Cisnadioara :: Biserica Sf. Mihail - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Mihail
Cisnădioara
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Cisnădioara (maghiara: Kisdisznód) (germana: Mächelsbärch, Michelsberg, Michaelsberg, Michelsdorf)
Comună:Cisnădie
Județ:Sibiu
Cod poștal:555301
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro, www.cisnadie.ro, www.cjSibiu.ro, www.prefecturaSibiu.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail
Stil arhitectonic:Romanic
Detalii:Este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale stilului romanic din Transilvania, printre cele mai vechi din aceste parti ale tarii. Biserica este atestata documentar la 1223, când Magister Goulinus o doneaza Manastirii cisterciene de la Cârta. Se compune din nava centrala, doua nave laterale, cor, absida centrala si doua abside laterale.
În interiorul monumentului au fost amplasate monumentele funerare ale ofiterilor si soldatilor germani si austro - ungari cazuti în luptele din jurul Sibiului în toamna anului 1916. Placile funerare au fost stramutate din cimitirul de la Gusterita în anul 1940.
Este construita din piatra, pastrata în conditii excelente, fiind situata pe vârful unui deal împadurit, odinioara loc de aparare împotriva invaziilor straine. Initial, asa cum se poate vedea din structura partilor dinspre apus ale navelor laterale, bazilica fusese proiectata sa aiba doua turnuri, care n-au mai fost continuate dasupra acoperisului.
Construita sub forma aceasta înca din prima jumatate a secolului XIII, biserica acapatat în a doua jumatate aaceluiasi secol un frumos portal romanic, încadrat de câteva arcade care trebuiau sa îmbrace întraga fatada de apus si probabil si celelalte fatade, dar care , ca si cele doua turnuri au ramas neexecutate.
Situata pe vârful stâncos al muntelui, pe un platou foarte îngust în directia rasarit -- apus -- fapt care a impus si forma dreptunghiulara, mai dezvoltata în latime decât, cum ar fi fost normal, îm lungime a bisericii, ale carei nave sunt foarte scurte - cetatea, care completeaza imaginea caracteristica a acestui pretios monument, cuprinde o singura incinta înconjuratacu ziduri de piatra, masurând în latime între 4 si 6 m spre exterior si 2 pâna la 3 m de partea incintei.
Alte informații:Bazilica romanica scurta, construita pe la 1200, zid cu creneluri. Bazilica romanica scurta ar fi trebui initial sa aiba o fatada vestica cu doua turnuri. Aceasta insa nu a fost realizata. Remarcabil este portalul vestic in trepte. La est, biserica are trei abside semicirculare. Varful dealului pe care se afla biserica a fost asigurat cu un zid cu creneluri. La sud se afla turnul portii, lipit de zid. in perioada mai recenta a fost construit la est, in afara zidului, inca un turn de aparare. Resturi ale unui al treilea turn de aparare s-au pastrat in fata portalului de vest.
De la aceasta biserica provine statuia de lemn "Madona cu pruncul" azi pastrata la Muzeul Brukenthal din Sibiu.
Cod Monument:SB-II-a-A-12358
Nr. vizualizări:12977
Data ultimei vizualizări:2022-12-05 05:44:31
Data ultimei actualizări:2015-10-16 16:24:42
Data încărcării pe sit:2006-05-19 06:24:19
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-07-11
Aparat: Canon Canon PowerShot A590 IS
Contor: 203

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu