Manastirea Vorona - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Vorona
Vorona
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Vorona
Comună:Vorona
Județ:Botoșani
Adresa:nr. 415
Cod poștal:717475
Persoană de contact :Stavrofora Teofana Scântei
Telefon :0231... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:vorona.mmb.ro
Adrese utile:www.mmb.ro, www.comunaVorona.ro, www.cjBotosani.ro, www.prefecturaBotosani.ro
Preot:Arsenie Mărgineanu
Hram:Nașterea Maicii Domnului, Adormirea Maicii Domnului, Sf. Nicolae
Detalii:La marginea pădurii Vorona un grup de călugări ruși întemeiează în secolu XVI (1503?) un schit cu biserică de lemn denumitp ”Sihăstri din Poianan Voronei”.
În 1803 a fost construită biserica de zid Adormirea Maicii Domnului, ctitorie a paharnicului Iordache Panaite.
În 1835 s-a construit biserica de piatră cu hramul Nașterea Maicii Domnului, ctitorie a hatmanului Ilie Jora și a soției Teofana.
În anul 1836 în cimitirul mănăstirii se construiește biserica Sf. Nicolae, ctitorie a starețului Rafail.
În 1959 mănăstirea este închisă de către regim ul communist!
Mănăstirea a fost redeschisă în 198 în urma eforturilor depuse de patriarhul Iusin Moisescu.
Pănî la închidere a fost mănăstire de călugari, obștea numărand până la 200 de viețuitori în perioada de glorie, iar dupa redeschiderea din 1968 a devenit mănăstire de maici.
Alte informații:Cele trei biserici sunt construite din piatră cu elemente de arhitectură neoclasică. Toate cele 3 biserici au cate trei turle false așezate în linie, care se termina în forma de bulb.
Accesul se face facil pe drum modernizat din loc. Vorona de pe soseaua ce leaga orasul Botosani de orasul Pascani.
Cod Monument:BT-II-a-B-02029
Știri despre biserică:

»  Crucea Patriarhală pentru Maica Teofana Scântei. A împlinit 50 ani de stăreție la Vorona (2019-01-10)

 Închide 

Crucea Patriarhală pentru Maica Teofana Scântei. A împlinit 50 ani de stăreție la Vorona

[2019-01-10]
de Sorin Ionițe

Are aproape 85 de ani și de la vârsta de 8 ani a îmbrățișat viața monahală. Joi, 10 ianuarie 2019, maica stareță Teofana Scântei a primit Crucea Patriarhală, în contextul aniversării a 50 ani de când păstorește obștea Mănăstirii botoșănene Vorona.
Originară din satul botoșănean Chișcăreni, Fevronia (numele primit la naștere) a ajuns la Mănăstirea Agafton la vârsta de 8 ani și nu a mai dorit să plece.
Părinții i-au acceptat dorința și au lăsat-o sub oblăduirea maicii Mitrodora Savel, monahie care s-a ocupat de educația ei, notează Doxologia.
Monahia Teofana Scântei. ©Tudorel Rusu / Doxologia
La 15 ani a plecat la Mănăstirea Râșca. A suferit de pe urma decretului comunist de lichidare a mănăstirilor, fiind alungată de la Râșca în ‘59 împreună cu mai multe maici. A lucrat la Filatura de in și cânepă din Fălticeni timp de 9 ani.
În 10 ianuarie 1969 Maica Teofana a fost numită stareță la Mănăstirea Vorona, redeschisă prin stăruința vrednicului de pomenire Patriarh Iustin Moisescu.
În cei nouă ani de calvar, întregul ansamblu mănăstiresc de la Vorona fusese degradat și abandonat, fiind transformat într-o anexă a CAP-ului. În chilii trăiau animalele, iar Biserica Adormirii Maicii Domnului devenise depozit pentru cereale.
În 50 de ani, în timpul stăreției vrednicei maici, Mănăstirea Vorona a cunoscut o perioadă de înflorire prin restaurarea celor trei biserici, prin construirea a trei case monahale și amenajarea unei noi gospodării anexe, dar și prin sporirea vieții duhovnicești și prin organizarea a numeroase acțiuni filantropice.
Nu mai puțin semnificativ este momentul hramului Mănăstirii Vorona din 7-8 septembrie 2005, când a avut loc Proclamarea canonizării Sfântului Onufrie de la Vorona.
Monahia Teofana felicitată de Mitropolitul Teofan la 50 ani de stăreție. ©Tudorel Rusu / Doxologia
Crucea Patriarhală
Pentru toate eforturile depuse în slujba Bisericii, Maica Teofana a primit recunoașterea Patriarhului României care i-a acordat cea mai înaltă distincție bisericească.
Crucea Patriarhală i-a fost oferită de Mitropolitul Teofan în cadrul unei ceremonii oficiate joi după Sfânta Liturghie:
De asemenea, maica stareță a primită flori și diplome aniversare din partea Prefecturii Botoșani, a Consiliului Județean Botoșani și a Primăriei Vorona.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3190, Ultimul acces: 2020-05-25 07:12:41

»  IPS Teofan la hramul Mănăstirii Vorona: Nu poate fi creștin ortodox adevărat decât cel care încearcă să aibă gândul la Dumnezeu cât mai des în viața lui (2017-09-09)

 Închide 

IPS Teofan la hramul Mănăstirii Vorona: Nu poate fi creștin ortodox adevărat decât cel care încearcă să aibă gândul la Dumnezeu cât mai des în viața lui

[2017-09-09]
de Andrei Pau

Să ne aducem aminte și să ne deschidem spre acest mare adevăr, anume că nu poate fi creștin ortodox adevărat decât cel care încearcă, uneori și cu uitări și căderi, să aibă gândul la Dumnezeu cât mai des în viața lui, a precizat IPS Teofan în predica rostită la hramul Mănăstirii Vorona.
Mănăstirea Vorona și-a serbat vineri, 8 septembrie 2017, principalul hram. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, notează site-ul doxologia.ro.
Din soborul slujitor au făcut parte: părintele arhim. Ioan Harpa, Exarh al mănăstirilor din Botoșani, părintele Ion Vicovan, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iași, precum și clerici din Patriarhia Alexandriei, participanți la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși. La hramul vechii așezări monahale botoșănene au participat și reprezentanți ai autorităților locale și centrale.
După citirea Evangheliei, Părintele Mitropolit Teofan a rostit o omilie în care a vorbit despre chemarea pe care Biserica o adresează tuturor: aceea de a fi stăruitori în rugăciune, precum este și Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.
Privind la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu o vedem pe Ea continuă și neîncetată rugătoare către Dumnezeu. Multă lumină, multă încredere, mult curaj, mult spor, primim prin rugăciunile Maicii Domnului dacă noi ne aducem aminte de Dumnezeu și stăm în stare de prezență în fața Lui, a spus ierarhul.
Conform tradiției, credincioșii prezenți la hramul Voronei s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost scoasă din sfântul altar al Bisericii Adormirea Maicii Domnului. Aceasta a fost așezată în curtea așezării monahale, precum și în cele trei sfinte locașuri: Biserica Nașterea Maicii Domnului, Biserica Adormirea Maicii Domnului și Biserica Sfântul Ierarh Nicolae.
Mănăstirea Vorona este amplasată în mijlocul unei păduri, aflată la o distanță de 2 km de satul Vorona. Ansamblul Mănăstirii Vorona a fost inclus pe lista monumentelor istorice din județul Botoșani din anul 2004.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4368, Ultimul acces: 2020-05-25 07:12:42

»  Maica Domnului cinstită la Mănăstirea Vorona (2015-09-09)

 Închide 

Maica Domnului cinstită la Mănăstirea Vorona

[2015-09-09]
Mănăstirea Vorona din județul Botoșani și-a sărbătorit, în ziua praznicului Nașterii Maicii Domnului, la 08 septembrie 2015, hramul principal, după cum aflăm de pe site-ul doxologia.ro.
Cu acest prilej biserica din cimitirul așezării monahale, recent restaurată, a fost sfințită. Locașul îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae și a fost ridicat în anul 1836 de arhimandritul Rafail, starețul Mănăstirii Vorona.
Slujba de sfințire și slujba Sfintei Liturghii au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul românilor Ortodocși din Europa de Nord și de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurați de un numeros sobor de preoți.
La eveniment au fost prezente oficialități locale și județene, precum și 2.000 de credincioși, veniți din mai multe județe ale țării. Conform tradiției, icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria aflată în Sfântul Altar al Bisericii Adormirea Maicii Domnului a fost scoasă spre închinare credincioșilor prezenți.
„Liturghia este anticameră a Împărăției Cerurilor”
După citirea Evangheliei din cadrul Sfintei Liturghii, cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Episcop Macarie care a vorbit despre scopul vieții creștine - mântuirea sufletului: „Scopul nostru, al tuturor - familia mică și familia mare - este mântuirea sufletelor noastre și dobândirea Împărăției lui Dumnezeu. De aceea ne-am adunat la această slujire euharistică, pentru a cere ocrotirea Maicii Domnului și pentru a ne simți împreună cu Maica Domnului ca fii ai Împărăției; Liturghia este anticameră a Împărăției Cerurilor”.
Să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu
La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat faptul că viitorul neamului nostru și temelia vieții creștine îl reprezintă ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și nașterea de prunci.
„Mesajul Bisericii în ziua Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este următorul: pentru ca omul să fie fericit în viața de mănăstire sau în viața de parohie, de familie, trebuie să asculte cuvântul lui Dumnezeu. Iar, a doua pricină pentru ca omul din lume să fie împlinit, este nașterea de copii. «Fericit este pântecele care Te-a purtat și sânii la care ai supt». Dacă privim cu atenție asupra lumii, asupra a tot ceea ce înseamnă lucru frumos și adevărat, putem spune că doar cei care împlinesc aceste două lucruri sunt cu adevărat fericiți: cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l împlinesc pe el și cei care nasc copii și îi cresc în frică de Dumnezeu, în rușine de oameni și în iubire de neam”, a spus Înaltpreasfinția Sa .
Persoanele ce au sprijinit lucrările de restaurare a bisericii din cimitirul Mănăstirii Vorona au primit distincții de vrednicie din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. De asemenea, stavrofora Teofana Scântei, stareța Mănăstirii Vorona, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan o icoană cu Maica Domnului, aceasta oferind, la rândul ei, câte o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae celor trei ierarhi care au slujit.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6171, Ultimul acces: 2020-05-25 07:12:42

