Bucuresti :: Biserica Sf. Andrei Chitila - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Andrei Chitila
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Chitilei nr. 138
Cod poștal:012401
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Bondar Simion, Popescu Constantin, Iordachi Dragoș
Hram:Sf. Andrei
Detalii:Temelia bisericii a fost pusă în 1935, pe data de 29 septembrie, în timpul vrednicului de pomenire Părintele Patriarh Miron Cristea. Sfântul lăcaș a fost terminat și pictat în anul 1939.
Biserica are planul triconc (28 x 9 m) , cu pronaos ușor supralărgit, cu pridvor la vest și o turlă decagonală peste naos.
Intrarea se face printr-un pridvor deschis, având cinci arce frontale și câte două arce laterale, toate trilobate, sprijinite pe coloane înalte, având capiteluri și baze ornamentate floral, de factură brâncovenească. O boltă cu lunete, dispusă transversal acoperă pridvorul.
Între pronaos și naos se află un arc în plin cintru, foarte lat, care descarcă pe pilonii masivi ce fac joncțiunea dintre pronaos și absidele bisericii. Naosul este încununat de turla-Pantocrator, ce descarcă pe patru arcuri dublou, dintre care cel vestic este totuna cu arcul ce unește naosul cu pronaosul. Absidele laterale semicirculare la interior și cu câte patru laturi la exterior, sunt acoperite cu sferturi de sferă, racordate cu arcele dublou printr-un alt arc mult mai îngust.
Știri despre biserică:

»  Ocrotitorul României cinstit la Chitila. PS Timotei: Sf. Ap. Andrei ne-a adus cuvintele Evangheliei (2016-12-01)

 Închide 

Ocrotitorul României cinstit la Chitila. PS Timotei: Sf. Ap. Andrei ne-a adus cuvintele Evangheliei

[2016-12-01]
de Gheorghe Anghel

2016-11-30-hram-bis-sf-andrei-chitila-250
Prima biserică de zid din București care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Andrei și-a sărbătorit hramul miercuri, 30 octombrie 2016. Credincioșii au avut ocazia să participe la Sfântă Liturghie arhierească și să se închine la racla cu fragmente din moaștele sfântului ocrotitor al României, informează TRINITAS TV.
Cu acest prilej, Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre cel care în urmă cu 2000 de ani ne-a adus cuvântul Evangheliei.
Foarte multe dintre mărturiile locale, din Dobrogea de astăzi, vorbesc despre prezența sfântului Apostol Andrei în acele locuri: peștera, izvorul, apa, drumurile pe care a umblat, chiar și piatra pe care el a săvârșit Euharistia împreună cu ucenicii care îl urmau. Potrivit unei tradiții, chiar în locul acela împăratul Traian a avut o discuție cu cei care aveau deja credința creștină și cunoșteau cuvintele evangheliei aduse cu ani în urmă de Sfântul Apostol Andrei. Toate acestea vin să întărească acest adevăr că Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, ne-a adus nouă cuvintele Evangheliei.
Ierarhul a amintit credincioșilor că viitoarea Catedrală Națională îl va avea ocrotitor pe Sfântul Apostol Andrei.
În timpul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit un diacon pe seama Bisericii „Sfântul Haralambie”- Belu și un preot pe seama Parohiei Progresul, ambele din Protopopiatul Sector 4 București.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6605, Ultimul acces: 2019-10-14 08:23:09

»  Preacucernicul Părinte Constantin Popescu – un vrednic slujitor al Mântuitorului Hristos (2014-02-05)

 Închide 

Preacucernicul Părinte Constantin Popescu – un vrednic slujitor al Mântuitorului Hristos

[2014-02-05]
Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Preacucernicului Părinte Constantin Popescu, miercuri, 5 februarie 2014, biserica Parohiei Sfântul Apostol Andrei – Chitila, Protopopiatul Sector 1 Capitală, Arhiepiscopia Bucureștilor:
Am aflat cu tristețe despre mutarea din această viață, în dimineața zilei de 3 februarie 2014, a vrednicului de pomenire părintele Constantin Popescu, coslujitor la Parohia Sfântul Apostol Andrei – Chitila, Protopopiatul Sector 1 Capitală, Arhiepiscopia Bucureștilor.
Preacucernicul Părinte Constantin Popescu s-a născut la 31 martie 1949, în comuna Straja, județul Suceava, în familia dreptcredincioșilor Petru și Elisaveta Popescu. Între anii 1956-1963, a urmat cursurile școlii primare și gimnaziale din localitatea Vatra Dornei. În anul 1968, a absolvit Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț și s-a înscris la Institutul Teologic din București, obținând titlul de licențiat în Teologie Ortodoxă în anul 1972.
În martie 1973, s-a căsătorit cu Ileana Mazilu, iar Dumnezeu a binecuvântat această familie cu doi copii: Dimitria-Camelia și Justina. La 30 septembrie 1978, a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei Patriarhale, de către vrednicul de pomenire Roman Ialomițeanul, atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La 16 mai 1985, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Sfântul Apostol Andrei din cuprinsul Protopopiatului Sector I, unde a slujit neîntrerupt până la trecerea sa la cele veșnice. Între anii 1977-1985, Preacucernicia Sa a activat în administrația eparhială, la Sectorul Economic al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Preot coslujitor la Parohia Sfântul Apostol Andrei timp de aproape trei decenii (1985-2014), Preacucernicul Părinte Constantin Popescu a avut o rodnică activitate pastorală, fiind un bun duhovnic, iubit și apreciat de credincioși. L-a slujit pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos cu credincioșie, dragoste și râvnă, fiind întotdeauna sensibil la suferințele trupești și sufletești ale aproapelui.
Cunoscând râvna duhovnicească și zelul pastoral–misionar ale Preacucernicului Părinte Constantin Popescu, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să așeze sufletul său în ceata drepților și să-i dăruiască odihnă în lumina și iubirea Preasfintei Treimi, iar familiei îndoliate transmitem condoleanțe și părintești binecuvântări.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10619, Ultimul acces: 2019-10-14 08:23:09

»  Parohia Sfântul Andrei - Chitila își sărbătorește ocrotitorul (2012-11-29)

