Bucuresti :: Biserica Baratia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Bărăția
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:bulevardul Ion C. Brătianu nr. 27
Cod poștal:030172
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arcb.ro
www.primariaSector1.ro
www.PMB.ro
www.prefecturaBucuresti.ro
www.cjIlfov.ro
www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Eugen Bortoș, Cristinel Țâmpu, Niculae Ilie, Matei Catargiu
Hram:Sf. Maria a Harurilor,
Detalii:Ansamblul "Bărătia" este situat pe magistrala Nord - Sud a Capitalei, anuntat de la distantă, din ambele sensuri ale arterei, prin silueta zveltă a Turnului Bărătiei. Biserica, discretă, aflată în vecinătatea turnului, are vizibilă doar fatada simplă, albă, care se detasează din grupul de clădiri alăturate, umbrite de un plop aproape secular. Ansamblul este asezat peste drum de Palatul Voevodal din Curtea Veche si în apropiere de Calea Mosilor - Vechiul Pod al Târgului de Afară.
Cea mai veche atestare scrisă a unei biserici Romano - Catolice în Bucuresti datea ză din anul 24 februarie 1578, când este pomenită o biserică din lemn a catolicilor, foarte probabil servită de frati misionari franciscani. Aceasta trebuie pusă în legătură cu negustorii catolici nemti, unguri, albanezi, armeni, levantini, raguzani, italieni, polonezi, sârbi, croati ori belgieni, aflati în trecere, sau asezati definitiv în Bucuresti. În octombrie - noiembrie 1595, oastea lui Sinan Pasa care ocupase Bucurestii, pradă si ard orasul, între clădirile afectate fiind si Biserica Bărătia, care apoi este părăsită. Biserica suferă presiunea otomanilor în 1600 când acestia ocupă din nou orasul.
În 9 iulie 1629 catolicii din Bucuresti capătă aprobare de la sultan, prin principele domnitor al Tării Românesti, să;-si ridice o noua biserică. Construirea s-a făcut cu ajutorul misionarilor francezi franciscani, conventuali, Santa Felici si Angelo Petricca din Gormina. Între anii 1633-1637, bogatul negustor venetian Bartolomeo Locadelli, împreună cu Pietro Paolo Bruni din Perugia, având sprijinul principelui-domnitor Matei Basarab, construiesc o nouă biserică. Se păstrează descrierea sumară a acestei biserici, făcută în septembrie 1640 de către misionarul romano-catolic Petru Bogdan Bakšici (1601-1674) Arhiepiscop de Sofia.
"În acest oras n-ar fi fost o biserică catolică dacă n-ar fi ridicat-o câtiva negustori, un venetian mai ales a cheltuit mai mult decât ceilalti; au ridicat-o […] lungă de zece pasi si largă de cinci si făcută în chip de vatră, cu două ferestre si o usă. Altarul nu era construit; l-au alcătuit atunci din pământ, dar s-a năruit. Au pus să se facă o icoană a Fecioarei la altar si a fost un pictor bun, dar nu s-a priceput să facă pe Sf. Francisc si pe Sf. Anton de Padova, care stau unul de-o parte si celalalt de cealaltă parte a Fecioarei […]" (cf G. Potra / Bucurestiul văzut de călători străini, sec. XV- XIX p. 27)
Se prea poate ca la degradarea bisericii, pe lângă vitregiile vremurilor, să fi contribuit si pârâul învecinat Bucurestioara. Oricare ar fi fost starea bisericii, în 1659 este arsă de tătari.
În 1663, misionarul Thomassi (Thomasy) , cere sprijin pentru refacerea bisericii din lemn, ajutând la diverse reparatii si consolidări, lucrări ce se vor încheia între 1664-1666, datorită contributiei financiare a negustorilor si mesterilor chiproviceni din "Provincia Bulgaria".
Piatra, rămasă până azi ca lintel al intrării în corul bisericii, ne spune: "Extructa p (roprie) p (ecunia) f (ratrum) provin (ciae) Bulgaria; a (nno) D (omini) 1666". Prezenta lintelului ca si a resturilor ancadramentului din piatră al usii bisericii ne îndeamnă să presupunem că aceasta a fost reconstruită, modest desigur, din zid, căci o biserică din lemn nu putea avea ancadramente din piatră.
Privitor la refacerea acestei biserici, nu stim dacă relatiile istorice ale unui misionar catolic (identificat de unii cu Del Monte) , asupra bisericii catolice din Bucuresti, se referă la Bărătie sau la altă biserică. Acest misionar arată:
"Văzând că biserica catolică era mică, strânsese bani pentru construirea altui locas. Serban Cantacuzino (a cărui adversitate fată de catolicism este notorie) i-a luat însă cărămida, pe cand era mare spătar (deci între 31 ianuarie 1668 si 5 ianuarie 1672) . Misionarul a insistat însă, a început constructia, înăltând-o până la un metru (deasupra solului) , dar viitorul Domn i-a confiscat materialele si a interzis construirea bisericii. În timpul domniei lui Serban Cantacuzino, biserica Bărătiei era ruinată".
S-ar părea deci că în vremea domniei lui Serban Vodă biserica Bărătia nu era în cult. În anul 1707, ansamblul Bărătiei avea o incintă patrulateră de tip mănăstiresc, cuprinzând case pentru administratie, pentru catehizarea copiilor, locuinte pentru frati misionari permanenti sau pentru prelatii de diferite ranguri ai Bisericii Romano-Catolice veniti în vizită la noi.
Pentru perioada 1710-1716 avem mărturia lui Antonio Maria del Chiaro (1669-1727) , secretar, pe rând, al principelui domnitor Nicolae Mavrocordat (în prima domnie 1715-1716) , Constantin Brancoveanu (1688-1714) , Stefan Cantacuzino (1714-1715) si care ne spune că : "Nostravasi eziandio molti affezionati a' nostri padri francescani, a segno tal che, una mattina, avendo io l'onore di essser alla di lui mensa (il che mi succedera ogni qualvolta egli manggiara privatamente) , mi diche positiva intenzione di somministrar tutti i materiali bisognevoli per risarcere in Bucuresti la nostra cadente chiesetta (perche non altessino campanile, per non clar nell'occhio d' Turchi) . Io gli dissi che avebbe arreto un gran merito presso Dio, tanto piu che quella chiesa, dedicata in onor di Maria Vergine, area per contitolare Santo Stefano protomartire, di cui l'Altezza Sua portara il nome".
Retinem că turnul- clopotnita urma să fie nu prea înalt, pentru a nu fi remarcat de turci (probabil numai două caturi, gangul de acces si camera clopotelor) , că biserica era în primejdie de a se ruina, că asezământul era sub îngrijirea călugărilor franciscani si că Stefan Vodă Cantacuzino, la un moment dat a avut intentia să-i dăruiască toate materialele necesare pentru refacerea vechii biserici. Astfel, la insistentele lui Del Chiaro, biserica a fost refăcută, după toate aparentele în primul sfert al veacului XVIII. În forma aceasta Bărătia a fost consemnată de cartografii rusi pe planul ridicat în 1770, unde este desenată ca un dreptunghi înscris într-o incintă poligonală neregulată, purtând numărul "27 Franciscana" (Biserica Franciscanilor) , iar în legenda planului ca "Ec[clessia] Papistarum" (Biserica Papistasilor) . Sub acelasi nume de "Franzischkaner Kirche" (Biserrica Franciscanilor) este ridicată (la numărul 89-cu rosu- în planul Purcel din 1789 (vezi Atlas-Ghid vol. 1 p. 128, caroul 6) ) . Aici sunt distinct desenate: biserica si casele, acestea aliniate la strada având forma de "L" .
Nu multă vreme după aceea, în 1804 august 28, biserica este arsă în marele incendiu din acel an, fiind imediat reconstruită, toate lucrările încheindu-se în 1812 (data pisaniei) . De atunci datează pivnita si parterul actualei "Librării a Surorilor Pauline". În cursul evenimentelor ce au urmat Revolutiei din 1821, este din nou avariată, iar între 1828-1833 este reconstruită pe vechile temelii. Biserica si turnul sunt restaurate de arhitectul Carol Cortobius, căpătând aspectul păstrat si astăzi. La 30 martie 1841 un alt incendiu pârjoleste biserica si clopotnita, care sunt refăcute ulterior.
Cod Monument:B-II-m-B-18118
Știri despre biserică:

