Danesti :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Dănești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Dănești
Comună:Dănești
Județ:Vaslui
Cod poștal:737160
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaVaslui.ro, www.episcopiahusilor.ro, www.cjVS.ro, vs.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Capitanu Constantin
Hram:Sf. Nicolae
Detalii:Construită în jur de 1834.
In sinodicul bisericii sta scris la data de 19 aprilie 1883 de catre preotul paroh de pe atuncea Ghe. Cogalniceanu:”Biserica cu hramul Sf. Erarh Nicolae din comuna Danesti amplasata in mijlocul judetului Vaslui este facuta din valatuci de catre obstea razasilor. Cei mai principali sunt: Dascalu Aritonu, Ionita, Vasile Cogalniceanu, Constantin Popa, preotul Gheorghe Frumusanu, preot Nicolae Ardare, Alexandru Ciudin, diaconu Mihalache Popa, diaconu Nicolae Buraga, directorul Sandu Benchea si altii toti raposatii” . Constructia acestei Biserici este probabil in anul 1780. Alte date nu se mai gasesc cu privire la vechea biserica.
In prezent aceasta biserica nu mai exista.
Pe locul vechii biserici s-a zidit in anul 1935 biserica cu hramul SF. Erarh Nicolae, in dimensiuni mai mari ca vechea biserica .
Este zidita din caramida presata, pe dinafara fara tencuiala, este acoperita cu tabla zincata avand forma de corabie.
Pictor a fost Raicu din Iasi si Sculptor Patrascu din Husi.
In sinodicul bisericii scrie printre altele: ”Toata cheltuiala pentru zidirea acestei biserici a fost suportata de obstea satului Danesti si de bunavointa citorva institutii”.
Comitetul de constructie este urmatorul:presedinte de onoare preot Ghe. Cogalniceanu, presedinte activ preot P. Sabadac, vicepresedinte: Ioan C. Luiuz, Ene Bostan, Petru Cozma, Consatantin Rotaru, casier Ioan V. Radu, secretar Ghe. Ghe. Flondor, si un numar de 30 membrii.
Acest comitet se afla scris si pus la piciorul sfintei mese, precum si la temelia bisericii in sticla dupa cele cuvenite ca act comemorativ.
Biserica s-a sfintit la 21 noiembrie 1935 de catre P. S. Episcop Nifon Criveanu al Eparhiei Husilor cu un sobor de 21 de preoti.
In anul 2009 sub conducerea preotului paroh Capitanu Constantin, sprijinit de consiliul parochial au demarat lucrari de consolidare si pregatire a peretilor pentru pictura, aceste lucrari finalizindu-se la sfirsitul anului 2009.
In prezent se lucreaza la proiectul iconografic de pictura al bisericii.
Nr. vizualizări:4486
Data ultimei vizualizări:2024-07-14 18:15:46
Data ultimei actualizări:2015-08-24 14:52:08
Data încărcării pe sit:2006-05-25 05:32:38
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-05-13
Aparat: NIKON COOLPIX L100
Contor: 66

Vedere din lateral
Foto: Voluntar