Techirghiol :: Manastirea Sf. Maria - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Maria
Techirghiol
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Techirghiol
Județ:Constanța
Adresa:strada Ovidiu nr. 5
Cod poștal:906100
Telefon :0241... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiatomisului.ro, www.primariaTechirghiol.ro, www.cjC.ro, www.prefectura-CT.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Manastirea Sf. Maria a fost construita in jurul anului 1750 de batranii satului Maioresti - jud. Mures, din goruni stravechi, a fost impodobita cu o pictura naiva, in tempera pe lemn de mesterii zugravi ai satului.
In anul 1934 biserica este stramutata de regele Carol al II-lea la castelul Pelisor-Sinaia.
Cativa ani mai devreme, 1928, Primul Patriarh al Romaniei Mari, Miron Cristea, infiinteaza in sațiunea balneara Techirghiol, intr-o vila modesta, un camin pentru preoti.
Pe scaunul Patriarhal, dupa cel de-al doilea razboi mondial apare figura luptatoare a Patriarhului Justinian care, prin tot ce va face pentru acest lacas, va deveni, ctitorul Manastirii Sf. Maria Techirghiol.
In 1951, va stramuta micuta biserica din lemn de la Pelisor la caminul preotesc. Sculptorul Patriarhiei, Grigore Dumitrescu ii va modifica silueta adaugandu-i un pridvor si doua turle. Barnele de gorun imbinate traditional in cuie de lemn, imprejmuite de un brau median rasucit dau intrgii constructii o nota personala, plina de autenticitate. Hramul bisericii Sf. Ap. Petru si Pavel (conform icoanei hramului) a fost schimbat la dorinta Patriarhului Justinian in hramul Sf. Maria și Adormirea Maicii Domnului.
Acest lacas pastrandu-si si destinatia initiala, aceea de Casa de Odihna, pune la dispozitia celor care doresc, o baza de tratament si camere dotate la un nivel corespunzator turismului modern conform standardelor cele mai ridicate.
Sub directa indrumare a Patriarhului Justinian manastirea se dezvolta din ce in ce mai mult: se construiesc inca doua cladiri in partea de sud-est, inconjurate de alei strajuite de coloane de piatra alba de Techirghiol ce sustin pergale de stejar spre care urca trandafiri multicolori.
Caminul preotesc a fost transformat radical devenind o constructie impunatoare cu doua nivele, avand terase sustinute de stalpi de stejar si din piatra de Techirghiol.
Biserica a fost restaurată între 1984-1986.
Alte informații:Mănăstirea cuprinde 45 de viețuitoare.
Cod Monument:CT-II-m-A-02916
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Cerdacul părintelui Arsenie Papacioc (Articol)
YOUTUBE.COM: Parintele Arsenie Papacioc 22.03.2008 (Video)
YOUTUBE.COM: Parintele Arsenie Papacioc - Planul de foc duhovnicesc (Video)
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  8 ani de la plecarea Părintelui Arsenie Papacioc la cele veșnice (2019-07-19)

 Închide 

8 ani de la plecarea Părintelui Arsenie Papacioc la cele veșnice

[2019-07-19]
de Sorin Ionițe

Arsenie Papacioc
Părintele Arsenie Papacioc s-a stins din viață în 19 iulie 2011 în obștea monahală căreia i-a fost îndrumător timp de 35 de ani, la Mănăstirea Sfânta Maria Techirghiol.
Arhim. Arsenie este cunoscut ca un mare duhovnic al României. Patriarhul Daniel l-a numit „un vindecător de suflete rănite de păcate”:
„Părintele Arsenie era mai mult un vindecător de suflete rănite de păcate, decât un judecător al păcătoșilor. Îmbina armonios bunătatea milostivă cu îndemnul la îndreptare duhovnicească. Era totdeauna un om al păcii și al bucuriei duhovnicești”, a spus Patriarhul Daniel.
Părintele Arsenie Papacioc
Părintele Arsenie Papacioc s-a născut în anul 1914, în satul Miseleanu, județul Ialomița. În 1932 a absolvit Școala de Arte și Meserii din București.
Tuns în monahism la Mănăstirea Antim din București, în anul 1950, a devenit ieromonah pe seama Mănăstirii Slatina, la 26 septembrie, în același an.
În vara anului 1958 a fost arestat de autoritățile comuniste, pentru apartenență la „Rugul aprins”. A trecut prin mai multe închisori: Brașov, Jilava și Aiud. A fost grațiat în anul 1964, după interminabile anchete și torturi, alături de ceilalți deținuți rămași în viață de la închisoarea Aiud.
După ieșirea din închisoare a fost numit preot în Ardeal, iar o perioadă a fost stareț la Mănăstirea Cozia.
Din anul 1976 a făcut parte din obștea Mănăstirii „Sfânta Maria” de la Techirghiol. A trecut la Domnul în ziua de 19 iulie, la vârsta de 96 de ani, și a fost înhumat în curtea mănăstirii, în apropierea fântânii Sfântului Pantelimon.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3278, Ultimul acces: 2020-09-19 05:57:14

»  Patriarhul Daniel: slujba de sfințire a unei biserici ortodoxe este slujba de sfințire a unei noi porți a cerului (2018-12-09)

 Închide 

Patriarhul Daniel: slujba de sfințire a unei biserici ortodoxe este slujba de sfințire a unei noi porți a cerului

[2018-12-09]
de Florin Nicolaie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat duminică în cadrul slujbei de târnosire a noii biserici a Mănăstirii „Sfânta Maria” – Techirghiol c㠄slujba de sfințire a unei biserici ortodoxe este slujba de sfințire a unei noi porți a cerului”.
„De aceea am bătut în porți și am zis: ridicați căpetenii cerești porțile voastre și vă ridicați porțile cele veșnice ca să intre Împăratul slavei”, a menționat Patriarhul României.
Din soborul slujitor au făcut parte Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos și Episcopul Visarion al Tulcii.
În cuvântul prilejuit de această slujbă, Preafericirea Sa a vorbit celor prezenți despre însemnătatea târnosirii unui lăcaș de cult și despre istoria construirii acestei Biserici.
Patriarhul Daniel a subliniat c㠄Biserica este în formă de cruce pentru că Sfânta Cruce arată iubirea Sfintei Treimi pentru lume așa cum s-a dăruit ea în Hristos și prin Hristos”.
În Biserică avem icoana Împărăției Cerurilor, în care Sfânta Treime, împreună cu Maica Domnului și cu toți sfinții din toate timpurile ne arată fericirea și bucuria comuniunii veșnice.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a spus c㠄în Biserică primim trei mari daruri”.
Primul dintre cele trei daruri enumerate de Preafericirea Sa este „darul iertării păcatelor”, cel de al doilea „fericirea de a asculta și de a împlini cuvântul lui Dumnezeu, iar cel de al treilea mare dar este „arvuna vieții veșnice”.
De aceea Biserica este poarta cerului și casa lui Dumnezeu, a menționat Patriarhul Daniel.
Pentru a scoate în evidență importanța Bisericii în viața unui creștin, Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a spus c㠄noi trebuie să pregătim mergerea noastră în patria cerească în timpul vieții pământești prin Biserică. Viața pământească este numai una și este deosebit de prețioasă”.
Construirea lăcașului de cult
Patriarhul Daniel a evocat celor prezenți câteva din momentele importante în consolidarea bisericii sfințite duminică, 9 decembrie 2018:
„Construcția bisericii a început în anul 2000 prin sfințirea locului, dar lucrările propriu-zise au început în anul 2003. Iată acum după 15 ani de zidire și de împodobire am ajuns să sfințim această biserică în anul Centenar al Marii Uniri, dar și când se împlinesc 90 de ani de la înființarea, în vremea primului patriarh al României, a stavropighiei patriarhale de la Techirghiol”.
Preafericirea Sa a mărturisit că biserica „are o deosebită frumusețe prin echilibrul ei” deoarece „este concepută din punct de vedere arhitectural în stilul muntenesc, dar, desigur, adaptat timpului prezent”.
„În 2009 au fost amplasate turlele și tot atunci a fost sfințit Paraclisul de la demisolul bisericii”, paraclis care „are hramul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și Sfântul Proroc Moise, fiind singura biserică din România cu acest hram”, a menționat Părintele Patriarh.
Referindu-se la pictura interioară a lăcașului de cult, Patriarhul a spus că a durat trei ani, iar aceasta „a continuat afară sub formă de mozaic, prin ocnițele de sub acoperiș, care prezintă în general sfinți români”.
Dorim prin această pictură să arătăm că stavropighia patriarhală pune accentul pe comuniunea Sfinților români din toate timpurile și din toate locurile, a evidențiat Preafericirea Sa.
De asemenea, Patriarhul a atras atenția c㠄toate icoanele din iconostas sunt pictate de maicile din mănăstire”.
Ele „au căutat ca tot ce este făcut aici să fie spre slava lui Dumnezeu, spre frumusețea din lumea aceasta care trimite spre frumusețea cerească”, a spus Părintele Patriarh.
La final, maica Lucia Roșu a fost hirotesită stavroforă.
De asemenea, scretarul de stat al Ministerului Cultelor, Victor Opaschi a primit distincția Crucea Patriarhală pentru mireni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5161, Ultimul acces: 2020-09-19 05:57:14