»  Sfințirea bisericii din cimitirul mănăstirii Vorona (2015-09-07)

 Închide 

Sfințirea bisericii din cimitirul mănăstirii Vorona

[2015-09-07]
Biserica din cimitirul mănăstirii Vorona din județul Botoșani va fi sfințită, mâine, 08 septembrie 2015.
Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Locașul îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae și a fost ridicat în anul 1836 de arhimandritul Rafail, starețul mănăstirii Vorona. În ultimii ani s-au efectuat lucrări de restaurare și pictură.
A doua zi, în 09 septembrie 2015, Mănăstirea Vorona își va sărbători hramul, pe Sfântul Cuvios Onufrie, de la a cărui canonizare se împlinesc 10 ani anul acesta.
Sfântul Onufrie a fost egumen al mănăstirii Vorona între anii 1777-1779.
În ședința din 06 iulie 2005, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât trecerea sa în rândul sfinților, cu data de prăznuire în 09 septembrie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6115, Ultimul acces: 2020-05-25 07:12:42

»  Reuniune ATOR la Mănăstirea Vorona (2011-02-04)

 Închide 

Reuniune ATOR la Mănăstirea Vorona

[2011-02-04]
La Mănăstirea Vorona din județul Botoșani are loc, în perioada 3-5 februarie, o întâlnire a membrilor Asociației Tinerilor Ortodocși Români (ATOR) de la filialele Botoșani, Dorohoi, Iași și Vorona, informează 'Ziarul Lumina', Ediția de Moldova.
După cum a declarat pr. Cristian Ștefan de la parohia Vorona-Centru, tema întrunirii este 'Adolescentul, la frontiera marilor transformări'. Ieri, cei 60 de tineri atoreni au mers în pelerinaj la Mănăstirea Sihăstria Voronei, unde s-au închinat moaștelor Sfântului Onufrie de la Vorona. Astăzi, membrii Asociației Tinerilor Ortodocși Români vor lua parte la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Vorona și vor participa apoi, în Așezământul social 'Sfântul Nicolae' al parohiei Vorona-Centru, la seminarul cu titlul 'Adolescentul, la frontiera marilor transformări', coordonat de pr. prof. Silvestru Țurcă, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox 'Sfântul Dosoftei' din Suceava. În această seară va fi vizionat filmul rusesc 'Aripa îngerului', iar mâine, după ce vor participa la Sfânta Liturghie, tinerii se vor reuni pentru discuțiile de la final.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14829, Ultimul acces: 2020-05-25 07:12:42


Nr. vizualizări:15475
Data ultimei vizualizări:2020-05-25 07:12:42
Data actualizare:2016-07-26 12:40:23
Data încărcării:2006-02-28 10:03:27
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:195
Fotografi:Alexandru Losonczy: 110, Mihaela Achiroaie: 36, Costel Novac D-veni: 19, Bogdan Apostoaia: 15, Merlinlx: 7, Yair Karelic: 6, BigY: 1, Panoramio.com: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2009-09-17
Contor: 27

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Foto: Yair Karelic

Data: 2014-06-21
Contor: 5

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2007-11-05
Aparat: Sony Ericsson K750i
Contor: 4

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Foto: BigY

Data: 2008-06-09
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 34

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2015-09-08
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 5

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2018-10-17
Contor: 1

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Foto: Merlinlx

Data: 2018-10-12
Contor: 3

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Foto: Merlinlx

Data: 2015-09-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 7

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-06-09
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 13

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2015-09-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 6

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-09-17
Contor: 12

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Foto: Yair Karelic

Data: 2015-09-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 6

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-01-23
Aparat: BenQ DC E610
Contor: 10

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Foto: Panoramio.com

Data: 2015-09-08
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 5

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-09-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 4

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-09-08
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 8

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8
Setul de Fotografii 9
Setul de Fotografii 10
Setul de Fotografii 11
Setul de Fotografii 12
Setul de Fotografii 13