Cetatea de Balta :: Biserica Greco-catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Greco-catolică
Cetatea de Baltă
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Cetatea de Baltă
Comună:Cetatea de Baltă
Județ:Alba
Adresa:strada Horea nr. 22
Cod poștal:517235
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.bru.ro/blaj/, www.primariaCetateaDeBalta.ro, www.cjAlba.ro, www.prefecturaAlba.ro
Detalii:Construită în jur de 1855.
Știri despre biserică:

»  Eveniment arhieresc de comuniune și rugăciune la Cetatea de Baltă (2017-02-16)

 Închide 

Eveniment arhieresc de comuniune și rugăciune la Cetatea de Baltă

[2017-02-16]
PS Claudiu la Ziua Bolnavului
16.02.2017, Cetatea de Baltă (Catholica) - Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică din Cetatea de Baltă, duminică, 12 februarie 2017, a celebrat a XXV-a zi Mondială a Bolnavului cu tema „Mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic…” (Lc 1,49) și hramul Grotei Lourdes-Cetatea de Baltă.
La ora 9.50 în mijlocul credincioșilor a sosit PS Claudiu Lucian Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, Române Unite cu Roma, Greco-Catolică cu sediul în Blaj, fiind întâmpinat de Comandaru Constantin, primarul comunei Cetatea de Baltă, care i-a adresat un cuvânt de bun venit; pr. Vasile Onoriu Ciulea, protopopul Târnăveniului; pr. Sorin Ioan Ivan, paroh; pr. Florin Guțiu, rectorul Institutului Teologic „Buna-Vestire” din Blaj; pr. Anușcă Nicolae, directorul Caritas; pr. Oltean Lucian, parohia Feisa; pr. Ioan Roșca, parohia Jidvei; pr. Someșan Ciprian, parohia Sântămărie. La ora 10.00 a fost celebrată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Claudiu. În cuvântul său de învățătură, Arhiereul nostru i-a salutat pe toți cei prezenți, exprimându-și bucuria reîntoarcerii în mijlocul acestei comunități, apoi a transmis salutul și binecuvântarea Preafericitului Cardinal Lucian Mureșan, care, chiar dacă nu este prezent, se află în comuniune de rugăciune.
„Aveți o Biserică frumoasă, nu numai din ziduri, ci mai ales din oameni… aveți și o Grotă a Maicii Sfinte de la Lourdes”, a spus Ierarhul. Și dacă ați fost acolo măcar cu gândul sau ați citit despre Lourdes, ați putut afla că tot ceea ce înconjoară Lourdes-ul este în primul rând pacea. Este un loc în care Maica Sfântă a vorbit oamenilor, în numele Fiului său, îndemnându-i la pocăință, la o schimbare a vieții, iar apoi apa care a izvorât și pe care atâția credincioși o gustă sau își ung trupul cu ea este un semn al înnoirii. Apa, întotdeauna, este un semn de curățire, și cu atât mai mult Lourdes-ul ne invită să ne schimbăm inimile. Suntem ajutați, în acest demers al nostru și de perioada liturgică pe care o trăim, fiindcă am început timpul Triodului, cu săptămânile care pregătesc Postul Mare, Postul Paștelui, timp în care cu totul special suntem chemați la această convertire, la schimbare. Păcatul, etimologic vorbind, are sensul unei săgeți care își greșește ținta. Am vrea să mergem spre o țintă, dar păcatul ne face să deviem. Convertirea este o reîntoarcere la ținta noastră, iar perioada Triodului ne cheamă la o astfel de convertire.”
PS Claudiu a mai spus: „Fiecare dintre noi suntem fii și fiice ale Domnului, însă, din păcate, pe căile acestei lumi uităm acest lucru. Atunci însă când suntem în biserică ne aducem aminte că suntem cu toții fii și fiicele Domnului, frați între noi; acestea sunt două componente esențiale pentru convertirea noastră. Nu putem să ne imaginăm că suntem cu adevărat creștini, dacă nu ducem o viață bună, dacă iubirea față de Dumnezeu și iubirea față de aproapele nu cresc zi de zi în viața noastră. Acestea sunt cele două coordonate, după care putem să ne evaluam cât de intens trăim viața noastră de creștini, iar evanghelia de astăzi ne ajută, în acest sens.”
La sfârșitul Sfintei Liturghii preotul paroh Sorin Ioan Ivan, a adresat un cuvânt de mulțumire pentru acest eveniment, după care i-a invitat pe toți cei prezenți să intre în comuniune de rugăciune prin internet cu membrii parohiei St. Maria Königin der Apostel din Baiesbronn, care în duminica aceasta, la inițiativa referentului pastoral Dominik Weiss, administratorul acestei parohii, a fost dedicată parteneriatului care exista între cele două parohii. A urmat procesiunea spre Grota Maicii Sfinte din Cetatea de Baltă, cu lumânări, intonându-se imnul de la Lourdes „Ave Maria”. Ajungând la Grotă, în fața statuilor Maicii Domnului și a Sf. Bernadeta, PS Claudiu a înălțat rugăciuni, după care i-a binecuvântat și stropit pe toți cei prezenți cu apă de la Lourdes.
După încheierea programului la biserica Sf. Treime, PS Claudiu a fost invitat de pr. Anușcă Nicolae să viziteze Centrul Caritas Sfântul Anton de Padova, inaugurat în data de 14 noiembrie 2016 la Cetatea de Baltă. Mulțumim Bunului Dumnezeu și tuturor celor care au muncit pentru realizarea acestui eveniment, precum și tuturor celor care au fost prezenți cu speranța vie în revărsarea Harului peste noi prin mijlocirea Maicii Sfinte! (material semnat de pr. Ivan Sorin)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1165, Ultimul acces: 2019-12-15 13:46:14

»  Biserica din Chetrosu - Protopopiatul Bârlad a fost târnosită (2012-10-29)

 Închide 

Biserica din Chetrosu - Protopopiatul Bârlad a fost târnosită

[2012-10-29]
Biserica "Sfântul Dimitrie" din filia Chetrosu a parohiei Corodești, Protopopiatul Bârlad, județul Vaslui, a fost sfințită vineri, 26 octombrie 2012, de PS Corneliu, Episcopul Hușilor. Lăcașul de închinăciune a fost ridicat în șase ani, de cei șapte fii ai familiei Pușcașu. Biserica a fost ridicată în amintirea lui Gheorghe și Lucreția Pușcașu, mutați la Domnul, care și-au dorit din timpul vieții construirea unui sfânt altar, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.
Ctitoria membrilor familiei Pușcașu din filia Chetrosu a parohiei Corodești, Protopopiatul Bârlad, a primit vineri, 26 octombrie, veșmântul sfințirii. Preasfințitul Corneliu a oficiat apoi Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi. La evenimentul sfințirii au participat credincioși din mai multe sate dimprejurul localității Chetrosu. "Deși este mai greu ca oamenii să se adune, familia Pușcașu a impresionat pe toată lumea prin prezența tuturor membrilor acesteia. PS Corneliu a scos în evidență în cuvântul de învățătură faptul că Sfântul Dimitrie devine pentru noi un exemplu viu de urmat. Preasfinția Sa a remarcat că în zilele noastre, deși lumea este aparent preocupată de traiul de zi cu zi, atunci când Dumnezeu rânduiește, se adună familii la un loc ca să facă posibilă o astfel de realizare deosebită. Zona Corodeștilor este mai mult decât abandonată de contemporaneitate, în sensul că drumurile sunt greu accesibile. Dumnezeu a rânduit, cu rugăciunile Sfântului Dimitrie, să avem o zi frumoasă. Credincioșii din aproape zece sate, alături de familia Pușcașu, s-au adunat pe colina din Chetrosu, pentru a trăi bucuria prezenței ierarhului locului, care a binecuvântat lucrările bisericii", a relatat pr. Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad.
Rolul familiei creștine în viața Bisericii
Ing. Gheorghe Pușcașu, unul dintre fiii lui Gheorghe și Lucreția Pușcașu din Chetrosu, și-a exprimat bucuria pentru faptul că s-a reușit ridicarea unui lăcaș de închinăciune la Chetrosu. Cei șapte copii ai familiei Pușcașu, care au ctitorit biserica din Chetrosu, sunt: Vasile și Ofelia Pușcașu, Gheorghe și Zamfira Pușcașu, Ion și Aurelia Pușcașu, Doina (fiică) și Mircea Manolache, Maria Lătaru, Constantin și Elena Pușcașu și Elena Șoimu (fiică). "PS Corneliu a menționat că oamenii care au posibilități financiare limitate dețin o zestre spirituală și o moștenire duhovnicească. Așa Dumnezeu rânduiește ca din astfel de localități să se ridice oameni care să înalțe un sfânt lăcaș spre slava Celui Preaînalt și în amintirea înaintașilor lor. PS Corneliu a arătat rolul major pe care familia creștină îl are în buna creștere a copiilor, care pot deveni oameni de nădejde pentru Biserică, pentru neam și pentru țară. În această zonă, un ierarh nu a mai sfințit o biserică de peste 100 de ani. Locuitorii nu-și aduc aminte ca un episcop să fi fost prezent la târnosirea unui sfânt lăcaș. Urcând pe colina din Chetrosu la acest moment cu o mare încărcătură spirituală și vâzând cei șapte urmași ai familiei Pușcașu, mi-am adus aminte de cei șapte feciori ai Vrâncioaiei din timpul lui Ștefan cel Mare", a mai spus pr. protopop Vasile Lăiu.
