Cisteiu de Mures :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Cisteiu de Mureș
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Cisteiu de Mureș
Comună:Ocna Mureș
Județ:Alba
Cod poștal:515701
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.primariaOcnaMures.ro, www.cjAlba.ro, ab.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn din Cisteiu de Mureș, a fost distrusă în timpul inundațiilor catastrofale din 1975, ea aflându-se chiar în lunca inundabilă a Mureșului. Pe timpul regimului comunist s-a putut obține doar o autorizație de refacere din temelii, biserica fiind reconstruită exact în același loc, pe aceeași fundație din material nou. S-au păstrat clopotele, cele două toace și icoanele vechi. Biserica actuală de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli”, figurează pe lista monumentelor istorice, deși nu mai păstrează atributele necesare unei astfel de protecții.
Alte informații:Vechea biserică nu avea documente care să ateste anul zidirii, doar șematismul mitropoliei Alba-Iulia 1900, amintește în treacăt de parohia din Cistei, care, în 1852, prezenta credincioșilor numai o mică biserică din bârne din lemn, iar averea bisericii consta din câteva bucăți de pământ „arător”. Tradiția păstrată între credincioși spunea că în Cisteiu Unguresc (denumirea din timpul ocupației austro-ungare) exista o parohie după 1750, după ce o parte din românii din Ardeal au fost uniți cu Roma. În vremea când episcopul român Inochentie Micu-Klein se găsea în surghiun la Roma, pe vatra Mureșului, în Cistei, li s-a construit credincioșilor români o mică biserică din lemn, acoperită cu șindrilă. Pe timpul acela românii din Cistei numărau 120 de suflete. Biserica era construită în formă de navă, avea în față un turn înalt. Pe la 1870 a suferit diferite transformări, i s-a făcut un mic târnaț (antreu) în partea dreaptă. În 1921 s-a tencuit interior și exterior și s-a acoperit cu țiglă roșie. Pe catapeteasmă exista o pictură foarte veche, pe pânză, în stil bizantin. Actuala biserică are un iconostas foarte frumos, confecționat la schitul Afteia-Cioara.
Cod Monument:AB-II-m-A-00205
Nr. vizualizări:9426
Data ultimei vizualizări:2024-12-13 06:25:13
Data ultimei actualizări:2015-11-27 13:57:51
Data încărcării pe sit:2006-05-19 06:25:22
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-05-01
Aparat: SONY DSC-H7
Contor: 191

Vedere din lateral
Foto: Țetcu Mircea Rareș