Chet :: Biserica Greco-Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Greco-Catolică
Cheț
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Cheț
Comună:Marghita
Județ:Bihor
Cod poștal:415301
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.egco.ro, www.marghita.ro, www.cjBihor.ro, www.prefecturaBihor.ro
Detalii:Construită în jur de 1809.
Preluată de ortodocși dupa 1948, retrocedată greco-catolicilor în 2006.
Știri despre biserică:

»  Resfințirea bisericii greco-catolice din Cheț (2017-05-03)

 Închide 

Resfințirea bisericii greco-catolice din Cheț

[2017-05-03]
Resfințire la Cheț
03.05.2017, Oradea (Catholica) - În Duminica a III-a de după Învierea Domnului, numită și a Mironosițelor, 30 aprilie 2017, după lucrările de renovare interioară și exterioară, a avut loc resfințirea bisericii greco-catolici din parohia Cheț, județul Bihor. Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, a ajuns în mijlocul comunității parohiale, întâmpinat cu flori, pâine și sare de către copiii îmbrăcați în costume populare și cu Sfânta Cruce de către pr. Antoniu Chifor, Vicar responsabil cu preoții și protopop de Marghita; cu Sfânta Evanghelie de către pr. Gabriel Emil Vana, paroh de Cheț; pr. Olimpiu Todorean, Vicar general, și soborul de preoți, citim în materialul de pe EGCO.ro.
A urmat ceremonialul sfințirii bisericii și celebrarea Sfintei Liturghii. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Virgil a subliniat curajul femeilor mironosițe, curaj care a avut izvorul în Domnul cel Înviat, cel care conduce pașii și alungă teama și frica. Îndemnul adresat celor prezenți a fost: „Nu vă temeți! Nu mai trăim în întuneric, ci în lumina lui Cristos”. La finalul Sfintei Liturghii, la propunerea pr. paroh Gabriel Vana, Preasfinția Sa Virgil a oferit diplome de merit persoanelor implicate activ în lucrările care au avut loc. Pr. Gabriel, paroh al comunității din Cheț din anul 2012, a fost hirotesit iconom stavrofor, primind din partea Preasfințitului crucea pectorală.
Prima atestare documentară a satului Cheț datează din anul 1397, sub denumirea de Kėc, fiind una dintre cele mai vechi localități din zona Marghita. Parohia greco-catolică Cheț este la rândul ei una dintre primele parohii ale Eparhiei Greco-Catolice de Oradea. Până în anul 1872, credincioșii parohiei s-au rugat într-o biserică din lemn situată în spatele casei parohiale de astăzi, unde se afla și cimitirul parohiei. În anul 1869, sub păstorirea pr. Antoniu Bony și arhipăstorirea Preasfințitului Iosif Papp-Szilaghi, s-a început construcția actualei biserici din cărămidă cu hramul Adormirea Maicii Domnului, care s-a finalizat în anul 1872. Biserica este construită în stil roman cu turn gotic, fiind în formă de navă. Iconostasul are icoane pictate în ulei pe scândură și tablă, datând aproximativ din anul 1875.
Casa parohială a fost construită în 1880, fiind zidită în totalitate din cărămidă. Printre personalitățile marcante născute în satul Cheț se numără marele patriot român și participant activ la viața religioasă a Bisericii Greco-Catolice, Demetriu Kiss, avocat, care și-a adus aportul la înfăptuirea Marii Uniri. A primit Ordinul „Sfântul Grigore cel Mare” pentru civili în grad de Comandor pentru devotamentul său față de Biserică, iar mai apoi Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor. După Revoluția din 1989, parohia greco-catolică Cheț a fost reactivată de către pr. Ioan Aciu, iar în anul 2006 pr. Gheorghe Dat a revenit cu biserica și un număr important de credincioși la cultul greco-catolic.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 839, Ultimul acces: 2019-11-18 08:52:37


Nr. vizualizări:2297
Data ultimei vizualizări:2019-11-18 08:52:37
Data actualizare:2006-05-18 05:09:33
Data încărcării:2006-05-18 05:09:33
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:Panoramio.com: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-11-13
Aparat: Panasonic DMC-FX12
Contor: 57

Vedere din față
Foto: Panoramio.com