"Această biserică se impune prin arhitectură și măreție"
Filia Chetrosu a parohiei Corodești se află într-o zonă mai îndepărtată a Protopopiatului Bârlad, fiind situată la o distanță de 50 de kilometri de orașul Bârlad. Drumul până aici este greu accesibil și de aceea oamenii au migrat spre alte zone. Așa se face că satele din preajma colinei satului Chetrosu au rămas mai puțin populate. Acest lucru nu i-a împiedicat pe unii fii ai satului, datorită dragostei de a învăța, să dețină anumite funcții sau societăți comerciale în țară. "În anul 2006 a fost pusă piatra de temelie a filiei Chetrosu, motivată de o întâmplare. În această zonă s-au născut și au crescut șapte copii din familia Pușcașu, care l-au condus pe ultimul drum acum nouă ani pe tatăl lor, Gheorghe. În ziua înmormântării, a fost o vreme anevoioasă, în care a plouat și a nins. Biserica veche a satului era situată la doi kilometri de Chetrosu, pe vechiul amplasament al satului. Din cauza alunecărilor de teren, în urmă cu peste 100 de ani, vatra satului s-a mutat într-o zonă accesibilă, ferită de pericolul alunecărilor de teren", a amintit părintele protopop Vasile Lăiu. În ziua înmormântării lui Gheorghe Pușcașu drumul către biserică, în jurul căreia se află și cimitirul, a fost foarte greu accesibil. Atunci, fiii familiei Pușcașu și-au pus în gând și au dus la îndeplinire un gând al lui Gheorghe Pușcașu. "Pe timpul vieții, Gheorghe Pușcașu le spunea copiilor săi că vrea să construiască o biserică mai aproape de credincioșii satului Chetrosu. Nu a reușit acest lucru, întrucât s-a mutat la Domnul în luna octombrie a anului 2003, însă copiii au hotărât ridicarea unui sfânt lăcaș. În această familie există ingineri, constructori, oameni de afaceri, medici ș.a. Construcția lăcașului de închinăciune a început în anul 2006, după ce PS Corneliu a pus piatra de temelie. Toate lucrările au fost coordonate de membrii familiei Pușcașu, copiii răposaților Gheorghe și Lucreția. În acest an biserica a fost finalizată, rămânând de executat pictura interioară. Această biserică se impune prin arhitectură și măreție", a mai precizat părintele protopop Vasile Lăiu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2736, Ultimul acces: 2019-12-15 13:46:14


Nr. vizualizări:3243
Data ultimei vizualizări:2019-12-15 13:46:14
Data actualizare:2015-11-27 13:07:29
Data încărcării:2006-05-17 16:32:49
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:Google Street View: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-11-27
Contor: 47

Vedere din lateral
Foto: Google Street View