Niculitel :: Manastirea Saon - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Biserici

Mănăstirea Saon
Niculițel
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Niculițel
Comună:Niculițel
Județ:Tulcea
Cod poștal:827165
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:yoyoboy.lx.ro
Adrese utile:www.episcopiatulcii.ro, www.primariaNiculitel.paginadestart.com, www.cjTulcea.ro, www.prefecturaTulcea.ro
Hram:Înălțarea Domnului
Detalii:Acest sfant asezamant a luat fiinta sub stapanirea otomana in anul 1846, prin plecarea unor calugari de la Manastirea Celic-Dere. Cei veniti la Saon au ridicat aici din chirpici cateva chilii si un Paraclis ca metoc al Manastirii Celic-Dere.
Dupa revenirea Dobrogei la Patria-Mama, Saonul impreuna cu toate bisericile si manastirile acestor locuri au trecut sub jurisdictia Episcopiei Dunarii de Jos, Galati. Pentru o mai buna randuiala in viata manastirilor, Episcopul Iosif Gheorghian a stramutat la Saon si pe ceilalti calugari care se mai aflau la schitul Celicul de Jos. O data cu acesta, Schitul Saon s-a separat cu totul de Manastirea Celic-Dere, devenind de sine statator.
In acelasi an, monahii de la Saon au construit din chirpici si lemn actuala biserica veche cu hramul " Intrarea Maicii Domnului in Biserica ", care exista si astazi, precum si doua corpuri de chilii, din care a mai ramas numai din randul Paraclisului.
In timpul staretului Filimon (1889-1905) , schitul a fost distrus de un incendiu. Singura Biserica a scapat intacta, schitul ajungand astfel intr-o mare stramtoare. In 1909, Episcopul Nifon Niculescu l-a trecut vremelnic sub administrarea "manastirii Cocos". La 1 septembrie 1909, Episcopul Nifon a pus temelia bisericii celei noi, cu trei turle, zidita din piatra si caramida, cu hramul " Acoperamantul Maicii Domnului ".
Constructia ei insa a fost intrerupta din cauza evenimentelor din timpul primului razboi mondial, precum si a cutremurului din 1940, cand turlele s-au prabusit.
Dupa anul 1956 , in timpul pastoriei Prea Sfintitului Episcop Chesarie Paunescu, lucrarile de reconstructie a turlelor au fost reluate si s-a executat pictura bisericeasca, iar in 1959 locasul a fost sfintit si redat cultului. In anul 1916, Saonul a devenit de sine statator iar in 1930 a fost transformat in manastire de maici.
In 1959 acest sfant lacas a fost desfiintat, iar bunurile sale au fost trecute sub directa administratie a Episcopiei Dunarii de Jos-Galati. In anul 1972 a luat fiinta ca Metoc al Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii de Jos.
In anul 1990 prin purtarea de grija a Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Lucian Florea, Arhiepiscop al Tomisului Constanta, a redevenit Manastire de sine statatoare.
Alte informații:In cadrul manastirii se afla si gospodaria anexa a Arhiepiscopiei Tomisului
Cod Monument:TL-II-m-B-06012
Știri despre biserică:

»  Paraclisul Mănăstirii Saon și-a sărbătorit hramul. Slujba a fost oficiată de PS Visarion (2017-11-23)

 Închide 

Paraclisul Mănăstirii Saon și-a sărbătorit hramul. Slujba a fost oficiată de PS Visarion

[2017-11-23]
de Andrei Pau

Paraclisul Mănăstirii Saon, cu hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului, și-a sărbătorit marți hramul. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat Sfânta Liturghie. La slujbă au participat credincioși din orașul Tulcea și din împrejurimi, informează Biroul de Presă al Eparhiei.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat importanța și semnificația duhovnicească a praznicului. Printre cele expuse, ierarhul a îndemnat pe cei prezenți să se roage Maicii Domnului.
În anul 1959 Mănăstirea Saon a fost desființată de regimul comunist, bunurile fiind trecute sub administrația Episcopiei Dunării de Jos Galați. Începând cu anul 1972, lăcașul de cult a funcționat ca metoc al Arhiepiscopiei Tomisului și Dunării de Jos Galați. La inițiativa IPS Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului, în anul 1990 așezământul a redevenit mănăstire.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1756, Ultimul acces: 2020-03-30 09:44:29

»  PS Visarion: Datoria creștinilor este de a căuta mereu înălțarea sufletească prin rugăciune și fapte bune (2017-05-26)

