Zimbor :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Zimbor
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Zimbor
Comună:Zimbor
Județ:Sălaj
Adresa:strada Fântâna Paschii nr. 54
Cod poștal:457370
Telefon :0260... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiasalajului.ro, www.comunaZimbor.ro, www.cjSJ.ro, www.prefecturaSalaj.ro
Preot:Rusalim Durnea
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn este databilă la mijlocul secolului al XVII-lea.
Biserica nu este datată. O inscripție de pe vechea poartă de intrare în cimitir indică: "Ani de la Is Hs 1643". Este interesantă folosirea mixtă de litere latine și chirilice în această inscripție.
Anul 1643 ar putea fi transferat într-o anumită măsură și bisericii, care, prin câteva trăsături vechi, susține o astfel de datare. Dintre trăsăturile vechi întâlnite aici se pot menționa: fereastra cu oblon prins în structura pereților pe latura de nord a navei, piciorul de altar sculptat în formă de potir, lipsa inițială a turnului, tipul simplu de chetoare adeseori închisă cu cep și altele. Există totuși rezerva faptului că în Sălaj s-au păstrat unele trăsături arhaice mai mult decât în alte părți. De aceea este necesară aprofundarea cercetărilor pentru datarea relativă sau certă a bisericii de lemn.
Corul din navă este datat de o inscripție pe unul din stâlpii lui de sprijin din anul 1892. Biserica are nevoie de o reparație urgentă a acoperișului.
Alte informații:În afara trăsăturilor de mare vechime, se poate reține îndeosebi modul decorativ prin care au fost tratate diagonalele scurte ce descarcă picioarele turnului pe tălpi. Acestea ar putea trăda faptul că tinda nu a fost acoperită după ridicarea turnului, acesta din urmă fiind pus în valoare prin tratarea decorativă.
O altă trăsătură majoră pentru acest lăcaș este decorul pictat pe portalul interior, spre navă. Acesta a fost dintr-un-ceput gândit astfel. Spalarea picturii datorită ploilor ce trec prin acoperiș ar fi o pierdere mare.
Cod Monument:SJ-II-m-A-05148
Nr. vizualizări:5184
Data ultimei vizualizări:2021-05-18 21:51:41
Data ultimei actualizări:2006-05-01 04:04:31
Data încărcării pe sit:2006-05-01 04:04:31
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2005-12-31
Aparat: Canon Canon PowerShot A75
Contor: 140

Vedere din lateral
Foto: Bogdan Ilieș