Bucuresti :: Biserica Nasterea Maicii Domnului Ghencea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Nașterea Maicii Domnului Ghencea
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Mărgeanului nr. 107 / Str. Moș Adam nr. 1,
Cod poștal:051044
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Dragne George, Antone Sorin, Mihai Ilie, Stănescu Vasile
Hram:Nașterea Maicii Domnului
Detalii:Terenul necesar construcției bisericii a fost donat de Ioan și Velica Minea-Butică. Sfântul Așezământ a fost ridicat în zilele Regelui Mihai I și ale mamei Sale, Regina Elena, în momentele grele ale războiului purtat de România pentru dezrobire. Piatra de temelie s-a pus pe data de 11 iunie 1942 de către Patriarhul Nicodim Munteanu, în prezența Doamnei Maria –soția Mareșalului Antonescu- principalul ctitor al bisericii.
Lucrările s-au terminat în 1945 ”semnate fiind cu lacrimi culegând bucurii” (pisania) . Pe data de 6 noiembrie 1955, Patriarhul Iustinian a sfințit biserica. Proiectul a fost realizat de arh. Dumitru Ionescu-Berechet. După zidirea lăcașului de către meșterul pietrar Grigore Voiculescu și echipa sa, preotul Emil Ivănescu a zugrăvit-o, realizând pictura în frescă în anul 1946. Reparații capitale au fost efectuate în anii 1952 și 1978. Pictura interioară inițială a fost restaurată de pictorița Virginia Videa, pentru ca ulterior să fie sfințită la 6 noiembrie 1978 de către Patriarhul Iustin Moisescu.
Atât interiorul cât și exteriorul bisericii au fost reparate în mai multe rânduri, în anii 1977, 1997 și 2007. De asemenea, pictura a fost restaurată în 1975, în 1996 au fost repictate turla și tinda, iar în 2007 a fost recondiționată catapeteasma.
În anul 2007 a fost înlocuit mobilierul din Sfântul Altar, în 2008 au fost înlocuite Sfintele Vase cu unele noi din argint, iar între 2005-2006 au fost executate lucrări de reparație la casa parohială.
Alte informații:Donațiile către Biserica Nașterea Maicii Domnului Ghencea se pot realiza prin intermediul contului bancar RO14RNCB0300050253240001.
Știri despre biserică:

»  Biserica și Școala sprijină actul educațional: Elevii merituoși ai Școlii nr. 143 au fost premiați în biserica parohiei Nașterea Maicii Domnului – Ghencea (2017-12-22)

 Închide 

Biserica și Școala sprijină actul educațional: Elevii merituoși ai Școlii nr. 143 au fost premiați în biserica parohiei Nașterea Maicii Domnului – Ghencea

[2017-12-22]
de Gheorghe Anghel

În urma unui parteneriat existent între Parohia Nașterea Maicii Domnului – Ghencea și Școala 143, elevii cu rezultate meritorii la învățătură au fost premiați joi în lăcașul de cult aflat sub ocrotirea Maicii Domnului. Evenimentul a avut ca scop încurajarea acestora în actul educațional, dar și apropierea tinerilor de Biserică.
Cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit astăzi să aducem zâmbete elevilor școlii gimnaziale din Parohia noastră. Dorim ca acest eveniment să devină tradiție și astfel să-i încurajăm pe toți elevii sa aibe rezultate cât mai bune la învățătură. Cu acest prilej dorim să mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment, a declarat pentru Agenția de știri Basilica pr. paroh Ilie Mihai.
La finalul activității, un grup de psalți condus de Bogdan Marin a susținut un concert de colinde.
Pe chipurile elevilor și ale părinților care au trăit aceste momente minunate în biserica noastră s-au putut citi emoția și bucuria sărbătorii Nașterii Domnului. Nădăjduim că Dumnezeu va așterne liniștea sfintelor sărbători în inimile tuturor celor care, în această perioadă, deschid ușile sufletelor lor și îl primesc pe Hristos, a precizat diac. Răzvan Lichi, coordonatorul comitetului de tineret al parohiei.
Pe lângă părinți și copii, la eveniment au participat: pr. Valer Ulican, Protoiereu Protoieriei 5 Capitală, și Daniel Florea, primarul sectorului 5, Adrian Marin, președintele Generali Asigurări Romania.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1875, Ultimul acces: 2019-10-15 16:34:52

»  Patriarhul României la parohia bucureșteană Nașterea Maicii Domnului - Ghencea (2013-09-07)

 Închide 

Patriarhul României la parohia bucureșteană Nașterea Maicii Domnului - Ghencea

[2013-09-07]
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române s-a aflat sâmbătă, 7 septembrie 2013, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene „Nașterea Maicii Domnului - Ghencea”. Lăcașul de cult își va sărbători mâine, 8 septembrie 2013, hramul.
După slujba Vecerniei, Patriarhul României a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. Părintele Patriarh a explicat de ce anul bisericesc începe și se încheie cu săbători închinate Maicii Domnului.
„Maica Domnului este icoana vie a Bisericii și de aceea anul bisericesc începe cu sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, iar la 15 august avem cea mai mare sărbătoare a ei – Adormirea Maicii Domnului și mutarea cu trupul la cer. Deci, anul bisericesc se află între două sărbători ale Maicii Domnului, tocmai pentru că ea reprezintă Taina Bisericii și anume, Biserica lui Hristos poartă în ea pe Hristos și Îl arată lumii după modelul Maicii Domnului care a purtat pe Hristos în pântecele ei, I-a dat naștere ca Om și apoi L-a purtat pe brațe și L-a arătat lumii”, a spus Preafericirea Sa.
De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat faptul că Maica Domnului este călăuză pentru noi cum trebuie să petrecem timpul pentru a ajunge la viața veșnică, cum trebuie să folosim fiecare clipă, fiecare ceas, fiecare zi, fiecare lună și fiecare an pentru a dobândi viața veșnică.
„Maica Domnului care a stat 12 ani în templul din Ierusalim va deveni ea însăși templu prin faptul că Dumnezeu Cuvântul S-a născut ca Om din ea; Aceasta a purtat pe Dumnezeu Cuvântul în pântecele ei după cum templul din Ierusalim era locul celei mai intense prezențe a lui Dumnezeu și preînchipuia pe Hristos Domnul (…) De aceea, Maica Domnului este numită în cântările noastre templu, sau biserică sfințită și rai cuvântător. Este numită colimvitră, adică baptispteriu în care se botează oamenii, este numită potir în care s-a dres mântuirea, deci o mulțime de metafore luate din spațiul sfânt al templului și al Bisericii se referă la ea pentru că a fost preînchipuită cea prin care Dumnezeu Cuvântul se face Om pentru mântuirea oamenilor”, a mai spus Părintele Patriarh.
Totodată, Patriarhul României a arătat că Maica Domnului este fecioară și în același timp și maică: „Maica Domnului este cinstită în mod deosebit de Biserică și ca fecioară pentru că a fost fecioară înainte de naștere, în timpul nașterii și după naștere. Ea este fecioară, dar în același timp este și maică. Este ocrotitoarea tuturor tinerilor care trăiesc în feciorie, a maicilor și a călugărilor din mănăstire, dar este și ocrotitoarea celor care trăiesc în familie și dau naștere copiilor, este ocrotitoarea părinților și copiilor, este ocrotitoarea slujitorilor sfântului altar pentru că Fiul Ei, Hristos Domnul, este Arhiereul Veșnic. Deci, este ocrotitoarea tuturor, dar în mod deosebit, Maica Domnului ca maică milostivă este ocrotitoarea celor care nu mai sunt iubiți de nimeni, de aceea este numită iubire cu smerenie pentru cei care nu îi mai iubește nimeni, Maica Domnului – ocrotitoarea celor necăjiți, cum se spune într-unul din acatistele ei – bucuria celor necăjiți, celor îndoliați, celor uitați, celor abandonați, celor singuri și celor deznădăjduiți și cu rugăciunile ei izbăvește din moarte sufletele noastre, cum se spune în troparul Adormirii Maicii Domnului.
Biserica „Nașterea Maicii Domnului - Ghencea” a fost construită începând cu anul 1942, a fost finalizată în 1943, iar în anul 1945 a fost sfințită.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4574, Ultimul acces: 2019-10-15 16:34:52


Nr. vizualizări:5624
Data ultimei vizualizări:2019-10-15 16:34:52
Data actualizare:2018-09-18 10:43:07
Data încărcării:2006-05-16 11:02:43
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:3
Fotografi:Constantin Banciu: 2, Protoieria1.ro: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-09-28
Aparat: NIKON E8800
Contor: 686

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu

Data: 2012-05-17
Contor: 210

Vedere de ansamblu
Foto: Protoieria1.ro

Data: 2015-09-28
Aparat: NIKON E8800
Contor: 130

Cupola turlei
Foto: Constantin Banciu