Bucuresti :: Biserica Costeasca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Costeasca
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Navigației nr. 54
Cod poștal:012434
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Dan Toader
Hram:Acoperământul Maicii Domnului, Învierea Dmnului
Detalii:n anul 1946 s-a ridicat pe Str. Navigației nr. 54, de către meșteri ardeleni, acest sfânt lăcaș, care a slujit pentru credincioșii greco-catolici. La 1 octombrie 1948, așezământul a fost preluat de Biserica Ortodoxă, odată cu toți credincioșii care îl foloseau. Ulterior, în 1989, aceștia au părăsit comunitatea.
Actuala biserică este o construcție din lemn și paiantă, fără temelie solidă și sprijinită doar pe stâlpii de susținere. În aceste condiții ea reprezintă un real pericol, neexistând de altfel nici posibilitatea de a mai fi consolidată.
Având în vedere această problemă, părintele paroh Dan Toader a inițiat construirea unui nou lăcaș de cult. Lucrările au fost demarate pe data de 1 octombrie 2006, odată cu punerea pietrei de temelie de către P. S. Varsanufie Prahoveanul.
În prezent, construcția noului Sfânt Așezământ se găsește încă în stadiu de desfășurare, în faza de acoperire și finisaje. Se are în vedere, de asemenea, amenajarea unui demisol multifuncțional (sală festivități, cabinet medical, bibliotecă) .
Lucrările sunt susținute prin osteneala și jertfa credincioșilor (muncă voluntară, materiale de construcție, sprijin financiar) , dar și cu ajutorul Primăriei Sectorului 1 prin intermediul Domnului Primar Andrei Chiliman.

Actuala biserică este una modestă, din lemn și paiantă, ea deosebindu-se de casele din jur doar datorită unei turle pe plan pătrat, acoperită piramidal, învelită cu solzi de tablă, ce se înalță peste intrare. Lăcașul are o formă dreptunghiulară în plan. Sfântul Altar, orientat în acest caz spre NV, este despărțit de naos prin tâmpla-perete din lemn. Pentru susținerea turlei, la intrarea în naos există doi stâlpi subțiri, ce marchează oarecum pronaosul. Întreaga navă a bisericii are un acoperiș în două ape, care la interior este protejat cu plăci fibrolemnoase melaminate de culoare azurie, asemănătoare celor de la pereți. Ferestrele sunt simple, dreptunghiulare. Icoane sub formă de tablouri cu sfinți sunt expuse pe pereți. Dintre acestea, un număr de 14 icoane înfățișează « Drumul Crucii » (caracteristic pentru bisericile catolice) .
O tindă mică, luminată prin două ferestre, precede intrarea în biserică. Fațada cu ușa de acces dinspre stradă, orientată spre SV, este în prezent înfrumusețată cu frize și rame alcătuite din ornamente de ipsos aplicate în jurul ușilor și ferestrelor. Deasupra ușii de intrare este amplasat un mozaic-icoană reprezentând-o pe Sfânta Fecioară cu Pruncul.

În afară de finalizarea construcției noii biserici, în prezent se urmărește și obținerea certificatului de urbanism pentru construirea unei clopotnițe și a unei case parohiale.
Alte informații:Donații către Biserica Acoperămantul Maicii Domnului se pot realiza prin intermediul contului bancar RO46CECEB10836RONNO343602.
Știri despre biserică:

»  Dărâmarea unei capele greco-catolice din cartierul Bucureștii Noi (Catholica.ro) (2016-11-18)

 Închide 

Dărâmarea unei capele greco-catolice din cartierul Bucureștii Noi (Catholica.ro)

[2016-11-18]
16.11.2016, București (Catholica) –
Fosta capelă construită de greco-catolici în cartierul Bucureștii Noi – str. Navigației 54 – din capitală a fost demolată. Parohia ortodoxă din cartier, care o deținea din 1948, a ridicat alături, la câțiva metri, o nouă biserică de zid care deja este funcțională. Astfel, capela fiind de prisos, a trebuit să dispară, aflăm dintr-un material publicat pe EpiscopiaBucuresti.ro. „Prin vitregia vremurilor, după 1990, neaflându-se actele de proprietate pe Capela din cartierul Bucureștii Noi, nu s-a putut face nimic pentru redobândirea ei”, se explică în material.
„În acest loc simplu și smerit, înălțat prin grija lor, s-au rugat până în 1948 credincioșii greco-catolici din Bucureștii Noi, s-au căsătorit și și-au botezat pruncii. Aici Episcopul Vasile Aftenie a știut întotdeauna să fie aproape de credincioșii săi și să-i ajute să-l privească pe Isus cel răstignit. Cartierul Bucureștii Noi, situat la marginea orașului, a fost trasat în perioada interbelică prin sosirea ardelenilor, majoritatea uniți cu Roma, în capitală, care practicau meseria de geamgii – tăietori de sticlă în oraș și în toată Muntenia. Capela construită prin jertfele lor era centrul parohiei române unite București 2; a doua, deci, după parohia principală situată la biserica, azi catedrală, din strada Polonă.”
„După începutul persecuției, mulți greco-catolici au aflat refugiu în capela romano-catolică din același cartier. Din 1990, pr. Gheorghe Cristescu (Tritean), fiu al locului, păstorește grupul rămas fidel Bisericii Greco-Catolice. Cu toate încercările sau greutățile pe care le deplângem, credința merge mai departe. Îl avem alături pe Domnul care, coborând în lume, a ales voit sărăcia ieslei de la Betleem, a ales partea celor disprețuiți și ne asigură de binecuvântarea Sa.”

