Bernadea :: Biserica Sf. Voievozi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Voievozi
Bernadea
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Bernadea (maghiara: Bernád) (germana: Bernhardsdorf)
Comună:Bahnea
Județ:Mureș
Cod poștal:547056
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.bru.ro/blaj/, comunabahnea.ro, www.CJmures.ro, ms.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în jur de 1805.
Construită din lemne de brad, așezate pe tălpi din stejar, biserica veche a satului a trecut prin momente de cumpănă. Salvată de la distrugere în ultimul moment, prin restaurarea realizată în anul 1982. Înainte de acest moment biserica se afla într-o avansată stare de degradare, fiind aproape prăbușită, datorită învelitorii de țiglă care a apăsat pereții subreziți de bârne.
Sub aspect planmetric, biserica se încadrează în categoria celor cu un plan dreptunghiular, absida altarului fiind poligonală, în trei laturi, nedecroșată. Prin extinderea ulterioară a bisericii, s-a ajuns la situația prezentă când biserica face corp comun cu turnul clopotniță aflat la vest, la distanța de aproximativ 3 m.
Interiorul bisericii este compartimentat astfel: sub clopotniță se află pronaosul, de mici dimensiuni, incăperea principală fiind destinat naosului. Dacă pronaosul are o lungime de aproximativ 2, 5 m, naosul este lung de aproximativ 7, 5 m. După iconostas se află absida altarului, lungă de aproximativ 2, 5 m.
În urma renovării bisericii, pictura cu care era împodobită a dispărut. Cu toate acestea știm că a fost zugrăvită de zugravi formați la Feisa. Pe pisania aflată pe panoul de nord-est al pereților se putea citi: "această sfântă biserică s-o zugrăvit în anul 1857, de zugravii Șarlea Ștefan și Matei, amândoi frați născuți la Feisa, fiind paroh satului Filimon Chira, corator mare popa Vasilie"
Dupa anul 1948, la fel ca in toata Transilvania, si in satul Bernadea biserica Greco-catolica a fost inchisa, crdinciosii ei fiind nevoiti sa treaca la ortodoxism. Nemaifiind folosita, biserica Greco-catolica din lemn a intrat intr-un proces avansat de degradare, fiind amenintata cu prabusirea. Tot ce se afla in interior a disparut ramanand la un moment dat numai clopotele.
In anul 1986, locul preotului Vasile Stef a fost luat de preotul Mihai Lucaci> Acesta a avut un merit deosebit la renovarea bisericii, dupa ce aceasta a fost declarata monument istoric.
Dupa 1990, cand o parte din credinciosi s-au reintors la Greco-catolicism, preotul Lucaci Ioan i-a parasit pe ortodocsi, oficiind in continuare, SF. Liturghie in biserica de lemn, pentru cele 17 familii Greco-catolice.
In 1993 preotul Lucaci a parasit localitatea, intorcandu-se la Tarnaveni, satul ramanand o perioada fara preot Greco-catolic. Dupa plecarea lui, Sf. Liturghie s-a oficiat de catre preotii Greco-catolici din Tarnaveni, respectiv Petru Puiu si Ioan Samarghitan.
Cod Monument:MS-II-m-B-15608
Nr. vizualizări:7092
Data ultimei vizualizări:2025-03-17 04:43:10
Data ultimei actualizări:2020-02-06 10:51:51
Data încărcării pe sit:2006-04-22 18:46:27
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-08-23
Aparat: FUJIFILM FinePix S5600
Contor: 156

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Ilieș