Manastirea Dumbrava - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Manastirea Dumbrava
Dumbrava
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Dumbrava
Comună:Unirea
Județ:Alba
Cod poștal:517788
Persoană de contact :stareta monahia Mina Cerceș
Telefon :0258... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.unireaAlba.ro, www.cjAlba.ro, www.prefecturaAlba.ro
Preot:arhimandrit Vasile Crisan
Hram:Sf. M. Mc. Dimitrie
Detalii:Manastirea "Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de mir" este asezata la intrarea in localitatea Dumbrava, jud. Alba. Accesul se face de la drumul european E81 intre Alba Iulia-Cluj Napoca. Manastirea este numita de catre localnici si "manastirea fotbalistilor" deoarece fotbalistii nationalei antrenati de Anghel Iordanescu au facut importante donatii pentru ridicarea sfantului lacas. Piatra de temelie a fost pusa la 26 oct. 1996 de catre I. P. S. Andrei al Alba-Iuliei la initiativa preotului paroh Crisan Teodor, actualmente arhimandritul Vasile, pe locul unde in anul 1703 a fost martirizat preotul Ioan, luptator impotriva uniatiei, ars de viu intr-o capita de fan. Manastirea este in forma de cetate, cu clopotnita la intrare si biserica in centru. Biserica pastreaza stilul romanesc traditional. Pictura bisericii este realizata de sotii Crisan in anul 2000 in stil bizantin. In biserica se gaseste o icoana a Maicii Domnului, gasita sub tencuiala bisericii din satul Dumbrava, ascunsa de credinciosi din cauza prigoanei religioase din trecut.
In cadrul manastirii functioneaza Casa de copii "Sf. Veronica" in care traiesc 30 de copii cu varsta intre 3 luni si 16 ani si care au asigurate toate conditiile de trai decent.
Aici mai functioneaza si o Casa de batrani "SF. Maria" unde un numar de 20 de femei in varsta si fara nici un ajutor sunt ingrijite de catre maici, facandu-le astfel vietile mai fericite si linistite.
(Text preluat dupa pliantul de prezentare a manastirii. )
Alte informații:Manastire de maici.
Acces: Rutier: DN1 (E15A) Aiud, spre nord – Unirea (10, 5 km) – dupa 4, 5 km, ramificație la stânga, spre Dumbrava (3 km) . CF: Unirea
Informații conexe:YOUTUBE.COM: Film Mănăstirea Dumbrava (Video)
YOUTUBE.COM: Manastirea Dumbrava - Judetul Alba (Video)
FACEBOOK.COM: Pagina de FaceBook (Articol)
Știri despre biserică:

»  Mitropolitul Ardealului a sfințit mănăstirea unde funcționează unul dintre cele mai mari centre sociale din țară (2018-05-14)

 Închide 

Mitropolitul Ardealului a sfințit mănăstirea unde funcționează unul dintre cele mai mari centre sociale din țară

[2018-05-14]
de Gheorghe Anghel

Sfințirea Mănăstirii Dumbrava (2)
Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a sfințit duminică, 14 mai, biserica nouă a mănăstirii Dumbrava din județul Alba Iulia.
În cadrul așezământului monahal funcționează unul dintre cele mai mari centre sociale din țara noastră ce cuprinde: o casă de tip familial, un centru maternal, un adăpost pentru persoane vârstnice etc.
Biserica Ortodoxă Română, cel mai mare filantrop în domeniul social
Exemplul de la Dumbrava nu este unul singular, în tot cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române desfășurându-se activități social-filantropice și medicale în cadrul a 718 instituții și servicii sociale. În prezent se află în derulare peste 600 proiecte și programe sociale, Biserica Ortodoxă fiind cel mai mare filantrop din punct de vedere al contribuției în domeniul social.
Numai în 2017 suma investită de Biserica Ortodoxă Română în activități social-filantropice s-a ridicat la aproximativ 25 milioane euro. Raportat la ultimii 10 ani, valoarea este una impresionantă: peste 150 milioane euro.
Sfințirea bisericii și Sfânta Liturghie
Alături de Mitropolitul Laurențiu al Ardealului au slujit:
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei,
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului,
Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei si Harghitei,
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei.
După slujba de târnosire, Părintele Mitropolit Laurențiu a rostit o omilie despre semnificațiile teologice și duhovnicești ale slujbei oficiate cu acest prilej. Înaltpreasfinția Sa a explicat credincioșilor textele biblice din cadrul slujbei și însemnătatea ritualului oficiat.
În continuare soborul de arhierei a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al mănăstirii.
După citirea Evangheliei, Părintele Arhiepiscop Varsanufie a susținut un cuvânt în care a evidențiat mesajul pericopei evanghelice referitoare la orbirea trupească și sufletească, arătând multiple modalități de sfințire a vieții noastre și de întărire în credința dreptmăritoare.
La final, Înaptpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „O nouă poartă a cerului la Mănăstirea Dumbrava” – ocrotită de Maica Domnului.
Daruri și distincții
În semn de apreciere pentru osteneala depusă în slujba Bisericii, din partea Patriarhului Daniel i-a fost conferită părintelui arhimandrit Vasile Crișan, duhovnicul mănăstirii, distincția Crucea Patriarhală, iar maicii starețe, monahia Mina Cerceș, i-a fost oferită o Diplomă de vrednicie.
Pr. Vasile Crișan a primit Crucea Patriarhală. Foto Credit: Arhiepiscopia Alba Iulia
De asemenea, Părintele Arhiepiscop Irineu a dăruit părintelui Vasile Crișan Crucea arhiepiscopală.
La finalul ceremoniei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu i-a îndemnat pe toți credincioșii să caute mereu pe Hristos și să vină cu credință în casa Lui, în Biserică.
În încheiere, vă îndemn pe toți să iubiți casa Domnului și să veniți în ea, ca împreună să cântați Celui Preaînalt, să vă rugați și să primiți Trupul și Sângele lui Hristos spre sănătate, bucurie și mântuire.
Mănăstirea Dumbrava
Așezământul monahal a fost ridicat pe locul unde, în 1703, în timpul uniației, a fost martirizat preotul ortodox Ioan, fiind ars de viu într-o căpiță de fân.
Mănăstirea este construită în formă de cetate cu clopotnița la intrare și biserica în centru. Lăcașul de cult păstrează stilul românesc având pridvor, pronaos, naos și altar.
Pe lângă Mănăstirea Dumbrava funcționează unul dintre cele mai mari centre sociale din țară, care cuprinde:
Centrul de servicii sociale Sfânta Veronica, în cadrul căruia funcționează o casă de tip familial destinată ocrotirii copiilor în regim săptămânal,
Centrul de formare a deprinderilor pentru viață independentă,
Casa specială Sfântul Nectarie,
Centrul maternal destinat adăpostirii temporare a mamelor care se confruntă cu situații de criză,
Căminul pentru persoane vârstnice Sfânta Maria, care are ca scop ocrotirea în regim rezidențial a persoanelor vârstnice.
În sat funcționează și un cabinet stomatologic unde lucrează ca medic una din maicile mănăstirii.
În cadrul instituțiilor sociale menționate beneficiază de servicii 82 de copii și adolescenți, peste 50 de persoane vârstnice cu handicap, persoane abandonate etc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 13649, Ultimul acces: 2020-07-04 12:30:51

»  Patriarhul României despre mănăstirea Dumbrava: Unește în chip minunat grija față de sănătatea sufletească și trupească a omului (2018-05-13)

 Închide 

Patriarhul României despre mănăstirea Dumbrava: Unește în chip minunat grija față de sănătatea sufletească și trupească a omului

[2018-05-13]
de Gheorghe Anghel

În mesajul adresat duminică cu prilejul sfințirii noii biserici a mănăstirii Dumbrava, Patriarhul Daniel a semnalat că așezământul monahal de la „unește în chip minunat grija față de sănătatea sufletească și trupească a omului, subliniind necesitatea legăturii dintre viața spirituală și activitatea socială a omului, dintre rugăciune și acțiune, dintre evlavie și dărnicie, dintre Liturghie și Filantropie”.
Preafericirea Sa a remarcat în mesajul său faptul c㠄în contextul secularismului agresiv, devine foarte necesară refacerea și păstrarea unității dintre Liturghie și Filantropie, dintre spiritualitatea liturgică și opera social-filantropică”.
„Dacă spiritualitatea liturgică nu se extinde în filantropie socială ea rămâne neroditoare (cf. Iacov 1, 27), după cum asistența socială care nu se încarcă de spiritualitate liturgică pierde dimensiunea duhovnicească și mântuitoare a „Tainei fratelui”, adică a semenului nostru în care este tainic prezent Hristos-Domnul, așteptând răspunsul iubirii noastre la iubirea milostivă a lui Dumnezeu pentru oameni (cf. Matei 25, 31-46)”, a subliniat Patriarhul României.
Redăm integral mesajul Părintelui Patriarh Daniel:
„O nouă poartă a cerului la Mănăstirea Dumbrava” – ocrotită de Maica Domnului*
Construirea și sfințirea unei noi biserici într-o mănăstire reprezintă o dovadă a credinței vii și jertfelnice mărturisită de o comunitate monahală duhovnicească, harnică și misionară.
Construită cu multă jertfă și râvnă duhovnicească, noua biserică a mânăstirii Dumbrava, județul Alba, ne arată credința și evlavia călugărițelor acestei mănăstiri, în frunte cu duhovnicul lor, Părintele Arhimandrit Vasile Crișan, precum și a ctitorilor și binefăcătorilor ei față de Mântuitorul Iisus Hristos și de Maica Domnului.
Prin sfințirea bisericii noi, Hristos intră în mod tainic în această biserică și rămâne mereu prezent în ea prin Sfintele Taine săvârșite aici, dăruind celor ce se roagă darurile Sale cerești: iertarea păcatelor, bucuria rugăciunii și arvuna vieții veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. Astfel, biserica nou sfințită devine Casa lui Dumnezeu sau Casa Preasfintei Treimi.
Prin urmare, o biserică în care se săvârșesc Sfintele Taine ale iubirii eterne a lui Dumnezeu pentru oameni este un semn de binecuvântare asupra comunității credincioșilor și asupra localității în care a fost sfințită această biserică.
Ctitoria de la Dumbrava unește în chip minunat grija față de sănătatea sufletească și trupească a omului, subliniind necesitatea legăturii dintre viața spirituală și activitatea socială a omului, dintre rugăciune și acțiune, dintre evlavie și dărnicie, dintre Liturghie și Filantropie.
Această bogată activitate socială, pe care noi o cunoaștem, și am binecuvântat-o în ziua de 31 octombrie 2011, când, împreună cu Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei și al întregii Africi, am poposit la Mănăstirea Dumbrava, în timpul vizitei noastre în Transilvania, când am proclamat canonizarea Sfinților Ierarhi ardeleni, Andrei Șaguna și Simeon Ștefan.
