Sugag :: Manastirea Oasa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Oasa
Șugag
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Șugag
Comună:Șugag
Județ:Alba
Cod poștal:517775
Persoană de contact :Staret Ieromonah Iustin Miron
Telefon :0258... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.sugag.ro, www.cjAlba.ro, www.prefecturaAlba.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului, Sf. Mc. Pantelimon
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn ctitorita in anul 1943 de scriitorul Mihail Sadoveanu. Pe locul acestei biserici, prin purtarea de grija a Episcopului Emilian Bardas al Alba Iuliei, paroh fiind preotul Faur, iar protopop, Viorel Porcaru, s-a imbunatatit biserica in anii 1982-1983.
Complexul manastiresc este construit in colonia Fetitei, din Valea Frumoasei, pe un platou, la poalele unui deal acoperit cu paduri de conifere. Privind de pe acest platou, in fata ni se infatiseaza o priveliste foarte frumoasa, cu lacul de acumulare si hidrocentrala electrica jos, iar mai sus, coamele muntilor acoperite cu padure de conifere.
Alte informații:Obstea de maici a vietuit in manastire pana in anul 2000, cand odata cu data de 1 iunie, din cauza accesului greu la aceasta, mai ales iarna, si aflandu-se la o altitudine de 1. 400 de metri, aceasta s-a transformat in manastire de calugari.
Manastirea Oasa este o manastire relativ noua, aflata in comuna Sugag din judetul Alba Iulia. Aflata la 70 de kilometri sud fata de Sebes si la 57 de kilometri nord-est fata de Petrosani, manastirea este o oaza de liniste. Vietuitorii duc o viata de obste, in munca si rugaciune.
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Sfatul Arhiepiscopului Irineu pentru tinerii de la Oașa: Să nu ne rușinăm a ne mărturisi credința (2019-07-27)

 Închide 

Sfatul Arhiepiscopului Irineu pentru tinerii de la Oașa: Să nu ne rușinăm a ne mărturisi credința

[2019-07-27]
de Gheorghe Anghel

În cuvântul adresat sâmbătă tinerilor prezenți în tabăra de la Mănstirea Oașa, Arhiepiscopul Irineu a îndemnat să nu ne rușinăm în mărturisirea credinței. Pentru aceasta avem nevoie de curaj dobândit prin rugăciune, a spus ierarhul.
„Noi trebuie să ne rugăm Celui Preaînalt să ne dea curajul să nu ne rușinăm a ne mărturisi credința noastră”, a spus Arhiepiscopul Irineu.
Peste 200 tineri din Tabăra de la Mănăstirea Oașa au participat în 27 iulie la Sfânta Liturghie oficiată în altarul de vară al așezământului monahal aflat la o altitudine de 1300 metri.
Arhiepiscopul Irineu alături de tinerii de la Oașa. Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei.
Ierarhul a slujit cu prilejul hramului secundar închinat Sfântului Pantelimon.
Înaltpreasfinția Sa a evidențiat contextul decadent al societății actuale și i-a îndemnat pe tineri să aibă curaj în mărturisirea credinței.
El a vorbit și despre provocările pe care le are de trecut un tânăr în societatea contemporană.
„Când întâlnim persoane care trăiesc după modelele pe care le oferă lumea, ne întrebăm dacă noi mai suntem cu adevărat normali. Mergem la biserică într-o vreme când aproape nimeni nu se mai duce. Ne rugăm lui Dumnezeu când mulți spun că acest lucru este inutil”.
„Ne străduim să iertăm și să fim umili când în fața noastră apar persoane care se comportă în chip orgolios și egoist. Ni se pare că greșim când lumea ne arată cât de normal este să trăiești fără Dumnezeu. Aceasta este greșit. Noi trebuie să ne rugăm Celui Preaînalt să ne dea curajul să nu ne rușinăm a ne mărturisi credința noastră”.
„Poate unii vor spune că am luat-o razna, că suntem nebuni. Acesta este cel mai bun lucru care ni s-ar putea întâmpla. Mântuitorul Iisus Hristos a spus ucenicilor Săi și ne spune astăzi, tuturor: «Fericiți veți fi când vă vor ocărî și vă vor prigoni pe voi și, mințind, vor spune tot cuvântul rău împotriva voastră»”, a spus ierarhul.
Mănăstirea Oașa
Mănăstirea Oașa a fost înființată în anul 1990. A funcționat ca așezământ monastic de maici până în anul 1999, urmând ca din anul 2000, printr-o hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, să fie transformată în mănăstire de călugări.
Mănăstirea Oașa, cu hram principal Adormirea Maicii Domnului, adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, cel de-al doilea ocrotitor al așezământului, precum și o copie după icoana Maica Domnului „Pantanassa” primită de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos.
În prezent, obștea monastică de aici se află sub oblăduirea părintelui ierom. Silvan Cablea.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4313, Ultimul acces: 2020-09-18 16:29:17

»  200 de tineri participă la Tabăra Internațională de la Mănăstirea Oașa (2019-07-23)

 Închide 

200 de tineri participă la Tabăra Internațională de la Mănăstirea Oașa

[2019-07-23]
de Iulian Dumitrașcu

La Tabăra Internațională de la Mănăstirea Oașa care se desfășoară în perioada 18-28 iulie participă 200 de tineri: 150 de tineri români din diaspora și 50 de tineri din țară.
Tabăra este organizată de către Arhiepiscopia Alba Iuliei și Mănăstirea Oașa și se află la a treia ediție.
În program sunt cuprinse participarea zilnică la Sfânta Liturghie, la activitățile gospodărești desfășurate de Mănăstire, la conferințe și dialoguri duhovnicești.
Tinerii români au venit din mai multe țări, după cum urmează: Anglia, Germania, Luxemburg, Austria, Franța, Norvegia, Belgia, Cehia, Italia, Spania, Statele Unite ale Americii, Canada și Republica Moldova.
Vineri, participanții au ascultat cuvântul duhovnicesc al Episcopului Macarie al Europei de Nord care le-a spus c㠄nicio tinerețe nu poate fi dezorientată câtă vreme se modelează duhovnicește și caută să se desăvârșească întru Hristos”.
A doua zi, după Sfânta Liturghie, tinerii au urcat pe Vârful Fetița, unde au participat la un spectacol folcloric susținut de Ansamblul de muzică tradițional㠄Icoane”.
În 21 iulie, ei au participat la spectacolul de teatru „Profetul” de Kahlil Gibran, pus în scenă de trupa de teatru a Ligii Studenților din Cluj-Napoca, informează Arhiepiscopia Alba Iuliei.
Luni, 22 iulie, tinerii s-au întâlnit cu părinții de la Mănăstirea Oașa, ieromonahul Silvan Cablea, starețul acestui așezământ monahal, și părintele Mihail Lupescu care le-au vorbit despre „Căutarea: între emigrare și imigrare”.
Marți, 23 iulie, Părintele Radu Prea va vorbi pe tema „De la exil la diasporă. Românii pe drumuri”, iar miercuri va vorbi Arhid. Sorin Adrian Mihalache.
În zilele următoare tinerii se vor întâlni cu Mitropolitul Serafim.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4843, Ultimul acces: 2020-09-18 16:29:17

»  18-28 iulie: Tabără internațională la Mănăstirea Oașa pentru tinerii din diaspora (2019-07-04)

 Închide 

18-28 iulie: Tabără internațională la Mănăstirea Oașa pentru tinerii din diaspora

[2019-07-04]
de Iulian Dumitrașcu

În perioada 18-28 iulie 2019 la Mănăstirea Oașa este organizată o tabără internațională pentru tinerii din diaspora.
La activitățile taberei sunt așteptați să se înscrie tinerii cu vârsta cuprinsă între 19 – 30 ani, participarea fiind gratuită.
Mănăstirea le oferă tinerilor cazare și mâncare, iar participanții trebuie doar să-și plătească transportul.
Fișier GIF cu imagini deosebite captate în timpul taberelor organizate la Mănăstirea Oașa. Foto credit: Mănăstirea Oașa
Potrivit organizatorilor, participanții vor fi integrați în programul mănăstirii și vor participa la slujbele religioase și la activitățile gospodărești.
În anii anteriori acest gen de tabără s-a dovedit a fi un adevărat succes, reunind aproximativ 150 de tineri români plecați peste hotarele țării.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5077, Ultimul acces: 2020-09-18 16:29:17

»  „Să aveți încredere în Dumnezeu”: Arhiepiscopul Irineu către tinerii din tabăra de la Mănăstirea Oașa (2018-07-31)

 Închide 

„Să aveți încredere în Dumnezeu”: Arhiepiscopul Irineu către tinerii din tabăra de la Mănăstirea Oașa

[2018-07-31]
de Iulian Dumitrașcu

Cei peste 200 de tineri participanți la Tabăra Internațională de la Mănăstirea Oașa l-au ascultat vineri, în încheierea evenimentului, pe Arhiepiscopul Irineu care le-a oferit mai multe sfaturi duhovnicești.
„Să aveți încredere în Dumnezeu, celebrați darul vieții și încercați să vă păstrați făgăduințele baptismale, comportându-vă ca fii al luminii pentru ca cei necredincioși și ignoranți, văzându-vă pe voi, să-L accepte pe Hristos și să urmeze calea de aur a Evangheliei”, a spus Înaltpreasfinția Sa după Sfânta Liturghie oficiată în altarul de vară al Mănăstirii Oașa, cu prilejul hramului.
Ierarhul i-a îndemnat să lupte și să trăiasc㠄cu inteligență și cu înțelepciune”. În acest sens, le-a menționat trei atitudini vitale pentru viața duhovnicească, scrie site-ul oficial al Eparhiei Alba Iuliei.
„Să nu dramatizați niciodată văzându-vă fragili sau căzuți în greșeli. Însă, să învățați din căderi pentru a putea preveni erorile ulterioare”.
„Să începeți mereu ca după fiecare greșeală să vă ridicați așa cum ne arată Sfinții Părinți: «Ai căzut, ridică-te! Ai căzut iarăși, ridică-te iarăși!». Să vă amintiți că maturizarea duhovnicească se realizează cu răbdare menținând o legătură constantă și sinceră cu Dumnezeu”.
„Cultivați-vă idealurile la momentele potrivite și dedicați în fiecare zi un spațiu interiorității voastre, fiorului lăuntric, și iubirii față de aproapele”, a explicat Părintele Arhiepiscop.
Ajunsă la cea de-a doua ediție în acest an, tabăra a primit tineri din diaspora românească, din țări precum: Anglia, Irlanda, Germania, Luxemburg, Austria, Franța, Belgia, Elveția, Cehia, Italia, Spania, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Republica Moldova, dar și din România.
Timp de 10 zile, tinerii s-au străduit să se integreze în programul mănăstirii, participând zilnic la Sfânta Liturghie, la activitățile gospodărești, la conferințe și dialoguri duhovnicești.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8478, Ultimul acces: 2020-09-18 16:29:17

»  200 de tineri participă la Tabăra internațională de la Oașa (2018-07-27)

 Închide 

200 de tineri participă la Tabăra internațională de la Oașa

[2018-07-27]
de Gheorghe Anghel

O sută cincizeci de tineri români din diaspora și cinci zeci de tineri din țară participă, în perioada 19-29 iulie 2018, la Tabăra Internațională de la Mănăstirea „Sf. M. Mc. Pantelimon” – Oașa.
Tabăra, ajunsă la a doua ediție, este organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia și Mănăstirea Oașa.
În 20 și 21 iulie a conferențiat biofizicianul Virgiliu Gheorghe, care a încercat să le ofere tinerilor câteva repere absolut necesare în societatea în care trăim, o societate care promovează non-valorile și nu ne ajută să ne asumăm responsabiltățile specifice.
Duminică, 22 iulie, alături de tineri a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, care a oficiat Sfânta Liturghie și a avut o întâlnire cu participanții din tabără, mulți dintre ei provenind din parohiile mitropoliei pe care o păstorește.
În cadrul acestei întâlniri, Înaltpreasfinția Sa a explicat sensul cuvintelor Fericitului Augustin, „Iubește și fă ce vrei!”, și a răspuns întrebărilor tinerilor.
Luni, 23 iulie, a conferențiat părintele Nikolai Sakharov, nepot al arhimandritului Sofronie, ieromonah la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia.
El a susținut prelegere cu tema „Se poate, în lume trăind, ca simplu mirean, să ajungem la măsura Sfântului Siluan?”
În ziua sărbătorii Sfântului Pantelimon, Sfânta Liturghie prilejuită de hramul mănăstirii va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei.
Participanții la tabără provin din: Anglia, Irlanda, Germania, Luxemburg, Austria, Franța, Belgia, Elveția, Cehia, Italia, Spania, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Republica Moldova.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8508, Ultimul acces: 2020-09-18 16:29:17

»  Mănăstirea Oașa | Tabără internațională dedicată tinerilor români din diaspora. Ediția a II-a (2018-02-13)

 Închide 

Mănăstirea Oașa | Tabără internațională dedicată tinerilor români din diaspora. Ediția a II-a

[2018-02-13]
de Iulian Dumitrașcu

Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Mănăstirea Oașa organizează în anul 2018, în perioada 19-29 iulie, o tabără internatională la care sunt așteptați tineri români care trăiesc în diaspora, cu vârsta cuprinsă între 16-30 ani. Tabăra se află la a doua ediție.
Participarea la taberele organizate la Mănăstirea Oașa este gratuită. Mănăstirea le oferă tinerilor cazarea și masa, iar participanții își asigură transportul.
Important de menționat este că participarea presupune integrarea în viața mănăstirii. Programul unei zile de tabără presupune participarea în mod obligatoriu la Sfânta Liturghie care începe la ora 06:00, la activitățile gospodărești ale mănăstirii (ascultări), repetiții la muzică (în cadrul taberelor tinerii dau răspunsurile la Sfânta Liturghie), participarea la conferințe, dezbateri pe teme de actualitate cu diferiți invitați.
Tabara este deja la a doua ediție, cea de anul trecut bucurându-se de un real succes.
‘La mănăstirea Oașa îți dai seama cât de mult te iubește Dumnezeu și începi să prețuiești fiecare clipă, fiecare întâlnire și întâmplare ca pe un dar al lui Dumnezeu pentru tine. Am înțeles că fiecare întâmplare din viața noastră care poate la început ne întristează, este de fapt o invitație a lui Dumnezu spre creștere, este „mâna lui Dumnezeu” întinsă către noi ca să ne înalțe. Experiența taberei m-a ajutat să văd viața altfel – împreună cu Hristos’ (Oana Pirnuta, Parohia Sfânta Înviere, Viena, Austria, Tabăra Internațională Oașa, iulie 2017).
La această ediție sunt alocate 150 de locuri pentru tinerii care trăiesc în afara granițelor țării. Organizatorii s-au gândit la tinerii stabiliți următoarele țări: Franța, Italia, Spania-Portugalia, Germania, Anglia, Austria, SUA, Canada, Australia, Basarabia, Suedia, Danemarca, Norvegia, Belgia, etc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10399, Ultimul acces: 2020-09-18 16:29:17

»  Părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oașa va conferenția la Paris (2017-04-27)

 Închide 

Părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oașa va conferenția la Paris

[2017-04-27]
de Iulian Dumitrascu

În perioada 12-22 mai 2017 Părintele Pantelimon Șușnea de la Mănăstirea Oașa se va afla la Paris. Capitala Franței va găzdui două conferințe susținute de renumitul Părinte, după cum aflăm de pe pagina de facebook a Părintelui Răzvan Ionescu.
Primul eveniment se va desfășura duminică, 14 mai 2017, în Parohia Cachan, situată în apropierea Parisului. Părintele Pantelimon le va vorbi celor prezenți despre Supraviețuire versus supra-viețuire.
Cea de a doua conferință va fi susținută în 21 mai la Parohia Saint Sulpice din Paris imediat după Sfânta Liturghie. Tema prelegerii va fi de această dată Ieșirea din însingurare.
Tot în timpul șederii Părintelui în capitala Franței, va fi vernisată în 18-21 mai 2017 și o expoziție de fotografie care poate fi vizionată în cripta puțului de la Saint Sulpice.
Absolvent de Belle Arte, pictor de icoane și fotograf, părintele Pantelimon s-a retras din lume la poalele Munților Șureanu, unde trăiește întâlnirea cu Dumnezeu. Întrucât are și darul cuvântului tămăduitor, susținând numeroase conferințele adresate tinerilor, în licee, facultăți din țară și nu numai.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 13885, Ultimul acces: 2020-09-18 16:29:17

»  Tabără de vară la Mănăstirea Oașa (2016-07-28)

 Închide 

Tabără de vară la Mănăstirea Oașa

[2016-07-28]
de Gheorghe Anghel

hram metoc csb1
Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Asociația Tinerilor Ortodocși Români din Germania (ATORG) organizează o tabără de vară la mănăstirea Oașa (jud. Alba) în perioada 16-22 august 2016, informează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.
Programul taberei include participarea la slujbele activitățile zilnice ale mănăstirii, discuții libere, drumeții și convorbiri cu părinții viețuitori ai acestei comunități monahale. Nu există limită de vârstă, iar participarea este gratuită. Cazarea și masa sunt asigurate de mănăstire în măsura locurilor disponibile.
În cazul celor care solicită transport din orașul Sebeș până la mănăstire, părinții monahi pot organiza mai multe curse speciale pe baza solicitărilor făcute din timp, pentru a facilita astfel accesul și al celor care nu dispun de mașini personale.
Persoană de contact, în vederea înscrierilor la această tabără, este Nicolae Gilla, responsabil al Departamentului pentru Tineret al Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, la tel.: +49 (0) 172 739 10 11, E-mail: atorg@parohia-tuebingen.de.
Termenul-limită de înscriere este 1 august 2016.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 16707, Ultimul acces: 2020-09-18 16:29:17

»  Pr. Pantelimon de la Mănăstirea Oașa a conferențiat la Palatul Patriarhiei (2016-06-02)

 Închide 

Pr. Pantelimon de la Mănăstirea Oașa a conferențiat la Palatul Patriarhiei

[2016-06-02]
de Iulian Dumitrascu

Părintele Pantelimon Șușnea de la Mănăstirea Oașa a conferențiat în București, joi, 02 iunie 2016, în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei.
Evenimentul a fost moderat de Pr. conf. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.
În cadrul conferinței cu tema La răscrucea dintre realități Părintele Pantelimon a abordat teme precum: adevăr și relativism, conștiința în lumea ambiguității, sinceritatea în criză, realitatea virtuală/realitatea iconică, realitatea mediatică/realitatea existențială, suprarealitatea/irealul, dependența de lumea virtuală.
La eveniment au participat numeroși studenți teologi și tineri.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 17266, Ultimul acces: 2020-09-18 16:29:17

»  Tabără de spiritualitate la Mănăstirea Oașa (2015-08-22)

 Închide 

Tabără de spiritualitate la Mănăstirea Oașa

[2015-08-22]
ASCOR și ATOR Iași organizează în aceste zile, până pe data de 24 august, o Tabără de spiritualitate la Mănăstirea Oașa. La această tabără participă 50 de ascoreni și atoreni ieșeni și 50 de ascoreni și atoreni de la celelalte filiale din țară.
„Programul taberei cuprinde participare la Sfânta Liturghie, ascultare la mănăstire, sesiuni de cunoaștere, sesiuni de discuții și de eseuri, conferință, vizionare de film, drumeție, activități sportive, spectacol de final, etc. Tabără de la Mănăstirea Oașa reprezintă o răsplată pentru cei care s-au implicat activ anul acesta în ASCOR și ATOR, cât și o motivație pentru cei care doresc să se implice de acum înainte”, după cum a declarat Chebac Roxana, coordonator al subdepartamentului „Proiecte” al ASCOR Iași.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 19254, Ultimul acces: 2020-09-18 16:29:18

»  Tabără de spiritualitate la Mănăstirea Oașa (2015-08-21)

 Închide 

Tabără de spiritualitate la Mănăstirea Oașa

[2015-08-21]
ASCOR și ATOR Iași organizează în aceste zile, până pe data de 24 august, o tabără de spiritualitate la Mănăstirea Oașa. La această tabără participă 50 de ascoreni și atoreni ieșeni și 50 de ascoreni și atoreni de la celelalte filiale din țară, informează Ziarul Lumina.
„Scopul acestei tabere este aprofundarea gândirii și învățăturii Sfântului Siluan Athonitul care, după cuvintele părintelui Justin Pârvu, este «modelul creștinului de azi, călugăr sau mirean». Programul taberei cuprinde participare la Sfânta Liturghie, ascultare la mănăstire, sesiuni de cunoaștere, sesiuni de discuții și de eseuri, conferință, vizionare de film, drumeție, activități sportive, spectacol de final etc. Tabără de la Mănăstirea Oașa reprezintă o răsplată pentru cei care s-au implicat activ anul acesta în ASCOR și ATOR, cât și o motivație pentru cei care doresc să se implice de acum înainte“, după cum ne-a declarat Chebac Roxana, coordonator al subdepartamentului „Proiecte“ al ASCOR Iași.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 19383, Ultimul acces: 2020-09-18 16:29:18

»  Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, sărbătorit cu bucurie la Mănăstirea Oașa (2015-07-29)

 Închide 

Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, sărbătorit cu bucurie la Mănăstirea Oașa

[2015-07-29]
Luni, 27 iulie 2015, mii de oameni au urcat în Munții Șureanu pentru a participa la hramul Mănăstirii Oașa și a-l cinsti pe Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Așezată într-o zonă de vis, într-un loc binecuvântat de Dumnezeu cu o frumusețe aparte, ce izvorăște din cadrul natural, dar și din inimile pline de iubire ale părinților ce alcătuiesc comunitatea monahală, mănăstirea i-a primit și de această dată pe închinători într-o atmosferă de liniște și pace, de rugăciune și de bucurie. Prezent cu această ocazie în mijlocul obștii monahale, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un mare sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, rostind și un pătrunzător cuvânt de învățătură, a precizat Pr. Florin Croitoru.
Adresându-se părinților călugări, oficialităților locale și județene, precum și mulțimii de credincioși veniți din toate colțurile țării, Înaltpreasfinția Sa a evocat viața Sfântului Mucenic Pantelimon, pe care a expus-o în contextul oferit de perioada dureroasă din istoria Bisericii, în care numeroasele persecuții au dat lumii sfinți precum Sfântul Gheorghe, Sfântul Dimitrie, Sfânta Varvara și mulți alții. În continuare, Ierarhul nostru a luat atitudine față de răsturnarea valorilor tradiționale ale familiei și față de imoralitatea din societatea contemporană, îndemnându-i pe cei prezenți să aibă o atitudine fermă pe plan spiritual, punându-l pe Dumnezeu pe locul întâi al vieții lor, dominând întâi patimile și, apoi, dominând lumea din jurul lor prin Hristosul din suflet.
Ziua hramului Mănăstirii Oașa a reprezentat și în acest an încununarea a două săptămâni de tabără, începute în data de 18 iulie. Aproximativ 250 de tineri din mai multe contre universitare au luat parte la sfintele slujbe săvârșite în biserica mănăstirii și au ajutat la lucrările de pregătire a sărbătorii hramului, devenind gazde bune împreună cu monahii. În plus, ei au participat în fiecare zi la câte o conferință susținută de către personalități ale vieții culturale și spirituale din țara noastră, precum și de către monahi din mănăstire. Tema din acest an a fost legată de problema Evoluționismului, încercându-se observarea, pe mai multe planuri, a felului în care această paradigmă, ce integrează o viziune asupra lumii, se relaționează cu viziunea creștină asupra creației, dar și a implicațiilor religioase, culturale, sociale și economice ale teoriei evoluționiste. La aceste conferințe tinerii au participat activ prin întrebări și cu puncte de vedere personale legate de subiectele în discuție.
În perioada 18 – 26 iulie în care s-a desfășurat tabăra de la Oașa, tinerii au avut ocazia de a se cunoaște și de a construi unii cu alții relații sufletești frumoase, au participat activ la sfintele slujbe, îmbogățind prin lecturi și cântare activitatea de la strană. Tinerii au avut parte și de drumeții în frumoasele locuri din zonă. Ca o încununare a perioadei minunate petrecute în ultimele două săptămâni la Oașa și a tămăduiri sufletești primite prin rugăciunile Sfântului Pantelimon, majoritatea tinerilor s-au spovedit și s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului, îmbrăcați în frumoasele straie românești specifice zonei din care vine fiecare. Începuturile acestor tabere sunt legate de persoana vrednicului de pomenire Arhimandritul Teofil Părăian de la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, care participa în fiecare vară la întâlniri cu tinerii, împărtășindu-le experiențe duhovnicești.
Mănăstirea Oașa, care are în prezent un număr de 45 de viețuitori, a fost înființată în anul 1990 și a funcționat timp de zece ani ca mănăstire de maici. În anul 2000, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, vatra monahală a fost transformată în mănăstire de călugări, context în care întreaga obște a mănăstirii Poșaga s-a mutat la Oașa.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 19369, Ultimul acces: 2020-09-18 16:29:18

»  Mănăstirea Oașa își sărbătorește ocrotitorul spiritual (2012-07-27)

 Închide 

Mănăstirea Oașa își sărbătorește ocrotitorul spiritual

[2012-07-27]
În ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea Oașa, județul Alba, care își sărbătorește ocrotitorul, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.
Lăcașul de cult se află în prezent sub oblăduirea părintelui stareț protosinghel Iustin Miron. Mănăstirea Oașa a fost și rămâne legată duhovnicește de părintele arhimandrit Teofil Părăian, de la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus. Părintele Teofil era invitatul special al taberelor organizate de 18 ani neîntrerupt, tabere începute de când obștea era la Poșaga. Și în acest an, în perioada din preajma hramului, are loc tabăra organizată de ASCOR, filialele Oradea și Timișoara. La Mănăstirea Oașa se află și o părticică din moaștele Sfântului Pantelimon.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 27210, Ultimul acces: 2020-09-18 16:29:18

»  Hramul Mănăstirii Oașa (2012-07-25)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Oașa

[2012-07-25]
În ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, la 27 iulie 2012, Mănăstirea Oașa din Arhiepiscopia Alba Iulia își va sărbători cel de-al doilea hram. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iulia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Mănăstirea Oașa a fost înființată în 1990. A funcționat ca mănăstire de maici până în anul 1999, iar din anul 2000, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost transformată în mănăstire de călugări.
La mănăstirea Oașa, după cum ne informează reintregirea.ro, se află și o părticică din moaștele Sf. Pantelimon alături de alte sfinte moaște și o copie după icoana Maica Domnului Pantanasa primită de la mănăstirea Vatoped din Sfântul munte Athos.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 27258, Ultimul acces: 2020-09-18 16:29:18

»  De 18 ani, tabără duhovnicească la Mănăstirea Oașa (2012-07-04)

 Închide 

De 18 ani, tabără duhovnicească la Mănăstirea Oașa

[2012-07-04]
Studenți ortodocși români din toată țara se întâlnesc de aproape două decenii la Mănăstirea Oașa sub aripa duhovnicească a părintelui Teofil Părăian. Anul acesta, filialele Oradea, Timișoara și Craiova ale Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români organizează Tabăra Națională Studențească 'Părintele Teofil Părăian' în perioada 19-29 iulie, informează Ziarul Lumina.
Ca în fiecare an, Mănăstirea Oașa din Arhiepiscopia Alba Iuliei oferă studenților un cadru atât natural, cât și duhovnicesc deosebit, chemându-i împreună la slujbe, conferințe și discuții pe teme duhovnicești, repetiții de muzică psaltică și cântece patriotice, dar și integrarea lor în viața de obște prin munca de ascultare în cadrul mănăstirii.
Este o tabără studențească gândită special pentru tinerii plini de frământări, cu sete de cunoaștere și mai ales de a trăi. Timp de 15 ani, studenții au fost îndrumați de părintele Teofil, iar după trecerea sa la cele veșnice, tradiția conferințelor a fost dusă mai departe de preoții de la Mănăstirea Oașa, ucenici ai părintelui Părăian. Părintele stareț Iustin Miron împreună cu părintele Pantelimon Șușnea, ca vrednici urmași și ucenici ai părintelui Teofil Părăian de la Mănăstirea Brâncoveanu, vor împărtăși studenților din înțelepciunea și experiențele lor în cadrul conferințelor și discuțiilor. De ziua Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, doctorul fără de arginți, când se sărbătorește hramul mănăstirii, tinerii vor participa activ prin cântarea în strană la Sfânta Liturghie, iar în zilele următoare vor merge în drumeție pe munte împreună cu monahi ai mănăstirii, bucurându-se de frumusețea lumii create și de comuniunea dintre ei.
Oameni de cultură invitați la metocul Mănăstirii Oașa
Tot sub organizarea ASCOR, în perioada 19-27 septembrie, la Schitul 'Sfântul Ioan Evanghelistul' din localitatea Găbud, metoc al Mănăstirii Oașa, are loc Tabăra Națională 'Civilizația Românească'. Printre invitații speciali ai acestei perioade se numără Horia Roman Patapievici, președintele Institutului Cultural Român, fizician, eseist și scriitor de renume, și Ioan Sorin Apan, etnolog, profesor și fondatorul Seminarului Teologic Ortodox 'Dumitru Stăniloae' din Brașov. 'Anul acesta am hotărât să schimbăm puțin tematica taberei din septembrie, care până acum era o a doua etapă a taberei 'Părintele Teofil Părăian'. Astfel, ne-am gândit să promovăm în rândul studenților mai multe din valorile noastre culturale naționale', ne-a spus Oana Prajea, unul dintre organizatori.
Tabăra, care se va încheia cu hramul Sfântului Ioan Evanghelistul, își propune să îi învețe pe studenți despre rugăciune și muncă, despre bucurie și simplitate. Prin întâlnirile cu invitații speciali, tabăra își propune promovarea culturii, civilizației și spiritualității ortodoxe românești și redescoperirea identității naționale și a celei spirituale a tinerilor.
Înscrierile pentru tabăra 'Părintele Teofil Părăian' au loc până în data de 12 iulie, iar pentru tabăra 'Civilizația Românească' - până pe 18 iulie. Cei interesați pot cere mai multe detalii folosind următoarele date de contact: tel.: 0744.361.943 (Oana Prajea), email: ascor_oradea@yahoo.com.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 27349, Ultimul acces: 2020-09-18 16:29:18

»  O nouă biserică la Mănăstirea Oașa (2011-07-29)

 Închide 

O nouă biserică la Mănăstirea Oașa

[2011-07-29]
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent miercuri, 27 iulie 2011, în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Oașa, din județul Alba, care și-a prăznuit cel de-al doilea hram, informeaz㠄Ziarul Lumina”. Aici a vizitat tinerii din Tabăra 'Părintele Teofil Părăian' și a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică a mănăstirii.
Într-o atmosferă de adevărată trăire duhovnicească, peste 1.000 de credincioși au participat la Sfânta Liturghie, oficiată în foișorul de vară al mănăstirii, unde au slujit alături de IPS Irineu un sobor de 63 de preoți și 3 diaconi. Răspunsurile la Liturghie au fost date de tinerii studenți prezenți la Mănăstirea Oașa la Tabăra 'Părintele Teofil Părăian'.
În cuvântul de învățătură, IPS Irineu a amintit viața și pătimirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și i-a îndemnat pe toți cei prezenți să ducă o viață de jertfă, să se lupte cu vrăjmașul omului și al lui Dumnezeu - diavolul - și să rabde până la sfârșit, în nădejdea răsplatei lui Dumnezeu.
'Pentru noi, cei de astăzi, când nu mai avem de înfruntat 'ighemoni' păgâni, ca odinioară Sfântul Pantelimon, este nevoie de asumarea unui 'martiriu alb', adică lupta cu diavolul și cu patimile. Să-L punem pe Hristos pe primul loc. Creștinismul înseamnă jertfă. Creștinismul ne face oameni noi. Cel ce vrea să trăiască după Evanghelie trebuie să sufere. Că acest fel de viețuire nu este altceva decât cruce și mucenicie, împotriva întregii lumi, o cruce care duce la biruință, spunea Fericitul Augustin, iar Sf. Isaac Sirul zicea: 'Calea lui Dumnezeu este cruce de fiecare zi', căci nimeni nu s-a suit la cer cu comoditate. În vremurile noastre luptele duhovnicești se vor înteți mai mult: cei sfinți se vor sfinți mai mult, iar cei întinați se vor întina și mai mult', a arătat IPS Irineu.
La finalul Liturghiei, părintele protosinghel Iustin Miron, starețul Mănăstirii Oașa, a mulțumit ierarhului, preoților, credincioșilor prezenți într-un număr așa de mare și în special studenților de la ASCOR, care au ajutat la pregătirea hramului. Ei au venit la Oașa cu o săptămână înainte și au participat la o nouă tabără duhovnicească de muncă și rugăciune. Peste 100 de studenți din întreaga țară și-au înfrumusețat viața în această tabără participând la slujbele zilnice, ajutând la diverse ascultări, spovedindu-se și împărtășindu-se.
Au urmat sfințirea locului și punerea pietrei de temelie pentru noua biserică a Mănăstirii Oașa, biserică ce va purta hramul Sfântului Mucenic Pantelimon. După agapa frățească, IPS Irineu a avut o întâlnire cu studenții din tabără și le-a pus la suflet câteva gânduri duhovnicești, insistând pe faptul de a nu pierde timpul, ci de a-l câștiga pentru mântuire și de a-și înfrumuseța viața: 'Să fiți foarte râvnitori, serioși, să iubiți înfrânarea și nevoința, să iubiți moralitatea fericirilor. Urcați pe scara valorilor, celebrați bucuria tinereții și împliniți poruncile lui Hristos'.
IPS Irineu a fost însoțit la Mănăstirea Oașa de exarhul mănăstirilor, arhim. Andrei Barbu, și de pr. Iosif Zoica, consilier cultural.
Legată duhovnicește de arhim. Teofil Părăian
Mănăstirea Oașa s-a înființat în 1990. A funcționat ca mănăstire de maici până în anul 1999, iar din anul 2000, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost transformată în mănăstire de călugări. În anul 2000 a venit la Oașa întreaga obște a Mănăstirii Poșaga, în frunte atunci cu părintele Andrei Barbu, acum exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei. În prezent, mănăstirea are 24 de monahi și frați, iar stareț este părintele protosinghel Iustin Miron.
Mănăstirea Oașa a fost și rămâne legată duhovnicește de părintele arhimandrit Teofil Părăian, de la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Părintele Teofil era invitatul special al taberelor de muncă și rugăciune organizate de 16 ani neîntrerupt - tabere începute încă de când obștea era la Poșaga, iar din 2009 misiunea a fost preluată de călugării de la Mănăstirea Oașa.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 28395, Ultimul acces: 2020-09-18 16:29:18


Setul de evenimente 2 -
Nr. vizualizări:31646
Data ultimei vizualizări:2020-09-18 16:29:18
Data actualizare:2015-12-31 13:51:05
Data încărcării:2006-03-19 09:25:01
Nr. Mesaje:1
Urare:
(2009-12-13)
Din partea lui Boescu Nicusor va doresc multa sanatate, fericire, si un sincer La Multi Ani!
Pentru domnul profesor Ion Patrulescu si pentru toti slujitorii Domnului din Manastirea Oasa.
Doamne Ajuta!
@yahoo.com
Nr. Fotografii:21
Fotografi:Sylvester Nata: 8, Gabriel Avramovici: 4, Pavel Sorin: 3, Tibi: 3, Basilica.ro: 1, Panoramio.com: 1, Voluntar: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2010-12-01
Contor: 441

Vedere de ansamblu
Foto: Pavel Sorin

Data: 2009-08-15
Aparat: OLYMPUS CORPORATION C770UZ
Contor: 386

Vedere din lateral
Foto: Sylvester Nata

Data: 2012-08-02
Contor: 287

Vedere din față
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2007-05-19
Aparat: FujiFilm FinePix S9500
Contor: 603

Vedere de ansamblu
Foto: Tibi

Data: 2009-08-15
Aparat: OLYMPUS CORPORATION C770UZ
Contor: 235

Vedere de ansamblu
Foto: Sylvester Nata

Data: 2010-12-14
Contor: 250

Vedere din lateral
Foto: Pavel Sorin

Data: 2011-07-20
Contor: 223

Pe sub boltă
Foto: Sylvester Nata

Data: 2011-07-20
Contor: 233

Vedere de ansamblu
Foto: Sylvester Nata

Data: 2012-08-02
Contor: 181

Vedere din spate
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2011-07-20
Contor: 249

Vedere de ansamblu
Foto: Sylvester Nata

Data: 2012-08-02
Contor: 214

Vedere din spate
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2007-05-19
Aparat: FujiFilm FinePix S9500
Contor: 379

Curtea interioară
Foto: Tibi

Data: 2010-12-01
Contor: 254

Turn și chilii
Foto: Pavel Sorin

Data: 2009-08-15
Aparat: OLYMPUS CORPORATION C770UZ
Contor: 213

Turn și chilii
Foto: Sylvester Nata

Data: 2011-07-20
Contor: 135

Turn și chilii
Foto: Sylvester Nata

Data: 2010-11-28
Aparat: SAMSUNG SAMSUNG ES10 / VLUU ES10
Contor: 146

Vedere din lateral
Foto: Voluntar


Setul de Fotografii 2