Orastie :: Biserica Reformata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Reformată
Orăștie
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Reformat (Calvin)
Localitate:Orăștie (maghiara: Szászváros) (germana: Broos, Bros)
Județ:Hunedoara
Adresa:strada Bălcescu Nicolae nr. 2
Cod poștal:335700
Telefon :0254... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.reformatus.ro, www.orastie.info.ro, , www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Preot:Sipos Szabolcs Attila
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Biserica Reformata din ORASTIE a fost construita in secolul al XIII-lea in stil gotic, impreuna cu zidul cetatii care inconjoara curtea bisericii, si este declarata monument istoric. Initial a fost biserica romano-catolica, iar in epoca Reformei, aproximativ in anul 1560, a devenit reformata impreuna cu parohia.
Despre intemeietorul, respectiv constructorul bisericii nu exista documente, dar se presupune ca a fost biserica episcopala de sine statatoare, crucea episcopala gasita in interiorul bisericii pare a dovedi aceasta; presupunerea se sprijina in parte si pe faptul ca ordinul calugarilor franciscani a avut si are si in prezent biserica si manastire proprie.
In timpul cotropirii turcesti din anul 1479 orasul a suferit distrugeri, iar biserica a tost avariata simtitor, partea dinspre apus fiind distrusa in intregime. Partea dinspre nava mica estica si turn a fost reconstruita si luata in posesiune de catre enoriasii reformati. Asa se explica faptul ca in orasul care a fost o fartareata saseasca, biserica a trecut in proprietetea reformatilor unguri, iar sasii au primit langa biserica o
incapere destinata a fi sacristie sau nava laterata. Aceasta incapere a fost folosita drept biserica de catre sasi pana la construirea bisericii lor in jurul anului 1800.
Biserica reformata a fost renovata de mai multe ori, prima renovare fiind cea mentionata anterior si a avut loc imediat dupa epoca Reformei. O alta renovare mai substantiala a fost cea din anul 1631 care s-a executat cu sprijinul financiar al principelui. In anul 1752 biserica a fost renovata din nou, tot atunci s-a construit un turn probabil la 7 metri distanta catre apus fata de turnul actual, fiind posibil ca nava mica estica existenta astazi, pe vremuri sa fi fost intregita cu o nava mare de aproximativ 17 metri, dar care a cazut prada devastarilor.
Cutremurul din anul 1839 a avariat atat turnul cat si biserica, Partea dintre nava mica actuala si turn nu s-a mai renovat, considerandu-se ca nu mai merita o asemenea interventie. Ca urmare a fost construita in locul acesteia, in anul 1844, nava vestica legata de turnul actual fara a avea un anumit stil, scurtandu-se astfel biserica cu aproape 7 m. Turnul vechi deteriorat a fost demolat, iar materialele de constructie recuperate impreuna cu clopotele distruse au fost impartite intre comunitatile maghiara si saseasca. Tot atunci, sasii au ridicat un turn aparte la biserica lor, care se afla deja in curs de constructie. Turnul a fost terminat, in forma actuala, doar in 1893.
Ultima renovare a fost executata de catre comunitate in anul 1936, costurile legate de aceasta fiind acoperita din fonduri proprii. Cu aceasta ocazie a disparut complet catacterul gotic al bisericii; sistemul de acoperamant gotic inalt a fost coborat, iar inaltimea zidurilor a fost micsorata. Sistemul de acoperamant si arcadele au fost transformate in intregime, Au ramas nemodificate doar coloanele de sprijin exterioare. Tot cu aceasta ocazie s-a despartit nava vestica de cea estica printr-un zid prevazut cu usa de comunicare, nave vestica fiind amenajata ca sala de consiliu si pentru rugaciuni. In aceasta parte a bisericii s-a construit strana, iar orga care pana la aceasta data se afla la capatul estic, a fost mutata aici.
La intrarea principala aflata in partea de nord a bisericii si in stanga acestei intrari se pot vedea bine niste nervuri si console in stil gotic. Coloanele de sprijin exterioare sunt in stare buna. In partea de sud a bisericii se gaseste o portiune de zid in stil gotic, stilul in care s-a construit initial biserica. In spatele acestei portiuni de zid s-a pastrat probabil un sanctuar, care a fost descoperit cu ocazia ultimei renovari. Tot aici este asezata si o piatra cu o cruce spiscopala.
In partea de sud, in punctul unde se leaga partea veche a bisericii cu cea construita ulterior, exista un mic turn prevazut cu scari in forma de spirala, care a fost inzidit doar in anul 1936. Foisoarele acestui mic turn dovedesc stilul gotic initial al bisericii reformate. In partea estica a portiunii noi a bisericii este inzidit un basorelief, care a fost monumentul funerar al celui de al doilea preot al bisericii, Kecskemeti Buzas Janos. Manumentul funerar dateaza din anul 1612. In sala de consiliu se afla mormantul funerar al preotului Bodola Karoly.
Masa Domnului si coroana amvonului precum si placa ce sustine aceasta coroana sunt executate manual, fiind mai vechi de 100 de ani si starnesc admiratia vizitatorilor. Orga este construita in jurul anului 1910, fiind prevazuta cu pedala si doua manete pentru schimbarea registrului.
Initial, din biserica porneau tuneluri spre nord si sud, dar care astazi nu mai sunt practicabile.
Terenul pe care se afla biserica este imprejmuit printr-un zid de aparare construit in secolul al XIII-lea, zidul fiind monument istoric si ocrotit ca atare. Zidul este prevazut cu cateva bastioane iar boltirile iesirilor sunt bine vizibile.
Biserica reformata detine si o biblioteca cu carti in limba maghiara, tiparite la Deva, Hunedoara, Orastie, etc.
In prezent comunitatea reformata maghiara din Orastie numara aproape 200 de enoriasi, acestia fiind pastoriti de catre preotul paroh reformat Sipos Szabolcs Attila.
Biserica gazduieste slujbe religioase in fiecare duminica si cu ocazia sarbatorilor religioase. Pe timpul iernii slujbele au loc in sala de consiliu, iar vara ele si tin in sala mare. Mai au loc comemorari religioase de Ziua Mamelor, care este sarbatorita in prima duminica din luna mai, si de Ziua Reformei, care se aniverseaza la fiecare 31 octombrie incepand cu anul 1517 d. H. si este sarbatorita impreuna cu fratii din cultul evanghelic.
Acum biserica necesita reparatii si renovari si are nevoie de sprijin material si financiar in vederea realizarii acestora, ultima renovare avand loc in anul 1936.
Cod Monument:HD-m-A-03378
Nr. vizualizări:5283
Data ultimei vizualizări:2021-05-07 19:10:00
Data ultimei actualizări:2019-01-11 10:17:01
Data încărcării pe sit:2005-10-04 17:01:23
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2018-08-07
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 167

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy