Cipau :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Cipău
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Cipău (maghiara: Maroscsapó) (germana: Tschappen)
Comună:Iernut
Județ:Mureș
Cod poștal:545101
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.primariaIernut.ro, www.CJmures.ro, ms.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Belean Ilie
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Detalii:Situata in partea de sud a Campiei Transilvaniei, pe malul stang al Muresului, pe soseaua nationala ce leaga Tirgu Mures de Cluj Napoca se gaseste localitatea Cipau.
Localitatea este atestata documentar la anul 1332. Sapaturile arheologice efectuate de-a lungul anilor au scos la iveala numeroase marturii despre continuitatea populatiei pe aceste meleaguri.
Documente care sa ateste inceputurile comunitatii religioase nu se gasesc, doar din traditia orala transmisa din generatie in generatie se afla ca romanii de aici, putini la numar, erau iobagii marilor proprietari de pamanturi. Odata cu inmultirea lor si-au ridicat o Bisericuta pe care in timpul navalirilor turcilor si tatarilor, si-au mutat-o dincolo de Mures, in locul unde astazi se afla Monumentul Eroilor. Slujitor la aceasta Biserica in timpurile mai apropiate este pomenit preotul Ioan Negrutiu originar din Oarba de Mures.
Sprijinitor al romanilor si a drepturilor lor, cu ocazia Revolutiei de la 1848, preotul Negrutiu este spanzurat la spanzuratoarea “Din plopi” (azi Uzina de apa) la marginea drumului principal, drept exemplu infiorator pentru viitorii indrazneti pionieri ai dreptatii sociale.
Dupa infrangerea revolutiei si dupa linistirea lucrurilor, la anii 1849-1850, romanii din Cipau isi muta Bisericuta de lemn, cumparand-o, si o trec peste apa de la Sfantu Gheorghe, asezand-o in curtea casei parohiale de azi. De mentionat este faptul ca aceasta Bisericuta a fost cumparata fara clopote, acestea de frica autoritatilor au fost ascunse de credinciosi intr-o fantana din „ratul satului”.
Primul preot slujitor in aceasta Bisericuta se aminteste Aurel Tirca din Ogra, intre anii 1880-1916. Intre anii 1933 -1943 slujeste aici preotul Masca Ioan.
In acel timp era in aceste locuri un roman, mare proprietar de pamanturi, Aurel Mut, prim-pretor, prefect si deputat o vreme, care cunoscand starea de lucruri, saracia si mizeria oamenilor, construieste o scoala si, in 1932, pune temelia unei frumoase Biserici cu hramul „Sfintii Arhangheli”, care se termina in 1938.
Din anul 1991 slujeste la Cipau preotul Belean Ilie.
Nr. vizualizări:4859
Data ultimei vizualizări:2025-03-11 07:51:01
Data ultimei actualizări:2020-02-17 12:50:10
Data încărcării pe sit:2006-08-09 08:22:16
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2006-08-07
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 231

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy