Jercalai :: Schitul Sf. Maria Cricov - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Schitul Sf. Maria Cricov
Jercălăi
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Jercălăi
Comună:Urlați
Județ:Prahova
Cod poștal:106304
Persoană de contact :Staret CLEOPA FLORESCU
Telefon :0244... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adresa web Biserica:manastirea-jercalai.moonfruit.com
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.urlati-ph.ro, www.cjPH.ro, www.prefecturaPrahova.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavriil, Sf. Maria
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Destinatie preferata a credinciosilor din Prahova si nu numai , Manastirea Jercalai s-a impus in randul lacasurilor de cult ortodoxe datorita bisericutei de lemn care se remarca atat prin armonia desavarsita a proportiilor, cat si mai ales prin frumusetea picturii interioare de mare valoare artistica .
Biserica de lemn din 1731 și-a aflat pe aceste meleaguri, în sfârșit locul. Unde este așezată mai exact această biserică? Chiar aici, în mijlocul credincioșilor, sub genunchii lor aplecați pentru rugăciune, între pământ și cer, în mijlocul satului, în inimile oamenilor, în viața lor.
Va asteptam cu drag si pe voi !
Alte informații:Biserica de lemn a fost construită initial în satul Luieriu, din comuna Suseni județul Mureș, în anul 1731. Mutată de regina Maria în anul 1939 la castelul Bran, biserica în scurt timp "călătorește" din nou ajungând peste munți, prin grija patriarhului Iustinian, tocmai la schitul Jercălăi de lângă Urlați.
Schit de calugari.
Cod Monument:PH-II-m-A-16521
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Bisericuta calatoare de la Jercalai (Articol)
Știri despre biserică:

»  Pilda samarineanului milostiv este un model pentru viața fiecărui creștin, a spus Patriarhul Daniel la Mănăstirea Jercălăi (2018-11-11)

 Închide 

Pilda samarineanului milostiv este un model pentru viața fiecărui creștin, a spus Patriarhul Daniel la Mănăstirea Jercălăi

[2018-11-11]
de Gheorghe Anghel

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus duminică despre pilda samarineanului milostiv că este un îndreptar sau model pentru viața Bisericii și pentru viața fiecărui creștin în parte”.
Omilia a fost rostită de Preafericirea Sa în biserica nouă a mănăstirii prahovene Jercălăi, cu prilejul duminicii a 25-a după Rusalii, a samarineanului milostiv.
Pilda samarineanului a inspirat filantropia Bisericii
Cuvintele Părintelui Patriarh sunt fundamentate pe faptul că evanghelia duminicală nu se oprește doar la descrierea gestului de milostenie făcut de samarinean, ci ea conține un „îndemn clar spre fapta cea bună: mergi și fă și tu asemenea”.
Acest îndemn al Mântuitorului Iisus Hristos a fost urmat de Biserică încă de la începuturile sale și trebuie urmat de fiecare credincios în parte.
„Pilda samarineanului milostiv a inspirat lucrarea filantropică a Bisericii de-a lungul veacurilor”, a spus Preafericirea Sa care a evidențiat că din această pild㠄Biserica a învățat să construiască spitale, să înființeze farmacii” și alte instituții în folosul aproapelui.
„Atât în Răsărit cât și în Apus o mulțime de spitale se numeau bunul samarinean aducându-ne aminte că Mântuitorul Iisus Hristos ne-a spus Mergi și fă și tu asemenea, ajută pe cei care au nevoie de ajutor”, a spus Patriarhul României.
În prezent, sub patronajul Bisericii funcționează peste 800 de instituții care oferă servicii sociale gratuite sau compensate după caz, dintre care 45 sunt instituții de tip medical și farmaceutic.
Cine este aproapele nostru?
De asemenea, Părintele Patriarh a reamintit că samarineanul milostiv „este pentru noi un model, un exemplu cum trebuie să ne comportăm față de semenii nostri” și a explicat cine este aproapele nostru.
„Aproapele nostru nu este totdeauna o rudă, ci un om bun, indiferent de neam, stare socială, pregătire intelectuală, un omul cu suflet bun, care e milostiv, săritor, care are milă de cel suferind”, a explicat Preafericirea Sa.
Definirea corectă a aproapelui este de ordin spiritual
În acest sens, Părintele Patriarh a remarcat situația deloc fericită în care se află multe familii din România.
„Mulți părinți nu mai sunt aproapele pentru copiii lor pentru că i-au abandonat, mulți copii nu mai sunt aproapele pentru părinții lor pentru că i-au uitat, au plecat la muncă în străinătate, au mai ținut legătura o vreme, iar după o perioadă mai îndelungată au uitat cu totul de ei” a spus Preafericirea Sa.
Totodată, Patriarhul României a semnalat că Hristos Domnul vrea s㠄arate prin această pildă că orice om milostiv, bun poate fi aproapele nostru și că fiecare dintre noi putem fi aproapele unui om singur, neajutorat, dacă îl ajutăm nu doar prin cuvinte, ci și cu fapta”.
Semnificațiile duhovnicești ale pildei
De asemenea, în cuvântul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat semnificațiile duhovnicești ale pildei samarineanului milostiv.
„Evanghelia aceasta ne vorbește despre mântuirea oamenilor prin Iisus Hristos pentru că, de fapt, samarineanul milostiv este însuși Mântuitorul Iisus Hristos”, a spus Părintele Patriarh care a explicat apoi că omul căzut între tâlhari reprezintă întreaga umanitate decăzută.
„Această umanitate a decăzut de-a lungul veacurilor, s-a înstrăinat de Dumnezeu și s-a îmbolnăvit”, a spus Preafericiea Sa.
De ce a venit Hristos?
În această stare decăzută a găsit Hristos umanitatea atunci când Dumnezeu Tatăl a hotărât să-L trimită pe Fiul Său în lume pentru a deveni Mântuitorul, Vindecătorul și Eliberatorul acesteia.
„Mântuitorul Iisus Hristos vine în lume ca samarinean milostiv nu pentru că a fost chemat, ci pentru că i-a fost milă de neamul omenesc care mergea în decădere spre moarte spirituală”, a spsu Părintele Patriarh.
Cine sunt tâlharii?
„Tâlharii sunt duhurile rele, sunt demonii care îi ispitesc pe oameni, îi jefuiesc în sensul că îi dezbracă de virtuți, de lucrurile frumoase, de gândul frumos, de darurile pe care le primesc de la Dumnezeu”, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care a explicat c㠄prin patimi și păcate contribuie la degradarea omului încât acesta merge, nu doar spre moarte biologică, ci și moarte spirituală”.
Casa de oaspeți este Biserica
Făcând referire la faptul că samarineanul a uns rănile celui căzut între tâlhari, Părintele Patriarh Daniel a evidențiat că aceast㠄ungere cu untdelemn spre vindecare este prefigurarea Tainei Sfântului Botez și a Mirungerii care se face îndată după ce copilul a fost botezat”.
Despre vin, Preafericirea Sa a spus c㠄simboliza Sfânta Euharistie” și a precizat c㠄Sfintele Taine se dăruiesc credincioșilor spre vindecarea de boli, de păcate, de tot ceea ce este infirmitate și neîmplinire în viața omului”.
„Avem o prefigurare a Botezului și Euharistiei în casa de oaspeți la care ajunge cel rănit și aceasta este Biserica.
Cei doi dinari pe care i-a dat samarineanul milostiv gazdei ca să îngrijească de cel bolnav reprezintă fie Vechiul și Noul Testamen, fie cele două porunci iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele nostru care ne ajută să ne vindecăm de boala egoismului”, a spus Preafericirea Sa.
Sfântul Mina, model de mărturisire și milostenie
În finalul cuvântului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre viața Sfântul Mina, pe care l-a numit un „mărturisitor al credinței”.
„De tânăr se ruga mult și făcea multă milostenie ajutând pe cei săraci, flămânzi, goi”, a spus Preafericirea Sa.
Mai târziu a devenit soldat și ofițer în armata romană, iar în timpul împăraților Dioclețian și Maximian, când s-a pornit cea mai grea prigoană împotriva creștinilor, a părăsit armata, a stat cinci ani în pustie și apoi s-a întors în lume și a mărturisit pe Hristos public, cu mult curaj.
A fost chinuit, bătut, dar a trecut prin toate suferințele simțind ajutorul lui Dumnezeu și, în cele din urmă, i s-a tăiat capul în anul 309.
„Sfântul Mina”, a spus Preafericirea Sa, „ne arată cum credința adevărată, ortodoxă, este totdeauna unită cu milostenia, cu fapta cea bună, cu mila față de cei care au nevoie de ajutorul nostru”.
În încheiere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a urat la mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfântuui Mare Mucenic Mina.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3704, Ultimul acces: 2020-05-28 04:16:56

»  Patriarhul României la Mănăstirea Jercălăi (2016-05-08)

 Închide 

Patriarhul României la Mănăstirea Jercălăi

[2016-05-08]
de Robert Nicolae

DSC02480 (2)
Biserica Ortodoxă se află astăzi, 08 mai 2016, în Duminica a doua după Paști, numită și a Sfântului Apostol Toma. În această zi, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat la Mănăstirea Jercălăi, județul Prahova.
La finalul Sfintei Liturghii, oficiată în locașul de cult al mănăstirii, Patriarhul României a rostit un cuvânt în care a vorbit despre învățăturile duhovnicești ce se desprind din Evanghelia citită astăzi în toate locașurile de cult din Patriarhia Română (n.r.: de la Sfântul Ap. și Ev. Ioan capitolul 20, versetele de la 19 la 31).
Evanghelia citită în cadrul Sfintei Liturghii ne învață importanța credinței, a arătat Preafericitul Părinte Daniel.
Credința este o vedere duhovnicească mai presus de simțuri. Este o vedere duhovnicească a lui Dumnezeu Cel Nevăzut și a lucrărilor Sale mai presus de înțelegere. Dumnezeu nu poate fi văzut cu ochii trupești pentru că El este Nematerial, Nelimitat, Netrecător și Inaccesibil, nu ne putem apropia de El dacă nu se apropie El de noi. Prin credință vedem duhovnicește prezența Lui, o simțim. Deci, Hristos Domnul fericește pe cei care simt prezența Lui în lume, în Biserică mai ales și în viața lor, chiar dacă nu Îl văd cu ochii trupești, a spus Preafericirea Sa.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit și despre mărturisirea deosebită a Sfântului Apostol Toma care atunci când a atins trupul înviat al Mântuitorului a mărturisit dumnezeirea Lui.
„De la Sfântul Apostol Toma învățăm că deși la început a avut o anumită îndoială, totuși, nu numai că s-a covins de adevărul Învierii, ci chiar L-a mărturisit pe Hristos ca fiind Dumnezeu. Când Sfântul Toma a atins Trupul văzut al lui Iisus Hristos Cel Înviat din morți a mărturisit pe Dumnezeu Cel Nevăzut, a atins un trup limitat și a mărturisit pe Dumnezeu Cel Necuprins, a mărturisit un trup care a trecut prin moarte și L-a mărturisit pe Fiul lui Dumnezeu Veșnic Viu. Aceasta este marea mărturisire a Sfântului Apostol Toma”, a mai spus Preafericirea Sa.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă l-a sărbătorit pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan. De la acest Sfânt Apostol învățăm că Dumnezeu este iubire și dacă nu iubim pe semenii noștri nu putem spune că iubim pe Dumnezeu Cel Nevăzut, a mărturisit Patriarhul României.
Sfântul Apostol Ioan, împreună cu Maica Domnului, reprezintă Biserica. Maica Domnului reprezintă Biserica vie și rugătoare, iar Sfântul Ioan Evanghelistul reprezintă pe slujitorii Bisericii care rămân aproape de Hristos nu numai când merge bine, ci și când Biserica trece prin încercări. Din 12 apostoli numai unul L-a urmat pe Hristos până la cruce, numai unul a rămas fidel în timp de prigoană, încercare și suferință. Deci, de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan care este prăznuit astăzi învățăm că Dumnezeu este iubire. Dacă nu iubim pe semenii noștri cum putem spune că iubim pe Dumnezeu Cel Nevăzut, dacă pe cei pe care îi vedem nu îi iubim?
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit obștii Mănăstirii Jercălăi mai multe cărți de cult și de învățătură ortodoxă, apărute la editurile Patriarhiei Române.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7898, Ultimul acces: 2020-05-28 03:25:40

»  Hramul Mănăstirii Jercălăi (2011-06-28)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Jercălăi

[2011-06-28]
Mănăstirea Jercălăi din Protoieria Urlați și-a sărbătorit la sfârșitul săptămânii trecute hramul, când Biserica Ortodoxă a prăznuit Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, informeaz㠄Ziarul Lumina”. La sfântul așezământ monahal, starețul mănăstirii, Cleopa Florescu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii, iar apoi a fost oficiată Taina Sfântului Maslu.
În cuvântul rostit la finalul slujbei, starețul mănăstirii a vorbit credincioșilor despre evenimentul nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, subliniind rolul pe care marele prooroc l-a avut în pregătirea activității mesianice a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 17716, Ultimul acces: 2020-05-28 03:25:40


Nr. vizualizări:18824
Data ultimei vizualizări:2020-05-28 03:25:40
Data actualizare:2015-03-30 04:39:44
Data încărcării:2005-09-19 05:16:03
Nr. Mesaje:2
Mulțumiri:
(2011-06-29)
Nu stiu cu ce cuvinte de multumire pot sa incep dar vreau sa va spun ca am fost de 5 ori la aceasta manastire si suntem foarte multumiti din toate punctele de vedere. Eu stau in Urziceni, Ialomita si incerc sa vin in fiecare vineri la Sf. maslu. Iubesc aceasta manastire fiindca se fac minuni, iar vocile de la strana sunt pline de dragoste pentru Dumnezeu.
As dori sa fiu tot timpul in acea manastire, ceva ma atrage acolo, dar nu pot .
Va multumesc!
@yahoo.com
Apreciere:
(2011-05-26)
Merg de foarte mult timp la aceasta manastire impreuna cu familia si ne simtim foate bine. Parintele CLEOPA este o persoana deosebita, slujbele tinute de dansul iti aduc multa liniste sufleteasca. Maicutele de la manastire sunt foarte primitoare si totdeauna le dau cate ceva celor saraci.
NE RUGAM LA DUMNEZEU SA FIE SANATOSI CU TOTI SI SA AIBA VIATA LUNGA.
Nr. Fotografii:45
Fotografi:Bogdan Ilieș: 25, CIMeC: 8, internet: 6, ovidiucro: 5, Micheller János: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2015-03-30
Contor: 118

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2016-09-09
Contor: 25

Ve3dere de ansamblu
Foto: Micheller János

Data: 2011-05-06
Aparat: Canon EOS 1000D
Contor: 91

Vedere biserica de lemn
Foto: ovidiucro

Data: 2015-03-30
Contor: 39

Vedere din față
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2011-05-06
Aparat: Canon EOS 1000D
Contor: 94

Vedere sudică
Foto: ovidiucro

Data: 2010-09-19
Contor: 151

Jercalai - Manastirea Jercalai
Foto: internet

Data: 2010-09-19
Contor: 129

Jercalai - Vedere manastire
Foto: internet

Data: 2015-03-30
Contor: 42

Vedere parțială
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2015-03-30
Contor: 52

Absida altarului
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2015-03-30
Contor: 54

Absida altarului
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2011-05-06
Aparat: Canon EOS 1000D
Contor: 64

Prispa
Foto: ovidiucro

Data: 2015-03-30
Contor: 52

Prispa
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2015-03-30
Contor: 37

Prispa
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2015-03-30
Contor: 33

Prispa
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2015-03-30
Contor: 25

Cerdac
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2015-03-30
Contor: 27

Cerdac
Foto: Bogdan Ilieș


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3