Ciuleni :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Ciuleni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Ciuleni
Comună:Mărgău
Județ:Cluj
Cod poștal:407383
Telefon :0264... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatulhuedin.ro, www.mitropolia-clujului.ro, www.margau.ro, www.cjCluj.ro, www.prefecturaCluj.ro
Preot:Ioan Iuga
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în jur de 1747.
Biserica situată în cimitirul sătesc, este construită din bârne de brad îmbinate în cheotoare dreaptă și coadă de rândunică.
Din punct de vedere planimetric, construcția se compune din pronaos și naos, înscrise într-un dreptunghi unitar, cu o absidă de formă poligonală, cu doi pereți retrași, paraleli cu ai naosului, doi oblici aproape egali și unul mai scurt, paralel cu cel care desparte spațiul altarului de naos.
Naosul are o boltă semicilindrică, ale cărei „blăni" sunt fixate direct, cu multă măiestrie, pe pereții laterali, cu capetele pe cei interiori: peretele despărțitor de pronaos și peretele tâmplei. Și altarul are o boltă pe porțiunea pereților retrași, în rest fiind tăvănit simplu.
Pronaosul este tăvănit și pe grinzile sale laterale sunt bine fixați stâlpii de susținere ai clopotniței de înălțime mijlocie, cu coiful octogonal peste o galerie închisă.
Pe latura vestică a fost adăugat, probabil în anul 1899, un pridvor, a cărui cunună a înlocuit pe acea latură a construcției vechea cosoroabă de sprijin a căpriorilor. Tot atunci a fost refăcut complet și acoperișul.
Pictura, de o bună calitate artistică, este realizata în 1859, și se prezintă într-o stare destul de bună. Din patrimoniul mobil al bisericii fac parte valoroase icoane pe lemn și sticlă.
Cod Monument:CJ-II-m-B-07569
Nr. vizualizări:4401
Data ultimei vizualizări:2021-05-09 22:12:53
Data ultimei actualizări:2020-01-19 13:34:18
Data încărcării pe sit:2006-05-19 13:55:56
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-09-25
Contor: 177

Vedere din lateral
Foto: Bogdan Ilieș