Cluj-Napoca :: Biserica Sf. Toma - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Toma
Cluj-Napoca
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Cluj-Napoca
Județ:Cluj
Adresa:Calea Dorobanților
Cod poștal:400117
Telefon :0740... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropolia-clujului.ro, www.primariaClujNapoca.ro, www.cjCluj.ro, www.prefecturaCluj.ro
Hram:Sf. Ap. Toma
Detalii:Printre putinele lacasuri de cult patronate spiritual de Sfantul Apostol Toma se numara biserica de pe Calea Dorobantilor din Cluj-Napoca, ce se remarca prin frumusetea arhitecturala, prin unicitatea mozaicurilor exterioare, prin indrazneala abaterii de la modelul arhitectural al bisericilor ortodoxe, informeaza „Ziarul Lumina”.
Infiintata in anul 1993, Parohia 'Sfantul Apostol Toma' din Cluj-Napoca avea sa raspunda nevoilor spirituale ale credinciosilor din cartierul Marasti, fiind desprinsa cu 556 de familii de Parohia 'Sfantul Ioan Botezatorul'. Si-a pastrat pana astazi numarul enoriasilor si intinderea teritoriala. Desi este una dintre cele mai mici parohii din oras, din punctul de vedere al numarului de pastoriti, parohia a cunoscut o dezvoltare uimitoare, atat pe plan administrativ, cat si duhovnicesc.
Preasfintitul Episcop-vicar Irineu Bistriteanul a fost cel care a propus ca hramul nou-infiintatei parohii sa ii fie atribuit Sfantului Apostol Toma. Tot Preasfintitul Irineu a pus piatra de temelie a bisericii in anul 1996. Atasat de aceasta parohie, ierarhul a fost prezent duminici la rand in mijlocul credinciosilor, oficiind Sfanta Liturghie si adresandu-le cuvinte duhovnicesti.
Inceput jertfelnic
Inceputul nu a fost deloc usor, initial neavand un loc pentru oficierea sfintelor slujbe, in fiecare duminica se oficia Sfanta Liturghie in fata unui bloc, prin bunavointa asociatiei de proprietari. La scurt timp, Arhiepiscopia Clujului a convenit cu Inspectoratul Scolar Judetean Cluj ca in cadrul Liceului de Transporturi, aflat in jurisdictia parohiei, sa se puna la dispozitie o sala de clasa unde sa poata fi savarsite slujbele, pana la amenajarea unei biserici provizorii.
Deschiderea preotului atrage credinciosii
In anul 1997 a fost numit paroh preotul Dan Goga, cel care a urgentat toate demersurile necesare construirii noii biserici. La venirea sa in aceasta parohie exista doar bisericuta din lemn, iar parohia nu era inca bine inchegata, astfel ca prima preocupare a noului paroh a fost de a-i aduna pe enoriasii sai in biserica, de a-i incuraja sa participe la sfintele slujbe si de a-i antrena intr-un mod de vietuire duhovnicesc. Savarsirea Tainei Sfantului Maslu a devenit pana astazi o traditie, oameni din intreg orasul se aduna aici in fiecare marti seara pentru a lua parte la sfanta slujba, o data pe luna fiind prezent si Preasfintitul Vasile Somesanul.
'Este foarte importanta deschiderea preotului catre credinciosi. Ei sunt atrasi la biserica, desigur, prin sfintele slujbe, dar conteaza foarte mult si deschiderea preotului. Daca nu te deschizi in fata lor, ii indepartezi. Am inceput prin slujbe dimineata, seara, iar dupa cateva saptamani biserica a fost plina. Am inceput tot atunci renovarile si eram foarte bucurosi sa-l primim mereu in mijlocul nostru pe Preasfintitul Episcop Irineu Bistriteanul', spune parintele Dan Goga, parohul bisericii.
Drumul spre o comoara arhitecturala
Biserica propriu-zisa a fost ridicata in timp minim, in urmatorii trei ani de la finalizarea subsolului, orasul s-a imbogatit cu un lacas de rugaciune ortodox modern, intr-un stil inedit. Proiectata de arhitectul Radu Spanu, pe atunci arhitect-sef al judetului Cluj, biserica are forma de cruce, cu o singura turla. Un element unic este constituit de mozaicurile exterioare, fiind infatisati pe fiecare perete lateral cate sase Apostoli, iar in fata sunt reprezentati, tot in mozaic, Sfantul Apostol Toma si Sfantul Apostol Pavel.
Indraznind sa se abata de la standardul bisericilor ortodoxe, proiectul impresioneaza si prin fatada aparte a bisericii, realizata din metal si policarbonat in forma de cruce. Una dintre cele mai frumoase din Cluj, pictura a fost realizata in foita de aur, de o echipa formata din 16 pictori, coordonata de preotul Damian Tuluc. Au fost aduse din Grecia 11 candelabre, cel principal reprezentand 'Hora Sfintilor', iar balcoanele au fost concepute pe toata lungimea bisericii, avand o suprafata mai mare decat a bisericii propriu-zise. Acum pot participa la slujbe in biserica aproximativ 2. 000 de oameni.
Tot ceea ce s-a facut a necesitat un important suport financiar, insa de acest aspect s-au ocupat trei credinciosi, potrivit preotului paroh: 'Biserica este ctitoria a trei persoane, oameni de nadejde care s-au jertfit si au donat sume importante pentru constructie. Credinciosilor nu le-am impus nici o taxa niciodata. Tot ce se vede aici a fost realizat de cei trei, s-au investit in total 51. 139. 000. 000 de lei'.
Lucrarile la biserica au fost terminate in 2005, iar in septembrie 2006 a fost sfintita de vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu al Clujului. De atunci, biserica este cunoscuta ca singura dedicata Sfantului Apostol Toma din judet si una dintre putinele din tara. De o frumusete remarcabila, lacasul este luminat constant pe timp de noapte, punandu-se astfel in valoare mozaicurile unice. In fata bisericii s-au amenajat si o mica gradina cu fantana arteziana, banci si alei din piatra.
Mereu in mijlocul credinciosilor
Dintre credinciosii care frecventeaza aceasta biserica, 80% sunt familii de tineri. 'Este imbucurator ca, desi este cea mai mica parohie din Cluj-Napoca, este cea mai bogata din punctul de vedere al participarii la sfintele slujbe, atat duminica, in sarbatori, cat si la Taina Sfantului Maslu de marti. Nu am infiintat coruri tocmai pentru ca participarea la slujbe sa fie plenara, toata lumea trebuie sa cante, asa cum spune psalmistul David: 'Toata suflarea sa laude pe Domnul! '. Chiar daca nu toti au voce, cantand isi mentin gandul la rugaciune', a spus parintele paroh.
In fiecare vineri seara, grupuri de credinciosi se deplaseaza la Manastirea Nicula, la Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, unde participa la Taina Sfantului Maslu. Au vizitat pana acum o parte din manastirile din Moldova si Maramures, iar anul acesta se vor indrepta spre asezamintele monahale din sudul tarii.
Asistenta specializata pentru varstnici
Un proiect major care se doreste a fi aplicat in viitorul apropiat este infiintarea unui camin pentru varstnici, care sa vina in sprijinul persoanelor nevoiase, singure si bolnave. Proiectul este sprijinit de Preasfintitul Vasile Somesanul, Episcop-vicar pe Sectorul Misionar-social in cadrul Arhiepiscopiei Clujului, si va include un bloc pe trei etaje, cu o capacitate de peste 200 de persoane.
Text preluat de pe Agentia de Stiri Basilica
Știri despre biserică:

»  Mitropolitul Clujului s-a rugat împreună cu credincioșii parohiei Sf. Toma – Mărășești (2019-01-14)

 Închide 

Mitropolitul Clujului s-a rugat împreună cu credincioșii parohiei Sf. Toma – Mărășești

[2019-01-14]
de Gheorghe Anghel

În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, s-a rugat împreună cu credincioșii din cartierul clujean Mărășești, informează Radio Renașterea.
Ierarhul a slujit în biserica „Sfântul Apostol Toma”, sfințită de mitropolitul Bartolomeu Anania în anul 2006.
Din soborul slujitor făcut parte: secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, arhim. lect. Benedict Vesa, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, pr. Alexandru-Constantin Ciui, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai, pr. prof. Ioan Chirilă, directorul Seminarului Teologic Ortodox, pr. lect. Liviu Vidican Manci, preotul paroh Dănuț Goga, preotul slujitor Marius Goga și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit omilia intitulat㠄Iisus Hristos, Lumina lumii”.
În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit preot pe diaconul Ciprian Gheorghe Stănișor pe seama parohiei Ciceu Corabia, din Protopopiatul Beclean.
La finalul slujbei, părintele Marius Goga a subliniat importanța zilei pentru comunitatea parohială, a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru slujire și binecuvântare.
Eveniment dedicat anului omagial 2019
De asemenea, părintele paroh a adresat mulțumiri ierarhului pentru prezența sa la manifestarea cultural-artistică organizată de parohia Sfântul Toma pentru a marca anul omagial al satului românesc, ca o recunoștință pentru toți enoriașii și binefăcătorii parohiei.
Evenimentul a avut loc sâmbătă seara la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.
Parohia Sf. Toma
Parohia „Sfântul Apostol Toma” din Cluj-Napoca a fost înființată în anul 1993.
Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1996, iar un an mai târziu au demarat lucrările de construcție a lăcașului de cult.
Acestea au fost finalizate în 2005, iar în septembrie 2006 biserica a fost sfințită de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu.
Biserica, situată pe Calea Dorobanților, are formă de cruce, cu o singură turlă, însă, un element unic în arhitectura sa o constituie mozaicurile exterioare.
Pe fiecare perete lateral sunt pictați câte șase Apostoli, iar în față sunt reprezentați Sfântul Apostol Toma și Sfântul Apostol Pavel.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1560, Ultimul acces: 2020-05-29 17:26:55

»  PS Teofil de Iberia a slujit în Cluj-Napoca prima Sfântă Liturghie ca arhiereu (2018-04-23)

 Închide 

PS Teofil de Iberia a slujit în Cluj-Napoca prima Sfântă Liturghie ca arhiereu

[2018-04-23]
de Florin Nicolaie

IPS Andrei a slujit duminică la parohia „Sfântul Apostol Toma” din Cluj-Napoca, împreună cu PS Ignatie și cu PS Teofil de Iberia. Episcopul Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei a oficiat pentru prima dată Sfânta Liturghie de la hirotonia întru Arhiereu.
Soborul de arhierei a fost întâmpinat de preoți și credincioși la ora 09:00, după care a urmat slujba de resfințire a bisericii parohiale și Sfânta Liturghie.
În cuvântul rostit, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a vorbit despre dragostea și compasiunea pe care trebuie să o manifeste creștinii pentru cei aflați în singurătate și suferință, făcând referire la femeile mironosițe.
După priceasnă, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia a precizat că se bucură pentru faptul că a oficiat prima Liturghie, în calitate de arhiereu, la Cluj-Napoca.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a vorbit despre misiunea creștină pe care o au femeile în lume și l-a felicitat pe pr. paroh Dan Goga pentru activitatea din parohie.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a conferit părintelui Dan Goga pentru întreaga activitate „Crucea Transilvană pentru clerici”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. De asemenea, preotul slujitor Marius Goga a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor.
Istoricul Parohiei
Parohia „Sfântul Apostol Toma” din Cluj-Napoca a fost înființată în anul 1993. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1996, iar un an mai târziu au demarat lucrările de construcție a locașului de cult.
Lucrările au fost finalizate în 2005, iar în septembrie 2006 biserica a fost sfințită de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu.
Biserica are formă de cruce cu o singură turlă, însă un element unic în arhitectura sa o constituie mozaicurile exterioare. Pe fiecare perete lateral sunt pictați câte șase Apostoli, iar în față sunt reprezentați, Sfântul Apostol Toma și Sfântul Apostol Pavel.
În ultimii ani au fost executate lucrări de renovare a exteriorului bisericii și s-a amenajat demisolul pt activități cu tinerii, lucrări suportate în întregime de ctitorii locașului de cult.
După Sfânta Liturghie, ctitorii și binefăcătorii au primit din partea Mitropolitului Clujului distincții și diplome de aleasă cinstire.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2129, Ultimul acces: 2020-05-30 10:37:45

»  Cluj | Pocăința înseamnă întoarcerea cu părere de rău de la păcat la virtute, spune IPS Andrei (2017-02-07)

 Închide 

Cluj | Pocăința înseamnă întoarcerea cu părere de rău de la păcat la virtute, spune IPS Andrei

[2017-02-07]
de Gheorghe Anghel

IPS Andrei a slujit la Biserica Sf. Ap. Toma din Cluj
Credincioșii parohiei clujene „Sfântul Apostol Toma” s-au rugat duminica aceasta împreună cu Arhipăstorul lor. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie și i-a îndemnat pe clujeni la smerenie și la mărturisirea păcatelor pentru a parcurge cum se cuvine perioada postului.
Pocăința este o mare lucrare a Bisericii creștine, a spus Mitropolitul Andrei în omilia adresată în data de 5 februarie. Cea mai potrivită definiție dată pocăinței ne vine de la Sfântul Ioan Damaschin. Sfântul Ioan, în cartea sa numit㠄Dogmatica”, definește astfel pocăința: întoarcerea cu părere de rău și cu lacrimi de la păcat la virtute și de la diavolul la Dumnezeu, a transmis ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Goga Dan a fost distins de Părintele Mitropolit Andrei cu Crucea Arhiepiscopală, iar preotul Goga Marius a fost hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâu roșu.
***
Biserica Sfântul Toma, situată pe bulevardul Dorobanților din Cluj-Napoca, este una dintre puținele biserici din țara noastră aflată sub ocrotirea acestui Sfânt Apostol. Piatra de temelie a bisericii a fost așezată în anul 1996, iar un an mai târziu au fost demarate lucrările de ridicare a locașului de cult.
Acestea au fost finalizate în 2005, iar în septembrie 2007 biserica a fost sfințită de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu.
Arhitectura lăcașului de cult este una inedită, în formă de cruce cu o singură turlă, iar pe pereții exteriori sunt înfățișați, în tehnica mozaic, Sfinții Apostoli.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3706, Ultimul acces: 2020-05-29 02:18:43


Nr. vizualizări:11980
Data ultimei vizualizări:2020-05-28 22:57:40
Data actualizare:2019-12-10 17:18:16
Data încărcării:2006-07-21 07:12:14
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:2
Fotografi:Dan Deva: 1, Voluntar: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-05-05
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 644

Vedere de ansamblu
Foto: Dan Deva

Data: 2012-02-01
Contor: 473

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar