Sebes :: Biserica Nasterea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Nașterea Maicii Domnului
Sebeș
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Sebeș
Comună:Rușii-Munți
Județ:Mureș
Cod poștal:547508
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.RusiiMunti.com, www.CJmures.ro, ms.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Șerban V. Laurențiu
Hram:Nașterea Maicii Domnului, Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Actuala biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului ", s-a ridicat intre anii 2000-2003 , prin strădania și contribuția credincioșilor din Sebeș și Rușii-Munți . Piatra de temelie s-a pus în data de 30 iulie 2003 și s-a ridicat aceasta biserica în timpul pastoririi I. P. S. Arhiepiscop Andrei de Alba Iulia, protopop al Reghinului fiind Beldeanu Teodor , iar preot paroh Serban Vasile Laurentiu . Locul pe care s-a ridicat biserica este donat de către Boar Vasile de pe Sebeș și Pascan Vasile din Filea, având ca coordonatori a-i lucrării și ctitori pe Stuparu Danila și Piti Petru . Principalii ctitori și binefăcători a-i lucrării au fost familia Moldovan Emil și Rodica cu fiii Moldovan Adrian , Adriana și Ciprian , care donează intreaga pictura, toate clopotele și toaca .
Materialul lemnos a fost donat de familia Nut Aurel din Stanceni, o parte din cărămida donata de familia Piti Petru iar o parte din fundație de către domnul Farago Emil. Zidirea bisericii a fost făcuta de echipa de meșteri condusa de Sular Grigore și Teslovan Gheorghe . Pictura interioara a fost realizata de către pictorul Gabor Constantin din Lunca Bradului în tehnica tempera .
Iconostasul din lemn de stejar a fost sculptat de către Moldovan Ioan din Idicel Pădure , și o parte din mobilier, scaunele sunt făcute de Colibar Iacob și fiul Florin . Iconostasul este donat de către familia Piti Petru cu fiul Ovidiu și de Bandila Nicolae . Picturile de pe iconostas sunt donate de familia Raita Dorin și Dorica și candelabrele împreună cu Moldovan Adrian.
Un mare ajutor a fost primit din partea Primăriei Rușii-Munți prin bunăvoința domnului primar Chis Bălan Ilie și a Consiliului Local. De asemenea o frumoasa donație s-a primit din partea unei fundații din Elveția . Ușa de la intrare și una din stransformată i sunt donate de familia Stupar Emil, ușa din pronaos de familia Bandila Constantin , ușa din turn de familia Bumbu Vasile .
Alți donatori mai importanți au fost: Stuparu Danila, Sigmirean Emil, Cabuz Andrei, Holirca Elena, Burian Claudiu , Suciu Vaier , Suciu Dumitru , Suciu Aurel, Frent Vasile , Bumbu Emil, Deac Adrian , Deac Alexandrina cu familiile lor și mulți alți creștini pe care Bunul Dumnezeu i-a scris în ceruri.
S-a sfințit acest lacas în anul Domnului 2003 , luna Septembrie , ziua 8 , de către I. P. S. Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei.
Nr. vizualizări:3422
Data ultimei vizualizări:2024-05-25 04:25:46
Data ultimei actualizări:2020-03-18 16:47:21
Data încărcării pe sit:2011-01-07 08:54:44
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2013-04-29
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 147

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy