Ciumarna :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Ciumărna
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Ciumărna
Comună:Românași
Județ:Sălaj
Adresa:nr. 240
Cod poștal:457282
Telefon :0260... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiasalajului.ro, www.primariaRomanasi.ro, www.cjSJ.ro, sj.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Cătălin Lucaci
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn poate fi datată relativ din primele decenii ale secolului 18. În biserică, între tinda femeilor și biserica bărbaților, se păstrează o ușă monoxilă de lemn pe care reputatul istoric de artă Vasile Drăguț a considerat-o "cea mai frumosă ușă țărănească din întrega țară".
Alte informații:Ușile asemănătoare de la bisericile de lemn din Sumurduc (1715) și Vechea (1726) , precum și cea din Sic (1731) , toate din județul Cluj, fixează perioada aproximativă în care a fost ridicată biserica din Ciumărna, în primele decenii ale secolului 18, foarte probabil de același meșter itinerant. Ctitorii au lăsat, conform obiceiului, o însemnare pe portalul de la intrare care să fixeze în timp începuturile acesteia, dar care s-a pierdut aproape în totalitate odată cu înălțarea deschiderii ușii. Un mic fragment din inscripție stă totuși încrustat pe ușorul drept, martor frust al pierderii mesajului ei.
Cod Monument:SJ-II-m-A-05040
Nr. vizualizări:25666
Data ultimei vizualizări:2024-04-18 05:27:32
Data ultimei actualizări:2006-05-19 14:01:26
Data încărcării pe sit:2006-05-19 14:01:26
Nr. Mesaje:1
Apreciere:
(2011-11-21)
Sunt impresionata de toate bisericile de lemn pe care inca le mai avem. Dar am vazut multe biserici de lemn intr-o stare greu de descris. Inteleg dorinta credinciosilor de a construi biserici noi , dar haideti sa nu le uitam pe cele vechi. Sunt marturia existentei ortodoxiei pe pamantul romanesc. Si cand afli ca sunt construite de Horea sau de catre alti mesteri, multi necunoscuti din pacate, nu poti ramane indiferent. Cel mai greu este insa sa vezi ca, langa bisericile vechi - adevarate bijuterii de arhitectura populara-se ridica cele noi, care au un stil care nu prea ne defineste, si care din pacate le sufoca pe cele dintai .
Am vazut in Salaj cateva astfel de situatii. Dar sunt si locuri unde bisericile vechi nu au fost \\\"invadate \\\". Nu de mult am trecut prin Racas unde am descoperit o veche biserica de lemn foarte bine intretinuta si care e foarte frumos amplasata.
Si inca ceva. Din lucrarea \\\"O istorie sincera a poporului roman\\\" scrisa de istoricul Florin Constantiniu ,
am aflat mai multe despre greco catolicism. Cum a fost cu aparitia acestui cult pe la 1700 si cu raspandirea lui fortata si cum cei care au adoptat acest cult au avut posibilitatea sa mearga la scoli inalte, avand apoi meritul de a realiza redesteptarea nationala a romanilor, condamnati pana atunci la a nu fi considerati \\\" natiune\\\" cu drepturile respective. Iar cei care au rezistat la presiunile vremii si nu si-au lepadat credinta , au fost ORTODOCSII, adica tocmai ceea ce au fost toti romanii din Ardeal pana la Uniatie.
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2005-12-31
Aparat: Canon Canon PowerShot A75
Contor: 151

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Ilieș