Biserica Ortodoxă Română încearcă să contribuie tot mai mult la alinarea suferinței atât prin lucrarea ei liturgică, duhovnicească și pastorală, cât și prin lucrarea ei filantropică și social-medicală. Lucrarea filantropică sau caritabilă a Bisericii este urmarea lucrării filantropice, vindecătoare, sfințitoare și mântuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos, precum și parte integrantă a proclamării Evangheliei mântuirii și a prezenței active a harului Împărăției lui Dumnezeu în Biserică. De aceea, la mănăstirea Dumbrava, filantropia socială a Bisericii nu este despărțită de Liturghia eclesială, întrucât rugăciunea este izvor de iubire smerită și jertfelnică în comunitate și pentru societate.
Astăzi, în contextul secularismului agresiv, devine foarte necesară refacerea și păstrarea unității dintre Liturghie și Filantropie, dintre spiritualitatea liturgică și opera social-filantropică.
Dacă spiritualitatea liturgică nu se extinde în filantropie socială ea rămâne neroditoare (cf. Iacov 1, 27), după cum asistența socială care nu se încarcă de spiritualitate liturgică pierde dimensiunea duhovnicească și mântuitoare a „Tainei fratelui”, adică a semenului nostru în care este tainic prezent Hristos-Domnul, așteptând răspunsul iubirii noastre la iubirea milostivă a lui Dumnezeu pentru oameni (cf. Matei 25, 31-46).
Filantropia creștină însă nu se mărginește doar la a dărui săracilor și bolnavilor cele de trebuință trupului, ci este izvorâtă din credință însoțită de rugăciune, și are ca scop nu numai sănătatea trupului, ci și mântuirea sufletului omului pe care Biserica îl sprijină în lupta sa cu sărăcia, suferința sau singurătatea.
Evanghelia mântuirii și a vieții veșnice ne învață că persoanele care ajută pe cei săraci, bolnavi și singuri, pot deveni mâinile iubirii milostive a lui Hristos pentru oameni și apărători ai demnității umane.
Cu prilejul sfințirii noii biserici a Mănăstirii Dumbrava, având hramul Adormirea Maicii Domnului, felicităm pe Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, și pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Vasile Crișan căruia îi acordăm, ca semn al prețuirii și binecuvântării noastre, Crucea patriarhală, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române.
Felicităm și pe maica stareță, monahia Mina Cerceș, pentru toată lucrarea frumoasă care s-a realizat aici cu multă osteneală, și îi conferim Diploma de onoare purtând chipul Maicii Domnului.
Totodată, felicităm întreaga obște monahală a Mănăstirii Dumbrava, harnică și misionară, pe toți ctitorii și ajutătorii ei, precum și pe toți clericii și credincioșii prezenți la acest eveniment sfânt și solemn de spiritualitate creștină și demnitate românească.
Ne rugăm Domnului Iisus Hristos Cel Înviat din morți și Preacuratei Sale Maici să ocrotească această nouă biserică și să dăruiască pace și bucurie, sănătate și mântuire tuturor închinătorilor și binefăcătorilor ei.
Cu aleasă prețuire și părintești binecuvântări,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto credit: Facebook Mănăstirea Dumbrava

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 13684, Ultimul acces: 2020-07-04 12:30:51


Nr. vizualizări:56784
Data ultimei vizualizări:2020-07-04 12:30:51
Data actualizare:2015-12-31 09:01:03
Data încărcării:2005-09-15 08:17:58
Nr. Mesaje:8
Rugăminte:
(2017-04-18)
Buna ziua ! Am dori sa venim luna aceasta in data de 20 sa aducem cate un pachetel pentru copilasii de acolo (fructe, dulciuri) . Am fi recunoscatori daca ne spuneti cati copilasi sunt acolo.. Multumim frumos , Doamne ajuta !
@gmail.com
Rugăminte:
(2014-12-18)
Buna ziua,
Va scriu in legatura cu o persoana care locuieste in cadrul Manastirii Dumbrava si pe care de aproximativ 6 luni de zile nu reusesc sa o mai contactez. Din aceasta cauza imi fac griji daca doamna este inca sanatoasa. Numele ei este Suciu Maria. As aprecia daca a-ti putea sa imi lasati un numar de telefon al manastirii sau poate sa o contactati dumneavoastra sa vedeti daca Doamna Suciu este inca in viata. Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.
Cu stima,
Daniel
@yahoo.com
Intenție:
(2012-03-27)
Doresc sa daruiesc niste hainite vechi, dar in stare buna, copiilor si batranilor din Centrele pe care le are Manastirea dvs. Se primeste o astfel de donatie? In caz afirmativ, Va rog sa imi raspundeti si cand ar fi bine sa vin.
Doamne ajuta!
@yahoo.com
Mulțumiri:
(2011-10-29)
Doamne ajuta, astazi este o zi speciala pentru obstea acestui asezamant, de aceea vreau sa va transmit multa sanatate, putere de munca si intarirea in credinta pentru a putea realiza tot ceea ce v-ati propus. la multi ani de asemenea si pentru maicuta Dumitra, ii multumim pentru bunatatea cu care ne-a tratat cand am ajuns la dvs-tra. Sfantul Dimitrie sa ocroteasca in continuare aceasta manastire, sa va bucurati alaturi de cei pe care ii ajutati, le stati alaturi moral si material. Pentru tot binele pe care il faceti Dumnezeu sa va rasplateasca cu milostivirea lui la judecata de apoi. Va multumim tuturor pentru ospitalitatea cu care ne-ati tratat. Cu respect, florina, Florin, Alexia si Andrei- Pitesti-Arges.
@yahoo.com
Ofertă:
(2011-09-12)
Buna ziua, ma numesc Heghes Mara Sorina, locuiesc in Turda; as dori sa donez hainite si incaltari ramase mici, de la fetita mea Carina; sunt intr-o stare foarte buna; varsta potrivita de la cateva luni la patru ani; va rog sa imi raspundeti daca demersul meu este acceptat si cand as putea veni la Dumneavoastra pentru aceasta. Va multumesc, Doamne ajuta !
@yahoo.com
Întrebare:
(2011-01-02)
Sarbatori Fericite la Multi ani 2011 cu bucurii.
A-si dori sa stiu sub ce forma primiti in ingrijire o batrina care nu are pe nimeni este sanatoasa si are o pensie de 7500. Mentionez ca are 85 de ani
Va multumesc pt rabdare!
@yahoo.com
Apel:
(2010-06-02)
Ma numesc Adriana S si am un var primar, Alexandru Mihai, care trece printro grea incercare. in urma unui accident de masina a suferit mai multe interventii chirurgicale. Astazi 03.06.2010 o sa mai aiba o interventie chirurgicala, sar putea ca in acest moment sa fie dus in sala de operatie, medicii ne spun ca sar putea sa-i fie amputat piciorul. Trimit acest mesaj in speranta ca dumnezeu va face o minune pentru el. Dumnezeu a facut o minune acum 2 luni de zile cand a avut loc accidentul si i-a mai dat zile de trai pt. ca medicii nu-i mai dadaeau nici o sansa. Si-a pierdut atunci un rinichi, a avut ficatul distrus si acesta a inceput sa se vindece, dar acum problema cea mai grava este piciorul. Medicii au facut tot ce sa putut sa-l tina in viata acum nadejdea este in Cel de Sus. Sa ne rugam pentru sanatatea lui MIHAI ALEXANDRU!
@yahoo.com
Apel:
(2009-10-10)
Caut pe Uram Teodor din Turda.

Nicolae Lakatos, Turda str. Panselutelor n.r 4
Nr. Fotografii:96
Fotografi:Costel Novac D-veni: 54, Ana-Maria Catalina: 24, Emil Șerban: 12, Mihai Ven: 4, Voluntar: 1, Brudi Fürbacher: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2007-06-10
Contor: 1316

Vedere de ansamblu
Foto: Emil Șerban

Data: 2010-05-06
Aparat: Canon Canon PowerShot SX120 IS
Contor: 439

Vedere de ansamblu
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2017-08-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 24

Biserica veche
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2015-12-03
Contor: 194

Vedere de ansamblu
Foto: Mihai Ven

Data: 2017-08-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 20

Vedere din spate biserica veche
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2017-08-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 18

Biserica veche
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2010-05-06
Aparat: Canon Canon PowerShot SX120 IS
Contor: 451

Vedere din lateral
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2007-06-10
Contor: 509

Vedere din lateral
Foto: Emil Șerban

Data: 2015-12-03
Contor: 150

Vedere din față
Foto: Mihai Ven

Data: 2015-12-03
Contor: 160

Biserica nouă
Foto: Mihai Ven

Data: 2017-08-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 23

Biserica noua
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2017-08-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 17

Biserica noua
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2007-06-10
Contor: 510

Turnul clopotniță
Foto: Emil Șerban

Data: 2017-08-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 18

Biserica noua
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2017-08-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 21

Biserica de lemn
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2017-08-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 27

Biserica de lemn
Foto: Costel Novac D-veni


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6