»  Trei ierarhi români au oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol (2018-12-09)

 Închide 

Trei ierarhi români au oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol

[2018-12-09]
de Florin Nicolaie

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos și Episcopul Visarion al Tulcii au oficiat duminică Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol din județul Constanța.
După citirea textului evanghelic duminical, Preasfințitul Părinte Visarion a predicat celor prezenți înțelesul duhovnicesc al pericopei Vindecării femeii gârbove.
„Mântuitorul Iisus Hristos, cunoscând răbdarea acestei femei, a chemat-o la Sine și i-a spus: Femeie ești dezlegată de neputința ta și a vindecat-o”.
Episcopul Tulcii a evidențiat că mai marele sinagogii a condamnat această minune a Mântuitorului deoarece El a încălcat porunca evreiască a sâmbetei, „însă Mânuitorul a dorit să arate că mai presus de toate trebuie să fie dragostea față de semenul nostru care este creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu”.
„Din această pericopă evanghelică învățăm să răbdăm, pentru că vreme de 18 ani femeia gârbovă și-a purtat crucea suferinței ei și în fiecare zi nădăjduia că Dumnezeu se va milostivi de ea și o va vindeca”, a precizat ierarhul.
Preasfinția Sa a subliniat că mai întâi Domnul Hristos întâi i-a dat iertare pentru păcatele ei și abia apoi i-a dat tămăduire.
„Din Evanghelia de astăzi învățăm că și noi suntem gârbovi pentru că păcatele pe care le săvârșim zilnic cu știință sau cu neștiință deoarece ele apasă greu asupra sufletului nostru”, a spus ierarhul.
În acest fel „ne așteptă și pe noi Mântuitorul Hristos, mai ales în această perioadă a postului Crăciunului să ne întâlnim cu El în Sfânta Biserică și să ne dea dezlegare de păcate prin taina Sfintei Spovedanii”, a precizat Episcopul Visarion.
La final, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să Îl urmeze pe Domnul Iisus Hristos, să lepede toată grija cea lumească, să caute să fie cât mai aproape de El și să se atingă de haina Lui ca să ia vindecare trupească și sufletească.
După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat slujba de sfințire a noii biserici din cadrul Mănăstirii „Sfânta Maria” – Techirghiol.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5186, Ultimul acces: 2020-09-19 05:57:14

»  Preasfințitul Părinte Siluan al Ungariei – vindecarea se poate face doar prin intermediul credinței (2018-10-30)

 Închide 

Preasfințitul Părinte Siluan al Ungariei – vindecarea se poate face doar prin intermediul credinței

[2018-10-30]
de Florin Nicolaie

Episcopul Siluan al Ungariei a spus în predica sa de duminică de la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Techirghiol c㠄vindecarea se poate face doar prin intermediul credinței, care se poate întări prin suferința îndelungată a bolnavului și deschiderea sa către Dumnezeu”.
În omilia sa din 28 octombrie 2018, Preasfinția Sa a subliniat importanța credinței în viața omului, care „poate să îi aducă rezolvarea unor probleme imposibil de soluționat prin alte metode și mijloace”.
„Atunci când cei mai învățați și mai mari din lumea aceasta nu mai pot să facă nimic, în ciuda științei lor, mai rămâne încă soluția unei vindecări miraculoase” a precizat ierarhul.
Episcopul ortodox român al Ungariei a spus c㠄totuși, medicina și credința nu sunt concurente, sau în opoziție, după cum o demonstrează foarte bine și acest Centru de îngrijiri, de la Mânăstirea Sfânta Maria din Techirghiol”.
„Anual, circa 3.000 de credincioși beneficiază de tratament la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Maria”, a adăugat el.
La finalul predicii, Preasfinția Sa a elogiat personalitatea părintelui „Arsenie Papacioc, care vreme de 35 de ani, din 1976 și până la mutarea sa la cele veșnice (în 19 iulie 2011), a fost duhovnicul foarte multor suflete de monahi și credincioși români și străini, veniți la el ca să îi ceară rugăciunea și cuvânt de folos, pe calea mântuirii”.
La Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Siluan în paraclisul mănăstirii a făcut parte din soborul slujitor și diaconul Ștefan Mindea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din întreaga lume.
Răspunsurile la strană au fost oferite de maicile Mânăstirii „Sfânta Maria”, care au participat alături de Maica Stareță Lucia Roșu.
La Mănăstirea „Sfânta Maria” Techirghiol, prin străduința maicilor și părinților care se nevoiesc aici, a fost ridicată o nouă biserică din zid care a fost pictată integral și urmează să fie târnosită în viitorul apropiat.
Până la acest moment, sfintele slujbe sunt oficiate în Paraclisul cu hramul „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon” și „Sfântul Proroc Moise”, de la demisolul acestei biserici.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5452, Ultimul acces: 2020-09-19 05:57:14

»  104 ani de la nașterea Părintelui Arsenie Papacioc (2018-08-15)

 Închide 

104 ani de la nașterea Părintelui Arsenie Papacioc

[2018-08-15]
de Sorin Ionițe

Părintele Arsenie Papacioc s-a născut în 15 august 1914 și a trecut la cele veșnice în 19 iulie 2011 în obștea monahală căreia i-a fost îndrumător timp de 35 de ani, la Mănăstirea Sfânta Maria Techirghiol.
Arhim. Arsenie este cunoscut ca un mare duhovnic al României. Patriarhul Daniel l-a numit „un vindecător de suflete rănite de păcate”:
„Părintele Arsenie era mai mult un vindecător de suflete rănite de păcate, decât un judecător al păcătoșilor. Îmbina armonios bunătatea milostivă cu îndemnul la îndreptare duhovnicească. Era totdeauna un om al păcii și al bucuriei duhovnicești”, a spus Patriarhul Daniel.
Părintele Arsenie Papacioc
Părintele Arsenie Papacioc s-a născut în anul 1914, în satul Misleanu, județul Ialomița. În 1932 a absolvit Școala de Arte și Meserii din București.
Tuns în monahism la Mănăstirea Antim din București, în anul 1950, a devenit ieromonah pe seama Mănăstirii Slatina, la 26 septembrie, în același an.
În vara anului 1958 a fost arestat de autoritățile comuniste, pentru apartenență la „Rugul aprins”. A trecut prin mai multe închisori: Brașov, Jilava și Aiud. A fost grațiat în anul 1964, după interminabile anchete și torturi, alături de ceilalți deținuți rămași în viață de la închisoarea Aiud.
După ieșirea din închisoare a fost numit preot în Ardeal, iar o perioadă a fost stareț la Mănăstirea Cozia.
Din anul 1976 a făcut parte din obștea Mănăstirii „Sfânta Maria” de la Techirghiol. A trecut la Domnul în ziua de 19 iulie, la vârsta de 96 de ani, și a fost înhumat în curtea mănăstirii, în apropierea fântânii Sfântului Pantelimon.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5486, Ultimul acces: 2020-09-19 05:57:14

»  „Hrană trupească cu înțelesuri duhovnicești” – Patriarhul Daniel despre Înmulțirea pâinilor (2018-07-22)

 Închide 

„Hrană trupească cu înțelesuri duhovnicești” – Patriarhul Daniel despre Înmulțirea pâinilor

[2018-07-22]
de Sorin Ionițe

Vorbind despre simbolismul celor cinci pâini înmulțite în mod minunat de Mântuitorul, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus duminică la Mănăstirea Techirghiol că hrana oferită mulțimilor de Iisus Hristos a fost una trupească, dar cu înțelesuri duhovnicești:
„Pâinile din Evanghelia de azi au devenit simbol pentru cele cinci prescuri care se aduc la biserică în vederea pregătirii Sfintei Împărtășanii și pentru cele cinci pâini care se aduc la Litie. Deci în Înmulțirea pâinilor nu avem de-a face doar cu o hrană trupească, ci este o hrană trupească cu înțelesuri duhovnicești”.
Părintele Patriarh a slujit în ziua sa de naștere, 22 iulie, la Mănăstirea „Sfânta Maria”-Techirghiol împreună cu Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos și cu Episcopii Visarion al Tulcii, Varlaam Ploieșteanul și Timotei Prahoveanul.
Soborul slujitor la Mănăstirea Techirghiol de ziua Patriarhului. ©Mircea Florescu / Basilica.ro
În predica rostită, Preafericirea Sa a subliniat că Mântuitorul le-a oferit oamenilor mai întâi hrană pentru suflet și apoi pentru trup:
„Mântuitorul Iisus Hristos acordă prioritate hrănirii sufletului cu sensurile, semințele duhovnicești ale cuvintelor Sfintei Scripturi. Totuși, nu uită că omul este și trup, nu doar suflet”.
Darurile se înmulțesc prin binecuvântare
Preafericirea Sa a spus că tema centrală a textului evanghelic este aceea c㠄darurile se înmulțesc prin binecuvântare”.
„Rolul binecuvântării lui Dumnezeu este de a face din lucrurile materiale expresii sau dovezi ale iubirii spirituale, duhovnicești, smerite și darnice”, a explicat Patriarhul.
Părintele Patriarh a spus că numai darurile binecuvântate care se împărtășesc și altora, acelea sporesc.
„Înmulțirea s-a făcut atunci când a început dăruirea”, a subliniat Patriarhul Daniel. „Dacă binecuvântăm darurile și nu oferim nimănui nimic blocăm circuitul iubirii dumnezeiești, sfinte, smerite și milostive”.
„Hrana aceasta trupească are ca scop sporirea iubirii față de Dumnezeu și față de semeni”, a conchis Patriarhul.
Gestionarea darurilor primite de la Dumnezeu
O altă temă evidențiată de Părintele Patriarh în omilia duminicală a fost aceea a gestionării corecte a darurilor primite de la Dumnezeu.
El a explicat că Mântuitorul a cerut să fie adunate fărâmiturile din două motive: ca să nu se facă rispă și ca să fie păstrată ordinea.
„Mântuitorul nu a lăsat mulțimile să fie dezordonate și nici pe ucenici să lase resturi pe iarbă. I-a învățat să le adune și să lase locul curat, ceea ce se întâmplă mai rar în zilele noastre”.
„Deci avem pe lângă aspectul economic, acela de a nu rispi darurile primite de la Dumnezeu și aspectul ecologic, adică de păstrare a curățeniei naturii la locul unde am servit masa” a spus Preafericirea Sa.
În finalul omiliei rostite la Techirghiol, Patriarhul României a spus c㠄opera socială a Bisericii izvorăște din Sfânta Liturghie, din ascultarea Evangheliei lui Hristos, din împărtășirea cu Sfintele Taine spre vindecarea sufletului și a trupului și din arătarea iubirii frățești milostive prin ajutorarea celor flămânzi”.
„Evanghelia Înmulțirii pâinilor înseamnă Evanghelia înmulțirii iubirii”, a concluzionat Părintele Patriarh Daniel.
După Sfânta Liturghie, a fost oficiată o slujbă de Te Deum, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirile recente din viața Bisericii Ortodoxe Române, poporului român și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5597, Ultimul acces: 2020-09-19 05:57:14

»  Ziua de naștere a Patriarhului a fost sărbătorită liturgic la Mănăstirea Techirghiol (2018-07-22)

 Închide 

Ziua de naștere a Patriarhului a fost sărbătorită liturgic la Mănăstirea Techirghiol

[2018-07-22]
de Sorin Ionițe

Ziua de naștere a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost sărbătorită duminică, 22 iulie 2018, prin oficierea Sfintei Liturghii și a unei slujbe de Te Deum la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol.
Preafericirea Sa a slujit împreună cu Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos și cu Episcopii Visarion al Tulcii, Varlaam Ploieșteanul și Timotei Prahoveanul.
La împlinirea vârstei de 67 ani, ierarhii i-au oferit Patriarhului Daniel o icoană cu reprezentarea Maicii Domnului.
Arhiepiscopul Casian i-a adresat urări Patriarhului Daniel
La finalul slujbelor oficiate, Arhiepiscopul Dunării de Jos i-a adresat urări Preafericirii Sale vorbindu-le celor prezenți despre biografia și slujirea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Biserica Ortodoxă Română.
Ierarhul a subliniat ocrotitorii spirituali pe care Părintele Patriarh i-a primit de la Botez: profeții Ilie și Daniel:
„Aceste nume de profeți au crescut în viața tânărului Dan Ilie, despre care cei din familie și apropiații știu că încă de copil visa preoția”.
A amintit realizările Patriarhului ca elev, student și apoi cadru didactic, fiind îndrumat de „steaua luminoasă a teologiei românești”: Părintele Dumitru Stăniloae.
Înaltpreasfinția Sa a spus că Părintele Patriarh a așezat orice fel de lucrare sub pronia Preasfintei Treimi.
„Totul în cuvântul Preafericirii Voastre este iubire milostivă a Preasfintei Treimi, lumină și har, iubire milostivă înmulțită apoi în fața Sf. Altar la Liturghie pe care ne învățați tot timpul s-o unim cu filantropia”.
„Precum învățați, așa și lucrați”, a adăugat Arhiepiscopul Casian, adresându-i Patriarhului României o urare inspirată din Psalmi: „Înnoi-se-vor tinerețile voastre ca ale vulturului” (Psalm 102:5).
Despre vultur ierarhul a precizat că este în acest context „semnul propășirii duhovnicești permanente și coborârii duhovnicește spre cerințele clerului, credincioșilor și poporului român”.
La finalul momentului festiv, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a mulțumit ierarhilor, clericilor și credincioșilor pentru urări și a oferit Mănăstirii Techirghiol un kilogram de tămâie naturală din Oman și mai multe cărți.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a născut în 22 iulie 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea.
În perioada 1974-1976 a frecventat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din București, Secția Sistematică, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae. Și-a continuat studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității de Științe Umane din Strasbourg (Franța) și doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania).
În 15 iunie 1979 a susținut teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, intitulată: Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité (424 p). Teza a fost pregătită sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi: Gerard Ziegwald și André Benoît și a primit calificativul maxim.
În 1987 a intrat în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria, Jud. Neamț, cu numele Daniel, avându-l ca naș de călugărie pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Cleopa Ilie.
A fost hirotonit ierodiacon în 14 august 1987 și ieromonah în 15 august 1987. În 1988 a fost hirotesit protosinghel și numit Consilier Patriarhal, Director al Sectorului Teologie Contemporană și Dialog Ecumenic. Tot în anul 1988 a devenit conferențiar la Catedra de Misiune Creștină a Institutului Teologic Universitar Ortodox din București.
A fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titlul de Lugojanul și hirotonit arhiereu în 4 martie 1990.
În 7 iunie 1990 a fost ales Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Întronizarea a avut loc în iulie 1990. A desfășurat o bogată activitate pastoral-misionară, culturală și social-filantropică în perioada 1990-2007, în demnitatea de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
În 12 septembrie 2007 Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în funcția de Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei. Întronizarea Preafericitului Patriarh Daniel s-a concretizat duminică, 30 septembrie 2007, la Catedrala Patriarhală din București.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5587, Ultimul acces: 2020-09-19 05:57:14

»  4 virtuți ale Sf. Ilie evidențiate de Părintele Patriarh la Mănăstirea Techirghiol (2018-07-20)

 Închide 

4 virtuți ale Sf. Ilie evidențiate de Părintele Patriarh la Mănăstirea Techirghiol

[2018-07-20]
de Sorin Ionițe

Sf. Ilie
În omilia rostită vineri, 20 iulie 2018, la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat patru mari virtuți ale Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul:
Sf. Ilie a fost om al rugăciunii, al postului și al înfrânării;
„Sfântul Proroc Ilie, ca și Ioan Botezătorul n-a întemeiat familie, a trăit în rugăciune, multă vreme în singurătate, în pustie, în post, nevoință și înfrânare și de aceea împreună sunt prototipuri ale vieții monahale”.
A fost apărător al credinței adevărate împotriva rătăcirilor idolești;
„Dumnezeu l-a trimis pe Prorocul Ilie la regele Ahab să-l mustre și să-i spună că dacă nu se întoarce la credința adevărată, strămoșească a evreilor va fi pedepsită toată țara și nu va ploua 3 ani și 6 luni”.
A fost ajutător milostiv al săracilor;
„În tot timpul cât a stat Prorocul Ilie în casa văduvei din Sarepta Sidonului deși nu se vedea că sporește, se lua din făină și din ulei și se completa la loc (…) Venea la loc cantitatea care era folosită, deoarece minunea s-a făcut nu ca să impresioneze, ci ca să asigure viața prorocului, a văduvei și a copilului”.
A fost și pedepsitor al celor care săvârșesc nedreptăți.
„Sf. Ilie a mustrat pe regele Ahab pentru că a ucis pe proprietarul unei vii, Nabot, și i-a luat via. El a prorocit că acolo unde câinii au lins sângele lui Nabot, vor linge și sângele regelui. Și într-adevăr Dumnezeu l-a pedepsit și pe regele Ahab și pe Izabela și au sfârșit tragic. (….) De aceea el este ocrotitor al judecătorilor drepți”.
„Sfântul Ilie este un proroc foarte popular”
Părintele Patriarh a precizat la Techirghiol c㠄Sfântul Proroc Ilie este cinstit în creștinism, în iudaism și în islam”.
„El nu a scris nicio carte, dar a săvârșit fapte minunate cu ajutorul lui Dumnezeu, încât a devenit un simbol al tuturor prorocilor prin faptele sale minunate, prin râvna sa pentru apărarea dreptei credințe”, a adăugat Patriarhul Daniel.
Preafericirea Sa a subliniat c㠄Sfântul Ilie este un proroc foarte popular deoarece lui i se adresează rugăciuni în vreme de secetă sau când sunt ploi prea multe” și a amintit că românii i-au închinat foarte multe lăcașuri de cult.
Patriarhul Daniel binecuvintează credincioși la Techirghiol. ©Basilica.ro
„Ne rugăm Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul să ne ajute, să ne întărească, să ne ferească de rătăciri, să ne învețe să ajutăm pe cei săraci și să trăim în rugăciune și în post”, a spus la final Preafericirea Sa.
Patriarhul României a transmis, de asemenea, felicitări celor ce își serbează onomastica în ziua cinstirii Sf. Proroc Ilie:
„Dorim să felicităm pe toți cei care poartă numele de Ilie și derivate, urându-le sănătate, mult ajutor de la Dumnezeu și multă bucurie, întru mulți și binecuvântați ani!”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5589, Ultimul acces: 2020-09-19 05:57:14

»  7 ani de la plecarea Părintelui Arsenie Papacioc la cele veșnice (2018-07-19)

 Închide 

7 ani de la plecarea Părintelui Arsenie Papacioc la cele veșnice

[2018-07-19]
de Sorin Ionițe

Arsenie Papacioc
Părintele Arsenie Papacioc s-a stins din viață în 19 iulie 2011 în obștea monahale căreia i-a fost îndrumător timp de 35 de ani, la Mănăstirea Sfânta Maria Techirghiol.
Arhim. Arsenie este cunoscut ca un mare duhovnic al României. Patriarhul Daniel l-a numit „un vindecător de suflete rănite de păcate”:
„Părintele Arsenie era mai mult un vindecător de suflete rănite de păcate, decât un judecător al păcătoșilor. Îmbina armonios bunătatea milostivă cu îndemnul la îndreptare duhovnicească. Era totdeauna un om al păcii și al bucuriei duhovnicești”, a spus Patriarhul Daniel.
Părintele Arsenie Papacioc
Părintele Arsenie Papacioc s-a născut în anul 1914, în satul Miseleanu, județul Ialomița. În 1932 a absolvit Școala de Arte și Meserii din București.
Tuns în monahism la Mănăstirea Antim din București, în anul 1950, a devenit ieromonah pe seama Mănăstirii Slatina, la 26 septembrie, în același an.
În vara anului 1958 a fost arestat de autoritățile comuniste, pentru apartenență la „Rugul aprins”. A trecut prin mai multe închisori: Brașov, Jilava și Aiud. A fost grațiat în anul 1964, după interminabile anchete și torturi, alături de ceilalți deținuți rămași în viață de la închisoarea Aiud.
După ieșirea din închisoare a fost numit preot în Ardeal, iar o perioadă a fost stareț la Mănăstirea Cozia.
Din anul 1976 a făcut parte din obștea Mănăstirii „Sfânta Maria” de la Techirghiol. A trecut la Domnul în ziua de 19 iulie, la vârsta de 96 de ani, și a fost înhumat în curtea mănăstirii, în apropierea fântânii Sfântului Pantelimon.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5606, Ultimul acces: 2020-09-19 05:57:14

»  Ierarhi în rugăciune la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol (2017-09-25)

 Închide 

Ierarhi în rugăciune la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol

[2017-09-25]
de Iulian Dumitrascu

Credincioși și beneficiari ai bazei de tratament de la Centrul Social Pastoral Sfânta Maria din Techirghiol au avut duminica trecută bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de doi ierarhi. PS Nicodim și PS Siluan al Ungariei au slujit la demisolul bisericii noi, de zid, a Mănăstirii Sfânta Maria, situată în apropierea bazei de tratament.
Din soborul de clerici care au liturghisit în 24 septembrie 2017 a făcut parte și Părintele Arhimandrit Cleopa Nistor, Consilier Patriarhal și Administratorul Centrului.
Răspunsurile la strană au fost date de un grup de maici al mănăstirii, iar la slujbă au participat mulți credincioși, din Techirghiol, dar și din alte părți ale țării, veniți la tratament, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
În această zi a fost sărbătorit și Sfântul Cuvios Siluan Atonitul, monah atonit rus, mutat la cele veșnice în 24 septembrie 1938 și trecut în rândul Sfinților în anul 1987, de Patriarhia Ecumenică.
Cuvântul a fost rostit de PS Siluan care a valorificat învățăturile textului biblic duminical, cât și aspecte importante și ziditoare de suflet din viața și nevoințele monahicești ale Sfântului Siluan Athonitul.
La final, PS Nicodim și-a exprimat, la rândul său, mulțumirea față de Bunul Dumnezeu, de Patriarhul Daniel și de ceilalți Părinți și Maici de la Techirghiol, dar și bucuria de a sluji în acest frumos locaș de cult și de a se afla în aceste zile la Centrul Social Pastoral Sfânta Maria din Techirghiol.
Clerul și credincioșii au felicitat pe Episcopul Siluan cu prilejul aniversării zilei onomastice și au primit binecuvântarea celor doi ierarhi.
Piatra de temelie a bisericii de zid a Mănăstirii Sfânta Maria a fost așezată în anul 2000, lucrările propriu-zise de construcție au început în 2002 și au continuat cu multă sârguință în această perioadă, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și sub îndrumarea Maicii Starețe Lucia Roșu.
Actualmente sunt finalizate, așteptând momentul binecuvântat al sfințirii bisericii care cu ajutorul lui Dumnezeu va avea loc anul viitor.
Baza de tratament a Centrului Social Pastoral Sfânta Maria din Techirghiol are o istorie bogată, fiind începuă în anul 1928, cu purtarea de grijă a Primului Patriarh al României, Miron Cristea, sub forma unui sanatoriu pentru preoți.
În 1936 a dobândit un Paraclis, închinat Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, iar din 1951 o minunată biserică din lemn, adusă de la Stâna Regală din Pelișor, de la Sinaia, când a început să funcționeze aici și o mânăstire de maici, cu statut de Stavropighie Patriarhală.
În 2008, sub purtarea de grijă directă a Patriarhului Daniel și sub conducerea Părintelui Ieromonah Cleopa Nistor, Centrul Social Pastoral Sfânta Maria, dar și Mânăstirea de Maici aflată mai înainte, vreme de 40 de ani sub conducerea Maicii Starețe Semfora Gafton, iar din 2008 fiind condusă de Maica Stareță Lucia Roșu, s-au dezvoltat foarte mult și se ocupă atât de viețuirea monahală, cât și de îngrijirea a sute și mii de credincioși, veniți din diferite părți ale țării pentru a se trata de diferite probleme reumatismale.
Tot aici, la Mânăstirea Sfânta Maria din Techirghiol, a trăit vreme de câteva zeci de ani și Părintele Arhimandrit Arsenie Papacioc, renumit și foarte apreciat duhovnic, care a îndrumat nenumărate generații de credincioși și s-a mutat la cele veșnice în anul 2011.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7073, Ultimul acces: 2020-09-19 05:57:14

»  PS Ambrozie: Citiți Sfânta Scriptură și Filocaliile pentru a găsi răspuns la frământările voastre (2017-09-05)

 Închide 

PS Ambrozie: Citiți Sfânta Scriptură și Filocaliile pentru a găsi răspuns la frământările voastre

[2017-09-05]
de Andrei Pau

Rugați-vă neîncetat! (1 Tesaloniceni 5:17) Citiți Sfânta Scriptură și Filocaliile pentru a găsi răspuns la frământările și necazurile voastre, a îndemnat PS Ambrozie pelerinii aflați la slujba de duminică din data 3 septembrie 2017.
Preasfințitul Părinte Ambrozie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfânta Maria Techirghiol, Stavropighie Patriarhală, notează site-ul oficial al Eparhiei.
În cuvântul rostit, Episcopul Giurgiului a vorbit despre semnificațiile duhovnicești ale Evangheliei din Duminica a 13-a după Rusalii. În cadrul predicii, ierarhul a apreciat eforturile depuse de obștea mănăstirii la ridicarea bisericii din incinta așezământului monhal.
La finalul Sfintei Liturghii, cei prezenți au înălțat o rugăciune la mormântul Arhimandritului Arsenie Papacioc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6815, Ultimul acces: 2020-09-19 05:57:14

»  Sfințire la Centrul Social Pastoral Sf. Maria – Techirghiol | PS Varlaam: lucrările Bisericii arată grija acesteia pentru toate categoriile de credincioși (2017-05-04)

 Închide 

Sfințire la Centrul Social Pastoral Sf. Maria – Techirghiol | PS Varlaam: lucrările Bisericii arată grija acesteia pentru toate categoriile de credincioși

[2017-05-04]
de Iulian Dumitrascu

La Centrul Social Pastoral Sfânta Maria – Techirghiol a fost sfințit astăzi corpul B de PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Evenimentul din 4 mai 2017 a avut loc în urma lucrărilor de restaurare începute în noiembrie 2016.
Participanți au fost membrii Permanenței Consiliului Național Bisericesc, întrucât ședința săptămânală de această dată s-a desfășurat la centrul amintit, Părintele Cleopa Nistor, Consilier patriarhal și administratorul Centrului, Protos. Ieronim Gheorghiță, duhovnicul Mănăstirii, și Pr. Viorel Pasmangiu, Paroh la Biserica Sf. Ilie – Techirghiol.
În cuvântul rostit după slujba de sfințire ierarhul a apreciat că a fost nevoie de un important efort financiar pentru finalizarea lucrărilor. De asemenea, printre scopurile întâlnirii de astăzi se numără și luarea la cunoștință a consilierilor de resort cu privire la lucrările de restaurare și modernizare aduse bazei de tratament situată la Mănăstirea din Techirghiol – stavropighie patriarhală.
În fiecare an un număr foarte mare de pensionari, oameni care au probleme sociale, reușesc să urmeze aici un tratament pentru refacerea sănătății, a subliniat Preasfinția Sa.
Activitatea derulată reprezintă doar una din numeroasele acțiuni social-filantropice ale Bisericii noastre.
Lucrarea care se desfășoară aici, mai ales în sezonul cald, cu persoanele pensionare, bolnave, care vin să se însănătoșească la cunoscuta stațiune balneo-climaterică de la Techirghiol este una din multele lucrări sociale pe care Biserica le desfășoară după ce și-a dobândit locul firesc în societate după 1989. Toate aceste lucrări ale Bisericii arată grija acesteia pentru toate categoriile de credincioși din țara noastră și nu numai, a punctat PS Varlaam Ploieșteanul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7019, Ultimul acces: 2020-09-19 05:57:14

»  Patriarhul României în Duminica Tomii: Cel ce are credință primește bucurie (2017-04-23)

 Închide 

Patriarhul României în Duminica Tomii: Cel ce are credință primește bucurie

[2017-04-23]
de Sorin Ionițe

În ziua sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol, stavropighie patriarhală.
Sărbătoarea din 23 aprilie 2017 a adus o bucurie sporită, a spus Părintele Patriarh, deoarece ziua cinstirii Sfântului Gheorghe a coincis cu Duminica Tomii, a doua după Paști.
În prima parte a predicii transmise de Radio Trinitas, Patriarhul Daniel a vorbit despre credință, ca dar al lui Dumnezeu care trebuie cultivat.
Învățăm din evanghelia de astăzi că Iisus fericește nu pe cei care L-au văzut înviat, ci pe cei care au crezut, deși nu L-au văzut, arătând prin aceasta că credința este o cunoaștere dincolo de vederea trupească, a evidențiat Preafericirea Sa.
Această cunoaștere mai presus de simțurile trupești este o relație vie cu Dumnezeu. Credința este o pregustare a ceea ce a fost făgăduit și o confirmare a realităților nevăzute, a explicat Patriarhul, redând cuvintele Sfântului Apostol Pavel: «cele ce se văd sunt trecătoare, iar cele ce nu se văd sunt veșnice» (2 Corinteni 4, 18).
Dumnezeu, Cel nelimitat, nematerial și netrecător nu poate fi văzut cu ochii noștri trupești limitați. Dar adesea, El se adaptează capacității noastre reduse de cunoaștere și se descoperă sub diferite forme: trimite îngeri și proroci, care vestesc voia Lui în lume, iar în zilele de pe urmă a trimis pe Însuși Fiul Său cel veșnic, Care din iubire pentru noi S-a făcut om, a adăugat Părintele Patriarh.
În continuare, Patriarhul Daniel a explicat faptul că Mântuitorul după Înviere nu a revenit la viața pământească, asemenea lui Lazăr, de aceea s-a arătat când și când, timp de patruzeci de zile, spre a încredința pe Apostoli de Învierea Sa.
După Înălțare, a subliniat Patriarhul României, Duhul Sfânt ni-l face prezent pe Hristos nu în fața noastră, ci în noi și cu noi, devenind viața vieții noastre.
Precum Duhul Sfânt era prezent în Hristos cât era Om pe pământ, după pogorârea Duhului Sfânt, Hristos este prezent în Duhul Sfânt, în Biserica Sa, până la sfârșitul veacurilor.
Credința este această capacitate spirituală de a simți pe Dumnezeu prezent în viața Bisericii. Această prezență este simțită de cei care Îl iubesc pe Hristos, chiar dacă nu-l văd fizic. Iar cel ce are credință primește bucurie.
Pentru această credință, spune Patriarhul citându-l pe Sfântul Apostol Pavel, «dobândim ca răsplată mântuirea sufletelor noastre», adică unirea omului muritor cu Dumnezeu Cel Nemuritor.
În a doua parte a omiliei, Patriarhul României a dat exemplu de cultivare a credinței prin viața și martiriul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
Preafericirea Sa a amintit de cinstirea deosebită acordată acestui martir, în toate Bisericile dar mai ales în țara noastră, unde avem localități ce îi poartă numele: orașele Sfântul Gheorghe, Sângeorz și Giurgiu.
Totodată, după exemplul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, care purta chipul acestui mucenic pe steagurile sale de luptă, Forțele Terestre ale Armatei Române îl au ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Gheorghe.
Patriarhul Daniel a precizat de asemenea, o altă dovadă a cinstirii Sfântului serbat. În prezent douăsprezece țări creștine îl consideră patron spiritual pe Marele Mucenic: Anglia, Etiopia, Georgia, Grecia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Palestina, Portugalia, Rusia și Serbia.
În final, Întâistătătorul Bisericii noastre a adresat urări de bine celor care își serbează onomastica:
Ne rugăm Sfântului Gheorghe să ocrotească pe toți cei care îi poartă numele, îi felicităm dorindu-le ani mulți cu sănătate, bucurie, ajutor de la Dumnezeu, credință multă și fapte bune!

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7173, Ultimul acces: 2020-09-19 05:57:14

»  Parastas la 5 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Arsenie Papacioc (2016-07-16)

 Închide 

Parastas la 5 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Arsenie Papacioc

[2016-07-16]
de Iulian Dumitrascu

DSC02604qw
Se împlinesc marți, 19 iulie 2016, cinci ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Arsenie Papacioc. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a săvârșit astăzi, 16 iulie 2016, după Sfânta Liturghie, o slujbă de pomenire la Mănăstirea Sfânta Maria – Techirghiol – Stavropighie Patriarhală.
La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt în care a evocat memoria Părintelui Arsenie Papacioc.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că Părintele Arsenie este prezent prin ceea ce a lăsat Bisericii drept moștenire, dar și prin rugăciunile sale din Ceruri.
Părintele Arsenie este prezent nu doar prin mormântul său care se află în apropiere și prin casa în care el a viețuit și a spovedit și îndrumat mii de credincioși, dar și prin moștenirea spirituală lăsată Bisericii, prin multele sale predici. În mod tainic este prezent prin rugăciunile sale din Ceruri pentru că cei care s-au rugat mult aici pe pământ în viața pământească se vor ruga și în Ceruri, a spus Preafericirea Sa.
Pomenirea celor adormiți, a mai subliniat Patriarhul României, este un act de credință și un semn al iubirii noastre pentru aceștia.
Iubirea exprimată prin rugăciune este mai tare decât mormântul, decât spațiul și timpul care separă. De aceea, rugăciunile pentru cei trecuți la Domnul sunt expresia credinței ortodoxe că cel care crede în Iisus Hristos viu va fi. Chiar dacă va muri cu trupul va fi viu cu sufletul după cum Însuși Mântuitorul Iisus Hristos ne încredințează în Evanghelia după Ioan zicând: «Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac» (Ioan 11, 25-26). Pomenirea celor care au trecut la Domnul este un act de credință. Noi credem că sufletul omului este nemuritor, fiindcă este creat după chipul lui Dumnezeu cel veșnic viu. Pomenirea celor trecuți la Domnul este un semn al iubirii noastre pentru ei și prin aceasta noi arătăm că trebuie să iubim pe semenii noștri nu numai pe cei vii, ci și pe cei care au trecut la Domnul. Această pomenire a celor trecuți la Domnul este un semn de speranță că ei vor învia și vom fi din nou împreună, dar este și un semn de comuniune a noastră ca Biserică.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mai spus că Părintele Arsenie a fost un părinte înțelept, bun sfătuitor și un vindecător de suflete.
Părintele Arsenie Papacioc a fost un bun îndrumător, un părinte foarte înțelept și în același timp un bun sfătuitor. El nu era atât de aspru în privința canoanelor, era mai îngăduitor, dar sfătuia pe credincioși să practice iubirea milostivă: iubirea față de Dumnezeu arătată în rugăciune și iubirea milostivă față de semeni arătată în cuvântul bun, sfatul bun, în vorba frumoasă și în fapta de milostenie. De aceea, el adesea avea pictat fie un spic de grâu, fie un potir și câte o foiță și scria pe spatele foii iubire și semnul exclamării, iar apoi se semna. Acestea le oferea mai ales studenților la teologie. Esențială în viața omului este iubirea față de Dumnezeu și față de semeni. El spunea că într-o clipită omul poate dobândi mântuirea dacă se pocăiește. A și scris o carte intitulată «Veșnicia cuprinsă într-o clipă» și publicată în anul 2004. Era mai mult un vindecător de suflete, de răni lăsate de păcat în sufletul omului, decât un judecător al faptelor oamenilor. De aceea, era și iubit de popor.
Era un om cu un chip luminos, cu o față duhovnicească plină de speranță, de bucurie, ca un fel de arvună a păcii, a bucuriei din Împărăția lui Dumnezeu arătate pe chipul ființelor încă din viața pământească. În această zi de pomenire noi ne rugăm Bunului Dumnezeu să așeze sufletul său împreună cu sfinții și în corturile drepților. În același timp avem speranța că el se roagă în Ceruri pentru mănăstire și pentru toți fiii și pentru toate fiicele duhovnicești pe care le-a îndrumat și rămânem încredințați că poartă în rugăciunile sale mai ales această obște a Mănăstirii Techirghiol care este o mănăstire misionară, cu rugăciuni multe și lucrare multă de primire a pelerinilor, dar și de primire a pacienților care îmbină aici rugăciunea cu tratamentul medical. Cel mai frumos mod de a cinsti pe cei trecuți la Domnul, după rugăciunea pentru ei, este să le urmăm exemplul vieții lor ca și noi să ne bucurăm împreună cu ei de iubirea Preasfintei Treimi și de comuniunea sfinților, a conchis Preafericirea Sa.
După acest moment, s-a mers la mormântul Părintelui Arsenie și s-a săvârșit un Trisaghion, urmat de cântarea Veșnică pomenire.
Arhimandritul Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai importanți duhovnici ai Ortodoxiei Românești, s-a născut la 13 august 1914, în satul Misleanu, comuna Perieți din județul Ialomița. Numele civil al Părintelui Arsenie a fost Anghel. În 1932 a absolvit Școala de Arte și Meserii din București. Este primit ca „frate” la Mănăstirea Cozia în 1947 și îndeplinește pe rând mai multe ascultări la Schitul Cioclovina din județul Gorj (1948-1949) și la Mănăstirea Sihăstria (1949). A fost tuns în monahism la Mănăstirea Antim din București (1950), a fost hirotonit preot pe seama Mănăstirii Slatina (26 septembrie 1950). Este arestat la 14 iunie 1958 și condamnat la 20 de ani de închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”. Astfel, trece prin închisorile din Brașov, Aiud și Jilava și a fost eliberat în 1964. După ieșirea din închisoare este numit preot în Ardeal; a fost un timp stareț la Mănăstirea Cozia, iar din 1976 devine duhovnic al Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7821, Ultimul acces: 2020-09-19 05:57:14

»  Patriarhul României la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol (2016-05-15)

 Închide 

Patriarhul României la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol

[2016-05-15]
de Iulian Dumitrascu

DSC02530
Biserica Ortodoxă se află astăzi, 15 mai 2016, în Duminica a III-a după Paști, numită și a Mironosițelor. În această zi, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat la Mănăstirea Sfânta Maria – Techirghiol, stavropighie patriarhală.
La finalul Sfintei Liturghii, oficiată în locașul de cult al mănăstirii, Patriarhul României a rostit un cuvânt în care a vorbit despre învățăturile duhovnicești ce se desprind din Evanghelia citită astăzi în toate locașurile de cult din Patriarhia Română (n.r.: de la Sfântul Ap. și Ev. Marcu, 15, 43-47; 16, 1-8).
Patriarhul României a arătat că femeile mironosițe au fost foarte curajoase și au avut o prețuire mare pentru Domnul Iisus Hristos.
„Femeile mironosițe erau mai curajoase decât toți ucenicii lui Iisus. Pe când ucenicii lui Iisus de teama iudeilor se aflau adunați într-o casă și s-au încuiat, se presupune în aceeași casă în care a avut loc Cina cea de Taină, femeile mironosițe cu mult curaj la revărsatul zorilor în ziua întâi a săptămânii au mers la mormânt ca să ungă trupul lui Iisus în semn de prețuire după obiceiul iudeilor. Acest gest al lor de mare curaj se explică prin faptul că au avut o credință puternică, o iubire sfântă și o prețuire mare pentru Mântuitorul Iisus Hristos”.
Femeile mironosițe sunt dascăli ai noștri prin modul lor de a exprima credința și evlavia, a mai subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
„Aceste femei mironosițe pe care Biserica le laudă pentru curajul, credința și evlavia lor au fost numite de Sfântul Ioan Gură de Aur «apostolii apostolilor». «Apostol» înseamnă «trimis» în limba greacă. Ele au fost trimise de înger către cei pe care Hristos îi va trimite către toate neamurile pentru a binevesti Evanghelia Învierii Sale. Femeile acestea mironosițe sunt dascăli ai noștri nu printr-o învățătură deosebită de cea a sfinților apostoli, ci prin modul lor de a exprima credința și evlavia față de Hristos, prin modul lor de a arăta că omul credincios are o tărie sufletească, o forță spirituală în a mărturisi credința și nu mai face multe calcule omenești”.
„Cine ne va prăvăli piatra de la ușa mormântului ? Această întrebare a femeilor mironosițe este adesea întrebarea multor mame, multor soții, multor femei care trec prin necazuri, se confruntă cu boala, cu sărăcia, cu încercările și greutățile vieții. De aceea, este și expresia în popor când cineva a trecut printr-un necaz cu ajutorul lui Dumnezeu și s-a izbăvit de o suferință sau de o îngrijorare mare se spune că «mi s-a luat o piatră de pe inimă». Deci, piatra de la ușa mormântului a fost dată la o parte ca semn de răspuns al lui Dumnezeu la întrebarea lor «Cine ne va prăvăli piatra de pe ușa mormântului ?» Când nu se mai găsesc oameni care să ne ajute ne ajută Dumnezeu Însuși”, a mai spus Preafericirea Sa.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mai subliniat că din Evanghelia de astăzi învățăm că mai întâi contează credința și încrederea noastră în ajutorul lui Dumnezeu mai mult decât în ajutorul oamenilor. O mulțime de oameni erau prieteni apropiați, dar când a venit necazul, suferința au dispărut și foarte mulți au rămas singuri în mijlocul suferințelor, necazurilor și numai Dumnezeu a fost cel care a ajutat, dar uneori însă a ajutat prin cineva necunoscut. Îngerul nu era un om dintre oameni, era un necunoscut, dar Dumnezeu l-a trimis pe acest înger necunoscut ca să le ajute pe femeile mironosițe și așa ajută în istorie pe toți cei care își pun nădejdea puternică prin rugăciune stăruitoare. De aceea, noi românii spunem «Doamne ajută», «Doamne ajută-ne», «Doamne, fii cu noi», «Doamne, izbăvește-ne», «Doamne, mântuiește-ne».
Femeile mironosițe, spune Patriarhul României, sunt icoana tuturor femeilor credincioase din Biserică care de-a lungul istoriei prin credința, curajul și jetfelnicia lor au devenit adesea mucenițe sau martire, mărturisind cu prețul vieții lor pe Hristos cel răstignit și înviat. Fie au devenit cuvioase maici și surori în mănăstiri sau bune mame creștine în familie care au dat naștere copiilor și i-au crescut în dreapta credință, binevestind prin evlavia, smerenia și hărnicia lor în familie, Biserică și societate credința lor în Iisus Hristos.
„Ele reprezintă, de asemenea, pe toate femeile, dar mai ales pe mamele creștine care dis de dimineață la revărsatul zorilor merg la icoana Mântuitorului Iisus Hristos și Îi cer ajutor să prăvălească atâtea pietre grele ale vieții de pe inima sau sufletul lor. Adică, ele reprezintă pe toate femeile care cer ajutorul lui Hristos pentru a putea crește copiii în credință, pentru a fi soții credincioase în familie și femei evlavioase în biserică pentru a fi purtătoare de valori ale credinței, deoarece aromatele de mare preț pe care femeile credincioase le aduc lui Hristos sunt valorile sau darurile credinței în Hristos, bogăția spiritualității sau a legăturii omului cu Dumnezeu, adică darurile Duhului Sfânt primite de oamenii credincioși ca arvună a bunătăților veșnice din Împărăția Preasfintei Treimi. Femeile mironosițe reprezintă și pe acele femei din mănăstiri și schituri care au devenit prin lacrimi de pocăință și prin multă rugăciune prin nevoință și prin slujbe dis de dimineață în biserică maici, monahii sau călugărițe, născătoare de virtuți sfinte ale credinței creștine”, a mai menționat Preafericirea Sa.
Totodată, femeile mironosițe reprezintă și mulțimea femeilor credincioase care veghează la căpătâiul bolnavilor în spitale, mulțimea profesoarelor de religie, mulțimea asistentelor medicale sau asistentelor sociale, mulțimea de femei care lucrează în instituții de educație și cultură și în multe alte domenii de activitate, purtând în sufletul lor și arătând în jurul lor lumina credinței și bucuria învierii lui Hristos ca speranță a vieții în comuniune cu Dumnezeu și cu oamenii. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să învățăm de la femeile mironosițe curajul de a-L căuta pe Hristos cel înviat în rugăciune și de a-L mărturisi prin cuvinte și fapte bune, trăind bucuria întâlnirii cu El în fiecare duminică și sărbătoare în Biserica Sa, a conchis Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
La final, Patriarhul României a dăruit obștii Mănăstirii Sfânta Maria – Techirghiol mai multe volume apărute la editurile Patriarhiei Române.
Duminica viitoare, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a IV-a după Paști.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7926, Ultimul acces: 2020-09-19 05:57:14

»  „Mănăstirea Sfânta Maria – Techirghiol” (2015-08-13)

 Închide 

„Mănăstirea Sfânta Maria – Techirghiol”

[2015-08-13]
La Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a apărut lucrarea monografic㠄Mănăstirea Sfânta Maria – Techirghiol”. Volumul cuprinde un istoric amplu documentat (118 p.) al așezământului monahal de la Techirghiol care are statutul de stavropighie patriarhală, precum și un fond fotografic bogat care ilustrează momentele principale din istoria mănăstirii. Textul editat în volum a fost realizat de către obștea Mănăstirii Sfânta Maria – Techirghiol, Sectorul cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Binecuvântarea care prefațează lucrarea afirmă:
„Păstrându-și permanent statutul de stavropighie patriarhală, acest așezământ a evoluat pe două direcții distincte: social-medicalăși pastorală. Astfel, dacă la început funcționa o modestă casă de odihnăîntr-o vilă cu câteva camere și un schit cu un paraclis amenajat într-una dintre încăperile vilei, astăzi, activitatea medicală se desfășoarăîn cadrul unei baze de tratament balnear, dotată cu aparatură modernă, care poartă numele ocrotitorului celor bolnavi și al medicilor – Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Asistența medicală și proiectele social-misionare sunt coordonate prin Centrul social-pastoral Sfânta Maria, înființat în anul 2008, ca o fireascăîncununare a lucrării în sprijinul celor suferinzi desfășurate timp de decenii.
Din punct de vedere pastoral, de la un schit cu 2-3 viețuitoare care deserveau casa de odihnă, Mănăstirea Sfânta Maria s-a dezvoltat semnificativ, având astăzi o obște de 33 de viețuitoare, care, pe lângă activitatea liturgică, împlinesc ascultările proprii vieții monahale – la gospodărie, la ateliere (de pictură, de croitorie) –, dar și cele specifice acestui așezământ de îngrijire a celor bolnavi. Noua biserică de zid, zveltăși armonioasă, a cărei construcție a început în anul 2003, răspunde nevoilor liturgice actuale, sute de credincioși, localnici sau pelerini, trecând zilnic pragul acestui locaș, pentru întărire sufleteascăși însănătoșire trupească.
Renumele Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol se datorează și prezenței aici, timp de 35 de ani, a Părintelui Arhimandrit Arsenie Papacioc (n.1914-†2011), duhovnic înțelept al mănăstirii între anii 1976-2011, care a spovedit și povățuit nenumărați credincioși în modesta sa chilie.
Împletind rugăciunea cu faptele iubirii milostive, arta cu practica medicală, misiunea pastorală cu activitatea socială și culturală, așezământul de la Techirghiol este un punct de reper pe harta spiritualității românești, oferind o imagine a valorilor monahismului ortodox românesc puse în slujba aproapelui.”
Volumul va fi lansat și prezentat cu ocazia hramului „Adormirii Maicii Domnului” la Mănăstirea Sfânta Maria – Techirghiol, în data de 15 august 2015, după oficierea Sfintei Liturghii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8541, Ultimul acces: 2020-09-19 05:57:14


Setul de evenimente 2 -
Nr. vizualizări:19397
Data ultimei vizualizări:2020-09-19 05:57:14
Data actualizare:2014-07-25 09:49:14
Data încărcării:2005-04-19 08:37:35
Nr. Mesaje:1
Apreciere:
(2016-03-10)
Buna dimineața si Doamne ajuta...ma numesc Claudia Baba,am virsta de aproape 40 de ani,locuiesc de mulți ani in Spania...sint una din copilele care au crescut practic in Sanatoriul Balnear de copii si in Manastirea Sf.Maria(1978 -1987-parca),incepind cu Villa Lucia si ultimul etaj din Sanatoriu si casele de oaspeți unde ramineam adesea pentru ca aveam probleme foarte mari cu picioarele,marea,pietrele Manastirii,rugaciunile,munca zilnica a muncitorilor si nu in ultimul rind namolul m-au ajutat sa ma indrept in toți acei ani.Datorita mamei mele(fie-i țarina usoara) si ambiției ei,bunatații inimioase a Doctoriței B.din Botosani am reusit nu numai sa ma indrept fizic ci si spiritual,crescind intr-o pace sufleteasca superioara si de aceea ți sa va mulțumesc din suflet pnt. tot si cu lacrimi in ochi ma rog sa va mai pot revedea anul urmator in Ianuarie cind ma reintorc in țara pentru a face Sfintul Pomelnic de 7ani a mamei.
Multa sanatate si Doamne Ajuta xxxooo
@hotmail.com
Nr. Fotografii:26
Fotografi:Gabriella Losonczy: 10, Alexandru Baboș: 7, Pr. Cristian Vasile Niță: 4, internet: 2, Basilica.ro: 1, Razvan Socol: 1, Micheller János: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2008-06-20
Contor: 212

Biserica
Foto: Pr. Cristian Vasile Niță

Data: 2008-10-11
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 99

Biserica
Foto: Gabriella Losonczy

Data: 2016-08-14
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D7100
Contor: 8

Biserica
Foto: Micheller János

Data: 2017-01-26
Contor: 6

Biserica
Foto: Razvan Socol

Data: 2008-10-12
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 164

Biserica
Foto: Gabriella Losonczy

Data: 2008-10-11
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 59

Biserica
Foto: Gabriella Losonczy

Data: 2017-01-26
Contor: 11

Biserica
Foto: Alexandru Baboș

Data: 2011-07-22
Contor: 112

Biserica
Foto: internet

Data: 2008-00-00
Contor: 132

Pelerini la Techirghiol
Foto: Pr. Cristian Vasile Niță

Data: 2008-10-11
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 42

Biserica
Foto: Gabriella Losonczy

Data: 2008-10-11
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 49

Biserica
Foto: Gabriella Losonczy

Data: 2008-10-11
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 124

Biserica
Foto: Gabriella Losonczy

Data: 2017-01-26
Contor: 8

Absida altarului
Foto: Alexandru Baboș

Data: 2017-01-26
Contor: 4

Portal
Foto: Alexandru Baboș

Data: 2008-10-11
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 60

Intrarea în biserică
Foto: Gabriella Losonczy

Data: 2008-10-11
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 36

Trepte spre biserică
Foto: Gabriella Losonczy


Setul de Fotografii 2