicolae Diaconescu si pr. Stoica Teodor, care a slujit din anul 1954 pâna în anul 1999.
Din ianuarie 1996 a fost numit pr. Teugea Ioan-Gheorghe, care a început cu sprijinul credinciosilor lucrari de reparatie si înfrumusetare a bisericii. În vara anului 1999 a fost numit pr. Stavara Mihai ca preot coslujitor, urmând ca împreuna sa desfasoare o buna activitate administrativa si pastoral-misionara.
La data de 25 martie 2000 s-au aniversat 125 ani de la punerea pietrei de temelie la biserica DELEA NOUA.
Știri despre biserică:

»  Sf. Valentin a fost cinstit de comunitatea parohială Delea Nouă din Capitală (2018-07-30)

 Închide 

Sf. Valentin a fost cinstit de comunitatea parohială Delea Nouă din Capitală

[2018-07-30]
de Florin Nicolaie

Credincioșii parohiei Delea Nouă Calist din București au participat în perioada 29-30 iulie 2018 la slujbele prilejuite de sărbătoarea Sfântului Sfințit Mucenic Valentin, ocrotitorul lăcașului de cult.
Slujbele prilejuite de sărbătoarea sfântului au debutat duminică, 29 iulie, când a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia.
În data de 30 iulie, ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de soborul slujitor condus de pr. Valentin Fătu.
Credincioșii prezenți au primit din partea membrilor Consiliului și Comitetului parohial peste 300 de pachete cu alimente și medicamente.
Cei participanți la slujbele dedicate Sfântului Valentin, au avut ocazia să aducă cinstire unui fragment din moaștele sale, aflat în patrimoniul bisericii Delea Nouă Calist.
Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de Sfântul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de Papa Victor I.
Remarcabil propovăduitor al Evangheliei, făcător de minuni și vindecător, a fost foarte iubit de credincioșii săi. A fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, în timpul persecuțiilor împăratului Marc Aureliu.
A fost ucis în secret, în timpul nopții, pentru a se evita răscoala populației din Terni. Trupul său a fost luat de ucenicii săi, Proclu, Efir și Apolonie, dus în cetatea Interamna, unde slujise ca Episcop, și îngropat cu mare cinste.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1028, Ultimul acces: 2019-07-21 11:03:43

»  Copiii de la Centrul de zi Sfânta Sofia și-au prezentat lucrările plastice la Biserica Delea Nouă Calist și i-au colindat pe enoriași (2017-12-18)

 Închide 

Copiii de la Centrul de zi Sfânta Sofia și-au prezentat lucrările plastice la Biserica Delea Nouă Calist și i-au colindat pe enoriași

[2017-12-18]
de Sorin Ionițe

Icoane pictate pe sticlă, decorațiuni și felicitări de Crăciun realizate de copiii de la Centrul de zi Sfânta Muceniță Sofia au fost expuse duminică în Biserica Parohiei Delea Nouă Calist din Capitală. În cadrul evenimentului caritabil copiii au susținut și un concert de colinde.
Expoziția organizată de Parohia Delea Nouă Calist din Protoieria Sector 3 a fost intitulată Un dar de Crăciun. Donațiile enoriașilor vor fi folosite pentru susținerea activităților educaționale din cadrul Centrului de zi pentru copii Sfânta Muceniță Sofia al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
După Sfânta Liturghie, copiii au susținut un concert de colinde sub îndrumarea doamnei profesor de muzică Lucica Vîlcan, voluntar al centrului.
Toți copiii au primit din partea parohiei daruri constând în dulciuri și fructe, rechizite, jocuri, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte.
Evenimentul se înscrie în programul centrului intitulat Copiii vestesc Nașterea Domnului, ce constă în susținerea unor spectacole de colinde tradiționale românești la parohii, diverse ONG-uri și instituții.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1501, Ultimul acces: 2019-07-21 11:03:43

»  Parohia Delea Nouă Calist | Strângere de fonduri pentru susținerea copiilor de la Centrul de zi Sfânta Muceniță Sofia (2017-10-09)

 Închide 

Parohia Delea Nouă Calist | Strângere de fonduri pentru susținerea copiilor de la Centrul de zi Sfânta Muceniță Sofia

[2017-10-09]
de Andrei Pau

Parohia Delea Nouă Calist, Protoieria Sector 3 Capitală, a organizat duminică, 8 octombrie 2017, o campanie de strângere de fonduri pentru susținerea copiilor de la Centrul de zi pentru copii Sfânta Muceniță Sofia din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Banii strânși în urma donațiilor vor fi folosiți pentru susținerea activităților educative, anunță reprezentanții instituției.
Prezentă la manifestare, Irimia Laura, coordonatorul centrului, a mulțumit tuturor celor implicați în activitatea caritabilă.
Dorim sa mulțumim părintelui Paroh Valentin Fătu, domnișoarei asistent social Alexandra Giurcan, precum și tuturor enoriașilor pentru tot efortul, generozitatea și implicarea în astfel de activitați social- filantropice în beneficiul copiilor din cadrul centrului, a precizat Irimia Laura.
În cadrul evenimentului, a fost vernisată o expoziție caritabilă unde au fost prezentate icoane pictate pe sticlă, decorațiuni și felicitări. Acestea au fost confecționate de copii în cadrul Atelierului de creație al centrului.
După Sfânta Liturghie, corul centrului de zi, sub îndrumarea doamnei profesor de muzică Felicia Popescu, voluntar al centrului, au interpretat un minirecital de pricesne închinate Maicii Domnului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1940, Ultimul acces: 2019-07-21 11:03:43

»  Sărbătoarea Sfântului Sfințit Mucenic Valentin la Parohia Delea Nouă Calist din Capitală (2017-07-31)

 Închide 

Sărbătoarea Sfântului Sfințit Mucenic Valentin la Parohia Delea Nouă Calist din Capitală

[2017-07-31]
de Andrei Pau

Credincioșii parohiei Delea Nouă Calist din București au participat în perioada 29-30 iulie 2017 la slujbele prilejuite de sărbătoarea Sfântului Sfințit Mucenic Valentin. Cei prezenți au avut ocazia să aducă cinstire unui fragment din moaștele sfântului.
Slujbele prilejuite de cinstirea sfântului au debutat sâmbătă, 29 iulie 2017, când a fost oficiată Vecernia cu Litie. În data de 30 iulie 2017 a fost săvârșită Utrenia, Sfânta Liturghie și slujba Parastasului de către preoții slujitori.
Credincioșii prezenți au primit din partea membriilor Consiliului și Comitetului parohial pachete cu alimente și medicamente.
Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de către Papa Victor I.
Remarcabil propovăduitor al Evangheliei, făcător de minuni și vindecător, a fost foarte iubit de către credincioșii săi. A fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, în timpul persecuțiilor împăratului Marc Aureliu.
A fost ucis în secret, în timpul nopții, pentru a se evita răscoala populației din Terni. Trupul său a fost luat de către ucenicii săi, Proclu, Efir și Apolonie, dus în cetatea Interamna, unde slujise ca Episcop, și îngropat cu mare cinste.
(Viețile Sfinților pe luna iulie, retipărită și adăugită cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, după ediția din 1901-1911, Editura Episcopiei Romanului – 1997).

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1669, Ultimul acces: 2019-07-21 11:03:43

»  Expoziție caritabilă la parohia Delea Nouă din Capitală (2017-04-10)

 Închide 

Expoziție caritabilă la parohia Delea Nouă din Capitală

[2017-04-10]
de Andrei Pau

Parohia Delea Nouă Calist din Sectorul 3 al Capitalei a organizat duminică, 9 aprilie 2017, expoziția caritabilă intitulată Florile din Grădina Sufletului, a transmis părintele Valentin Fătu, parohul bisericii.
În cadrul evenimentului au fost expuse icoane pictate pe sticlă, precum și decorațiuni. Lucrările au fost confecționate manual de beneficiarii Centrului de zi Sfânta Muceniță Sofia.
După participarea la Sfânta Liturghie, corul centrului a interpretat un recital prepascal de colinde tradiționale de Florii.
Cei prezenți la eveniment au luat parte la colecta organizată în cadrul manifestării. Banii strânși vor fi folosiți pentru susținerea activităților din cadrul Centrului de zi.
Laura Irimia, coordonatorul centrului, a mulțumit tuturor celor implicați în activitatea desfășurată la biserica bucureșteană.
Dorim să mulțumim tuturor pentru generozitate și pentru faptul că în această perioadă premergătoare Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos sunt alături de cei care au nevoie de un sprijin, a spus Laura Irimia.
La final, copii au primit daruri constând în cărți, dicționare, materiale didactice, dulciuri și jucări.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1818, Ultimul acces: 2019-07-21 11:03:43

»  Expoziție caritabilă și colinde tradiționale de Florii în Parohia Delea Nouă-Calist din București (2017-04-10)

 Închide 

Expoziție caritabilă și colinde tradiționale de Florii în Parohia Delea Nouă-Calist din București

[2017-04-10]
de Sorin Ionițe

În Biserica Delea Nouă-Calist din Sectorul 3 al Capitalei a avut loc duminica aceasta expoziția caritabilă Florile Din Grădina Sufletului, a transmis Pr. Valentin Fătu, parohul Bisericii.
În cadrul evenimentului din 9 aprilie 2017 au fost prezentate icoane pictate pe sticlă, ouă încondeiate, felicitări și alte obiecte lucrate manual de copii cu vârste între 6 și 14 ani de la Centrul de zi Sfânta Muceniță Sofia al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
După participarea la Sfânta Liturghie, corul centrului de zi, îndrumat de Prof. Lucica Vălcan, a interpretat colinde tradiționale de Florii.
La final, copiii au primit în dar cărți, dulciuri, jucării și obiecte de igienă personală.
De asemenea, a avut loc o colectă în rândul enoriașilor pentru susținerea activităților Centrului Sfânta Sofia.
Laura Irimia, coordonatorul Centrului de zi pentru copii Sfânta Muceniță Sofia a apreciat inițiativa Parohiei și a transmis mulțumiri.
Dorim să mulțumim tuturor pentru generozitate și pentru faptul ca în această perioadă premergătoare Învierii Domnului sunt alături de cei care au nevoie de sprijin, a spus coordonatorul instituției sociale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1820, Ultimul acces: 2019-07-21 11:03:43

»  Biserica Delea Nouă din Capitală | Părinții slujitori au sfințit 54 de icoane (2017-03-06)

 Închide 

Biserica Delea Nouă din Capitală | Părinții slujitori au sfințit 54 de icoane

[2017-03-06]
de Andrei Pau

În Duminica Ortodoxiei, la Biserica Delea Nou㠖 Calist din Protoieria Sector III Capitală, au fost binecuvântate 54 de icoane. Acestea au fost dăruite bisericii de credincioșii parohiei, a precizat părintele paroh Valentin Fătu.
Slujba de binecuvântare a icoanelor a avut loc după oficierea Sfintei Liturghii. Aceasta a fost oficiată de părinții slujitori ai lăcașului de cult.
Icoanele sfințite în data de 5 martie 2017 portretizează praznicele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ale Maicii Domnului și ale unor sfinți importanți din calendarul ortodox. Ele au fost realizate în cadrul proiectului cu tema O icoană pentru sufletul tău desfășurat în anul 2016.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2011, Ultimul acces: 2019-07-21 20:01:08

»  București: Voluntarii Parohiei Delea Nouă-Calist au distribuit medicamente gratuite în valoare de peste 20.000 lei (2017-02-20)

 Închide 

București: Voluntarii Parohiei Delea Nouă-Calist au distribuit medicamente gratuite în valoare de peste 20.000 lei

[2017-02-20]
de Sorin Ionițe

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, Parohia Delea Nou㠖 Calist, în cooperare cu Protoieria Sector III Capitală și cu sprijinul sponsorului Sintofarm SA, au oferit medicamente necesare mai multor persoane cu posibilități materiale reduse de pe raza parohiei, în valoare de peste 20.000 lei.
În urma identificării cazurilor sociale și a nevoilor acestora, asistentul social Alexandra Giurcan de la Biserica Delea Nou㠖 Calist, împreună cu voluntarii parohiei, au pregătit 300 de pachete cu medicamente. Acestea au fost distribuite în data de 19 februarie 2017, după terminarea Sfintei Liturghii.
Beneficiarii acestui ajutor au fost persoane vârstnice, persoane cu handicap și persoane cu posibilități financiare limitate, aflate în evidența Parohiei Delea Nou㠖 Calist și a Protoieriei Sector III Capitală, prin Departamentul de Asistență Socială.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2083, Ultimul acces: 2019-07-21 22:48:27

»  Eveniment caritabil la Parohia „Delea Nouă Calist” din București (2016-12-13)

 Închide 

Eveniment caritabil la Parohia „Delea Nouă Calist” din București

[2016-12-13]
de Sorin Ionițe

Eveniment caritabil Delea Noua
Parohia Delea Nouă Calist din Sectorul 3 al Capitalei a organizat luni, 11 decembrie 2016, expoziția caritabilă Un dar de Crăciun, ne-a transmis Părintele Valentin Fătu, parohul Bisericii. În cadrul evenimentului au fost prezentate icoane pictate pe sticlă, decorațiuni și felicitări specifice Sărbătorii Nașterii Domnului, confecționate de copiii de la Centrul de zi Sfânta Muceniță Sofia, care aparține de Arhiepiscopia Bucureștilor.
După participarea la Sfânta Liturghie, copiii au interpretat un minirecital de colinde.
La final, Părintele Valentin Fătu și asistentul social Alexandra Giurcan au oferit daruri copiilor. De asemenea, enoriașii au făcut o colectă, iar banii strânși vor fi folosiți pentru susținerea activităților din cadrul Centrului de zi pentru copii Sfânta Muceniță Sofia.
Evenimentul se înscrie în programul centrului intitulat Copiii vestesc Nașterea Domnului, ce constă în susținerea unor spectacole de colinde tradiționale românești la parohii și la diverse ONG-uri și instituții.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2421, Ultimul acces: 2019-07-22 12:46:42

»  Patriarhul României a resfințit biserica Parohiei Delea Nou㠖 Calist din Capitală (2015-10-11)

 Închide 

Patriarhul României a resfințit biserica Parohiei Delea Nou㠖 Calist din Capitală

[2015-10-11]
Biserica Parohiei Delea Nou㠖 Calist din Protoieria Sector III Capitală a fost resfințită, duminică, 11 octombrie 2015. Slujba de resfințire a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Slujba târnosirii a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe diaconul Cocoșilă George, pe seama Parohiei Schiulești din Protopopiatul Vălenii de Munte și pe teologul Andrei Băbeanu întru diacon, pe seama Parohiei Podul Văleni din Protopopiatul Ploiești Sud.
În cuvântul de învățătură rostit, Patriarhul României a vorbit despre importanța sfințirii unei biserici în viața comunității: „Evanghelia citită astăzi ne arată cât de importantă este Biserica. În biserica sfințită, noi ne adunăm să ascultăm împreună cuvântul Evangheliei, să ne rugăm împreună pentru cei prezenți și pentru cei care nu au putut participa. Aici, mulțumim lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El și tot aici cerem ajutorul Lui ca să înnoiască sufletul nostru, să ne dăruiască inimă curată și bună. Astăzi, prin resfințirea acestei biserici, ne aducem aminte de cei care având inimă curată și bună, fiind evlavioși și milostivi, au zidit biserica aceasta, apoi, de cei care au restaurat-o, au înfrumusețat-o și împodobit-o. De aceea, noi ne rugăm lui Dumnezeu să-i binecuvânteze, să le sfințească viața, să le înfrumusețeze toată activitatea așa cum au contribuit ei la înfrumusețarea acestei biserici care a fost astăzi resfințită după 140 de ani de la prima sfințire”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că, în esență, Evanghelia de astăzi ne arată că rostul vieții omului pe pământ este primirea și rodirea Cuvântului lui Dumnezeu: „Vedem în pilda rostită de Mântuitorul nostru Iisus Hristos patru categorii de oameni care simbolic sunt reprezentați de cele patru categorii de semințe. Prima categorie este cea a oamenilor înșelați de diavol. Adică, acei oameni care aud cuvântul, dar vine diavolul și ia cuvântul din inima lor ca nu cumva crezând să se mântuiască. Așadar, primul obstacol în rodirea cuvântului lui Dumnezeu în sufletul omului este diavolul care ia din inima omului cuvântul lui Dumnezeu bine vestit de Biserică prin slujitorii săi, chiar înainte ca acesta să încolțească în sufletul celui ce îl ascultă”.
Vorbind despre a doua categorie de oameni, descrisă simbolic de Mântuitorul Iisus Hristos prin sămânța care a căzut pe piatră, Preafericitul Părinte Daniel a arătat că aceștia „sunt cei care auzind cuvântul îl primesc cu bucurie, dar nu au rădăcini, ci cred până la o vreme, iar la vreme de încercare se leapădă. Aici, este vorba despre oamenii care primesc cu bucurie cuvântul Evangheliei și îl cultivă atât timp cât le merge bine. Când, însă, vine vremea de încercare sau de prigoană împotriva Bisericii sau vin peste ei boli, suferințe, ispite, necazuri, atunci ei se leapădă de credință”.
„A treia categorie de oameni sunt cei ce primesc cuvântul lui Dumnezeu, dar acesta nu ajunge să rodească deplin din cauza înăbușirii lui de preocupări înrobitoare. Aceștia sunt oamenii care nu mai găsesc timp să se roage dimineața și seara, înainte și după mâncare, pentru că au prea multe griji legate de lucruri trecătoare și uită tocmai esențialul: legătura lor cu Dumnezeu cel Veșnic, Izvorul vieții și al tuturor binefacerilor. Există mulți oameni care sunt atât de copleșiți de grijile lumești încât nici nu se mai gândesc la rostul vieții lor pe pământ. Au un program atât de bine stabilit, metode atât de eficiente de lucru pentru a ajunge la un câștig material sau la o poziție superioară în societate, încât nu mai au timp să se gândească la rostul vieții pe pământ”, a mai spus Preafericirea Sa.
A patra categorie de oameni sunt cei cu inima curată și bună. „Numai inima curată, sinceră și smerită, curățită prin lacrimile pocăinței și prin Spovedanie, prin Împărtășanie și prin fapta cea bună, redevine haina luminoasă primită la Sfântul Botez. Însă, inima curată trebuie să fie și bună sau milostivă. În general, există oameni cu inima curată, sinceră, dar nu toți sunt milostivi. Avem unii oameni evlavioși, dar zgârciți. Hristos Domnul ne spune că inima curată trebuie să fie și bună. Așadar, inima curată și bună este starea duhovnicească a sufletului în care cuvântul mântuitor al Evangheliei lui Hristos devine roditor”, a mai arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Distincții pentru ostenitori
La final, Patriarhul României a oferit, în semn de apreciere, mai multe distincții persoanelor care s-au implicat în mod deosebit în realizarea lucrărilor la această parohie. De asemenea, părinții Claudiu Constantin Cotan și Cosmin Daniel Pricop au fost hirotesiți iconom-stavrofori.
***
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la biserica Parohiei Delea Nouă - Calist au fost realizate între anii 2013 - 2015 ample lucrări de consolidare, restaurare, și reabilitare. Astfel, cu ajutorul credincioșilor și cu stăruința preotului paroh Valentin Fătu, biserica și pictura au fost restaurate, iar pridvorul bisericii, construit în anul 2013, a fost pictat.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3449, Ultimul acces: 2019-07-22 01:34:55

»  Hramul Bisericii Delea Nouă - Calist din București (2015-07-31)

 Închide 

Hramul Bisericii Delea Nouă - Calist din București

[2015-07-31]
La data de 30 iulie, în Biserica Ortodoxă este sărbătorit Sfântul Sfințit Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei. Cu acest prilej, biserica Parohiei Delea Nouă - Calist, Protopopiatul Sector 3 Capitală, și-a sărbătorit hramul, în acest locaș de închinare aflându-se și părticele din cinstitele moaște ale Sfântului Mucenic Valentin, informează "Ziarul Lumina".
Ziua de 30 iulie a fost una de bucurie duhovnicească pentru credincioșii Parohiei Delea Nouă - Calist din Capitală, care au participat la Sfânta Liturghie, oficiată în biserica parohiei de un sobor de slujitori format din pr. Valentin Fătu, parohul Bisericii Delea Nouă - Calist; pr. dr. Constantin Claudiu Cotan și pr. dr. Cosmin Daniel Pricop, slujitori la aceeași biserică. Pentru a marca în mod deosebit acest moment de sărbătoare, preoții acestei parohii au început de miercuri, 29 iulie, slujbele dedicate hramului, cu slujba Vecerniei unite cu Litia, la care au participat numeroși credincioși. Aceștia au avut posibilitatea să se închine și la moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Valentin, ce sunt păstrate într-o raclă, în biserica parohiei. Potrivit părintelui paroh Valentin Fătu, în ziua de pomenire a Sfântului Valentin au fost săvârșite slujba Utreniei, Sfânta Liturghie, iar la final preoții s-au rugat pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș de închinăciune, săvârșind o slujbă de Parastas. După oficierea sfintelor slujbe, membrii Consiliului și Comitetului parohial au oferit pachete cu alimente, apoi a urmat o agapă pentru cei prezenți la Sfânta Liturghie.
Un remarcabil propovăduitor al Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos
Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de către Papa Victor I, în anul 197. Remarcabil propovăduitor al Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos, făcător de minuni și vindecător, a fost foarte iubit de către credincioșii săi. A fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, în timpul persecuțiilor împăratului Marc Aureliu. A fost ucis în secret, în timpul nopții, pentru a se evita răscoala populației din Terni. Trupul său a fost luat de către ucenicii săi, Proclu, Efir și Apolonie, dus în cetatea Interamna, unde slujise ca episcop, și îngropat cu mare cinste.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3804, Ultimul acces: 2019-07-21 11:03:43

»  Sărbătoare la Biserica bucureșteană Delea Nouă (2013-07-29)

 Închide 

Sărbătoare la Biserica bucureșteană Delea Nouă

[2013-07-29]
Zeci de credincioși au participat astăzi, 29 iulie 2013, la slujba Vecerniei oficiată la biserica „Delea Nou㔠din București, în cinstea Sfântului Mucenic Valentin, sărbătorit mâine de creștinii ortodocși. Oamenii se pot închina și la o parte din moaștele mucenicului, adăpostite în lăcașul de cult.
În ziua sărbătorii se va oficia, începând cu ora 08:30 Utrenia și Sfânta Liturghie, după cum a precizat pentru Radio TRINITAS Părintele Valentin Fătu, parohul bisericii „Delea Nou㔠din București.
Sfântul Valentin s-a născut, în anul 175, la Interamna (astăzi Terni, în regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot, de Sfântul Felician, și episcop, în anul 197, de Papa Victor întâi. Din cauza credinței sale a fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, în timpul persecuțiilor împăratului Marc Aureliu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5163, Ultimul acces: 2019-07-21 11:03:43

»  Sfântă Liturghie la Parohia Delea Nouă din București, în ziua prăznuirii Sfântului Mucenic Valentin (2011-07-29)

 Închide 

Sfântă Liturghie la Parohia Delea Nouă din București, în ziua prăznuirii Sfântului Mucenic Valentin

[2011-07-29]
În Biserica Ortodoxă, este sărbătorit mâine, 30 iulie, Sfântul Sfințit Mucenic Valentin. Cu această ocazie, la Biserica Delea Nouă din București, unde se află părticele din sfintele moaște ale Sfântului Sfințit Mucenic Valentin, astăzi, 29 iulie, în ajunul sărbătorii, la orele 17.00, se va oficia slujba Vecerniei cu Acatist, iar în ziua de sâmbătă, 30 iulie, începând cu orele 9:30, se va săvârși Sfânta Liturghie.
Cu prilejul acestui popas duhovnicesc, al cinstirii Sfântului Valentin, vindecător și rugător pentru toți cei aflați în suferință, Parohia Delea Nouă, prin grija Comitetului și a Consiliului Parohial, va oferi pachete de alimente și medicamente persoanelor aflate în dificultate.
Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de către Papa Victor I, în anul 197. Neobosit propovăduitor al Evangheliei, făcător de minuni și vindecător, a fost iubit de către credincioșii săi, pentru viața sa dăruită lui Hristos și Bisericii Sale. A fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, în timpul persecuțiilor împăratului Marc Aureliu. A fost ucis în secret, în timpul nopții, pentru a se evita răscoala populației din Terni. Trupul său a fost luat de către ucenicii săi, Procul, Efeb și Apolonie, dus în cetatea Interamna, unde slujise ca Episcop, și îngropat cu mare cinste. (Viețile Sfinților, pe luna iulie, retipărită și adăugită cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, după ediția din 1901-1911, Editura Episcopiei Romanului – 1997).

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6233, Ultimul acces: 2019-07-21 11:03:43


Nr. vizualizări:7154
Data ultimei vizualizări:2019-07-21 11:03:43
Data actualizare:2018-09-14 08:26:30
Data încărcării:2006-01-01 16:26:39
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:6
Fotografi:Constantin Banciu: 4
CrestinOrtodox.ro: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2013-07-29
Aparat: NIKON E8800
Contor: 243

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu

Data: 2013-07-29
Aparat: NIKON E8800
Contor: 87

Vedere din față
Foto: Constantin Banciu

Data: 2009-06-05
Contor: 240

Vedere de ansamblu
Foto: CrestinOrtodox.ro

Data: 2013-07-29
Aparat: NIKON E8800
Contor: 158

Interior
Foto: Constantin Banciu

Data: 2009-06-05
Contor: 153

Catapeteasma
Foto: CrestinOrtodox.ro

Data: 2013-07-29
Aparat: NIKON E8800
Contor: 76

Cupola turlei
Foto: Constantin Banciu