Belint :: Biserica Invierea Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Învierea Domnului
Belinț
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Belinț
Comună:Belinț
Județ:Timiș
Cod poștal:307045
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropolia-banatului.ro, www.cjTimis.ro, www.prefecturaTimis.ro
Preot:Daniel Otescu, Mircea Crisciu
Hram:Învierea Dmnului
Detalii:Construită în jur de 1797.
Cod Monument:TM-II-m-A-06185
Știri despre biserică:

»  Vizite pastorale în parohiile Belinț și Mândruloc (2015-07-14)

 Închide 

Vizite pastorale în parohiile Belinț și Mândruloc

[2015-07-14]
În Duminica a 6-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Belinț, din cadrul Protopopiatului Lugoj. Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Mândruloc, din Protopopiatul Arad. La invitația Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit împreună cu un sobor de ierarhi în Parohia Ghelari, județul Hunedoara, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a răspuns invitației preotului paroh Daniel Otescu și a credincioșilor de aici de a fi prezent în mijlocul lor cu prilejul împlinirii a 730 de ani de atestare documentară a localității. Potrivit tradiției îndătinate, chiriarhul a fost întâmpinat la intrarea în localitate de către tineri îmbrăcați în straie populare și oficialități locale cu pâine și sare. La sosirea în fața sfântului locaș, Mitropolitul Banatului a fost așteptat de un sobor de clerici și credincioși, condus de pr. Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, precum și de foarte mulți copii și tineri de la școala din localitate, membri ai ansamblului folcloric de aici. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială cu hramul „Învierea Domnului”, oficiată de către un sobor de preoți și diaconi de la parohiile învecinate, mulți dintre ei fiind originari din aceste locuri. După slujbă, Înaltprea­sfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți referitor la pericopa evanghelică duminicală de la Matei 9, 1-8, ce istorisește vindecarea slăbănogului din Capernaum, săvârșită de către Mântuitorul Hristos. În încheiere, a avut loc întâlnirea fiilor satului Belinț, în cadrul căreia a fost lansat albumul monografic „Belinț 730 (1285-2015)”, semnat de către profesorul Simion Dănilă. În după-amiaza zilei a avut loc cea de-a IV-a ediție a festivalului de folclor „Tradiții belințene”, organizat de Primăria și Consiliul Local Belinț, în colaborare cu Consiliul Județean Timiș, Parohia Ortodoxă Belinț, Școala Gimnazială Belinț și Asociația Cultural-Umanitară Hora Belințului.
Binecuvântare de lucrări în Parohia Mândruloc
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit duminica aceasta în Parohia Mândruloc, Protopopiatul Arad, la invitația preotului paroh Flavius Ardelean și a credincioșilor de aici, pentru a binecuvânta și sfinți lucrările de restaurare a iconostasului și a picturii din interiorul bisericii parohiale. La sosire, Înalt­preasfinția Sa a fost întâmpinat de tineri îmbrăcați în straie populare, de un sobor de preoți și diaconi și de o mare mulțime de credincioși. După rostirea de către preotul paroh a unui cuvânt de-bun venit, Înalt­prea­sfinția Sa a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor amintite. Cu acest prilej, a fost înconjurată biserica și au fost binecuvântate cu Agheasmă și unse cu Sfântul și Marele Mir iconostasul și pictura murală a sfântului locaș. A urmat apoi săvârșirea Sfintei Liturghii. În cuvântul de învăță­tură cu titlul "Frumusețe și duhovnicie" (pe baza citirilor scripturistice ale zilei: Rom. 12; Mt. 9), privind însemnătatea lucrării spirituale, înțelesul cuvintelor amintite prin prisma Anului omagial dedicat misiunii parohiei și mănăstirii astăzi și comemorativ, al marilor duhovnici, chiriarhul a tâlcuit numele localității în sensul pozitiv al unei mândrii îndreptățite prin munca credincioșilor la sporirea înzestrării ce o are potrivit proverbului că "omul sfințește locul". Evenimentul local al binecuvântării a ceea ce s-a făcut, adică restaurarea picturii în principal, reflectă și evlavia enoriașilor, ca și a tuturor celor care au contribuit la o lăudabilă realizare. Curățenia sufletească este calea spre comuniunea cu Dumnezeu prin Taina Spovedaniei și a Sfintei Împărtășanii. Frumusețea picturii a prilejuit punerea în lumină a icoanei ortodoxe cu referire la strădania omului creat după chipul lui Dumnezeu spre asemănarea cu El. Ca îndemn, fiind însăși ziua de azi în calendar ca cinstire a Sfintei Icoane "Prodromița" de la Muntele Athos și a Sfintei Veronica cu mahrama care a șters chipul Mântuitorului pe drumul crucii. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a subliniat învățătura care o oferă cartea preotului paroh, recent apărută și legată de titlul predicii. La sfârșitul sfintei slujbe, preotul paroh a fost distins cu rangul de iconom, ca apreciere pentru strădaniile depuse. Slujba s-a încheiat cu o agapă frățească în curtea Bisericii parohiale, oferită de către membrii Consiliului și Comitetului parohial, prezenți la evenimentul parohiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1571, Ultimul acces: 2020-09-26 18:20:49


Nr. vizualizări:2532
Data ultimei vizualizări:2020-09-26 18:20:49
Data actualizare:2019-01-30 11:15:43
Data încărcării:2006-04-21 07:16:46
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:5
Fotografi:Nelu_Pozaru: 4, CIMeC: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-11-12
Contor: 82

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-11-11
Contor: 120

Vedere din față
Foto: CIMeC

Data: 2011-11-12
Contor: 42

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-11-12
Contor: 32

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-11-12
Contor: 29

Fațada
Foto: Nelu_Pozaru