Alba Iulia :: Biserica Memoriala Mihai Viteazu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Memorială Mihai Viteazu
Alba Iulia
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Alba Iulia
Județ:Alba
Cod poștal:510000
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.biserica-mihai-viteazul.ro
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.apulum.ro, www.cjAlba.ro, www.prefecturaAlba.ro
Hram:Sf. Treime
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Orasul Alba Iulia are o istorie milenară. În prima jumătate a secolului al II-lea î. Hr. , izvoarele antice mentionează tribul apulilor si pe regele Rubobostes. Ptolemeu, în lucrarea sa "Geographia", aminteste printre cele 40 de localităti mai importante din Dacia si de Apoulon, din zona centrală a Transilvaniei. Mai târziu, romanii au ridicat aici un puternic castru care a jucat un rol important, fiind centrul economic, militar si administrativ al întregii Dacii romane. Împăratul Septimius Severus ridică asezarea pe prima treaptă în ierarhia oraselor romane, aceea de municipiu, fiind cunoscută cu denumirea de "municipium Septimius Apulense".
La începutul evului mediu, Bălgrad, cum se numea atunci, s-a impus ca principal centru al Transilvaniei. La 1 noiembrie 1599, după victoria de la Selimbăr, Mihai Viteazul isi face trumfala intrare în acest oras. După unirea Moldovei cu celelalte două principate române în mai 1600, marele domnitor se numeste "Din mila Domnului" domnitor al celor trei principate: Tara Românească, Transilvania si Moldova, reusind să împlineasca pentru prima dată în istorie, cel mai râvnit ideal al românilor- unirea celor trei principate românesti sub un singur conducator.
Dar prezenta marelui voievod unificator a fost simtită la Alba Iulia cu câtiva ani înainte -în anul 1597, prin ctitoria Catedralei Mitropoliei Ortodoxe a Transilvaniei cu hramul "Sfânta Treime"-simbol al unitătii de credintă si neam al celor trei tări românesti, (în vecinătatea zidurilor cetătii) , care a fost mai bine de un secol un centru important religios si cultural în Transilvania. Mitropolia Ortodoxă a devenit, asa cum scrie marele nostru istoric Nicolae Iorga, "cel mai trainic si mai de folos asezământ al neamului nostru de peste munti" si a avut adevărati părinti spirituali si oameni de cultură, printre care amintim: Teoctist, Dosoftei, Ghenadie II, Sfintii mărturisitori Ilie Iorest si Sava Brancovici (pomeniti la 24 aprilie) , Simion Stefan, Ghenadie III, Daniil, Iosif Budai, Ioasaf, Sava III, Varlaam, Teofil, Atanasie si altii. Aici au cunoscut lumina tiparului "Evanghelia cu învătătură" (1461) , "Psaltirea" (1651) , Bucoavna (1699- primul abecedar tipărit în limba română) si cel mai de seamă - "Noul Testament de la Bălgrad" din anul 1648 - tipărit la initiativa mitropolitului cărturar Simion Stefan. Catedrala Mitropoliei nu s-a pastrat fiind darâmata în totalitate de regimul habsburgic în anul 1714, numeroase materiale fiind folosite la construirea Bisericii ortodoxe Maieri din Alba Iulia.
Însa, începând cu anul 1988 se reconstruieste noua bisericută din lemn în stil maramuresan, pe acelasi loc si cu acelasi hram, sfintindu-se în anul 1992. "Veche dar tânara, Biserica Memorială "Mihai Viteazul" doreste să tină trează constiinta comunitătii strânse în jurul acestui sfânt locas de taină si rugăciune. "
Știri despre biserică:

»  Slujbă de parastas pentru Domnitorul Mihai Viteazul la biserica memorială din Alba Iulia (2016-08-10)

 Închide 

Slujbă de parastas pentru Domnitorul Mihai Viteazul la biserica memorială din Alba Iulia

[2016-08-10]
de Andrei Pau

MihaiViteazul
În data de 09 august 2016 , Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba Paraclisului Maicii Domnului. De asemenea, ierarhul a săvârșit și slujba Parastasului pentru Voievodul Mihai Viteazul, la împlinirea a 415 ani de la trecerea sa la cele veșnice, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Albei Iulia.
Evenimentul comemorării a avut loc în biserica memorială din Alba Iulia. Biserica de lemn a fost ridicată între anii 1988-1992 pe locul fostei Mitropolii Ortodoxe din Transilvania și pe cel al catedralei ridicate de către Voievodul unificator în anul 1597.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3392, Ultimul acces: 2020-07-14 08:49:36

»  Mihai Viteazul, pomenit la Alba Iulia (2011-08-11)

 Închide 

Mihai Viteazul, pomenit la Alba Iulia

[2011-08-11]
Voievodul Mihai Viteazul a fost pomenit marți, 9 august 2011, la Alba Iulia, în biserica închinată memoriei sale, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. În aceeași zi, voievodul român a fost comemorat la Mănăstirea Mihai Vodă din Turda, așezământ monahal ridicat pe locul unde a fost ucis unificatorul Principatelor Române.
Actuala bisericuță din lemn de la Alba Iulia, ridicată în perioada 1988-1992, se află pe locul fostei Mitropolii Ortodoxe și a catedralei ridicate de Mihai Viteazul în anul 1597. Într-o atmosferă de intensă trăire duhovnicească, la lumina caldă a candelelor și a lumânărilor din ceară, credincioșii din Alba Iulia au venit în număr mare pentru a se ruga Maicii Domnului și pentru a face pomenirea voievodului român, la împlinirea a 410 ani de la trecerea sa la Domnul. Slujba Paraclisului Maicii Domnului și cea a Parastasului au fost oficiate de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, care a venit însoțit de pr. Niculiță Pascu, protopop de Alba Iulia, și de pr. arhimandrit Samuel Cristea, eclesiarhul Catedralei 'Reîntregirea'. Pe ritmul cântării bizantine interpretate de grupul psaltic 'Lumină lină', dirijat de profesorul Laurențiu Truță, toți cei prezenți la Biserica Memorială 'Mihai Viteazul' au simțit căldura harului și bucuria comuniunii în rugăciune, alături de ierarhul lor și de părinții lor duhovnicești.
Splendoarea și frumusețea trupului și a sufletului Maicii Domnului
La finalul slujbei Paraclisului Maicii Domnului, IPS Irineu a vorbit despre splendoarea trupului și a sufletului Maicii Domnului: 'Maica Domnului este frumusețea naturii omenești și restaurarea Evei celei căzute. Ea este mai presus decât toate creaturile pământești, drept pentru care Creatorul din pântecele ei Și-a luat trup. Trupul ei - o capodoperă a atotputerniciei lui Dumnezeu - este de o frumusețe deosebită și de o armonie desăvârșită; este o biserică măreață, demnă de Dumnezeu Cel viu, Care se va sălășlui în ea. Sfântul Andrei Criteanul spunea: 'Trupul Mariei era o statuie vie sculptată de cel mai sublim artist - de Dumnezeu Însuși'. Iar sufletul ei era pe măsura trupului său. Avea o receptivitate a harului extraordinară.'
La finalul cuvântului de învățătură, IPS Irineu a vorbit despre obligația noastră de a o cinsti și de a-i urma Maicii Domnului: 'Noi avem datoria s-o imităm în virtuțile ei și să ne însușim bogăția preafrumosului ei suflet. Ea este Maica noastră, iar noi trebuie să ne declarăm fii ai ei. Pentru binecuvântările ei de crin se cuvine să-i aducem mereu omagiul de venerație și să zicem în imn de acatist: Bucură-te, ușa mântuirii; Bucură-te, cheia Împărăției lui Hristos; BucurăŹte, cea plină de har, care întru adormirea ta nu ne lași pe noi.'
Istoricul Gheorghe Anghel, fostul director al Muzeului 'Unirii' din Alba Iulia, a evocat rolul voievodului în Unirea românilor și legătura sa cu Biserica, considerându-l 'cel mai mare voievod al istoriei noastre medievale'. 'Alba Iulia a devenit, de la Mihai Viteazul, simbolul unității culturale și religioase a tuturor românilor.' Vorbind despre datoria noastră de a-i păstra vie memoria, Gheorghe Anghel a amintit două surse documentare din secolul al XVII-lea care atestă că trupul lui Mihai Viteazul a fost adus și înmormântat la Alba Iulia, în ctitoria sa.
Stâlp al Ortodoxiei și prieten al Sfântului Munte Athos
A urmat apoi slujba Parastasului pentru Mihai Voievod Viteazul, iar la finalul ei, părintele paroh Florin Botezan a mulțumit ierarhului pentru prezența în mijlocul acestei mici comunități și a amintit de rolul important pe care l-a avut Mihai Viteazul în viața întregii Ortodoxii: 'El a fost unul dintre puținii domnitori români care a fost cinstit în Balcani ca un apărător al Ortodoxiei, numit de un grec contemporan cu el 'stâlp al Ortodoxiei, cinste a credincioșilor și prieten al Sfântului Munte Athos'. Această calitate a voievodului de apărător și stâlp al Ortodoxiei ne responsabilizează și pe noi, cei care ne rugăm în această biserică ridicată în memoria sa. De aceea simțim ca pe o datorie să păstrăm dreapta credință, să o mărturisim așa cum a făcut și Mihai Viteazul, cu atât mai mult cu cât biserica are hramul Sfintei Treimi și al Sfântului Siluan Athonitul, cel care, în secolul XX, a mărturisit Ortodoxia, a făcut cunoscută dreapta credință prin mărturia iubirii lui Dumnezeu și ne-a lăsat cuvântul spus lui de Hristos: 'Ține mintea ta în iad și nu deznădăjdui''.
Mitropolia Ortodoxă din Alba Iulia a devenit, mai ales din vremea voievodului Mihai Viteazul, 'cel mai trainic și mai de folos așezământ al neamului nostru de peste munți', scrie marele nostru istoric Nicolae Iorga, și a avut adevărați părinți spirituali și oameni de cultură, între care Teoctist, Dosoftei, Ghenadie II, Sfinții Mărturisitori Ilie Iorest și Sava Brancovici (pomeniți la 24 aprilie), Sfântul Simion Ștefan, Ghenadie III, Daniil, Iosif Budai, Ioasaf, Sava III, Varlaam, Teofil, Atanasie și alții. Aici au cunoscut lumina tiparului 'Evanghelia cu învățătură' (1461), 'Psaltirea' (1651), Bucoavna (1699 - primul abecedar tipărit în limba română) și cel mai de seamă - 'Noul Testament de la Bălgrad' din anul 1648 - tipărit la inițiativa sfântului mitropolit cărturar Simion Ștefan.
Catedrala Mitropoliei nu s-a păstrat, fiind dărâmată în totalitate de regimul habsburgic în anul 1714, numeroase materiale fiind folosite la construirea Bisericii ortodoxe Maieri II din Alba Iulia.
Comemorarea lui Mihai Viteazul la Mănăstirea Mihai Vodă din Turda
Anul acesta, la împlinirea a 410 ani de la trecerea sa la Domnul, Mihai Viteazul a fost comemorat la Mănăstirea Mihai Vodă din Turda, prin mai multe manifestări religioase, militare și artistice. Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, a oficiat aici, începând cu ora 9:30, Sfânta Liturghie, urmată de un Parastas pentru marele voievod. Au participat exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, protopopul de Turda, pr. Daniel Crișan, consilierul pe protocol din eparhie, arhid. Claudiu Grama.
La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc și instalarea oficială a noii starețe a Mănăstirii Mihai Vodă, maica Andreea, care a venit, alături de alte trei maici, de la Mănăstirea Salva din Bistrița-Năsăud.
De asemenea, i-a fost înmânată o diplomă de aleasă cinstire părintelui ctitor Vasile Șteopei, care s-a implicat în construirea acestei mănăstiri, biserica fiind copie fidelă după Biserica Mihai Vodă, din București, dar și în construirea corpurilor de chilii. După slujba de pomenire, părintele Dorin Sas s-a ocupat de un program artistic, o scenetă istorică, ce s-a realizat la mormântul voievodului.
În cuvântul său, Părintele Mitropolit Andrei a subliniat câteva dintre virtuțile lui Mihai Viteazul: 'A fost un om de credință profundă și ctitoriile pe care le-a făcut sunt rodul credinței lui, Mănăstirea Mihai Vodă din București și, de ce nu, Catedrala din Alba Iulia, după ce a unit cele trei țări române. Cine iubește cronicile și scrierile istoricilor va găsi multe alte motive care ne fac să credem că Mihai Viteazul a fost un om profund religios. O altă virtute pe care o avea Mihai Viteazul a fost râvna misionară'.
S-a considerat necesar ca, pe locul sacru unde a fost ucis ca martir al neamului marele voievod Mihai Viteazul, să se înalțe un așezământ mănăstiresc unde să se oficieze necontenit rugăciuni în memoria domnitorului unificator de țară. La inițiativa vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu, pe 10 septembrie 2002, a fost sfințită piatra de temelie pentru noul lăcaș, lucrările de construcție a mănăstirii fiindu-i încredințate preotului Vasile Șteopei de la Parohia Oprișani II din Turda, ctitor al mai multor biserici.
În acest loc există de mai mulți ani un monument în cinstea voievodului Mihai Viteazul. La mormântul lui, Societatea Femeilor Ortodoxe din Turda a ridicat, în anul 1923, în locul fostei capele, o troiță din lemn lucrată în stil românesc, care se păstrează la Muzeul de Istorie din Turda din 1976, iar monumentul nou a fost inaugurat pe 8 mai 1977. Potrivit maicii Andreea, biserica Mănăstirii Mihai Vodă este pregătită pentru stadiul de pictură în frescă. Este lucrată în stil bizantin, cu borduri de cărămidă în exterior. Pe frontispiciu s-a realizat un mozaic reprezentând-o pe Maica Domnului și pe Sfinții Arhangheli, protectori ai lăcașului monahal. 'Mănăstirea necropolă este o copie arhitecturală și o restituire a demnității vechii Mănăstiri Mihai Vodă din București, ctitoria voievodului din 1591, pe vremea când era ban al Craiovei', a arătat maica Andreea.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7764, Ultimul acces: 2020-07-14 08:49:36


Nr. vizualizări:8664
Data ultimei vizualizări:2020-07-14 08:49:36
Data actualizare:2005-04-19 05:35:16
Data încărcării:2005-04-19 05:35:16
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:18
Fotografi:Nelu_Pozaru: 6, Costel Novac D-veni: 4, internet: 3, Constantin Banciu: 2, Voluntar: 2, Sylvester Nata: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2011-07-08
Aparat: NIKON E8800
Contor: 325

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu

Data: 2010-04-03
Aparat: Canon Canon EOS 450D
Contor: 168

Vedere de ansamblu
Foto: Sylvester Nata

Data: 2012-06-07
Contor: 117

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2017-08-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 95

Vedere de ansamblu
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2012-11-05
Contor: 92

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2017-08-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 37

Vedere de ansamblu
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2012-06-07
Contor: 85

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2017-08-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 35

Vedere de ansamblu
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2012-11-05
Contor: 92

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2017-08-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 37

Vedere panoramica
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2012-08-20
Contor: 82

După deal...
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-07-13
Contor: 154

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 2011-07-08
Aparat: NIKON E8800
Contor: 97

Vedere din spate
Foto: Constantin Banciu

Data: 2012-06-07
Contor: 110

Vedere panoramică
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2010-12-06
Contor: 208

Intrare
Foto: internet

Data: 2010-12-06
Contor: 232

Altarul
Foto: internet


Setul de Fotografii 2