Prejmer :: Biserica Fortificata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Fortificată
Prejmer
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Prejmer (maghiara: Prázsmár) (germana: Torteln, Tartlau, Tartlen, Tortalen)
Comună:Prejmer
Județ:Brașov
Adresa:strada Mare nr. 2
Cod poștal:507165
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro, www.judBrasov.ro, www.prefecturaBrasov.ro
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Bazilica din Prejmer-Tartlau (jud. Brasov) , a carei constructie pare sa fi inceput din initiativa cavalerilor teutoni in scurtul rastimp al sederii lor in Tara Bârsei a fost continuata de comunitatea locala de sasi. Construita in stilul goticului cistercian (circa 1250) . Altar poliptic de inalta calitate artistica, cel mai vechi din Transilvania. Mic amvon de lemn cu picturi din secolul 18. Imprejurul bisericii se desfasoara circular fortificatia cetatii taranesti (secolele 15-16) , cu drum de straja, guri de tragere, amenajata spre interiorul curtii cu incaperi dispuse pe trei nivele, pentru a putea adaposti, in vreme de asediu, intreaga comunitate, iar, in timp de pace, proviziile alimentare ale fiecarei familii. Accesul in incinta se face printr-o ampla barbacana, iar ultimul coridor de acces este prevazut cu o hersa (grilaj culisant in plan vertical) .
Alte informații:Descriere Bisericile fortificate, ca grup, sunt remarcabile; nicaieri în lume nu se regasesc atâtea biserici fortificate într-un perimetru atât de restrâns, fapt care dovedeste gradul de generalitate a fenomenului la scara unei zone geografice si etno-culturale. Ele constituie o realizare arhitecturala exceptionala datorita diversitatii si folosirii gamei de tipare defensive din faza târzie a Evului mediu european. În timp ce în vestul si sudul Europei, anumite tipare defensive aplicate bisericilor sunt caracteristice, în exclusivitate, unor teritorii sau tari (de pilda, bisericile fortificate din Franta si din Tarile nordice, bisericile cu incinta fortificata în Germania si Austria) , numai în Transilvania se pot regasi, în spatiul restrâns deja mentionat, trei tipuri principale de fortificatii: biserica cu incinta fortificata (de exemplu Prejmer) . Aceste încununari ale arhitecturii defensive se adauga valorii intrinseci a bisericilor, dând la iveala raspândirea anumitor stiluri arhitecturale începând cu arta romanica si terminând cu cea a Goticul târziu. Bisericile au perpetuat elemente interioare pretioase: altare, la Prejmer (datând probabil din jurul anului 1450) . C. N. M. I. din 07. 07. 1998 a acceptat includerea în capitolul E - zone istorice, urbane si rurale.
Cod Monument:BV-II-a-A-11745
Nr. vizualizări:65673
Data ultimei vizualizări:2021-01-16 03:20:12
Data ultimei actualizări:2016-04-04 14:54:05
Data încărcării pe sit:2005-04-19 05:16:53
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-10-20
Contor: 829

Vedere de ansamblu
Foto: Mircea Vâlcu