Borsa :: Biserica Greco Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Greco Catolică
Borșa
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Borșa
Comună:Borșa
Județ:Cluj
Cod poștal:407110
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.bru.ro/cluj-gherla/, www.primariaBorsa.ro, www.cjCluj.ro, www.prefecturaCluj.ro
Hram:Înălțarea Sf. Cruci
Detalii:Construită în 1997.
Știri despre biserică:

»  Crucea – punte între cer și pământ la Borșa, în protopopiatul Someș (2017-09-19)

 Închide 

Crucea – punte între cer și pământ la Borșa, în protopopiatul Someș

[2017-09-19]
Vizită pastorală
19.09.2017, Cluj (Catholica) - Duminică, 17 septembrie 2017, în parohia Înălțarea Sfintei Cruci, din Borșa, în preajma sărbătorii ce are în centru Crucea, celebrată de Biserică în 14 septembrie, au fost binecuvântate o Cruce de lumină și o grotă cu statuia Preasfintei Fecioare Maria. Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu a fost primit de către membrii comunității împreună cu pr. protopop și paroh Marius Mureșan, cu pr. Marius Cerghizan, noul Vicar eparhial cu preoții, și alți preoți, cei mai mulți din protopopiatul Someș, dar și preoți invitați: un preot reformat și un preot ortodox. La momentul întâmpinării Ierarhului și apoi la întreg evenimentul sărbătoresc au participat și reprezentanți ai autorităților locale, între care doi primari, al comunei Borșa și al comunei Dăbâca.
În biserica parohială cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească, răspunsurile liturgice fiind date de Corul Angeli, dirijat la acest eveniment de prof. Monica Cerghizan, cor venit din Cluj-Napoca la invitația pr. protopop. În meditația la Evanghelia duminicii (Marcu 8,34-9,1), cu chemarea lui Isus: „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze”, PS Florentin a pornit de la întrebarea: „Ce înseamnă a fi credincios creștin?” A arătat apoi c㠄a recunoaște greșelile este o atitudine creștină”, pentru că răul, păcatul este o realitate a acestei vieți, dar „drumul creștinului este să nu accepte ispita, să nu urmeze gândul rău” – aceasta este lepădarea de sine la care cheamă Cristos.
Astăzi „nu mai avem de-a face cu acea cruce din secolul al III-lea a romanilor, dar avem o cruce simbolică, o cruce spirituală, care este tocmai suma dificultăților vieții noastre pe acest pământ”. Idealul creștinului este de a trăi în realitatea existentă, în prezența răului, dar acolo să încerce să-și schimbe atitudinea interioară: „Tocmai suferințele, dificultățile, bolile, injuriile pe care le avem de suportat ne invită să ne definim identitatea creștină, să vedem cum procedăm în fața celui care ne deranjează. Dificultățile vieții, și sunt multe, sunt cele care fac parte din crucea pe care trebuie să o purtăm.”
„Când vorbim de Cruce, trebuie să știm că Cristos a purtat Crucea păcatelor noastre – ea nu este străină de noi, avem o legătură directă cu Crucea. Cea mai strânsă legătură pe care o avem cu Dumnezeu nu sunt faptele noastre bune, ci sunt tocmai păcatele noastre. Păcatele noastre ne apropie cel mai mult de Dumnezeu, pentru că pe acelea le-a luat Dumnezeu asupra Sa! De aceea Crucea, pentru noi, rămâne astăzi în centrul trăirii noastre.” Astfel, „invitația Evangheliei din această zi este de a privi la Cruce cu încredere. Să ne punem sub semnul crucii, să ne învăluim cu încredere în semnul crucii, în fiecare dificultate a vieții noastre, pentru ca viața noastră să capete un sens, iar sensul vieții noastre să fie sensul ascendent al Crucii care să ne conducă spre Dumnezeu!”, a spus în încheiere Ierarhul clujean.
În încheierea celebrării liturgice, fiind ziua de naștere a Preasfințitului Florentin, pr. Marius Mureșan i-a oferit Preasfințitului în dar un crucifix, invitând pe toți cei prezenți să cânte „La mulți ani!”, cântare urmată și de o rugăciune a credincioșilor pentru Episcopul lor. PS Florentin i-a conferit Diploma și Crucea „Iuliu Hossu” pr. protopop Marius Mureșan, care aniversează în acest an 25 de ani de slujire preoțească. În curtea bisericii s-a oficiat ceremonia de sfințire a Crucii de lumină și a Grotei Preasfintei Fecioare Maria. În continuare Episcopul și toți preoții, împreună cu credincioșii prezenți, au rostit o rugăciune la mormântul doamnei Otilia Mureșan, soția părintelui paroh, chemată la Tatăl ceresc în iarna anului 2003. La momentul final, zeci de baloane albastre și albe, imaginând un mare Rozariu, au fost înălțate spre cer, pe acordurile cântecului „O, Măicuță Sfântă”, interpretat de cor. Programul duminicii s-a încheiat cu o agapă fraternă pregătită generos de membrii comunității din Borșa, la care au fost chemați toți cei prezenți.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 707, Ultimul acces: 2019-10-11 00:09:54


Nr. vizualizări:2868
Data ultimei vizualizări:2019-10-11 00:09:54
Data actualizare:2017-10-17 12:54:58
Data încărcării:2006-05-04 05:49:11
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:Tamás András: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-05-26
Contor: 68

Printre copaci
Foto: Tamás András