Valea Viilor :: Biserica Fortificata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Fortificată
Valea Viilor
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Valea Viilor (maghiara: Nagybaromlak, Baromlaka) (germana: Wormloch, Vurmliχ, Wurmloch)
Comună:Valea Viilor
Județ:Sibiu
Adresa:nr. 341
Cod poștal:557290
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro, www.valea-viilor.ro, www.cjSibiu.ro, www.prefecturaSibiu.ro
Hram:Sf. Petru
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:În Valea Viilor se afla una dintre cele mai impresionante biserici fortificate din Transilvania. Biserica Sf. Petru, construita în secolul al XII-lea, a fost amplificata si fortificata în secolul al XV-lea si al XVI-lea, lucrarile fiind în linii mari terminate în 1520. Înconjurata de o puternica centura de ziduri si turnuri, biserica are ea însasi înfatisarea unui urias reduit, cu un turn deasupra corului si un turn pe vest.
Nava are un plafon boltit cu o retea complicata de nervuri, care se sprijina pe 7 perechi de stalpi, jumatate ascunsi în zid. Un astfel de plafon are si corul.
La începutul sec. al XVI-lea, biserica a suferit unele modificari. În jurul anului 1520 intrarea principala din vest, sub clopotnita a fost zidita. În fata intrarii a fost ridicat un contrafort, care la o înaltime de 10 metri, legat cu alti doi contraforti, formeaza un drum de straja. Au fost deschise doua intrari în biserica, una în partea de sud, cealalta în nord. Fiecare poarta a fost înzestrata cu un gratar de aparare si un turn cu scara giratorie. Transformari mari a suferit corul care a fost îmbracat cu zidul masiv al turnului, care se ridica deasupra în patru etaje. Deasupra primului acoperis al turnului este un drum de straja iar deasupra acestuia un al doile acoperis.
În anul 1738, biserica sufera unele stricaciuni din cauza unui cutremur, reparatiile fiind gata în 1742. Renovari se fac în 1781 si 1826. Biserica este înconjurata de un singur zid de incinta, de la care s-au mai pastrat 4 turnuri (bastioane) .
Turnul estic este datat 1501, data care poate fi si a constructiei zidului de incinta care a pastrat un drum de straja boltit, mai ales în partea sudica, mai bine pastrat decat cel nordic. În interior se pastreaza vechea cristelnita, strana preotului, datata 1526, altarul din 1779, cu sculpturi executate de Johann Folbarth din Sighisoara, coroana, plasata deasupra amvonului, din 1746, tabernacolul din partea nordica a corului datand din 1504.
Biserica - cetate propriu-zisa este compusa dintr-o incinta ovala cu arcade si coridor de aparare, dublata în nord si sud.
Face parte din lista UNESCO de monumente istorice.
Alte informații:Bisericile fortificate, ca grup, sunt remarcabile; nicaieri în lume nu se regasesc atâtea biserici fortificate într-un perimetru atât de restrâns, fapt care dovedeste gradul de generalitate a fenomenului la scara unei zone geografice si etno-culturale. Ele constituie o realizare arhitecturala exceptionala datorita diversitatii si folosirii gamei de tipare defensive din faza târzie a Evului mediu european. În timp ce în vestul si sudul Europei, anumite tipare defensive aplicate bisericilor sunt caracteristice, în exclusivitate, unor teritorii sau tari (de pilda, bisericile fortificate din Franta si din Tarile nordice, bisericile cu incinta fortificata în Germania si Austria) , numai în Transilvania se pot regasi, în spatiul restrâns deja mentionat, trei tipuri principale de fortificatii: biserica cu incinta fortificata (de exemplu Prejmer) , biserica fortificata (de exemplu Saschiz) sau fortareata-biserica (de exemplu Valea Viilor, ca mostra de complexitate) . Aceste încununari ale arhitecturii defensive se adauga valorii intrinseci a bisericilor, dând la iveala raspândirea anumitor stiluri arhitecturale începând cu arta romanica si terminând cu cea a Goticul târziu. Bisericile au perpetuat elemente interioare pretioase: altare, la Prejmer (datând probabil din jurul anului 1450) , fragmente de pictura murala (Dârjiu) , mobilier din secolul al XVI-lea (Prejmer, Saschiz, Valea Viilor) .
Cod Monument:SB-II-a-A-12582
Nr. vizualizări:17104
Data ultimei vizualizări:2022-08-12 19:47:42
Data ultimei actualizări:2017-06-30 12:35:56
Data încărcării pe sit:2005-10-12 05:42:40
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-12-06
Contor: 143

Vedere din lateral
Foto: Dan Deva