Braila :: Biserica Cuvioasa Paraschiva - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Cuvioasa Paraschiva
Brăila
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Brăila
Județ:Brăila
Adresa:strada Mihai Bravu nr. 10
Cod poștal:810214
Telefon :0339... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.edj.ro, www.primariaBraila.ro, www.portal-Braila.ro, www.prefecturaBraila.ro
Preot:Stan Ștefan, Gheorghe Ștefan
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Detalii:Construită în jur de 1896.
Știri despre biserică:

»  Bucurie duhovnicească în Parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva din Brăila (2013-10-15)

 Închide 

Bucurie duhovnicească în Parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva din Brăila

[2013-10-15]
Duminica a XXI-a după Rusalii a prefațat anul acesta, ziua cinstirii Sfintei Cuvioase Parascheva în întreaga Biserică Ortodoxă Română. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a dorit să fie în mijlocul credincioșilor brăileni, enoriași ai Parohiei ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiu.
„Numeroși credincioși au participat la slujba Sfintei Liturghii oficiată de către un sobor de preoți și diaconi, sub protia Înaltpreasfințitului Casian, pe esplanada din fața noii biserici ce se află încă în construcție. La momentul liturgic cuvenit, Înaltpreasfinția Sa a împărtășit copiii și pe cei care s-au primenit duhovnicește, cu Sfintele Taine, după care i-a invitat pe cei mici la un dialog-cateheză despre înțelesurile pildei Semănătorului”, a precizat Părintele Gabriel Molocea.
După încheierea Sfintei Liturghii, în biserica veche, a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitori și pentru toți ostenitorii, trecuți la Domnul.
La final, Chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat lucrările ce s-au săvârșit la noua cantină parohială, așezată sub ocrotirea Sfântului Nectarie Taumaturgul și a oferit pachete cu hrană credincioșilor prezenți.
Istoria deosebit de frământată a acestei biserici a început în anul 1892 când s-a ridicat prima construcție pe actualul loc din strada Mihai Bravu. Din cauza unei greșeli de construcție această clădire a bisericii s-a dărâmat pe 12 ianuarie 1895.
Un an mai târziu, la data de 20 mai 1896, consiliul local din Brăila a aprobat autorizația de construcție a unui paraclis, iar la 19 iunie, cu binecuvântarea episcopului de atunci al Dunării de Jos, Partenie Clinceni au fost demarate lucrările.
În luna octombrie a aceluiași an s-a oficiat slujba de sfințire, la noul paraclis fiind aduse icoanele de la fosta biserică pictate de Matache Orășeanu, pictor avea să realizeze și catapeteasma în anul 1897, sfintele odoare și Crucea dăruită de cetățeanul Vasile Tenov.
Dorința credincioșilor de a ridica o nouă biserică a început să prindă contur în anul 1933, însă biserica nu a putut fi finalizată deoarece a fost demolată de către regimul comunist în anul 1964.
În aceste condiții, eforturile lor s-au reîntors către cea de a doua clădire din str. Mihai Bravu, adică clădirea actualei biserici. În 1970 au început lucrări de consolidare ce s-au finalizat în 1972, iar în 1975 s-a construit o turlă metalică, s-a înlocuit vechea catapeteasmă și s-au făcut alte consolidări. Ultima lucrare importantă s-a realizat în 1986 când s-a construit o frumoasă clopotniță din cărămidă, ce a fost legată de biserică printr-un coridor, realizându-se un fel de pronaos.
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la data de 4 decembrie 2004 a sfințit locul și a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică.
Așezat în imediata vecinătate a vechii biserici, noul lăcaș de cult se construiește în stil bizantin, are trei turle, o înălțime de 24 de metri și o lungime de 35 de metri. În prezent lucrările se află în stadiul de finisare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5554, Ultimul acces: 2020-09-19 19:01:43


Nr. vizualizări:7347
Data ultimei vizualizări:2020-09-19 19:01:43
Data actualizare:2015-03-02 21:20:47
Data încărcării:2006-05-08 17:00:11
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:Ana Abronov: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-04-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3000
Info: in constructie
Contor: 936

Vedere de ansamblu
Foto: Ana Abronov