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 6378, Ultimul acces: 2020-08-03 14:33:05

»  Parohia Costeasca din București și-a serbat hramul (2016-05-02)

 Închide 

Parohia Costeasca din București și-a serbat hramul

[2016-05-02]
de Gheorghe Anghel

Parohiei Costeasca din București și-a serbat astăzi, 02 mai 2016, hramul principal, Învierea Domnului. Cu prilejul acestei sărbători, în mjlocul comunității s-a aflat Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Preasfinția Sa a binecuvântat cu agheasmă lăcașul de cult apoi a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează TRINITAS TV.
Răspunsurile la strană au fost date de Corala Te Deum Laudamus din București.
Avem datoria să fim cu toți fii ai luminii
În cuvântul de învățătură, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, i-a îndemnat pe credincioși să caute să devină fii ai luminii, lumina lumii care este Hristos.
Avem datoria să fim cu toți fii ai luminii și această podoabă a luminii o dobândim prin atentă viețuire creștină, prin iubire, prin faptele cele bune și mai ales prin dragostea pe care o arătăm față de Dumnezeu participând la Sfânta Liturghie, a spus Preasfinția Sa arătând c㠄fii lumini sunt cei care vin la Biserică, cei care caută lumina din viața lor, fii lumini sunt cei care se roagă mult, care își iartă vrăjmașii, fii lumini sunt cei care fac faptele bune și se gândesc că viața lor trebuie să fie închinată lui Dumnezeu și aproapelui. Fii ai lumini sunt și cei care zidesc astfel de Biserici”.
Avem datoria de a-i ajuta pe cei care au nevoie de ajutorul nostru
Totodată, ierarhul a subliniat faptul c㠄mesajul acestor zile de sărbătoare al Învierii Domnului este acela al comuniunii, al iertării”:
Biserica noastră ne învață că în aceste zile de Paști trebuie să ne împăcăm și cu dușmanii noștri. Trebuie să îi îmbrățișăm și pe cei care nu ne iubesc și să le spunem tuturor: fraților. Acesta este mesajul Învierii. De unde am învățat noi să iertăm? De la Mântuitorul Hristos care răstignit fiind se ruga pentru cei care L-au răstignit. Aceasta este cea dintâi calitate pe care trebuie să o aibă fii Bisericii. Avem datoria de a-i ajuta pe cei care au nevoie de ajutorul nostru. Trăim într-o lume cu atâta suferință și cu multă singurătate și noi cei care venim la Biserică ar fi bine să îi cercetăm pe cei care au mai puțin și sunt mai singuri decât noi.
Pentru activitatea desfășurată, părintele paroh Dan Toader, a primit Diploma omagială Sfântul Ierarh Antim Ivireanul.
Acesta este cel de-al doilea locaș de cult, din București, care poartă hramul Învierii Domnului, primul fiind Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7159, Ultimul acces: 2020-08-03 14:33:05


Nr. vizualizări:12416
Data ultimei vizualizări:2020-08-03 14:33:05
Data actualizare:2018-09-14 08:02:35
Data încărcării:2006-05-11 15:38:58
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:6
Fotografi:Constantin Banciu: 4, Mihai ADAM: 1, Protoieria1.ro: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2019-11-11
Aparat: Canon Canon PowerShot SX170 IS
Contor: 49

Vedere din spate
Foto: Constantin Banciu

Data: 2012-05-10
Contor: 1681

Vedere de ansamblu
Foto: Protoieria1.ro

Data: 2019-11-11
Aparat: Canon Canon PowerShot SX170 IS
Contor: 32

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu

Data: 2019-04-28
Aparat: SONY NEX-5N
Contor: 33

Mozaic exterior
Foto: Mihai ADAM

Data: 2019-11-11
Aparat: Canon Canon PowerShot SX170 IS
Contor: 25

Mozaic exterior
Foto: Constantin Banciu

Data: 2019-11-11
Aparat: Canon Canon PowerShot SX170 IS
Contor: 34

Mozaic exterior
Foto: Constantin Banciu