 Închide 

Parohia Sfântul Andrei - Chitila își sărbătorește ocrotitorul

[2012-11-29]
Parohia "Sfântul Andrei" din Protopopiatul I Capitală își va sărbători vineri, 30 noiembrie 2012, ocrotitorul: pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
După cum a precizat Părintele Simion Bondar, parohul bisericii, programul din ziua hramului va fi următorul: dimineața, de la orele 8:30, se va oficia slujba Utreniei, iar de la orele 9:45 Sfânta Liturghie. De la orele 12:00 va fi săvârșită o slujbă de pomenire a eroilor și ctitorilor. La final, vor fi împărțite daruri și va fi organizată o agapă frățească.
Părintele Simion Bondar ne-a oferit și câteva date legate de istoricul bisericii:
După primul război mondial, în nord-vestul Bucureștiului, au fost înființate noi așezări. Acestea aveau ca principali locuitori familii de meseriași și muncitori angajați în serviciul de căi ferate și întreprinderii de tramvaie. Viața lor era modestă, pentru că nu aveau posibilități materiale, iar familiile lor erau numeroase. S-au afirmat însă, de la început și în mod permanent, ca oameni pătrunși de nădejdea în Dumnezeu, prin păstrarea și cultivarea tradițiilor și datinilor strămoșești, legate de credința creștină.
Acești locuitori și-au manifestat dorința de a avea o viață religioasă organizată, cu biserica și preotul lor, care să le îndeplinească nevoile religioase.
În anul 1935, preotul Gheorghe Bărbulescu, slujitor la biserica familiei Bazilescu, a luat inițiativa de a construi o biserică. La 29 septembrie 1935 a fost pusă temelia noii biserici, dându-i-se și hramul: Sfântul Apostol Andrei – Cel Întâi Chemat la Apostolat de Mântuitorul Iisus Hristos. La înființarea acestei parohii, în anul 1935, preotul și credincioșii au așezat hramul bisericii Sfântul Apostol Andrei, deoarece și aici s-a întemeiat o comunitate nouă, creștină, după modelul pe care Sfântul Andrei (din grecește se traduce „cel viteaz, bărbătesc”) le întemeiase la începutul creștinismului și în Dobrogea de azi.
Lucrările de construire, pictură și înzestrare a bisericii Sfântul Apostol Andrei au fost terminate în anul 1939. Biserica are formă de cruce iar aspectul arhitectural este în stil brâncovenesc având un împrumut ornamental de influență bizantină. Specificul deosebit al bisericii este pridvorul deschis, încadrat de opt stâlpi de beton. Pictura bisericii a fost executată, între anii 1937-1939, de către pictorii Dumitru și Gheorghe Belizarie, în ulei, tehnica pompeiană, stilul neobizantin. Pictura a fost restaurată în anul 1969 și apoi în 1995.
În complexul de încadrare a bisericii este construită casa parohială, între anii 1945-1946, întrucât prima casă parohială a fost dărâmată în bombardamentele aeriene din 1944.
Au slujit la această biserică părinții: Gheorghe Bărbulescu, Ioan Ieremia, Galaction Buruiană. În prezent aici slujesc Pr. Simion Bondar, numit paroh în anul 1999 în locul părintelui Galaction Buruiană ce a trecut la cele veșnice la 26 august 1999, Pr. Constantin Popescu și Pr. Dragoș Iordachi (din 2003).
Cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist în anul 2002 s-a ridicat o cantină socială, cu o capacitate de 60 de locuri, în care servesc masa credincioșii cu posibilități materiale modeste.
- agapa creștină după Sfântă Liturghie;
- pregătirea de mese calde, complete, pentru 20 de persoane/2 zile/săptămână;
- acordarea de ajutoare bănești pentru medicamente;
- procurarea și oferirea de obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru cei nevoiași;
- oferirea de rechizite pentru copiii cu nevoi sociale
- împărțirea de pachete către toți credincioșii din biserică, cu ocazia marilor sărbători și a hramului bisericii
- oferirea gratuită a spațiului cantinei pentru așezarea meselor de parastas la care să fie invitate persoanele nevoiașe
Cu ajutorul bunilor enoriași și al unor oameni de bine, închinători ai bisericii Sfântul Andrei, începând cu anul 2000 în curtea bisericii a fost ridicat un lumânărar din zid, cu arhitectură religioasă, a fost consolidată în totalitate cancelaria și casa parohială pentru a putea fi folosite. Vechiul mobilier al bisericii fost înlocuit cu străni noi, din stejar, cu motive religioase și a fost înlocuită vechea instalație de încălzire centrală. Sfântul Altar a fost împodobit cu icoane praznicale și a mai multor sfinți, precum și cu marmură. Tâmplăria și geamurile așezate la ridicarea bisericii au fost înlocuite cu tâmplărie nouă, iar vitraliile au fost conservate în geamuri termopan. A fost ridicat un diaconicon mobilat cu cele necesare. S-au mai realizat:
- Biserica parohială este într-un amplu proces de restaurare. Proiectul este finanțat de Primăria Sectorului I împreună cu Parohia "Sfântul Andrei" (consolidare, înlocuirea acoperișului, tencuieli și finisaje exterioare, înlocuirea sistemului de electricitate, alei și trotuare noi)
- Construirea unei noi clopotnițe
- Înlocuirea clopotelor existente cu unele noi
- Crearea unei pagini de internet care va găzdui viața și activitatea parohiei
- Un nou gard împrejmuitor
Cea mai mare bucurie a slujitorilor și închinătorilor acestei sfinte biserici este faptul că în biserica noastră, a rânduit Dumnezeu să fie așezate miride din moaștele Sfântului Apostol Andrei și a Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina, pentru care credincioșii orașului și împrejurimilor au mare evlavie. Mulți dintre ei aduc permanent rugăciuni de mulțumire pentru tămăduirea de boli și pentru toate binefacerile ce le primesc de la Dumnezeu, prin rugăciunile Sfântului Apostol Andrei și a Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina.
Biserica noastră este permanent deschisă. Programul slujbelor se desfășoară astfel: luni se săvârșește sfințirea apei și acatistul Sfântului Apostol Andrei, vineri Sfântul Maslu, sâmbătă și duminică Sfânta Liturghie. Sâmbătă seara și în ajunul sărbătorilor se săvârșește Vecernia. Toate celelalte servicii religioase sunt săvârșite în biserică de cei trei slujitori ai parohiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 11775, Ultimul acces: 2019-10-14 08:23:09

»  Hram la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” - Chitila din Capitală (2010-11-30)

 Închide 

Hram la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” - Chitila din Capitală

[2010-11-30]
Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din nord-vestul Capitalei și-a sărbătorit la data de 30 noiembrie ocrotitorul. În lăcașul de cult aflat pe Șoseaua Chitilei, Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar Patriarhal, alături de un sobor de preoți și diaconi, informează TRINITAS TV. Preasfinția Sa a ținut și cuvântul de învățătură.
„Dumnezeu ne-a ales pe noi ca să primim Evanghelia, creștinismul prin propovăduirea unui apostol al Mântuitorului Hristos și mai ales a celui Întâi chemat la apostolie. Numai lor le-a adresat chemarea ‘Vino și vezi’ sau ‘Urmează Mie’ sau ‘Veniți după Mine și vă voi face pe voi pescari de oameni’. Fiecare dintre noi să mergem pe linia apostolilor, adică potrivit propovăduirii Sfinților Apostoli care nu s-au predicat pe ei înșiși, ci L-au predicat pe Mântuitorul Iisus Hristos Cel răstignit și înviat”, a spus Preasfinția Sa.
Lăcașul de cult adăpostește și o părticică din moaștele Sfântului Apostol Andrei, aduse de la Biserica „Mihai Vod㔠din centrul Bucureștiului. Sfintele odoare au fost scoase cu prilejul hramului, în pridvorul lăcașului de cult, spre închinarea credincioșilor.
Biserica „Sfântul Apostol Andrei” a fost restaurată recent. La Parohia „Sfântul Apostol Andrei” - Chitila se desfășoară și ample activități social filantropice. Numeroși credincioși au participat la hramul din acest an al parohiei.
De asemenea, a fost oficiată și Slujba Parastasului pentru ctitorii bisericii trecuți la Domnul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12387, Ultimul acces: 2019-10-14 08:23:09


Nr. vizualizări:12393
Data ultimei vizualizări:2019-10-14 08:23:10
Data actualizare:2018-09-19 10:45:04
Data încărcării:2006-05-16 09:50:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:122
Fotografi:Brudi Fürbacher: 112, Constantin Banciu: 7, Mihai ADAM: 1, Panoramio.com: 1, Basilica.ro: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2017-06-21
Aparat: NIKON E8800
Contor: 276

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu

Data: 2017-06-10
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 147

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-05-11
Contor: 528

Vedere din față
Foto: Panoramio.com

Data: 2017-06-10
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 90

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2014-02-07
Contor: 658

Vedere din față
Foto: Basilica.ro

Data: 2017-06-21
Aparat: NIKON E8800
Contor: 96

Vedere din față
Foto: Constantin Banciu

Data: 2017-06-10
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 80

Vedere din fată
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2017-06-10
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 79

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2017-06-10
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 60

Vedere din fată
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2017-06-10
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 80

Vedere din fată
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2017-06-10
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 55

Vedere din fată
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2017-06-21
Aparat: NIKON E8800
Contor: 66

Vedere din spate
Foto: Constantin Banciu

Data: 2017-06-10
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 81

Vedere din spate
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2017-06-10
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 75

Vedere laterală
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2017-06-10
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 74

Vedere laterală
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2017-06-10
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 71

Vedere laterală
Foto: Brudi Fürbacher


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8