»  Nunțiul Apostolic la Bărăția, în vizită la comunitatea maghiară catolică (2018-12-22)

 Închide 

Nunțiul Apostolic la Bărăția, în vizită la comunitatea maghiară catolică

[2018-12-22]
vizita Nunțiului
Excelența Sa, Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România, a efectuat o vizită în parohia „Sfânta Maria a Harurilor”, Bărăția, pentru a cunoaște mai îndeaproape comunitatea maghiară catolică din București. Cu acest prilej, din dorința Mons. Buendía de a lua contact cu credincioșii comunității romano-catolice maghiare din capitală, duminică, 16 decembrie a.c., începând cu ora 9.00, cei prezenți în biserica „Bărăția” au avut bucuria de a lua parte la o Liturghie solemnă, bilingvă, prezidată de Excelența Sa. Au concelebrat pr. Fernando Duarte Barros Reis – secretar al Nunțiaturii Apostolice din București, pr. Wilhelm Danc㠖 decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității București, pr. Eugen Bortoș – paroh al parohiei „Bărăția” și pr. Cristinel Țâmpu – responsabil cu pastorația comunității maghiare.

Excelența Sa și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul celor prezenți și a transmis tuturor oamenilor de bunăvoință binecuvântarea și salutul Sfântului Părinte Papa Francisc. În cadrul predicii, referindu-se la semnificația celei de-a treia duminici din Advent și la lecturile propuse de liturgia zilei, Excelența Sa a pus accentul pe faptul c㠄nu este suficientă doar bucuria, ci e nevoie de o convertire continuă a inimii pentru ca așteptarea noastră să fie autentică”. În continuare, referitor la căile indicate de Isus, Mons. Buendía a subliniat „să practicăm caritatea, mai ales față de cei mai săraci care sunt aproape de noi; să fim drepți, fără să uităm să fim în același timp la fel de milostivi cu prietenii, familia și colegii de muncă; să excelăm în respingerea oricărei forme de corupție, căutând mereu să fim ireproșabili în dragoste și în urmarea angajamentelor noastre baptismale”.
Spre finalul Celebrării, reprezentantul tinerilor maghiari, Gyorfi Kapronczay David Konrad i-a adresat câteva cuvinte de mulțumire Excelenței Sale, prin care l-a asigurat de faptul că tinerii din ziua de azi sunt conștienți de rolul important pe care îl au în răspândirea și propășirea credinței creștine și în menținerea stabilității temeliei a ceea ce Biserica va fi mâine. Au urmat mulțumirile din partea pr. Cristinel Țâmpu, prilej prin care comunitatea și-a exprimat recunoștința față de Mons. Buendía, care a dorit să fie în mijlocul maghiarilor catolici din București, pentru efortul și lupta de a lumina și călăuzi poporul Domnului pe drumul credinței, astfel încât să fie purtătorii unei lumini pe care Isus Cristos a dăruit-o, spre a descoperi actul de preamărire a Tatălui Ceresc.
Chiar dacă vremea a fost neprielnică, biserica Bărăția a fost destul de plină, iar acest fapt l-a determinat pe Nunțiul Apostolic să le mulțumească celor prezenți, în mod deosebit. Printre cei care au luat parte la Sfânta Liturghie s-au numărat și reprezentanți ai Ambasadei Ungariei la București și ai Institutului Balassi. Vizita Mons. Buendía s-a încheiat cu o agapă frățească în cadrul căreia a fost prezentat un filmuleț despre istoria romano-catolicilor maghiari din București – o cronologie veche de 200 de ani. Ulterior, Excelența Sa a răspuns tuturor întrebărilor celor prezenți și i-a îndemnat pe credincioșii maghiari să rămână statornici în trăirea credinței creștine. În decursul celor 200 de ani de istorie, este pentru prima dată când comunitatea maghiară din București are onoarea de a primi vizita unui reprezentant al Sfântului Părinte Papa. (pr. Cristinel Țâmpu pentru Angelus.com.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 284, Ultimul acces: 2019-02-18 09:54:07

»  PS László Böcskei a conferit Sacramentul Sfântului Mir în parohia Bărăția din București (2018-05-28)

 Închide 

PS László Böcskei a conferit Sacramentul Sfântului Mir în parohia Bărăția din București

[2018-05-28]
în parohia Bărăția
28.05.2018, București (Catholica) - Sâmbătă 26 mai a.c., în parohia „Sfânta Maria a Harurilor” (Bărăția) a fost zi de mare sărbătoare. Îmbrăcați în port național, cu sufletul curat și inima deschisă, emoționați vizibil, dar nerăbdători să primească plinătatea Duhului Sfânt în Sacramentul Mirului, 19 candidați din comunitatea maghiară, au urcat încrezători o nouă treaptă importantă în viața lor creștină.
După o intensă perioadă de pregătire la orele de cateheză, tinerii au învățat, au perseverat cu răbdare și au conștientizat importanța acestui Sacrament în viața lor. De altfel, și-au întărit convingerea cum că, efectul Confirmațiunii este maturitatea creștină prin harul Duhului Sfânt, iar valoarea credinței sădită de acesta la Botez, dă mărturie în continuitatea vieții. Sfânta Liturghie a fost prezidată de Excelența Sa László Böcskei, Episcop al Diecezei Romano-Catolice de Oradea, care a conferit Sacramentul Sfântului Mir prin impunerea mâinilor și ungerea cu Sfânta Crismă, rugându-l pe Duhul Sfânt să reverse darurile și harurile Sale asupra candidaților.
În timpul predicii, Episcopul a vorbit despre importanța Sacramentului în sine și a adresat tuturor invitația de a fi creștini plini de bucurie, inspirați și călăuziți de Duhul Sfânt, subliniind că numai în acest fel putem rămâne alături de Cristos și numai pe acest drum vom găsi sensul și țelul vieții. Momentul emoționant, atât pentru tineri cât și pentru cei prezenți, a fost acela în care, fiind însoțiți de nași, candidații l-au primit în viața lor pe Duhul Sfânt, care, prin acest Sacrament, a întărit și a confirmat darurile primite prin Taina Botezului.
Candidații au participat activ la Sfânta Liturghie și au contribuit cum au știut mai bine ca această Celebrare să rămână mult timp de acum înainte în mintea, inima și sufletul celor prezenți. Un rol important în ceea ce privește cântul liturgic l-au avut organistul Constantin Rudolf Cocriș și dirijoarea Klára Melinda Fekete, care, împreună cu corul comunității maghiare, au selectat cântece alese și le-au pregătit cu multă dăruire. Alături de Excelența Sa László Böcskei au concelebrat: pr. Eugen Bortoș – paroh al Parohiei „Bărăția”, pr. Cristinel Țâmpu – responsabil cu pastorația comunității maghiare, pr. Niculae Ilie, pr. Ambroziu Angheluș, Mons. Ilieș Sociu, pr. Andrei Ciprian – paroh al parohiei „Sfântul Anton de Padova” din București și pr. Vakon Zsolt, secretar episcopal.
În încheiere, tinerii împreună cu pr. Cristinel Țâmpu au adresat un cuvânt de mulțumire Excelenței Sale László Böcskei, pentru acceptarea invitației de a fi alături, din nou, de comunitatea maghiară în acest moment de mare însemnătate în viața creștină. Apoi, au urmat mulțumiri aduse IPS Ioan Robu, Arhiepiscopul Arhidiecezei de București, pentru grija lui pastorală și părinteasca față de minorități. Mulțumiri au fost adresate și parohului Eugen Bortoș cel care încurajează exprimarea și trăirea credinței în limba maternă, precum și preoților concelebranți prezenți.
De altfel, spre finalul expunerii, cuvinte de mândrie și bucurie au fost adresate inclusiv tinerilor proaspăt miruiți, de care pr. Țâmpu a fost mândru și plăcut surprins în ceea ce privește perseverența, implicarea și seriozitatea cu care au tratat acest eveniment. În același timp, tinerii au fost îndemnați să fie adevărați ucenici ai lui Cristos, să fie demni de misiunea pe care Domnul le-a încredințat-o și să se bucure în orice clipă că dețin darurile Duhului Sfânt. Daruri pe care, valorificându-le, prin propriul lor exemplu de trăire a vieții creștine, vor aduce roade de lumină care trebuie purtate cu responsabilitate și mărturisite în familie, în Biserică, în societate și în lume.
Ultimele cuvinte de mulțumire, dar nu cele din urmă, au fost adresate ministranților, binefăcătorilor comunității, tuturor celor prezenți care au ajutat la buna organizare și desfășurare a acestei zi, precum și părinților, bunicilor, nașilor, celor care i-au călăuzit pe tineri în formarea lor, îndemnându-i ca prin pilda și credința lor, să fie în continuare modele de viață creștină. (pr. Cristinel Țâmpu, responsabil cu pastorația comunității maghiare)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1228, Ultimul acces: 2019-02-18 09:54:07


Nr. vizualizări:14222
Data ultimei vizualizări:2019-02-18 09:54:07
Data actualizare:2018-10-04 12:48:48
Data încărcării:2005-06-08 04:22:17
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:43

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2008-09-28
Aparat: FUJIFILM FinePix F47fd
Contor: 153

Trunul
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2013-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 62

Clopotnița
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-12-05
Contor: 274

Turnul
Foto: internet

Data: 2011-05-09
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 95

Vedere din față
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-05-09
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 48

Turnul clopotniță
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-05-09
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 37

Turnul clopotniță
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-11-20
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 22

Turnul clopotniță
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-05-09
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 41

Turnul clopotniță
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 33

Turnul
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 27

Cruce turn
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-05-09
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 71

Clopotnița - Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-05-09
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 72

Biserica - Vedere din curte
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-11-20
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 44

Printre copaci
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-05-09
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 62

Sf. Maria
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-11-20
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 49

Intrare
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-11-20
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 37

Crucifix
Foto: Brudi Fürbacher


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3