 Închide 

PS Visarion: Datoria creștinilor este de a căuta mereu înălțarea sufletească prin rugăciune și fapte bune

[2017-05-26]
de Andrei Pau

În ziua praznicului Înălțării Domnului, biserica de vară a Mănăstirii Saon și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.
În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a evidențiat înțelesurile duhovnicești ale acestui praznic. În cadrul predicii, ierarhul tulcean a subliniat faptul că datoria creștinilor este de a căuta mereu înălțarea sufletească prin rugăciune și fapte bune.
La final, PS Visarion a oficiat un parastas pentru eroii neamului românesc trecuți la Domnul, a precizat părintele Felix Neculai, consilier cultural al Eparhiei.
În aceeași zi, Preasfinția Sa a săvârșit o slujbă de pomenire pentru eroii comunei Niculițel căzuți pe câmpul de luptă în cele două războaie mondiale. Evenimentul a avut loc pe colina monumentului din apropierea localității tulcene.
După oficierea slujbei, un grup de copii a interpretat piese patriotice și folclorice închinate acestui moment.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1812, Ultimul acces: 2020-03-30 09:44:29

»  Hramul paraclisului de iarnă al Mănăstirii Saon (2015-11-24)

 Închide 

Hramul paraclisului de iarnă al Mănăstirii Saon

[2015-11-24]
Paraclisul de iarnă al Mănăstirii Saon și-a sărbătorit sâmbătă, 21 noiembrie 2015, hramul. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat Sfânta Liturghie în lăcașul de cult ocrotit de Maica Domnului.
La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși din județele Tulcea și Galați, mulți dintre ei împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Mântuitorului.
În cuvântul adresat, Preasfinția Sa a afirmat: „Fecioara Maria, prin viața sa aleasă și sfântă, s-a învrednicit să fie Biserică nefăcută de mână a Împăratului Ceresc, cortul cel ceresc și cămara cea de mult preț, cum o numesc cântările liturgice din această zi. Prin viața ei de ascultare și smerenie, Sf. Fecioară Maria rămâne de-a pururi o icoană vie a sfințeniei și a curăției spirituale, un model viu de urmat și de întruchipat. Și noi suntem chemați să fim următori ai Mântuitorului Hristos, Cel care ne-a mântuit și ne-a dat o chemare sfântă și mai ales să fim împlinitori cu cuvântul și cu fapta a poruncilor evanghelice”.
Preacuvioasa Maică stareță Adriana Merlușcă a mulțumit Preasfinției Sale, cât și clerului și credincioșilor care au avut dragoste să fie prezenți la una dintre sărbătorile de suflet ale mănăstirii, după cum ne-a transmis Alexandru Chituță.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2935, Ultimul acces: 2020-03-30 09:44:29

»  Slujire arhierească la Mănăstirea Saon (2013-11-23)

 Închide 

Slujire arhierească la Mănăstirea Saon

[2013-11-23]
Preasfințitul Visarion episcopul Tulcii a săvârșit înconjurat de un sobor de preoți și diaconi de praznicul “Intrării în Biserică a Maicii Domnului” Sfânta Liturghie arhierească în paraclisul de iarnă al mănăstirii Saon ce și-a sărbătorit hramul, după cum informează Biroul de presă al Episcopiei Tulcii.
În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a evidențiat importanța acestui eveniment din viața Maicii Domnului în istoria mântuirii ca și implicațiile lui în contemporaneitate.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor iar la Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși între care și dl. Horia Teodorescu președintele Consiliului Județean Tulcea.
Restaurat în ultimii ani paraclisul de iarnă al mănăstirii Saon a fost resfințit anul trecut chiar de ziua hramului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5032, Ultimul acces: 2020-03-30 09:44:29

»  Sărbătoare la mănăstirea tulceană Saon (2013-06-17)

 Închide 

Sărbătoare la mănăstirea tulceană Saon

[2013-06-17]
Istorica mănăstire Saon din Episcopia Tulcii a îmbrăcat duminica aceasta haine de sărbătoare. Înaltpreasfințitul Părinte Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos și Preasfințitul Părinte Visarion au oficiat slujba de resfințire a paraclisului vechi al mănăstirii, cu hramul ,,Înălțarea Domnului”. Biserica datează din anul 1881, informează TRINITAS TV.
La finalul slujbei Preasfințitul Părinte Visarion a acordat acte de cinstire maicii starețe și celei care a restaurat pictura.
Mănăstirea Saon face parte din așa-numitul ,,Triunghi al mănăstirilor” alături de Cocoș și Celic – Dere, fiind una dintre cele mai cercetate așezăminte monahale tulcene.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5396, Ultimul acces: 2020-03-30 09:44:29

