Campia Turzii :: Biserica Ortodoxa I - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Ortodoxă I
Câmpia Turzii
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Câmpia Turzii
Județ:Cluj
Adresa:strada Laminoristilor nr. 30
Cod poștal:405100
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropolia-clujului.ro, www.campiaTurzii.ro, www.cjCluj.ro, cj.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Între anii 1910-1912 a fost înălțată in satul de odinioară Ghiriș-Arieș (azi Câmpia Turzii) o Biserică Greco-Catolică din cărămidă și piatră, în locul unei Biserici Greco-Catolice din lemn, mai veche, strămutată în localitatea învecinată Călărași.
Biserica se află pe strada Laminoriștilor nr. 30, colț cu strada George Coșbuc.
Terenul a fost achiziționat în anul 1910 de către parohia greco-catolică, in baza unei înțelegeri cu un comerciant evreu din localitate. Biserica este ridicată din piatră și cărămidă. Cărămizile s-au confecționat și ars, prin muncă obștească, în locul viran al cimitirului de atunci (între timp desființat [2]) , de lângă vechea biserică greco-catolică din lemn, loc unde se afla o baltă din care s-a luat apa necesară confecționării. Piatra pentru fundație s-a transportat de la cariera de calcar de la Săndulești, iar balastul și nisipul de la Arieș, toate cărăușiile făcându-se de către enoriași, prin organizarea de clacă.
Lăcașul avea inițial o singură navă, în formă dreptunghiulară, și un turn, ambele clopote aparținând vechii biserici de lemn, de la care au fost strămutate. În anul 1917, în plin război, clopotul cel mare, din ordinul autorităților locale maghiare, a fost aruncat din turn în stradă și confiscat pentru fabricarea de obuze de tun necesare frontului. După război, clopotul a fost înlocuit cu un altul nou, mai mare, cumpărat de credincioșii greco-catolici. De menționat că până în 1948, marea majoritate a românilor din Câmpia Turzii erau greco-catolici.
La data de 1 decembrie 1948 biserica a fost trecută in mod forțat prin decretul nr. 358 la cultul ortodox (Biserica Ortodoxă I) . După anul 1948 biserica a suferit modificări arhitectonice, primind totodată hramul ortodox „Adormirea Maicii Domnului”.
interiorul bisericii s-a refacut si s-a pictat in stil bizantin.
Asa cum se prezinta astazi, privita in exterior, constructia are un plan cruciform, in timp ce absidele laterale se inscriu in forma unui poligon.
Alte informații:Biserica este situată pe str. Laminoristilor nr. 30 colt cu str. George Cosbuc.
Nr. vizualizări:9504
Data ultimei vizualizări:2024-05-25 20:35:03
Data ultimei actualizări:2019-12-04 19:36:01
Data încărcării pe sit:2006-05-16 05:39:14
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-12-28
Contor: 219

Vedere de ansamblu
Foto: Ana-Maria Catalina