Bocsa :: Biserica Greco-Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Greco-Catolică
Bocșa
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Bocșa
Comună:Bocșa
Județ:Sălaj
Adresa:nr. 66
Cod poștal:457045
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.cjSJ.ro, www.prefecturaSalaj.ro
Hram:Dreptul Simion
Detalii:Construita in 1937-1943.
Sfințirea și depunerea pietrei fundamentale a noii biserici greco-catolice a avut loc în seara de 8 septembrie 1937, de Nașterea Maicii Domnului. Edificiul avea deja ridicate ziduri, în roșu, de aproximativ 2 metri și se intenționa a fi pusă sub acoperiș pană la venirea iernii. Sfințirea pietrei fundamentale a fost facută de episcopul unit al Oradiei, Valeriu Traian Frențiu asistat de Monseniorul dr. Emil Iuga, prelat papal, Petru Cupcea, vicarul Sălajului, numeroși protopopi și preoți. Printre cei 3. 000 participanți se aflau Corneliu Coposu, maiorul Simion Bărnuțiu, urmaș al marelui tribun, senatorul Iulian Domșa, deputatul Emil Lobonțiu, subprefectul I. Lobonțiu, Leontin Ghergariu, Grațian C. Mărcuș, secretarul Camerei de Comerț din Sălaj, jurnalistul Constantin Măleanu, etc. După ce s-a zidit actul de ctitorie în temelia sfințită, au luat cuvântul episcopul Traian Frențiu și deputatul Emil Lobonțiu, după care preotul Simion Barboloviciu a oferit un banchet, la care s-au rostit numeroase toasturi.
În primăvara lui 1943 biserica din Bocșa "a fost resfințită de episcopul Dr. Iuliu Hossu.
La 1 decembrie 1948 biserica greco-catolică din Bocșa este trecută de la cultul greco-catolic la cel ortodox.
Lăcașul a fost retrocedat Bisericii Române Unite prin sentința civilă nr. 1. 817 din 14 septembrie 2007, pronunțată de Tribunalul Sălaj și executată silit la 1 iulie 2010.
Alte informații:În interiorul bisericii se află mormântul lui Simion Bărnuțiu și Alimpiu Barbulovici.
Nr. vizualizări:3843
Data ultimei vizualizări:2020-08-11 05:11:15
Data actualizare:2018-04-25 14:27:41
Data încărcării:2006-04-28 19:50:47
Nr. Mesaje:1
Amintiri:
(2010-06-06)
In loc sa fie bucurosi bocsenii ca in sfarsit s a facut dreptate si biserica a fost data celor care au construit o cu mult efort si multa truda adica cei care cred in una sfanta catolica si apostolica biserica ei se incaiera si se lasa manipulati.
Daca sunt asa de multi si tineri sa si construiasca alta biserica mult mai incapatoare decat aceasta ce se vede in imagine noi suntem batani si storsi de un regim ce vedem ca inca se mai perpetueaza noi am pus umarul la constructia bisericii care silentioasa se ridica in sus iambracata in culori deschise si silueta ei se vedea dinspre curita u huzmezau borla .
Cei ce se bat pe piept acum ca este alor au imbracat o in gri sugestia mortii si au distrus minunatele picturi din interior bine ca a ramas iconostasul cu sfintul nicolae in stanga unde asteptam ca parintele Barbolovici sa ne cheme si sa ne faca morala amenintindu ne ca ne taie popa limba daca vorbim in timpul slujbei suntem imprastiati prin toata lumea dar biserica ne atrage ca un magnet ne simtim insca bocseni si daca ar fi sa ne numaram cred ca i am depasi pe cei ce se pretind a fi ortodocsii satului.
Ne bucura gandul ca ne vom putea ruga in biserica noastra si ii primim si pe cei ce vor sa ni se alature.
Nr. Fotografii:2
Fotografi:ro.wikipedia.org: 1, Alexandru Losonczy: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-08-07
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 600

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-04-14
Aparat: KONICA MINOLTA DiMAGE A200
Info: Schița turnului Fostei Bisericii de lemn din Bocșa, județul Sălaj.
Contor: 92

Schiță
Foto: ro.wikipedia.org