»  Tunderi în monahism la Mănăstirea Saon din Episcopia Tulcii (2011-05-07)

 Închide 

Tunderi în monahism la Mănăstirea Saon din Episcopia Tulcii

[2011-05-07]
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, va săvârși duminică, 8 mai, Sfânta Liturghie arhierească în biserica mare a mănăstirii Saon, prot. Niculițel, prilej cu care va săvârși tunderea în monahism a cinci tinere viețuitoare din obștea mănăstirii, după cum ne informează episcopiatulcii.ro.
Mănăstirea Saon a fost înființată în 1846 ca paraclis metoc de călugării plecați de la Mănăstirea Celic - Dere care au ridicat din chirpici un Paraclis și câteva chilii. Din anul 1881, prin strămutarea la Saon a celorlalți călugări de la Celicul de Jos de către Episcopul Iosif Gheorghian, schitul Saon devine de sine stătător. În același an, călugării de la Saon au ridicat din chirpici și lemn o biserică cu hramul 'Înălțarea Domnului' și două corpuri de chilii, din care până azi a rămas cel din dreapta Paraclisului. În timpul starețului Filimon (1889 - 1905), schitul a fost distrus de un incendiu, doar biserica ramânând neatinsă de flăcări.
În anul 1909, Episcopul Nifon Niculescu trece temporar schitul sub administrarea Mănăstirii Cocoș. La 1 septembrie 1909, Episcopul Nifon pune temelia bisericii noi cu hramul 'Acoperamântul Maicii Domnului' zidită din cărămidă și piatră, cu trei turle.
În 1916 mănăstirea redevine de sine stătător, iar în 1930 se transformă în mănăstire de maici. Primul război mondial și cutremurul din 1940, când turlele s-au prăbușit, au întrerupt lucrările de construcție. După anul 1956, în timpul Preasfințitul. Episcop Chesarie Păunescu s-au reconstruit turlele și a fost executată pictura bisericească. În anul 1959 a fost săvârșită slujba de sfințire, lăcașul fiind redat cultului. În același an, mănăstirea este desființată de regimul comunist, bunurile fiind trecute sub administrația Episcopiei Dunării de Jos Galați, pentru că în 1972 să se înființeze ca metoc al Arhiepiscopiei Tomisului și Dunării de Jos Galați. Prin grija Înaltpreasfințitului Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului, redevine mănăstire de sine stătătoare în anul 1990.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6683, Ultimul acces: 2020-03-30 09:44:29


Nr. vizualizări:7371
Data ultimei vizualizări:2020-03-30 09:44:30
Data actualizare:2014-09-10 06:53:11
Data încărcării:2005-04-19 08:35:17
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:47
Fotografi:Gabriella Losonczy: 20, Bogdan Ilieș: 20, Voluntar: 5, Wilhelm Scherz: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2007-09-28
Contor: 125

Vedere de ansamblu
Foto: Wilhelm Scherz

Data: 2008-10-10
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 36

Biserica Mare
Foto: Gabriella Losonczy

Data: 2015-06-19
Aparat: NIKON COOLPIX S2600
Contor: 21

Vedere din față
Foto: Gabriella Losonczy

Data: 2009-03-10
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 34

Biserica Mare
Foto: Voluntar

Data: 2015-06-19
Aparat: NIKON COOLPIX S2600
Contor: 15

Vedere din față
Foto: Gabriella Losonczy

Data: 2008-10-10
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 24

Biserica Mare
Foto: Gabriella Losonczy

Data: 2007-09-28
Contor: 68

Vedere paniramică
Foto: Wilhelm Scherz

Data: 2008-10-10
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 30

Vedere panoramică
Foto: Gabriella Losonczy

Data: 2015-06-19
Aparat: NIKON COOLPIX S2600
Contor: 18

Moară de vânt
Foto: Gabriella Losonczy

Data: 2008-10-10
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 23

Biserica Mică
Foto: Gabriella Losonczy

Data: 2014-07-28
Contor: 19

Biserica Mică
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2015-06-19
Aparat: NIKON COOLPIX S2600
Contor: 25

Biserica mică
Foto: Gabriella Losonczy

Data: 2008-10-10
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 15

Biserica Mică
Foto: Gabriella Losonczy

Data: 2014-07-28
Contor: 13

Biserica Mică
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2014-07-28
Contor: 8

Biserica Mică
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2014-07-28
Contor: 11

Biserica Mică
Foto: Bogdan Ilieș


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3